Pratite nas

Pregled

Szijjarto: Mađari veoma cijene Hrvate i vole Hrvatsku

Objavljeno

na

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u četvrtak je, prilikom otvaranja novog mađarskog veleposlanstva u Zagrebu, poručio kako su mnogi “ponižavali i s visoka gledali” na srednjoeuropske narode koji su danas motor razvoja EU-a, zbog čega je važno i dodatno jačati zajedništvo i suradnju između Mađarske i Hrvatske.

Szijjarto je stigao u Zagreb kako bi otvorio novu zgradu mađarskog veleposlanstva na Jabukovcu, a posjet je iskoristio i za suret s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

“Znamo da EU, europska kultura, identitet i sigurnost stoje pred velikim izazovima i upravo zbog toga je iz Mađarske dobro vidjeti da i u našem južnom susjedstvu živi jedan ponosan narod koji želi sačuvati svoj identitet i neće se odreći svojih kršćanskih vrijednosti”, rekao je pred novim veleposlanstvom mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine iz redova Fidesza, stranke premijera Viktora Orbana.

“Mnogi su ponižavali i gledali s visoka na nas u srednjoj Europi, a zapravo smo postali motorom razvoja EU-a, a da bi se taj skok dogodio trebalo je razumijeti da je bolje surađivati nego se razilaziti”, rekao je Szijjarto i naglasio kako Budimpešta smatra Zagreb “saveznikom, prijateljem i dobrim susjedom”.

“Nećemo zaboraviti ni da su usred najvećih napada iz Europskog parlamenta hrvatski zastupnici iz redova HDZ-a stali uz Mađarsku i zbog toga bih ovdje htio zahvaliti ministrici Pejčinović Burić i hrvatskoj vladi”, dodao je.

Europski parlament u rujnu prošle godine usvojio je izvješće kojim je Europsko vijeće pozvano da utvrdi da Mađarska zbog ugrožavanja demokratskih sloboda i ugrožavanja temeljnih prava teško krši vrijednosti na kojima se temelji EU. Protiv usvajanja je glasalo pet hrvatskih eurozastupnica – Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Marijana Petir i Ruža Tomašić.

Szijjarto je u Zagrebu istaknuo kako Mađari “veoma cijene Hrvate i vole Hrvatsku”, a da je dokaz za to 600 tisuća Mađara koji su prošle godine ljetovali na hrvatskoj obali i donijeli zaradu od 400 milijuna eura.

Podsjetio je i kako je Hrvatska na prvom mjestu mađarskih inozemnih investicija.

Ministrica Pejčinović Burić rekla je kako je trgovinska razmjena dviju država u stalnom porastu, pa je 2017. iznosila 2,1 milijarde, 2018. godine 2,3 milijarde eura.

Ministri su zaključili i kako dvije države gaje odličnu suradnju i na području nacionalnih manjina, u znanstvenoj, obrambenoj, prekograničnoj te kulturnoj suradnji koja će se iduće godine, tijekom hrvatskog presjedanja Europskom unijom, pokazati i zajedničkom izložbom u budimpeštanskom Nacionalnom muzeju i Klovićevim dvorima o povijesnim vezama dvaju naroda.

Foto: Hina

(Hina)

 

Orban: Postigli smo rekordnu pobjedu s rekordnom izlaznošću

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

HGSS i HRZ spasili češku turisticu izgubljenu na vrhu Sv. Paškal

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HGSS

Češka turistica koja se izgubila na povratku s vrha Sv. Paškal iznad Općine Gradac spašena je, a u akciji spašavanja sudjelovali su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na svojoj facebook stranici makarski HGSS je objavio kako je akcija počela odmah nakon što je stigla dojava zabrinutog supruga češke državljanke, u četvrtak nakon 11 sati. Supružnici su planinarili na vrh Sv. Paškal iznad Općine Gradac, međutim, zbog bolova u koljenu, on nije mogao nastaviti dalje pa je supruga odlučila krenuti sama.

“Prilikom povratka s vrha, češka državljanka izgubila je orijentaciju te više nije mogla pronaći markaciju na putu do mjesta Gradac. Izgubila je i signal na mobilnom uređaju, te je muž odlučio pozvati HGSS”, stoji u objavi.

U potragu su krenule dvije zemaljske ekipe, iz dva smjera, prema vrhu Sv. Paškal, a podignut je i helikopter HRZ-a s dežurnim letačima i spašavateljima iz Splita.

Lokacija mobilnog uređaja nije se mogla detektirati jer je mobilni uređaj unesrećene osobe bio spojen na bosansko-hrcegovačku mobilnu mrežu, no posada helikoptera HRZ-a s i pripadnici HGSS-a locirali su izgubljenu češku državljanku iz zraka oko 15 sati.

Helikoper je spušten u blizini unesrećene osobe te je u pratnji spašavatelja ukrcana i dovedena do priručnog heliodroma Osejava u Makarskoj.

U akciji je sudjelovalo 12 pripadnika makarskog HGSS-a, dvoje pripadnika dubrovačkog HGSS-a, te po jedan pripadnih HGSS stanice Novska, Split, Delnice i Koprivnica. (Hina)

Stigao prvi turistički vlak s Česima i Slovacima – unaprijed prodano 30.000 karata!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean Michel Nicolier vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean – Michel Nicolier, francuski dragovoljac Domovinskog rata, vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare.

Pogubljen je od srpske vojske u noći s 20. na 21. studenoga 1991. na Ovčari zajedno sa ostalim ranjenicima, civilima i zarobljenicima vukovarske bolnice.

Jean-Michel Nicolier rodio se u Vesoulu u Francuskoj, 1966. godine. Bio je jedan od 481 stranih dragovoljaca domovinskog rata (od kojih je 72 poginulo a 88 ih je ranjeno) iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku.

Iako Francuz po nacionalnosti, krajem kolovoza 1991. godine, pristupio je redovima HOS-a u Mejaškom Selu, općina Barilović kod Duge Rese, s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku u Vukovaru, potaknut televizijskim snimkama i nepravdom prema braniteljima.

Bio je mlad i neiskusan u ratovanju, ali se pokazao vrlo dobrim i hrabrim bojovnikom koji nije odstupao u borbi te je ostao do kraja u Vukovaru. Jean-Michel ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga te je morao ostati u bolnici.

Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar (iako je JNA potpisala sporazum s hrvatskom stranom da neće ulaziti u bolnicu) odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima i pogubljen na Ovčari u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine.

Dragutin Berghofer-Beli, jedan od sedmorice preživjelih, svjedoči kako su četnici Francuza tukli, kao i Sinišu Glavaševića, a polumrtvoga Jean-Michela izvukao je iz mučionice logora na Ovčari Spasoje Petković zvani “Štuka” i ubio metkom. U podrumu vukovarske bolnice, nekoliko sati pred smrt, u kratkome intervjuu francuskim reporterima rekao je:

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Još uvijek se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostatci jer su tijela iz skupne grobnice prijeko puta hangara na Ovčari odvezena na nepoznato mjesto

Kamenjar.com

Pismo majke Jean-Michel Nicolieru: Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari