Pratite nas

Politika

Tajne službe očekuju DDoS hakerski napad povodom ulaska Hrvatske u EU?

Objavljeno

na

Zbog najave mogućnosti potencijalnog DDoS napada na dan ulaska Hrvatske u EU, sigurnosne službe u najvišem su stupnju pripravnosti. Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji kao što su banke i tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, ali DDoS metode koriste se i u kibernetičkom ratovanju s ciljem onesposobljavanja internetskom sustava neke države.

Zbog najave mogućnosti DDOS internetskog napada na Internet stranice hrvatskih državnih institucija, banaka i tvrtki povodom ulaska u EU alarmirane su hrvatske sigurnosne agencije, doznaje Dnevno.hr.

DDoS je engleska skraćenica za Distributed Denial-of-service attack, a najjednostavnije bi ga bilo opisati kao ‘bombardiranje’ nekog sustava do zagušenja kako se on ne bi mogao koristiti. Riječ je o sprječavanju pristupa računalom sustavu ili sustavima kroz preopterećivanje računalne mreže slanjem mnogostrukih zahtjeva prema poslužitelju kako bi se zaustavio legitimni promet prema tim poslužiteljima.

Mete: banke, tvrtke, državni sustavi

Mete DDoS napada većinom su visokoprofilni web poslužitelji kao što su banke i tvrtke koje obrađuju informacije sa kreditnim karticama, ali DDoS metode koriste se i u kibernetičkom ratovanju s ciljem onesposobljavanja internetskom sustava neke države. Prvi korak napada je razbijanje sigurnosnog sustava koji brani poslužitelje, a drugi je krađa vrijednih informacija.

Zbog najave mogućnosti potencijalnog napada na dan ulaska Hrvatske u EU, sigurnosne službe u najvišem su stupnju pripravnosti.

Prije tri mjeseca odigrao se najveći DDoS hakerski napad u povijesti

Da situacija može postati vrlo ozbiljna svjedoči i nedavna situacija s najvećim hakerskim napadom u povijesti koji se odigrao prije tri mjeseca.

Zbog napada koji je počeo 19. ožujka, došlo je do usporavanja Interneta u cijelom svijetu. Svjetski mediji su tada objavili da je iza napada stajala nizozemska firma Cyberbunker, a sve je detektirala švicarska neprofitna organizacija Spamhaus, koja se bavi filtriranjem neželjenih sadržaja odnosno ‘spam elektroničke pošte’.

Napadači su, primjerice, proizveli promet od 300 GB po sekundi, koji je onemogućio rad serverima Spamhausa, dok su raniji napadi generirali promet između 4 i 10 GBps.

Napadači se zalažu za slobodu interneta

Tvrtka koja je navodno izvršila napad, a zalaže se za slobodu informacija i distribuciju svih vrsta sadržaja osim djećje pornografije i terorističke propagande, poručila je da Spamhaus nema pravo samostalno odlučivati što na internetu može, a što ne može proći. Zbog toga je uslijedio masovni DDoS napad na Spamhaus koji je trajao više od tjedan dana.

U nekoliko zemalja pokrenute su istrage jer su u opasnost došli i sustavi za online bankarstvo i e-mail servisi.

Instrukcije za pokretanje i obranu od napada mogu se naći i na internetu, evo kako izgleda DDoS napad

Nedavno je programer Ludovic Fauvet koristeći alat Logstalgia koji snima pristup stranicama, prikazao kako izgleda DDOS napad na stranice jedne tvrtke.

Individualne DDoS napade na pojedine tvrtke ili druge mete nije uopće tako teško pokrenuti, a na internetu postoji cijeli niz ‘instrukcija’ o tome kako pokrenuti, ali i kako se obraniti od napada. Naravno, pokrenuti napad puno je lakše nego obraniti se od njega.

Obavezno obavijestiti policiju

Napad je moguće pokrenuti i sa samo jednog računala, ali su puno efikasniji napadi s većeg broja računala i to iz neke strane zemlje jer je tada teže detektirati napadače. Mreže računala s kojih se pokreće napad, takozvani botneti, zaraženi su nekim ‘trojanskim konjem’ ili internetskim ‘crvom’ pomoću kojeg se istovremeno šalje ogroman broj zahtjeva na neku adresu.

Za obranu od napada najvažnije je najprije detektirati s kojih sve IP adresa napad dolazi te obavijestiti o tome Internet provajdera i policiju.

U Hrvatskoj je već bilo manjih napada na stranice pojedinih tvrtki, a ovo bi mogao biti najozbiljniji napad do sada, pogotovo ako se računa do dolazi izvana.

 dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Počeo 15. Sabor HNS-a; Ivan Vrdoljak jedini kandidat za predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Bivši predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak jedini je kandidat za predsjednika na 15. Saboru te stranke koji je počeo u nedjelju u Zagrebu.

Na početku zasjedanja Sabora, kojemu nazoči više od tisuću delegata iz cijele Hrvatske, HNS-ovi ministri, čelništvo stranke te predstavnici liberalnih stranaka iz Nizozemske, Češke, Makedonije, BiH i Mađarske, himnu je na saksofonu odsvirao kandidat za potpredsjednika stranke Ivan Gulam.

Vrdoljaka je za predsjednika stranke u studenom predložio Središnji odbor. Središnji odbor je tada prihvatio i prijedlog Predsjedništva da se u najuži tim predlože: za potpredsjednicu Marija Puh, za drugog potpredsjednika Ivan Gulam, a za zamjenika predsjednika sadašnji vršitelj dužnosti predsjednika stranke, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Vrdoljak je novinarima prije početka zasjedanja, upitan hoće li mu javnost vjerovati s obzirom da ga mnogi smatraju nevjerodostojnim političarem, rekao da hoće. “Naravno da će vjerovati, jer rezultat u prvih šest mjeseci ne može biti bolji nego što je,” rekao je i upitao tko je u škole uveo informatiku i nove kurikulume.

Naglasio je da djeca danas škole upisuju sa šansom da će dobiti ista a možda i bolja znanja i kompetencije nego u Engleskoj i Irskoj. “Za to se valja baviti politikom”, poručio je Vrdoljak. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Rajko Ostojić: SDP može sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Pixsell

“SDP se ne osipa, neki nam pojedinci odlaze. Veliki je to gubitak, ali ako vas novo vodstvo ne izabere ne odlazite – nego ostanete u stranci jer niste u njoj zbog fotelje”, kazao je Rajko Ostojić i radijskoj emisiji Intervju tjedna. Rejting stranke je oko stabilnih 22 posto, ali Ostojić očekuje da će ih građani prepoznati i da će on rasti.

O stanju u vukovarskom SDP-u Ostojić je kazao kako Željko Sabo ima svoje zasluge, ali da će Zlatko Komadina, Ivo Jelušić i Predrag Matić otići tamo kako bi procijenili kakvo je stanje. O Goranu Koturu, kojeg su izabrali splitski SDP-ovci, a kojega je potpredsjednica Glavnog odbora optužila za nasilje rekao je kako se objektivno mora utvrditi činjenično stanje. “Moraju se čuti sve strane, a posljedica će biti ako se utvrdi i da je bilo naznaka nasilja ili blaćenja”, kazao je.

Na pitanje hoće li SDP prestati nuditi koalicije svima redom, Ostojić je odgovorio kako SDP može koalirati sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om. Za liberalnu koaliciju GLAS-IDS-Pametno rekao je kako je dobro da se bore za liberalne ideje, ali nije dobro da se GLAS etablira napadajući SDP. S IDS-om su odnosi odlični. “Ne zaboravite da su na listama SDP-ove koalicije za EU izbore bili i Radoš i Jakovčić. Uvjeren sam da će Pupovac, budući da jako podupire Plenkovićevu vladu, biti na HDZ-ovim ulaznim listama ze euroizbore”, kazao je Ostojić. Dodao je kako je stranka po tom pitanju ‘široke ruke’.

Za Most je kazao kako ima desni i liberalni lijevi dio, a s SDP-om su bili na istoj liniji vezano za Agrokor. “Ali oni moraju shvatiti da su bili u vlasti, da su imali premijera, predsjednika Sabora i ključne ministre – a da ništa nisu napravili”, dodao je. SDP i Most su bili na istoj liniji vezano za Agrokor.

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari