Pratite nas

BiH

Tajna veza Josipovića i obitelji Perković

Objavljeno

na

[quote]Milanović je, kažu dobro obavješteni krugovi, eksplodirao kad je čuo kako ga Josipović decentno kritizira glede “lex Perković”, a još više u vezi Vukovara. Premda je “lex Perković” rađen po matrici i uz zdušnu podršku Ureda predsjednika, a Vukovar do zadnjeg zareza u suglasju sa Pantovčakom![/quote]

Političke podvale predsjednika države Josipovića koje prolaze kao kroz sito kad se radi o oporbi i temama koje afirmira desna politička scena, ipak su se nasukale na hridi njegove vlastite političke ljevice jer je po izvorima bliskim premIjeru Milanoviću ovaj eksplodirao nakon Josipovićevog nastupa na HTV-u.

Radman je  od HTV-a uspio napraviti TV Zagreb!

Digresije radi, kad smo kod HTV-a, (što bi rekao Račan “ne mogu da ne kažem“) pogledajte tu naklonost, to navijanje, to izravno stavljanje državne TV u ruke lijeve koalicije. U zadnja tri tjedna u zemlji su se dogodile dramatične stvari: Vukovar, “lex Perković”, Centar banka kao prevara svih prevara (jer je u jednoj privatnoj banci država izgubila nekoliko stotina milijuna kuna!), a tobože javna televizija je baš za ta tri tjedna ukinula staru formu “Nulte točke“, jedine emisije na kojoj se ozbiljno mogla čuti druga strana. Iako se na te tri teme zrcali pad ili prolaz jedne Vlade, na Radmanovoj televiziji u zadnja tri tjedna ugostili su ova tri gosta: predsjednika Vlade, ministricu vanjskih poslova i predsjednika države! Kao nekad na TV Zagreb! Ali kad Radmanu kažete da mu televizija otvoreno navija za jednu stranu, da je istinoljubivo da ga se zove državnim službenikom jer informativni program HTV-a najbolje svjedoči o toj istini, on skroz pobjesni. Osim toga valja reći i ovo: nema razloga da mladi Družijanić vodi “Nultu točku“ gdje ima jednog jedinog gosta i za njih apologetska pitanja, kad je 80-tih još sigurnije istu emisiju pod drugim nazivom vodila Ankica Barbić Miladinović. I za Radmanova mandata. Uostalom, kad može Vojo Šiljak biti vedeta hrvatskog radija, a Dobroslav Silobrčić, čovjek koji vodi intervjue tako da baš ključne stvari nikad ne pita, pa ga sugovornici obožavaju, zašto ne bismo iščupali za ovu formu stare zvijezde TV Zagreb? Pa zar to nije špranca iz tog vremena; zar njihov informativni program nije počivao na  ovakvim intervjuima: od Milovića do Markovića i drugih vedeta tadašnje komunističke vlasti, pa onda tobože za promjenu, red drugova iz Beograda! Naravno da nikad nismo čuli drugu stranu! Tada su drugu stranu bacili na robiju, dobro, sad  su humaniji, više ne drže oporbu u zatvoru, ali ona jedva da ima pristupa u ključnim danima i stvarima  na javnoj televiziji!

S ovakvom “Nultom točkom” Josipović će dobivati stopostotnu potporu u anketama

Milanović je, kažu dobro obaviješteni krugovi, eksplodirao kad je čuo kako ga Josipović decentno kritizira glede “lex Perković”, a još više u vezi Vukovara. Premda je “lex Perković” rađen po matrici i uz zdušnu podršku Ureda predsjednika, a Vukovar do zadnjeg zareza u suglasju sa Pantovčakom! Jeste li bilo gdje u danima kad se donosio “lex Perković” čuli Predsjednika države koji viče: Ne! Ali, sada kada treba pokazati Uniji da ga se ima smisla podržati i u drugom mandatu, valja se pokazati europskim predsjednikom i stati uz Uniju! Bez osigurane njihove podrške nema niti smisla ići po drugi mandat! To je Josipović, uvijek leti ispod dometa radara, opsesivno koncentiran da se svima dopadne, s tim da ljevici uvijek pošalje jedan signal više tako da se i u mraku razaznaje tko na koga puca. Komunističke vlasti su u inozemstvu likvidirale 70 hrvatskih političkih emigranata, a nakon rata su masovno streljali uz pratnju sramotnih političkih procesa. Uostalom nije im do posljednjeg daha tih likvidacija manjkalo, kao niti sudskih procesa, pa ipak predsjednik Josipović je u emisiji na HTV-u izdiktirao u pero i medijima i DORH-u imena Levara, Krivokuće i Reihl Kira kao slučajeve u kojima očekuje da se primjeni budući zakon o nezastarjevanju zločina iz političkih pobuda, ali baš niti jedno ime nije izdiktirao koje je stradalo za komunističke vlasti. Taj mali, ali znakoviti detalj, to je onaj sjaj u očima po čemu vidite tko tu za koga navija. Družijanić? Naravno da ga nije pitao kako to da niti jedno ime od desetaka tisuća likvidiranih Hrvata nije istaknuo! Naravno da ga nije pitao zašto u trenutku donošenja “lex Perković” nije javno rekao da se ne slaže niti sa terminom donošenja zakona niti sa meritumom lexa! Naravno da ga nije pitao da li je točna izjava Tončija Vrdoljaka i Zdravka Tomca da je izvršni komitet CKSKH kojem je na čelu od 1972. do 1980. bio Ivica Račan, davao naloge i dopuštenja za likvidacije hrvatskih političkih emigranata! Naravno, jer takve provokacije Goran Radman neće priuštiti svom prijatelju Josipoviću! Ipak je to Radmanov HTV! Odnosno, ipak je to njihov, zajednički HTV! Što mislite kakav je odnos imao Radmanov TV Zagreb primjerice prema činjenici da su komunistički zatvori bili puni političkih zatvorenika, dok je on glumatao modernost, demokraciju i odmak od socijalizma Eurosongom? Partijski, nego kakav drugi! Pa ipak misleći kako smo svi senilni, Radman će i nedavno reći ne samo da je ponosan na to razdoblje, nego da je toliko ponosan da želi i danas napraviti TV kao TV Zagreb. I to mu i uspijeva! Način na koji Družijanić vodi i koncipira “Nultu točku“ identičan je onome kako su se informativne emisije, naročito intervjui radili 80-tih! Bez prilike da čujete drugu stranu!  Što će to publici? A potom će agencije za istraživanje mišljenja i idući mjesec objaviti kako Josipović ima 80 postotnu podršku javnosti, zar ne? Čudno da nema i veću obzirom kako se nigdje ne mogu čuti komentari njegovih poteza.

Zašto se Josipović ne odriče Saše Perkovića?

Josipovićeva izjava prije par dana kako mu ne pada na pamet smijeniti svog savjetnika na nacionalnu sigurnost Sašu Perkovića, inače sina zloglasnog Josipa Perkovića signal je i ljevici i cijeloj publici. Ali i Bruxelles će znati pročitati tu izjavu! Obzirom na grandioznu funkciju vlastitog oca, Saši Perkoviću je suđeno da po definiciji uvijek bude najprije – sin Josipa Perkovića – jer to je razlog zbog kojeg je kao mladi momak i kod Mesića bio dva mandata savjetnik za nacionalnu sigurnost. Sin je teleportirani otac i o tome i vrapci pjevaju na grani. Protuustavna akcija u koju ga je poslao Mesić na razgovor sa generalom Zagorcem jasno je pokazala da nisu nikakve nadnaravne obavještajne mogućnosti Sašu Perkovića smjestile u Ured Predjednika, sad već puna tri mandata, već da je on tamo kao klonirana foto kopija njegovog moćnog oca. Bez spoznaja njegovog oca, Saša nikad ne bi završio na Pantovčaku i to je notorna činjenica. Josipovićeva izjava kako mu ne pada na pamet smijeniti Sašu Perkovića u kontekstu gore spomenutih činjenica politički je snažna ništa manje od  donošenja “lex Perković”. Ako nije i snažnija, obzirom na sve što se u međuvremenu dogodilo. Obzirom na otvoreni revolt Bruxellesa i uporna odbijanja hrvatske Vlade. Josipović izjavom kako Vlada mora što prije ukinuti “lex Perković” šalje poruku Bruxellesu: – Gospodo ja sam dakako na vašoj strani, da bi izjavom kako mu ne pada na pamet smjeniti Sašu Perkovića drugovima poručio, prijatelji sve ostaje po starom, ono za lex ja moram poručiti zbog pritiska iz Bruxellesa! Hoćete da oni i mene prekriže kao što su i Milanovića pa da ovdje dođe Kolinda? Jel’ to hoćete? Naime, u danima kada Bruxelles traži kristalno jasne znakove posvemašnje suradnje, Josipović ovom izjavom hoće kazati “svojima“ da je njegova podrška obitelj Perković zajamčena i da on nije taj koji će prvi “izdati“. Kad bi ta izjava stajala sama za sebe Milanović bi to otrpio jer je takve udarce ispod stola od Josipovića već doživio. U isto vrijeme kad Josipović tvrdi da treba ukinuti “lex Perković” i uskladiti ga sa zahtjevima Unije sugerira kako Josipović gura sa balkona 15-tog kata Milanovića ravno na asfalt! Ti ukini “lex Perković” i postupi po uhidbenom nalogu, a ja ne dam njegovog sina, premda je to jedino što je u mojoj domeni! Naime, osim na razini načelnih izjava Josipović na temu “lex Perković” može dokazati i pokazati “urbi et orbi” da se od Josipa Perkovića istinski odmiče i distancira samo ako se zahvali na obavještajnim uslugama sinu, dakle i ocu! I baš to što samo on može, baš to što je ekskluzivno u njegovoj nadležnosti, Josipović danas decidirano odbija!

I u Vukovaru Josipović hoće Milanovića istaknuti kao jedinog krivca, no najpoznatiji hrvatski kolerik neće šutjeti! 

Nešto je slično i s Vukovarom. Premda su obojica zajednički dogovorili akciju dvojezičnih natpisa, Josipović je već i po svom habitusu kao i uvijek imao snažniju crte demagogije, tim prije što brojni rezultati predsjedničkih izbora pokazuju kako upravo to narod cijeni, voli i honorira. On vas pozove na razgovor, sasluša veoma pažljivo kao nitko klimne glavom, prihvati vaše prijedloge za razmatranje, uvaži vašu bol, predstava je ustinu savršena, on istakne u toj audijenciji i vaše probleme, a onda iza zavjese črsto, jasno i glasno, ništa manje odrješito od Milanovića, ali uvijek iza zavjese, zavrne vam ruku! Dvojezične ploče ostaju, samo da su ih zajednički zakucali Srbi i Hrvati! To je njegova poruka koju prikazuje kao popuštanje! Ali ploče ostaju! To je ta filozofija; nisam vam ja kao Milanović, ja sam posve drugačiji! Ali ploče ostaju! Kao i u primjeru ranije, “lex Perković” mjenjajte, što prije ako je ikako moguće, ali ja Sašu ne dam! Obzirom da je ovoj vlasti dogorjelo do noktiju, pitanje je dana kada će Milanović do kraja izgubiti živce. Jer, Josipović i  cijela politička lijeva elita danas su spremne žrtvovati Milanovića. Perkovića ne, ali Milanovića da! Bruxellesu poručuju kako bi le što se njih tiče, lex bi već odavno bio promijenjen, ali premjer je taj koji oteže, a obavještajnom nadzemlju i podzemlju šapće, budite mirni, ne dam ja Sašu! No, Milanović, kolerik kakav već jest, nema dvojbe da će Josipoviću prije ili kasnije istresti sve u lice jer ga ovakvim držanjem Josipović zapravo skida sa vlasti! Milanovićeva nervoza je ovog puta na mjestu, ako izgubi od Karamarka, “Bože moj, to je protivnik sa druge strane, jednom izgubiš, drugi put pobjediš”. Ali da Josipovićeva ljevica od Milanovića napravi Pedra, kojem će na idućim izborima Bandić i Gabrić predvođeni Josipovićem zabiti pet golova, Milanović si neće dopustiti!

Za štetu koju je država pretrpjela u Centar i Credo bankama, mogli smo sagraditi pelješki most!

O Centar banci kao najboljoj ilustraciji kako se nestručno, ali zato maestralno lopovski vlada zemljom, o toj nevjerojatnoj aferi koja je sama za sebe dovoljna da Vlada kuvertira ostavku, mi ne čujemo i ne znamo –ništa! Premda bi objava pune istine o Centar banci pokazala tko i kako vlada ovom jadnom zemljom. Naime, sada izlazi van da je Centar banka bila mala banka koja je skoro sve svoje plasmane davala na adresu 15 do 20 klijenata, možda čak i međusobno povezanih. Već je to trebao biti signal za HNB-ovu reakciju. Zamislite da Zagrebačka banka ima samo Dalekovod i Nexe grupu za klijente. Pa odmah bi propala! Pri tom je takvoj problematičnoj banci HBOR investirao nevjerojatnih više stotina milijuna kuna. Kako i zašto? Po čijem nagovoru? Za čiji račun, obzirom da je adekvatnost kapitala u toj banci bila tri puta manja od prosječne u bankarskom  sektoru, a upola manja od zakonom dopuštene!!! Pravo je pitanje tko se drznuo ulagati u takav čisti hazard? Ruski rulet! I to s našim novcem, novcem iz proračuna kojeg svi mi punimo! Banka odlazi u stečaj zbog loših kreditnih plasmana koji se očito ne mogu vratiti, ali takav rad banke cijelo vrijeme prati šutnja HNB-a.

Kapitalna odgovornost HNB-a o kojoj svi šute. Do kada?

HNB cijelo vrijeme vidi da su toj banci više nego problematična osiguranja za otplatu kredita, ali HNB to godinama tolerira i praktički podupire. Dapače, dali su suglasnost za imenovanje predsjednika uprave Centar banke, koji je već bio predsjednik uprave Slavonske banke, zbog koje je država morala isplatiti 34 milijuna eura štete Hypo banci! I sad pogledajte kako vlada ova vlast! Premda je nadzorni odbor Centar banke ocijenio nezadovoljavajućim rad svog predsjednika uprave, te mu zbog toga isti taj nadzorni odbor odbio dati razrješnicu, država, Vlada, ministar Linić i društvo preko FGS-a šalju na novu funkciju – u upravu Badela! Tamo ga naime imenuje fond kojeg s pedest posto financira država! Nakon svega! Dakle, istog lika koji je bio na čelu Slavonske banke u trenutku propasti te banke, istog lika koji je bio na čelu Centar banke prilikom njene propasti. Čovjeka kojemu nadzorni odbor posljednjespomenute banke nije dao razrješnicu jer je banka vođena njime završila u stečaju.

Fondovi koje je izmislio Borislav Škegro kao tsunami ruše hrvatsku privredu!

Kad bi ovo bila normalna država i kad bi htjela izvući punu pouku iz afere Centar banke onda bi se već jednom na dnevni red stavila puna i prava uloga Borislava Škegre, obzirom kako se za njega tvrdi da je pravi otac tih kvazi fondova. Nevjerojatno, ali istinito – to su privatni fondovi kojima država besplatno poklanja pedeset posto sredstava, i potom im prepušta da upravljaju sa svih sto posto novca s kojim tako raspolažu.  I sve to uz naknadu za upravljanje novcem koje im je država poklonila! Sav rizik za upravljanje fonda prebačen je na državu! Pa teško je vjerovati da nas je ovako i Beograd pljačkao! Oni su doduše uzimali što su i gdje su htjeli jer je puška stalno bila na ramenu, ali ovako drsko uzimati od države novac i kasnije sav teret prebaciti na tu istu državu, ulagati u financijski sektor umjesto da se ulaže u posrnule firme i njih vadi iz blata, umjesto da rad tih fondova bude na korist cijeloj zemlji, mi imamo ceh od stotinu i stotinu milijuna kuna štete!  Kad zbog fondovih krivih procjena propadne kakva državna firma, štetu snosi država! Pa samo idiot može pristati na takve uvjete! Da date puste milijune kuna, a prepustite da netko drugi  upravlja s njima! A kad takav dođe u krizu, dugove opet plaća država!

Upravo je sada zbog njihovog rada i loših procjena država izgubila stotine milijna kuna koje kao i uvijek plaća hrvatski narod! Pri tom su svi zaboravili da je kod formiranja tih fondova eksplicitno rečeno kako oni ne bi trebali ulagati u financijski sektor, što je i Linić nedavno potvrdio. A gle čuda, fondova prva ulaganja idu ravno u financijski sektor! S druge strane niti Milanović smjenjuje direktore javnih firmi koje su državni novac upropastili u Centar banci, niti smjenjuje ministre koji su baš takve direktore postavili u ta javna poduzeća. Nikom ništa! Pa koja zemlja tako može krenuti naprijed? A pogledajte i daljnji razvoj! Centar banku dokapitalizira famozna češka banka, premda je ona investicijska, a ne komercijalna banka! HNB opet dramatično griješi jer daje dopuštenje za tu dokapitalizaciju premda je po logici stvari jasno da je to spekulativno ulaganje. Ali, čini se da je HNB-u u prirodi posla podržavanje spekulacija u bankarskom sektoru. I da stvar bude gora, protiv čelnika te češke banke već dvije godine postoji kaznjena prijava državne institucije! To znaju i HNB i Slavko Linić! No, izgleda kako je interes pojedinaca snažniji i od elementarnog razuma! Šteta koja se ispostavila iz stečaja Centar banke prelazi 500 milijuna kuna. Uzme li se u obzir i kolateralna šteta približavamo se brojci od milijardu kuna! U Karlovačkoj banci je bilo puno manje problematičnih plasmana. Karlovačka banka nije otišla u stečaj, preživjela je i najteže dane, ali zbog te afere uhićeno je pola uprave banke, praktički uz izravni prijenos HTV-a. Tu su poslane Radmanove kamere, ali u Centar banku nisu! Nije bilo dana da nisu u studiju HTV-a imali nekog gosta koji se zgražao nad  onim što se radilo u Karlovačkoj banci! No, zbog  stečaja i pronevjere nekoliko stotina milijuna kuna u  Centar banci uz sve prije navedene činjenice nitko nije niti dvije minute bio u zatvoru! Niti je bilo specijalnih emisija na tu temu! I sve se to događalo uz znanje i pečate krovne institucije koja se zove Hrvatska narodna banka! No HNB je nešto slično kao i HTV! Osim toga ništa u vezi HNB-a ne čudi uzme li se u obzir da se tamo viceguverner nije mjenjao od 1990-te! Je li on slijepi putnik ili “master mind” hrvatskog bankarskog sustava? Padale su Vlade, mjenjali su se predsjednici, dolazile su i odlazile svjetske gospodarske krize, ali za cijelo to vrijeme je viceguverner HNB-a ista osoba! Više od 20 godina! Je li to normalno? Nadu jedino budi najava zahtjeva za formiranjem istražnog povjerensta u Saboru na tu temu, jer to je jedino što može otkriti sve moguće perverzije koje su pratile raspad Centar banke! Budemo li vjerovali zapisnicima HNB-a, Linićevim riječima, procjenama FGS-a i procjenama HBOR-a (ministar Maras se osobito hvalio vjerom u te procjene!) i kontroliranim, da ne velim sponzoriranim medjima, sasvim je sigurno  da nikad nećemo doznati punu istinu. Jedino je pitanje hoće li Linić dopustiti  da se narodu otkrije što se sve krije iza Cetar banke, male privatne banke čija je propast  cijelu država koštala  skoro milijardu kuna. A toliko se novca Linć nada dobiti od prodaje Croatia osiguranja! Taj iznos bi Juri Radiću bilo dosta da sagradi polovicu Pelješkog mosta! I kad zbrojite štete nastale propašću Credo banke i propašću Centar banke ispada da su nam HNB i Linić „ukrali“ cijeli Pelješki most! Jer, samo u Credo banci država je isplatila 500 milijuna kuna! Da li sada razumijete zašto uporno ne izlazimo iz krize? Da li sada razumijemo da sa ovom vlašću nikada nećemo stati na noge?

Tihomir Dujmović/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

SDA-u prijeti izgon iz vlasti u nizu županija, Izetbegović poziva upomoć ljevicu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Presjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je kako će pokušati uvjeriti stranke lijeve i građanske orijentacije koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo da stvore zajedničku koaliciju i tako uđu u vlast kako bi uspostavili ravnotežu s blokom kojega će činiti HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Taj prijedlog stigao je u trenutku kada je postalo izvjesno kako će SDA biti prisiljena prijeći u oporbu u nekim od najvažnijih županija unutar Federacije BiH.

Na konstituirajućoj sjednici Sarajevske županije, održanoj u petak, postalo je jasno kako je stvoren čvrst blok od šest stranaka koji će nakon više od dva desetljeća neprikosnovene vladavine SDA ponuditi novi model vlasti.

Iako je SDA pojedinačno najjača u skupštini te županije, koja je financijski najmoćnija u Federaciji BiH i ima godišnji proračun od gotovo milijardu konvertibilnih maraka (500 milijuna eura), Izetbegovićeva će stranka, kako sada stvari stoje, morati u oporbu jer se značaj njenih 10 zastupničkh mandata “istopio” u usporedbi s 24 zastupnika iz bloka čiju okosnicu čine Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Socijaldemokratska pratija (SDP BiH) te nedavno utemeljena stranka Narod i pravda, koju su tek nešto prije listopadskih izbora formirali neki od bivših članova SDA.

Slična je situacija i u Tuzlanskoj županiji, čija je skupština konstituirana prošlog tjedna i već je definirana većina koja će fomirati vlast bez SDA.

Najvećoj bošnjačkoj stranci slična sudbina prijeti i u Zeničko-dobojskoj te Bosansko-podrinjskoj županiji kao i u Unsko-sanskoj, a jedina joj je nada za ostanak u vlasti na županijskoj razini u onim dijelovima Federacije u kojima izvršna vlast neće moći biti uspostavljena bez HDZ BiH, koji bi za potencijalnog partnera radije uzeo SDA nego stranke lijevog profila.

SDA ipak još uvijek ima teorijske šanse biti dio vladajuće većine na razini Federacije BiH, a posebice na državnoj razini, gdje joj za ulazak u vlast, odnosno u Vijeće ministara BiH, u parlamentu nedostaje potpora samo još jednog zastupnika.

Izetbegović najavio pregovore o koalicijama 

Izetbegović je u takvoj situaciji najavio kako planira pozvati stranke poput SDP-a i DF-a na pregovore o mogućem koaliranju.

“Na tim se sastancima SDA neće ponašati sebično”, kazao je Izetbegović za sarajevski komercijalnu televiziju TV1 navodeći kako je procjena SDA da je potrebno “dijeliti vlast kako se ne bi dijelila zemlja”.

Prema konačnim rezultatima listopadskih izbora, SDA je pojedinačno najjača stranka u Zastupničkom domu parlamenta BiH jer ima 9 od ukupno 42 zastupnika. Slijedi je Dodikov SNSD, koji je dobio 6 mandata, dok je HDZ BiH dobio 5, koliko ih ima i SDP BiH.

Sve druge stranke koje će sudjelovati u državnom parlamentu zastupljene su s jednim do tri zastupnika i nemaju potencijal okupljati koalicije.

Sličan je omjer snaga i u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Od 98 mandata u tom tijelu SDA je dobila 27, po 16 je pripalo HDZ-u i SDP-u, a četvrta stranka po snazi je Demokratska fronta (DF) Željka Komšića s 10 mandata.

U slučaju Federacije BiH podjednaki su izgledi da partner u vlasti s bošnjačke stranke budu i SDA i blok kojega bi okupio SDP, no Izetbegović sada nudi široku koaliciju koja bi ih sve zajedno uvela u vlast.

Slične ponude iz SDP-a i DF-a do sada su uglavnom odbijali uz obrazloženje kako ne žele koalirati s nacionalnim strankama, a konačni ishod ove bitke ovisit će i o stajalištu HDZ BiH, koji je, kako se čini, uspostavu vlasti odlučio uvjetovati jamstvima potencijalnih partnera za provedbu izmjena izbornog zakona iako je Čović kazao kako kao prirodnog partnera u vlasti vidi SDA “jer je takav rezultat izbora”.

Dodik je pak poručio kako je njemu svejedno tko će biti bošnjački partner u vlasti.

(Hina)

Dragan Čović: Bez Izbornog zakona nema vlasti

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Bez Izbornog zakona nema vlasti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog Narodnog Sabora, te još aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako će za 10 do 15 dana biti aktiviran NATO-ov program partnerstvo za mir za BiH.

”Mi ćemo u narednih 10 15 dana dobiti, aktivirati MAP, Partnerstvo za mir. Naš jedini put je euroatlanski put, kazao je Čović na večeri zahvale koju je priredio u mostarskom hotelu Mepas za stotine uzvanika iz svih područja BiH, kako bi im zahvalio na potpori u izbornoj kampanji”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Građanska BiH nije moguća

Čović je ponovio kako je koalicija stranaka HNS-a BiH predvođena HDZ BiH u predizbornoj kampanji slala poruke prijateljstva, ljubavi, domoljublja, poruke da zajedno gradimo zajedničku nam domovinu BiH i to, zajedništvo i Hrvatski Narodni sabor, naglasio je, nemaju alternativu. I zato smo ostvarili takav izborni rezultat. Naš je cilj bio doseći 130.000, a moja je malenkost dobila podršku 155 tisuća, koalicija predvođena HDZ-om 145.000 što je najbolji rezultat ostvaren u posljednjih 20 godina. I tu snagu nitko ne može staviti u stranu, unatoč tomu što bi to neki željeli, kazao je Čović.

Istaknuo je kako takvima poručuje da građanska Bosna i Hercegovina nije moguća. ”To građansko je fingirano, jer ono postaje unitarno i daje jednonacionalnu državu koju nitko ne želi”, kazao je Čović, upozorivši kako bez HDZ BiH i HNS-a nije moguće napraviti vlast u BiH. ”U Vijeću ministara imat ćemo puninu svih ministara i zamjenika kao što ih sada imamo, imat ćemo 4 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Imat ćemo Vladu Federacije onoliko snažnu koliko budemo postavili odgovorne i pametne ljude i vlast u svih pet županija, a ja vjerujem uz malo mudrosti i strpljenja da ćemo dobiti ono što nam pripada i u vladi šeste Zeničko-dobojske županije”, kazao je.

Gotovo nitko od Hrvata nije glasao za Komšića

Nema BiH bez Hrvata

Predsjednik HDZ BiH uvjeren je kako zahvaljujući politici HDZ BiH i HNS-a Hrvati imaju razumijevanje i podršku vlasti Hrvatske, ali i Europske unije. ”Čut će se, vrlo skoro, i iz Bruxellesa da nema Bosne i Hercegovine bez hrvatskog naroda kao do kraja jednakopravnog s druga dva naroda u svakom dijeliću BiH bez bilo kakve unutarnje podjele”, dodao je.

Čović je, međutim, ponovio kako predstavnici Hrvatskog Narodnog sabora neće ući u vlast dok se ne izmjeni Izborni zakon sukladno presudi Ustavnog suda BiH, aludirajući na vlast u FBiH. ”Ja vas uvjeravam da se u novu vlast, u jednom djelu, nikada neće ući dok se ne promjeni Izborni zakon BiH sukladno odluci Ustavnog suda kako bi imali pravo da biramo svoje predstavnike u institucije koje su i po Ustavu institucije koje predstavljaju hrvatski narod.

Bez HDZ BiH i HNS BiH ne može se promišljati budućnost BiH”, ponovio je Čović. Lider HDZ BiH najavio je održavanje konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog Narodnog sabora BiH, kojeg će činiti svi novoizabrani hrvatski zastupnici u skupštine županija te zastupničke domove FBiH i BiH, kao i vijećnici izabrani u Općinska vijeća na prošlim lokalnim izborima, do kraja veljače, a izborni Sabor HDZ BiH krajem travnja iduće godine.

Birati najbolje među Hrvatima

”U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ BiH, a onda idemo ostvariti ono što nam je dužnost kako bi svaki naredni izbori bili utakmica između Hrvata da možemo birati najbolje između nas, da se ne moramo uvijek zbijati i govoriti da ako ne budemo svi glasovali za jednoga da nećemo uspjeti”, kazao je Čović te dodao:- ”I ne sumnjajte da ćemo ovako okupljeni u zajedništvo i zajedno s čestitim Bošnjacima i čestitim Srbima učiniti da ova država profunkcionira kao normalna država.”

Najavio je kako će njegova stranka u izvršnu vlast uključiti najbolje i najodgovornije, te znatan broj žena i mladih, te je pozvao sve stranačke dužnosnike da do kraja budu posvećeni svojim obvezama, svjesni ogromnog povjerenja koju je HDZ BiH, na čelu koalicije HNS-a dobio od hrvatskog naroda, na izborima.

”Šansu da budu dio izvršne vlasti dat ćemo uz još ovo malo veterana damama i mladosti, da nam daju energiju i ohrabrenje, da i tu napravimo zajedništvo mladosti i iskustva. I poruka svima da moramo biti svjesni odgovornosti ovog trenutka i ostaviti prostora da najbolji među nama budu na ključnim pozicijama u izvršnoj vlasti. I poruka još jednom svima vama da date sve od sebe tamo gdje raditi bilo u bolnici, u školi, u gospodarskom sustavu, da se u potpunosti predate svom poslu”, kazao je Čović.

 

Marijan Knezović: Jadni Komšić je umislio da je predsjednik

 

 

Gotovo nitko od Hrvata nije glasao za Komšića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari