Connect with us

Iz Svijeta

Tajvanski premijer poziva na oprez zbog kineskih vojnih aktivnosti

Objavljeno

-

Foto: arhiva

Tajvan mora biti na oprezu zbog kineskih “najviših” vojnih aktivnosti koje krše regionalni mir, rekao je premijer Su Tseng-chang u utorak dan nakon rekordnog preleta 56 kineskih vojnih zrakoplova.

Tajvan je izvijestio o 148 zrakoplova kineskih oružanih snaga u južnom i jugozapadnom dijelu svoje zone protuzračne obrane u razdoblju od četiri dana počevši od petka kada je Kina obilježila ključni domoljubni praznik, Dan državnosti.

Kina Tajvan smatra vlastitim teritorijem koji bi trebalo zauzeti silom ako je potrebno, dok Tajvan ustraje na neovisnosti i obrani svoje slobode i demokracije.

Opetovane kineske vojne aktivnosti Tajvan naziva ratovanjem u “sivoj zoni”, osmišljenim kako bi istrošio tajvanske snage i testirao njihove reakcije.

“Tajvan mora biti na oprezu. Kina je sve više na vrhu”, rekao je Su novinarima u Taipeiju. “Svijet je također vidio kako Kina ponavlja kršenja regionalnog mira i pritisak na Tajvan”. Tajvan se mora “ojačati” i okupiti kao jedno, dodao je.

Japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi u utorak je kazao kako se nada da će Tajvan i Kina uspjeti mirno riješiti međusobna pitanja, dodajući da će Japan nastaviti pratiti situaciju.

Motegi kojega je u ponedjeljak ponovno imenovao ministrom vanjskih poslova novi premijer Fumio Kishida ocijenio je da je geopolitička situacija oko Japana sve teža, prenosi Reuters. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari