Pratite nas

Vijesti

Tajanstveni krugovi u moru

Objavljeno

na

Krugovi u žitu već odavno nisu nikakva novost, no sada su se pojavili u moru, i to našem – jadranskom. Ne zna se ni kako su nastali, ni zašto, uglavnom, poredalo se njih 28 duž obala Dugog Otoka.

Vrtnja u krug počela je prošlog ljeta, kad je splitska udruga Sunce, za potrebe javne ustanove Priroda, koja upravlja zaštićenim dijelovima prirode u Primorsko-goranskoj županiji, radila kartiranje morskih vrsta i staništa, na području otoka Unije i Suska. Uz obale otoka, na zračnim snimkama, uočili su vrlo neobične krugove. A zatim i uz obale Dugog Otoka, kaže Mosor Prvan. Biolog iz udruge „Sunce“:

krugovi u moru

Jednako udaljeni od obale, međusobno jednako udaljeni 300 metara, i svi iste veličćine 50 metara promjera, to nam je odmah bilo zanimljivo, ali mislili smo da je greška na aero snimkama, pa smo zaronili i našli da su rubovi  krugova toliko savršeni, kao da ih je netko vadičepom izvadio posidoniju” čudi se Prvan.

Na jednakoj udaljenosti od otoka, s vanjske strane, prema otvorenom moru, smjestilo se čak 28 krugova, utisnutih usred posidonije. Vedran Petešić, često je tu ronio, ali nije znao da roni u krugu.

Normalno da nisam onda mogao primijetiti  da je to pravilan krug, , površine su već onda meni čudno izgledale, gole, bez imalo trave, kao da su kontaminirane” izjavio je Petešić.

Tko, što, zašto, kada, zbog čega, i naravno – kako, samo su neka od pitanja, koja se, barem za sada, vrte u krugu. Stvorile su se, kaže Mosor Prvan, različite mogućnosti.

Mi smo prvo pomislili možda je vojska, možda je netko lovio dinamitom, možda su neka naftna istraživanja, ali u razgovorima s kolegama koji se bave eksplozivom, rekli su da tako savršeni krugovi  teško da mogu nastati od dinamita” pogotovo, kažu, promjera 50 metara, 20 i više metara pod morem, ističe Mosor Prvan.

” Pa smo išli razgovarati u Institit za geofiziku u Zagrebu, na kraju smo i njih zainteresirali, kako navode, to sigurno nije nastalo u naftnim istraživanjima, jer njihova metodologija ne ide horizontalno, već vertikalno uz obalu.” Misteriozne krugove sada očekuju znanstvena istraživanja, koja će, nadaju se, dati odgovore na brojna pitanja, koja se za sada vrte u začaranom krugu.

Videoprilog o tajanstvenim krugovima možete pogledati na www.hrt.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Gjenero i Pavelić: Predsjednica je napravila niz dobrih stvari…

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Z1 televizije gostovali su politički analitičar Davor Gjenero i glavni urednik hrvatske danas Neven Pavelić.

Teme su bile aktualna politička situacija, propala nabavka borbenih zrakoplova, odgovornosti i mogućnosti kod dogovaranja novih; Predsjednica RH, učinci za mandata (kritika depopulacije, Vlade, odnos s Blokiranima), ankete i kandidati za njeno mjesto; Penavine kritike i političke perspektive….

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Balkan

Čović i Bevanda nazočili obilježavanju dana Republike Srpske

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH  Dragan Čović i njegov stranački kolega i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda nazočili su današnjem prijemu u Banja Luci povodom Dana Republike Srpske.

Ovo nije prvi put, pišu Nezavisne novine, da Čović sudjeluje na obilježavanju Dana RS. Dragan Čović je 2013. i 2015. godine prisustvovao obilježavanju 9. siječnja.

Podsjećamo, danas se u Banja Luci održao i  svečani defile povodom dana Republike Srpske na kojem su sudjelovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka  Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, kao i brojni drugi uzvanici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari