Pratite nas

Događaji

‘Svog predsjednika Putina’ dočekat će stotinu tisuća Srba

Objavljeno

na

U pravilnim vremenskim razmacima od samo nekoliko minuta nebo nad Beogradom paraju zaglušujući zvuci koje proizvode moćni ruski lovci, do posljednjeg trenutka uvježbavajući akrobacije koje će, kako se vjeruje, zadiviti svijet.

Iz Rusije s ljubavlju

Srpska prijestolnica spremno dočekuje “Korak pobjednika”, kako glasi službeni naziv vojne parade u povodu obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata te 70 godina oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom. Nitko se ovdje, međutim, ne zavarava: pravi ispit Srbija zapravo polaže na organizaciji dočeka posjeta predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, zbog kojeg posljednjih dana u glavnom gradu vlada opsadno stanje. Dio grada oko Palače Srbije u Novom Beogradu, gdje se sutra u 15.30 sati odvija središnji događaj – parada srpske oružane sile obilato potpomognute “poklonima iz Rusije, s ljubavlju” – potpuno je blokiran u nekoliko širokih prstenova, a javni prijevoz funkcionira na rezervnim rutama pa građani izbjegavaju ovu četvrt u širokom luku.

Na prilazima Palači već se danima “parkiraju” samo tenkovi, a na prilazne livade slijeću pripadnici padobranskog korpusa. Ulice su prepune interventne policije, sa svih strana čuju se sirene, piše Večernji.hr. Prometne gužve su nesnosne: studenti se bune, ne mogu do fakulteta. Njihove pritužbe danas nitko ne čuje, fokus je na paradi na kojoj – uz sudjelovanje 4500 pripadnika svih rodova Vojske Srbije, padobranski desant, defile pješadije i motoriziranog ešalona, brodova riječne flotile, te pet zrakoplova MIG 29 ruske akrobatske skupine “Striži” – organizatori očekuju 100.000 posjetitelja.

Sigurnost, utanačena tjednima unaprijed u rusko-srpskom združenom podvigu, na najvišoj je razini pa su za Putinova posjeta predviđene i mjere “elektroničkog ometanja i sprečavanja prisluškivanja”. Središte grada preplavili su plakati dobrodošlice Putinu poput “Dočekajmo svog predsjednika“. Na okolnim štandovima majice s likom Putina prodaju se kao halva, kao i majice s dvojezičnim natpisom “Kosovo je Srbija, Krim je Rusija”.

Proputinovsku euforiju koja je trese Beograd ne narušavaju ni primjedbe iz Bruxellesa da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, mora uskladiti svoju vanjsku politiku s politikom Unije. Građani su podijeljeni. “Dolaskom na vlast srpska vlada na čelu s Aleksandrom Vučićem jasno se opredijelila na planu vanjske politike. Srbija je okrenuta prema svakome tko joj može pomoći na bilo koji način. Zašto bismo birali samo jednog prijatelja”, pita se poduzetnik Goran Aleksić.

Kišu neće moći otjerati

Nešto dalje, naslonjen na ogradu trgovine, postariji građanin odmahuje glavom u nevjerici. “Ma manite se paradiranja! Koliko to košta i tko će sav taj cirkus na kraju platiti? Narod, kao i uvijek”, komentira. I interes medija je golem: akreditirano je čak 912 novinara, čemu treba pridodati i brojnu sedmu silu koja stiže s Putinom te brojne djelatnike državne televizije RTS. “Za Putina zatvaraju i nebo i zemlju”, vrišti s naslovnice novog broja beogradske Politike. Svi su pogledi, ipak, upereni prema nebu. Moćni Putin može štošta, no kišu otjerati ne može. (pogled.ba)

Srbijanski mediji pišu kako Beograd i Beograđani ovih dana doživljavaju još jedno poniženje zbog vojne parade i dolaska ruskog diktatora Vladimira Putina. S tim u vezi, stanari nekih zgrada na Novom Beogradu dobili su i omalovažavajuće i uvredljivo uputstvo o ponašanju tijekom proruskih orgija najavljenih za 16. Listopada. Grad posljednjih dana sve više liči na kulisu za neki boljševički propagandni magazin nego li na europsku ‘prestolnicu budućnosti’. Tenkovi i borna kola na ulicama, avioni u naletu na beogradskom nebu. Ovakve scene, nažalost, nekako ne uvjeravaju u iskrenost izjave da je, kako to neki vole vruće kazati, Srbija ‘faktor stabilnost’ na Zapadnom Balkanu. Dok demokratske zemlje Putinovom režimu ubrzano uvode sankcije zbog njegove iskazane vojne agresije, u Srbiji mu ukazuju poštovanje upravo u militarističkom tonu – vojnom paradom. Sramota!

photo-svet-evropa-rusija-licnosti-vladimir_putin-putin_govnoViše od 100 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, uglavnom sa područja Novog Beograda i Zemuna, sutra ne će raditi ili će imati skraćene sate, zbog održavanje vojne parade u čast ruskog diktatora Vladimira Vladimiroviča Putina

Nastave neće biti u 55 ustanova, 29 srednjih i 26 osnovnih škola, dok će sati biti skraćeni u 49 škola, od toga u 40 osmoljetki, rekla je Tanjugu načelnica Školske uprave grada Beograda Gordana Cvetković.

Škole koje neće raditi uglavnom su sa Novog Beograda, Zemuna, Starog grada, rekla je Cvetković i naglasila da su sve osnovne škole, bilo da nemaju nastavu ili rade skraćeno, u obavezi organizirati dežurstva za učenike od 1. do 4. razreda.

Škole koje sutra nemaju nastavu, morat će nedoknaditi sate i to će biti u naredna tri ili četiri tjedna, rekla je Cvetković i podsjetila da u Beogradu postoji 285 osnovnih i srednjih škola.

Vojna parada povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda održat će se 16. Listopada, a građani će paradu moći posmatrati iz Bulevara Nikole Tesle sa dunavske strane, kao i sa Kalemegdana.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Došašće – Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Na Danu otvorenih vrata, koji je u Uredu predsjednice održan u prigodi došašća, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović družila se s građanima, učenicima srednje Poljoprivredne škole iz Zagreba i Ekonomsko-birotehničke škole iz Splita te osnovnoškolcima iz zagrebačkih škola Remete i Horvati, s kojima je prigodno izrađivala božićne kolačiće.

Predsjednica je istaknula kako je došašće vrijeme u kojemu, više nego u drugim dijelovima godine, imamo potrebu otvoriti svoja vrata i svoja srca bližnjima, okupljajući se u zajedništvu iščekivanja Božića te je svima zaželjela sretan Božić i novu 2018. godinu.

“Upravo zbog duha toga blagdana Kristova rođenja, ne smijemo zaboraviti one koji su sami, zaboravljeni i potrebiti, kojima treba naša pomoć i skrb. Vrijeme došašća nadahnjuje nas na donacije i humanitarne akcije. Željela bih da nas taj duh prati i potiče na dobročinstvo i volontiranje tijekom cijele godine”, kazala je Predsjednica.

“Gledajući vas mlade ovdje danas, dopustite mi izraziti želju za godine koje su pred nama, a to je da se svi zajedno, i učenici i profesori, i studenti i roditelji, uključimo u reformu obrazovanja, kako bismo zajedno stvarali društvo znanja i tako pridonijeli intenzivnijem uključivanju Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja. Premda slika našeg društva ponekad izgleda drukčije, vjerujem kako svi zajedno možemo osnažiti vrednovanje uspjeha svakog pojedinca, ojačati promicanje velikih potencijala naših učenika, studenata, njihovih profesora kao i znanstvenika, sportaša, umjetnika i svih ostalih”, naglasila je Predsjednica.

Dodala je i kako se Ured predsjednice ove godine uključio u program zagrebačkog Adventa, a posebno je veseli što su i ostali gradovi pokrenuli vlastite adventske programe.

“Prilikom boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji ovoga tjedna, osvjedočila sam se koliko su takvi programi građanima važni kao mjesta okupljanja i susreta u zajedništvu, druženju i veselju. U organizaciji takvih manifestacija i gradovi na moru su aktivniji nego prijašnjih godina. To je dobar primjer kako se, kao turistička zemlja, ne smijemo oslanjati samo na dva ljetna mjeseca jer je turizam industrija koja živi cijelu godinu”.

Predsjednica je pozvala sve da posjete Vilu Prekrižje, koja je u blagdansko vrijeme otvorena za građane, i da se podsjete starih hrvatskih običaja ukrašavanja blagdanskoga stola i božićnih jelki te dožive čarobni duh Došašća kao vremena radosnog zajedništva.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Donatorska večer: ‘Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać’

Objavljeno

na

Objavio

foto: ABC Portal

Oko 500 podržavatelja i prijatelja okupilo se jučer, 13. prosinca, na donatorskoj večeri naziva „Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać“ u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, u organizaciji humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ i istoimene Zaklade, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svi prisutni su se okupili oko jednog cilja – pružanja pune podrške za izgradnju objekta Dom fra Mladen Hrkać za privremeni smještaj osoba koje dolaze u Zagreb na liječenje, koja je ocijenjena kao projekt od nacionalnog interesa.

Među uzvanicima su bili i brojni istaknuti pojedinci i ključni dionici društvenog političkog i gospodarskog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima su bili: izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović dr. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića g. Tugomir Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora g. Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić sa brojnim suradnicima, državni tajnici, saborski zastupnici, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara te predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, ustanova i vodećih tvrtki s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku večeri prikazan je 15-minutni prezentacijski video materijal koji daje detaljan prikaz lokacije, zemljišta i značaja Projekta izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“. Nakon filma, nazočnima se obratio predsjednik Udruge i upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać g. Ivan Soldo: „Naši trenutni kapaciteti su nedostatni. Unatoč tome što uspjevamo kontinuirano povećavati i broj smještajnih jedinica i kvalitetu potrebno nam je konačno i cjelovito rješenje, a to je Dom fra Mladen Hrkać koji će uz pomoć svih vas koji ste se odazvali ovoj donatorskoj večeri i koji ćete nastaviti podupirati ovaj Projekt u svim njegovim fazama,  i svih onih koji nisu ovdje, a znamo da imamo njihovu bezuvjetnu podršku, otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Nakon g. Solde, otac Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko izrazio je veliku radost zbog pokretanja ovog Projekta koji je usmjeren na potrebe najugroženijih bližnjih te je blagoslovio sve prisutne i sam Projekt.

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, zahvaljujući čijoj odluci je Udruga dobila pravo građenja i krenula u realizaciju svog sna – izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“, vrlo kratko se obratio riječima: „Neka djela govore više od riječi. Od samih početaka njihovog rada sam bio na raspolaganju članovima ove Udruge i tako će biti ubuduće“.

 

Potom je na red za obraćanje došao g. Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je rekao: „Značaj ovog Projekta i rada Udruge uvelike prelazi granice Republike Hrvatske. Vlada RH zajedno sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske je to prepoznala i podržava svaku njihovu akciju i projekt. Čestitam humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ što nas je u ovo predblagadansko razdoblje okupila zajedno – Hrvate iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, da budemo dio ove predivne priče o humanosti, ljudskosti i nesebičnosti. Priča koja je prebrisala sve granice – zemljopisne, dobne, nacionalne. Veselim se našem susretu u još posebnijoj prilici od ove večeras – otvorenju Doma fra Mladen Hrkać za koji sam siguran da će biti otvoren prije zacrtanog vremenskog roka“.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i posebni savjetnik za sport i zdravstvo dr. Tomislav Madžar je na samom početku svog obraćanja prenio pozdrave i  podršku Predsjednice gđe. Grabar-Kitarović koja je izgradnju Doma fra Mladen Hrkać ocijenila projektom od nacionalnog interesa te je u više navrata pohvalio rad Udruge i Projekt koji je prema višestrukim kriterijima unikatan na području cijele Europe i šire: „U Hrvatskoj postoji više od 50.000 registriranih udruga, ali humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ kontinuirano postavlja nove i sve više standarde kvalitete i jedinostvenosti što je posebno ističe među ostalima. Brojka od 175.000 ljudi –donatora, korisnika, članova i volontera koje su oni okupili u zajedništvo u samo 5 godina postojanja potvrđuje da zaslužuju da ih ste hvali i podržava.

Ova večer je još jedna potvrda da se mogu učiniti velike stvari kad se stvori zajedništvo oko iskrene i plemenite ideje što je i temelj i jedina garancija za uspjeh Projekta „Dom fra Mladen Hrkać“ koji će sutra biti na ponos svakom čovjeku.

Nacionalni značaj projekta službenim pokroviteljstvima nad Projektom izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać potvrdili su: Predsjednica Republike Hrvatske, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr.Dragan Čović, Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Grad Zagreb.

Program večeri vodio je Mislav Togonal, voditelj i urednik sa Hrvatske radio televizije. Večer je izvedbom himne Lijepa naša otvorila operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji supruga Darka Domitrovića na klaviru. Večer su nastavili uveličavati glazbena diva Radojka Šverko sa profesorom Vladimirom Babinom u pratnji na klaviru, te bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije fra Đuro Ravenšćak.

Dodatne informacije o projektu izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać

Krajem 2016. godine humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ Grad Zagreb je dodjelio pravo građenja za „Dom fra Mladen Hrkać“ na zemljištu veličine 5000 m2 na adresi Avenija Gojka Šuška. U blizini najvećih kliničko bolničkih centara u Zagrebu biti će izgrađen moderan, energetski visoko učinkovit i funkcionalan objekt za smještaj osoba iz svih krajeva Hrvatske i BiH, koje zbog liječenja privremeno borave u Zagrebu. Dom će omogućavati smještaj, prehranu i ostalu sveobuhvatnu skrb za 220 osoba istovremeno i sadržavati će 55 smještajnih jedinica različitog karaktera: 12 izolacijskih smještajnih jedinica koje su transplatirale neki od organa i teške onkološke bolesnike, 4 jedinice za osobe u invalidskim kolicima i sličnim pomagalima za kretanje, 4 jedinice za karantenu sa posebnim ulazom, odvojene od ostatka objekta za smještaj osoba oboljelih od lakših zaraznih bolesti, 30 osnovnih smještajnih jedinica za sve teško oboljele osobe osim onih u invalidskim kolicima ili onih kojima je potrebna izolacija ili karantena, 5 jedinica sa većim brojem ležajeva za boravak obitelji s većim brojem malodobne djece od kojih je jedno dijete oboljelo

Financiranje projekta odvijati će se kroz nedavno osnovanu Zakladu fra Mladen Hrkać čiji cilj je izgradnja, opremanje i održavanje objekta “Dom fra Mladen Hrkać”.

Projekt je trenutno u fazi završetka provedbe javng natječaja za odabir idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Dom fra Mladen Hrkać. Javni natječaj zatvoren je 7.12. te je pristiglo 11 prijedloga idejnog rješenja koje će ocjenjivati petočlani ocjenjivački sud sastavljen od ovlaštenih arhitekata, te predsjednika i dopredsjednika Udruge, na čelu sa arhitektom Angelom Garciom Alvarezom iz Madrida koji je specijalizirao arhitekturu bolničkog smještaja. Potom slijedi ishođenje lokacijske dozvole, izrada izvedbenog projekta i ishođenje građevinske dozvole nakon čega je moguće krenuti sa građevinskim radovima. Predviđa se da će Dom biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. godine na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Udruga FMH/ABCPortal.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari