Connect with us

Politika

Tajne službe očekuju DDoS hakerski napad povodom ulaska Hrvatske u EU?

Objavljeno

-

Zbog najave mogućnosti potencijalnog DDoS napada na dan ulaska Hrvatske u EU, sigurnosne službe u najvišem su stupnju pripravnosti. Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji kao što su banke i tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, ali DDoS metode koriste se i u kibernetičkom ratovanju s ciljem onesposobljavanja internetskom sustava neke države.

Zbog najave mogućnosti DDOS internetskog napada na Internet stranice hrvatskih državnih institucija, banaka i tvrtki povodom ulaska u EU alarmirane su hrvatske sigurnosne agencije, doznaje Dnevno.hr.

DDoS je engleska skraćenica za Distributed Denial-of-service attack, a najjednostavnije bi ga bilo opisati kao ‘bombardiranje’ nekog sustava do zagušenja kako se on ne bi mogao koristiti. Riječ je o sprječavanju pristupa računalom sustavu ili sustavima kroz preopterećivanje računalne mreže slanjem mnogostrukih zahtjeva prema poslužitelju kako bi se zaustavio legitimni promet prema tim poslužiteljima.

Mete: banke, tvrtke, državni sustavi

Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji kao što su banke i tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, ali DDoS metode koriste se i u kibernetičkom ratovanju s ciljem onesposobljavanja internetskom sustava neke države. Prvi korak napada je razbijanje sigurnosnog sustava koji brani poslužitelje, a drugi je krađa vrijednih informacija.

Zbog najave mogućnosti potencijalnog napada na dan ulaska Hrvatske u EU, sigurnosne službe u najvišem su stupnju pripravnosti.

Prije tri mjeseca odigrao se najveći DDoS hakerski napad u povijesti

Da situacija može postati vrlo ozbiljna svjedoči i nedavna situacija s najvećim hakerskim napadom u povijesti koji se odigrao prije tri mjeseca.

Zbog napada koji je počeo 19. ožujka, došlo je do usporavanja Interneta u cijelom svijetu. Svjetski mediji su tada objavili da je iza napada stajala nizozemska firma Cyberbunker, a sve je detektirala švicarska neprofitna organizacija Spamhaus, koja se bavi filtriranjem neželjenih sadržaja odnosno ‘spam elektroničke pošte’.

Napadači su, primjerice, proizveli promet od 300 GB po sekundi, koji je onemogućio rad serverima Spamhausa, dok su raniji napadi generirali promet između 4 i 10 GBps.

Napadači se zalažu za slobodu interneta

Tvrtka koja je navodno izvršila napad, a zalaže se za slobodu informacija i distribuciju svih vrsta sadržaja osim djećje pornografije i terorističke propagande, poručila je da Spamhaus nema pravo samostalno odlučivati što na internetu može, a što ne može proći. Zbog toga je uslijedio masovni DDoS napad na Spamhaus koji je trajao više od tjedan dana.

U nekoliko zemalja pokrenute su istrage jer su u opasnost došli i sustavi za online bankarstvo i e-mail servisi.

Instrukcije za pokretanje i obranu od napada mogu se naći i na internetu, evo kako izgleda DDoS napad

Nedavno je programer Ludovic Fauvet koristeći alat Logstalgia koji snima pristup stranicama, prikazao kako izgleda DDOS napad na stranice jedne tvrtke.

Individualne DDoS napade na pojedine tvrtke ili druge mete nije uopće tako teško pokrenuti, a na internetu postoji cijeli niz ‘instrukcija’ o tome kako pokrenuti, ali i kako se obraniti od napada. Naravno, pokrenuti napad puno je lakše nego obraniti se od njega.

Obavezno obavijestiti policiju

Napad je moguće pokrenuti i sa samo jednog računala, ali su puno efikasniji napadi s većeg broja računala i to iz neke strane zemlje jer je tada teže detektirati napadače. Mreže računala s kojih se pokreće napad, takozvani botneti, zaraženi su nekim ‘trojanskim konjem’ ili internetskim ‘crvom’ pomoću kojeg se istovremeno šalje ogroman broj zahtjeva na neku adresu.

Za obranu od napada najvažnije je najprije detektirati s kojih sve IP adresa napad dolazi te obavijestiti o tome Internet provajdera i policiju.

U Hrvatskoj je već bilo manjih napada na stranice pojedinih tvrtki, a ovo bi mogao biti najozbiljniji napad do sada, pogotovo ako se računa do dolazi izvana.

 dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas