Connect with us

Iz Svijeta

Tajvan: Kina preopterećena unutarnjim problemima da bi razmatrala invaziju

Objavljeno

-

Foto: EPA / ilustracija

Kinesko vodstvo “previše je opterećeno” svojim unutarnjim problemima da bi razmatralo invaziju na Tajvan, rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen u intervjuu za New York Times.

Kina, koja demokratski uređen Tajvan smatra svojim teritorijem, pojačala je vojni pritisak na otok u posljednje četiri godine, što izaziva zabrinutost od sukoba koji bi imao globalne posljedice.

Ali Tsai je u transkriptu intervjua za New York Times, koji je njezin ured objavio u četvrtak, rekla da Kina trenutačno ima previše problema.

“Pa, mislim da je kinesko vodstvo u ovom trenutku preopterećeno svojim unutarnjim izazovima. I mislim da možda nije vrijeme da razmatraju veliku invaziju na Tajvan”, rekla je.

“Uglavnom zbog unutarnjih gospodarskih i financijskih, kao i političkih izazova, ali također, i međunarodna zajednica je glasno i jasno rekla da rat nije opcija te da su mir i stabilnost u svačijem interesu”, dodala je.

Na pitanje o komentarima predsjednice Tsai, kinesko ministarstvo obrane je reklo: “Kina će se na kraju i sigurno ponovno ujediniti”.

“Narodna oslobodilačka vojska poduzet će sve potrebne mjere kako bi čvrsto zaštitila suverenitet i teritorijalni integritet Kine”, rekao je glasnogovornik ministarstva Wu Qian na mjesečnom brifingu za novinare u Pekingu.

Tsai i njezina vlada više su puta pozivali na pregovore s Kinom, ali su odbijeni jer Peking Tsai i vladajuću Demokratsku progresivnu stranku (DPP) smatra separatistima.

Tsai kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Tajvan je usred kampanje za predsjedničke i parlamentarne izbore koji će se održati 13. siječnja. Lai Ching-te iz DPP-a, trenutno potpredsjednik, glavni je kandidat za sljedećeg predsjednika Tajvana prema anketama.

Tsai je rekla kako “nije tajna” da se Kina pokušava miješati u tajvanske izbore.

“Ali mislim da vjerojatno nisu osobito uspješni u svom nastojanju da utječu na naše izbore. Prije svega zato što je ovo demokracija i ljudi znaju da su donijeli najbolje odluke o tome tko će biti sljedeći čelnik Tajvana”, dodala je.

Kineski Ured za poslove s Tajvanom u srijedu je pojačao svoje napade na Laija i njegova protukandidata Hsiao Bi-khima, bivšeg izaslanika Tajvana u Sjedinjenim Državama.

“Neovisnost Tajvana znači rat. DPP koji forsira ovaj opasni dvostruki čin neovisnosti samo će zatrovati interese i dobrobit sunarodnjaka na otoku”, rekao je glasnogovornik Chen Binhua na konferenciji za novinare.

Obraćajući se novinarima u Taipeiju u četvrtak, glavni kreator politike prema Kini Chiu Tai-san odbacio je kritike Pekinga. “Iskreno govoreći, ti komentari pokazuju da oni uopće ne znaju što su demokratska politika i izbori”, rekao je Chiu, koji je na čelu tajvanskog Vijeća za kopnene poslove. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas