Pratite nas

Naši u svijetu

Svjetsko prvenstvo završeno slavljem američkih Hrvata

Objavljeno

na

– Uz ovakav trud, volju. Uz ovakvu ljubav prema svojoj domovini oni dolaze iz raznih strana svijeta, ali vole Hrvatsku.  Čuvaju ono što su im roditelji, djedovi i bake usadili prema našoj prleijepoj Domovini. Evo, i ovako prenose na one koji dolaze, vidno oduševljen atmosferom za HRT je kazao Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda ua Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Radost, pjesma i sveopće veselje i jutros odjekuju ulicama Sesveta, gdje je u petak, 28. lipnja finalnom utakmicom između momčadi Croat San Pedro i Croatie iz Toronta završeno četvrto Svjetsko nogometno prvenstvo hrvatskih klubova, na kojemu su ove godine nastupile momčadi iz Europe, Australije i Amerike. I upravo su hrvatski Amerikanci odmjerili snage u gotovo izjednačenoj utakmici, nakon koje su, izvođenjem jedanaesteraca, pobjednički pokal iz ruku državnog tajnika Središnjeg državnog ureda Zvonka Milasa, podigli nogometaši Croat san Pedra predvođeni kapetanom Borisom Tomcem, koji govoreći za HRT nije krio zadovoljstvo pobjedom i osjećajima koje je ona izazvala:

– Većina dečki rođena je u Americi, ali kad sam ja tamo počeo igrati, vidio sam da oni u sebi nose veliko hrvatsko srce. Kad su oni došli ovdje igrati, njima je to puno više značilo, nego onima koji su rođeni ovdje, u Domovini, ponosan na svoje dečke ističe kapetan pobjedničke ekipe.

Igra obije ekipe na stadionu Svetog Josipa Radnika u Sesvetama ovoga petka bila je savršena, tehnički dotjerana i vrlo disciplinirana. Pobjedu je odnijela momčad koja je bila sretnija u izvođenju jedanaesteraca, a prema riječima prisutnih gledatelja, i da su “Kanađani” pobijedili ne bi bilo ne zasluženo. U utakmici za treće mjesto, NC Pajde iz Möhlina pobijedile su Reprezentaciju vojvođanskih Hrvata. Peto mjesto osvojila je Canberra, nakon što je bila bolja od nogometaša Slavonije iz Berna.

Bilo je lijep ogledati ove dečke koji nisu niti rođeni u Hrvatskoj, a tako srcem igraju i pokazuju koliko vole svoje korijene, kazao nam je navijač Niko Lukić, kojega je zadivila borbenost i disciplina, a što je zasluga onih koji njeguju tradiciju održavanja ovakvih natjecanja. Što je to što daje motiv?

Prema riječima Luke Rakitića, oca našeg ponajboljeg nogometaša i reprezentativca Ivana,  jesu korijeni:

Čovjeku je puno srce kad pređe granicu i dođe u Hrvatsku.

Djelatnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom se poslu svakodnevno susreću s našim ljudima koji žive  i rade u inozemstvu. Susreću se s ljubavlju prema Republici Hrvatskoj, koju u svim prigodama ti ljudi nose i pokazuju, pa i onda kad se natječu, jer kako reče, državni tajnik Zvonko Milas, oni su, definitivno, svi pobjednici:

Uz ovakav trud, volju. Uz ovakvu ljubav prema svojoj domovini oni dolaze iz raznih strana svijeta, ali vole Hrvatsku.  Čuvaju ono što su im roditelji, djedovi i bake usadili prema našoj prelijepoj Domovini. Evo, i ovako prenose  na one koji dolaze, vidno oduševljen atmosferom za HRT je kazao Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda ua Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na kraju recimo kako je ovo još jedan uspješno održan   sportski događaj u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i uz svesrdnu potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine.

Anto Pranjkić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Naši u svijetu

Žigmanov: Hrvati i dalje u strahu jer su najomraženija manjina u Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je na tribini u Novom Sadu da Hrvati u Srbiji i dalje žive u strahu zbog velike etničke distance prema njima te da najnovija istraživanja pokazuju da su “najomraženija” nacionalna manjina, prenio je portal “Autonomija.info”.

Prema portalu Neovisne udruge novinara Vojvodine, Žigmanov je na tribini koalicije „Vojvođanska fronta“ rekao da su Hrvati pretekli Albance, koji su do sada bili najomraženiji, te da je zbog takve situacije strah kod Hrvata u Srbiji velik.

On je naveo da je DSHV ušao u „Vojvođansku frontu“ i zbog toga što Hrvati u Vojvodini nikada neće zaboraviti što su lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i njegovi suradnici radili da ih zaštite tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su bili izloženi progonu, naročito u Srijemu.

“Čanak i LSV su jedini stali u obranu nas vojvođanskih Hrvata”, poručio je Žigmanov, prenijela je „Autonomija“.

Zahvalio je Čanku i što je, kao predsjednik Skupštine Vojvodine u mandatu od 2000. do 2004., potpisao odluku o osnivanju Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“, kao i odluku o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog u pokrajinski parlament, čime su bila otvorena vrata da se Hrvatima priznaju prava koja imaju ostale nacionalne manjine u Vojvodini.

Tribinu u Novome Sadu, na kojoj su govorili i predstavnici stranaka i nevladinih organizacija, organizirao je pokret „Vojvođanska fronta“.

Riječ je o koaliciji vojvođanskih političkih i nevladinih organizacija, kao i uglednih pojedinaca koji se zalažu da Srbija u Europi „bude decentralizirana, sekularna država u kojoj bi Vojvodina imala zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast“.

Stranka hrvatske manjine pridružila se „Vojvođanskoj fronti“ u studenome prošle godine, nakon čega je održana zajednička sjednica predsjedništva stranaka koje su osnivači pokreta.

„DSHV kao najznačajnija politička organizacija Hrvata u Srbiji očitovala je interes da sudjeluje u političkom životu. Nama je stalo da ostvarimo ravnopravnost, da budemo prihvaćeni građani države u kojoj će autonomija Vojvodine biti ostvarena u punom kapacitetu, a lokalne samouprave s velikim ovlastima“, izjavio je tom prigodom Žigmanov.

Čelnik DSHV-a ističe kako pristupanje „Vojvođanskoj fronti“ „nije koalicijski sporazum, jer izbori u Srbiji još nisu raspisani, već akt o suradnji na određenim vrijednostima.“

On, međutim, nije odbacio mogućnost stvaranja političkog partnerstva za izbore koji bi se za sve razine vlasti u Srbiji mogli održati na proljeće.

DSHV je na prethodnim izborima nastupio u koaliciji s Demokratskom strankom (DS), u sklopu čijega oporbenog kluba zastupnika u Skupštini Srbije djeluje čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Potrebna veća vidljivost Hrvata u Sjevernoj Makedoniji

Objavljeno

na

Objavio

– Veseli nas i što su proteklih godina u Sjevernoj Makedoniji vidljivi pozitivni pomaci za koje se nadamo da će se nastaviti, a nadamo se i da će Republika Sjeverna Makedonija što prije primjereno definirati status hrvatske nacionalne manjine, sukladno našim vrlo dobrim i prijateljskim odnosima, kao i potpisanom Sporazumu između dvije države iz 2007. godine kazao je Magdić.

Konferencija Status i položaj nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji održana je u Skopju 21. siječnja, a na njoj su sudjelovali i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske:  zamjenik državnog tajnika Dario Magdić i savjetnik s posebnim položajem za pitanje hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Milan Bošnjak.  Vlada Republike Hrvatske inače formira mješovite međuvladine odbore sa pojedinim zemljama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina, pa je zato formiran i Međuvladin mješoviti odbor naše zemlje sa Sjevernom Makedonijom. Već se i ranije prepoznalo kako je ovaj Odbor važan okvir za poboljšanje položaja hrvatske i makedonske nacionalne manjine u ovim zemljama.

Zamjenik državnog tajnika iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić je s veseljem istakao, kako su nakon velikog zastoja 2018. u Skopju i 2019. u Zagrebu, održane sjednice ovog Odbora što je pokazatelj usmjerenosti vlada obiju država na promicanju manjinskih prava i na unaprijeđenje odlične bileteralne suradnje, ali i prava prilika za nove iskorake i poboljšanje razine manjinskih prava:

Veseli nas i što su proteklih godina u Sjevernoj Makedoniji vidljivi pozitivni pomaci za koje se nadamo da će se nastaviti, a nadamo se i da će Republika Sjeverna Makedonija što prije primjereno definirati status hrvatske nacionalne manjine, sukladno našim vrlo dobrim i prijateljskim odnosima, kao i potpisanom Sporazumu između dvije države iz 2007. godine,  kazao je Magdić.

Konferencija je izazvala veliku pozornost, pa su njezinu važnost i svojom nazočnošću prepoznali i predsjednik Vlade Republike Sjeverna Makedonija Oliver Spasovski, veleposlanica Republike Hrvatske Nevenka Kostovska, ministar dijaspore u Vladi Sjeverne Makedonije te brojni profesori i stručnjaci.

Na Konferenciji su održana dva panela, a govorilo se o Razvoju prava nacionalnih manjina u kontekstu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u te Poboljšanju manjinskih prava kroz mehanizam Međuvladinog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije.

Ovom je prigodom rečeno i to kako je Republika Hrvatska jedna od najuspješnijih europskih država u zaštiti prava nacionalnih manjina, budući da su u Ustavu Republike Hrvatske navedene 22 nacionalne manjine čiji predstavnici žive u njoj, a donesen je i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kao normativni okvir po najvišim europskim standardima zaštite prava nacionalnih manjina koji se vrlo dobro implementira u praksi.

Piše: Anto PRANJKIĆ

u-skopju-odrzana-konferencija-o-statusu-i-polozaju-nacionalnih-manjina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari