Connect with us

Geopolitika

Talibani imaju više helikoptera Black Hawk nego 85% država svijeta

Objavljeno

-

Ukupni troškovi američkog naoružanja i vojne opreme koje su talibani naslijedili nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu procjenjuju se na 85 milijardi dolara, navodi medij Eadaily pozivajući se na riječi američkog kongresmena i poručnika logističkog korpusa američke mornarice Jima Banksa.

On je u govoru u Zastupničkom domu izjavio kako ogromna količina opreme i naoružanja, koja je ostala u Afganistanu nakon američkog povlačenja, uključuje 75.000 vozila, 200 zrakoplova i helikoptera, kao i 600.000 komada lakog naoružanja, piše geopolitika.news

“Danas talibani imaju više helikoptera Black Hawk nego osamdeset pet posto zemalja svijeta”, izjavio je Banks, dodavši kako su talibani zaplijenili uređaje za noćno promatranje i termovizijske sustave, osobne zaštitne prsluke i medicinski materijal.

“Za mene i druge to je nezamislivo, ali sada talibani imaju biometrijske uređaje s otiscima prstiju, skeniranjem očiju i podacima svih Afganistanaca koji su bili na našoj strani posljednjih dvadeset godina i pomagali nam”, izjavio je ogorčeni kongresmen, dodavši kako je Pentagon “otpisao” ovu imovinu i ne planira je vratiti.

Ako u svemu ovom itko “trlja ruke” onda je to američki vojno-industrijski kompleks i svi oni koji iza njega lobistički stoje u strukturama i institucijama vlasti. Ništa se od ovoga, naravno, ne može događati slučajno ili neplanirano. Preveliki novci i pozadinski interesi tako nešto potpuno isključuju. (Više o temi možete pogledati ovdje.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari