Connect with us

Komentar

Tabak: Brzo se može doći do brojke od stotinu tisuća ‘izbjeglica’ (VIDEO)

Objavljeno

-

Gostujući u posebnoj emisiji HRT-a posvećenoj izbjeglicama, vojni analitičar Igor Tabak, rekao je da prema mađarskim iskustvima možemo očekivati a da će se priljev izbjeglica intenzivirati.

Ako je u prvom danu došlo više od pet tisuća izbjeglica, jako brzo možemo doći do brojke od stotinu tisuća budući da je samo zbog sirijskog sukoba izbjeglo nekoliko milijuna ljudi, rekao je Tabak. Prema informacijama kojima raspolaže, među izbjeglicama nisu samo Sirijci. Tu su i Somalci, Pakistanci, Afganistanci, i svi se trude, kako im je savjetovano, izgledati kao Sirijci. Trude se biti neprepoznatljivi, nemaju dokumente, kaže Tabak.

[ad id=”68099″]

Prema njegovim očekivanjima, izbjeglice će dolaziti do daljnjega, tu nije riječ samo o dva, tri dana. Tabak je naglasio kako bi Hrvatska željela biti tranzitna zemlja, međutim problem nastaje činjenicom da je Slovenija suspendirala schengenski sustav na granici s Mađarskom, a Mađarska najavljuje da će pojačati granicu s Hrvatskom.

Naše robne rezerve imaju kapaciteta za 30.000 ljudi. Ovim tempom mi ćemo to iscrpiti za tjedan dana. Uskoro se očekuje kiša, zahladnjenje i vrlo brzo će postati nezgodno zbrinjavanje većeg broja ljudi. Tek jučer su liječnici oko Tovarnika obaviješteni da će se puno od njih očekivati. Logistički problemi jako lako dovedu do brodoloma. Kad se previše ljudi popne u čamac onda više nema ni čamca, poručio je Tabak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas