Connect with us

Iz Svijeta

Tajvanska predsjednica potvrdila da američki vojnici obučavaju tajvanske na otoku

Objavljeno

-

Hina/epa

Manji broj američkih vojnika na Tajvanu obučava tajvanske vojnike, rekla je predsjednica Tsai Ing-wen u intervjuu za CNN, potvrđujući prisutnost američkih snaga na otoku s vlastitom samoupravom koji Kina smatra svojim.

Napetosti između Tajvana i Kine, koja nije isključila preuzimanje otoka silom, eskalirale su proteklih tjedana kad je Peking pojačao vojni i politički pritisak.

“Imamo širok raspon suradnje sa SAD-om kako bismo pojačali obrambene sposobnosti”, rekla je Tsai u intervjuu objavljenome u četvrtak.

Na pitanje koliko je američkih vojnika raspoređeno na Tajvanu, odgovorila je da ih “nema onoliko koliko ljudi misle”.

Potvrda je izrečena dok Kina uvelike povećava vojni pritisak na Tajvan, uključujući misije kineskih borbenih zrakoplova u tajvanskoj identifikacijskoj zoni protuzračne obrane.

Premda je nekoliko tajvanskih i međunarodnih medija uključujući Reuters prije izvijestilo o takvim obukama s američkim snagama, službena potvrda mogla bi dodatno pogoršati američko-kineske odnose u razdoblju u kojemu Peking izvodi vojne vježbe pored Tajvana.

Upitan o komentaru tajvanske predsjednice, tajvanski ministar obrane Chiu Kuo-cheng rekao je novinarima da je tajvansko-američke vojnih interakcija “bilo dosta i da su dosta česte” te da traju već dugo vremena.

“Za vrijeme tih razmjena, može se razgovarati o bilo kojoj temi”, rekao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari