Connect with us

Herceg Bosna

Svjetski dan mozga

Published

on

Mozak je najvažniji ljudski organ, težak oko 1,3 kilograma, bez njega ne bismo znali tko smo i što smo, u njemu su pohranjena naša sjećanja i nastaju naša mišljenja, ideje i strahovi, središnji je organ za ravnotežu i zbog svega toga valja ga čuvati i zaštititi od bolesti. Poručili su to iz Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara (HDPMU) u povodu današnjeg prvog obilježavanja Svjetskog dana mozga. 

moz.jpg.655x300_q85_crop_upscaleKako bi potaknulo drugačiji način razmišljanja o mozgu te upozorilo na činjenicu da su najčešće bolesti mozga preventabilne, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara organizira niz akcija, a jedna će se održati u nedjelju, 27. srpnja, na zagrebačkom Kvaternikovu trgu.

Društvo poziva građane da se odazovu javnozdravstvenoj akciji te izmjere tlak i šećer i time provjere jesu li u rizičnoj skupini za dobivanje moždanog udara. Akciju će provoditi liječnici, članovi HDPMU-a, a trajat će od 9 do 12 sati.

Procjenjuje se da oko 35 posto ukupnih troškova i opterećenja za društvo iziskuju upravo bolesti mozga u odnosu na sve druge bolesti.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2012., u Hrvatskoj su prvi uzrok smrtnosti cirkulacijske bolesti od kojih je godinu prije umrla 25.631 osoba od ukupno 51.019 umrlih.

U skupini cirkulacijskih bolesti moždani udar zauzima drugo mjesto, dok je u zemljama zapadne Europe na trećemu mjestu. No moždani udar je u svijetu i Hrvatskoj prvi uzrok invaliditeta i demencije.

Stoga, ističu u HDPMU-u, moždani udar nije samo medicinski, već i veliki socioekonomski problem, pa se samo zajedničkim djelovanjem i suradnjom na prevenciji može utjecati na stvaranje i razvoj zdravijeg, sretnijeg i produktivnijeg društva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari