Connect with us

BiH

Svjetskim moćnicima očito ništa ne znači činjenica da na cijelom Bliskom Istoku više neće biti kršćana

Published

on

Sirsko-katolički patrijarh Ignatius Youssef III. Younan u telefonskom razgovoru s papom Franjom, kako prenosi agencija SIR, rekao je da je šutnja tzv. civiliziranog svijeta o drami kršćana u Mosulu – sramotna!

Zahvalio se Papi na njegovom zauzimanju za progonjene kršćane i zamolio ga da upozori svjetske čelnike da se u Iraku, „u pokrajini Ninive događa masovno čišćenje na temelju vjere”. Na žalost, takve vijesti neće zauzimati sutrašnje naslovnice naših i svjetskih novina, niti udarne termine u informativnom programu.

Ignatius Youssef III

Ignatius Youssef III

Zapadni svijet kao da je slijep i gluh pred jednim strašnim egzodusom koji se događa daleko od naših očiju, a nismo ni svjesni njegovih razmjera.

Svjetskim moćnicima očito ništa ne znači činjenica da na cijelom Bliskom Istoku više neće biti kršćana. Ni razne udruge za ljudska prava, zapadne Vlade, parlamenti i političari ni da okom trepnu, ali su stvarali dreku pod duginim zastavama. Zapadni civilizacijski standard su gay brakovi, ali nisu životi kršćana niti kršćanske vrijednosti. Nikomu od njih nestanak kršćana u Iraku nije civilizacijski, duhovni, moralni, ljudski gubitak! Naprosto ih to ne zanima. Daleko od njih i od njihove savjesti! Što drugo nego – sramota. Ljudska i civilizacijska sramota koja će jednom doći na naplatu. Zapad više nema kršćansku kulturalnu i civilizacijsku svijest. On je već duboko u sebi opoganjen. Prezreo je i odbacio Krista. U njemu nema više jedinstva duha i kulture, savjesti i morala. Postao je bezdušan i samodostatan, izopačen i otuđen.

„Jedinstvo kulture ponajprije i nadasve zahtijeva stanovitu zajedničku strukturu, stanoviti metafizički i moralni stav, stanovitu zajedničku ljestvicu vrednota, ukratko, jednu stanovitu zajedničku ideju o svemiru, o čovjeku i o životu, a utjelovljenje te ideje je, rekao bih, društvena, jezična i pravna struktura. To je metafizičko jedinstvo već odavna raskinuto – dakako, ne posve uništeno, ali u svakom slučaju uzdrmano i gotovo izbrisano na Zapadu. Tragedija je zapadne kulture što je njezina zajednička metafizička osnova svedena na posve nedovoljan minimum, tako da se ona drži još jedino uz svoju materiju koja je, međutim, nemoćna da išta uzdrži. Ta je tragedija za nas to teža što sada valja sve obnoviti i staviti na svoje mjesto u našem europskom domu.” (Jacques Maritain, „Anđeoski naučitelj”)

maritain_jacques

Jacques Maritain

Tako je pisao glasoviti katolički filozof Jacques Maritain prije osamdesetak godina tragajući za univerzalnom osnovom obnove europskoga duha koju je pronalazio u filozofiji Tome Akvinca. Smatrao je da tomizam snagom svoga duha sadrži sve što je potrebno da bi se obnovio zapadni um koji je izgubio svoje središte.

U umu se najprije dogodilo zlo, kaže Maritain, slom metafizike, gubljenje jedinstva duha i kulture. Zapad je već u prvoj polovici dvadesetoga stoljeća izgubio svoje metafizičko jedinstvo koje ga je duhovno strukturiralo. Jahači apokalipse koji danas harače europskim zapadnim duhom samo su strvinari na pustom bojištu, lopovi koji pljačkaju zlato s leševa.

Ne postoji više nikakvo vezivno tkivo u svijesti suvremenog zapadnog čovjeka koje bi ga moglo nadahnuti. Floskule novogovora političke korektnosti i dogme globalnog liberalizma nadahnjuju jedino papagaje novog svjetskog poretka koji od toga dobro žive.

Umjetno jedinstvo koje se stvara na temelju ideologije urušit će se kao i svaka tlapnja. „Uskrsnuće metafizike i nova ekspanzija ljubavi, eto to su dva velika prvotna uvjeta za povratak ljudskom jedinstvu…”, kaže Maritain.

Njegove riječi zvuče utopijski, no ako bismo kršćanstvo shvatili kao utopiju, a ne kao nove dimenzije stvarnosti, onda nam je uzalud sva vjera.

Program koji proročki izriče Maritain ostaje jednako aktualan danas kao i prije nepunog stoljeća. „Kada je riječ o etičkim vrednotama i o načinu moralnog života, onda je i odviše lako ustanoviti u kojem je stupnju suvremeni svijet zadojen egoizmom, sitničavošću i hladnoćom. A kako se i ne bi sve u čovjeku trgalo i sušilo u beznadnoj kontradikciji od onoga časa kada je postao sam sebi dostatan?” (Maritain)

 Zoran Vukman/velecasnisudac.com

>>100 milijuna progonjenih kršćana

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari