Connect with us

Iz Svijeta

Tajvan: Nećemo odustati od svoje suverenosti

Objavljeno

-

EPA/HINA

Tajvan je rekao da neće odustati od svoje suverenosti i postizanja kompromisa u pogledu slobode i demokracije, a njegov narod jasno je protiv kineske ideje da se Tajvanom upravlja po modelu “jedna zemlja, dva sustava”.

Ta je izjava došla ubrzo nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping u govoru na otvorenju kongresa Komunističke partije u Pekingu rekao da je na kineskom narodu da riješi tajvansko pitanje te da se Kina nikada neće odreći upotrebe sile za stavljanje Tajvana pod svoju kontrolu.

Održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu zajednička je odgovornost obiju strana a susret na bojnome polju nije opcija, ističe tajvanski predsjednički ured u priopćenju.

Kina, koja tvrdi da je demokratski Tajvan jedna od njezinih pokrajina, odavno se obvezala staviti Tajvan pod svoju kontrolu i nije isključila mogućnost primjene sile kako bi postigla taj cilj.

Tajvanska vlada strogo se protivi kineskim težnjama i kaže da o svojoj budućnosti može isključivo odlučivati 23 milijuna stanovnika te otočne države.

Kina je Tajvanu ponudila model “jedne zemlje, dva sustava”, no njega je odbacila većina političkih stranaka u Tajvanu i nema javnu podršku, osobito nakon što je Peking uveo strogi zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu 2020.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari