Connect with us

Iz Svijeta

Talibani imenovali vladu, pristali na odlazak Afganistanaca i nakon 31. kolovoza

Objavljeno

on

Talibani su rekli da će Afganistanci s valjanim dokumentima moći napustiti zemlju komercijalnim letovima i nakon 31. kolovoza, datuma nakon kojega evakuacije s kabulskog aerodroma više neće biti moguće, rekao je u srijedu njemački diplomat.

Nakon susreta u Kataru, zamjenik šefa političkog krila talibana u toj zemlji Šer Mohamed Abas Stanekzai “dao mi je jamstva da će Afganistanci koji posjeduju valjane dokumente i dalje imati mogućnost otputovati komercijalnim letovima nakon 31. kolovoza”, napisao je na Twitteru Markus Potzel, posebni njemački izaslanik za Afganistan koji je bio na pregovorima s talibanima u Dohi.

“Razgovarali smo o hitnoj potrebi funkcionirajućeg aerodroma u Kabulu kao preduvjeta za diplomatsku nazočnost i rad nevladinih organizacija” u Afganistanu, rekao je Potzel, koji je i ranije vodio pregovore s talibanima.

Talibani su ranije isključili bilo kakvo produženje roka za odlazak strane vojske, nazvavši to “crvenom linijom”.

Suočen s ultimatumom talibana, američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da će se SAD držati 31. kolovoza kao roka da potpuno povuče svoju vojsku, unatoč upozorenjima europskih saveznika da do tog roka neće uspjeti otići svi ugroženi Afganistanci.
Talibani imenovali istaknute veterane na ključna ministarska mjesta

Talibani su imenovali istaknute veterane na pozicije ministara financija i obrane, kazala su dva člana radikalne islamističke grupe koja prebacuje fokus sa zapanjujućeg vojnog osvajanja na način vođenja zemlje u krizi.

Talibani nisu formalno obznanili imenovanja, za koja zapovjednik kaže da su prijelazna, ali je afganistanska novinska agencija Padžhvok objavila u utorak da je ministar financija postao Gul Aga, a Sadr Ibrahim ministar unutarnjih poslova.

Bivši zatvorenik u Guantanamu Mula Abdul Kuajum Zakir imenovan je privremenim ministrom obrane, objavila je Al Jazeera, pozivajući se na talibanski izvor.

Dužnosnik talibana iz Kabula potvrdio je ključna ovotjedna ministarska imenovanja, nakon što su militanti preuzeli kontrolu nad svim vladinim uredima, predsjedničkom palačom i parlamentom.

Visoko rangirani politički strateg talibana dodaje da će pokrajinski guverneri biti neki od najiskusnijih talibanskih zapovjednika u 20-godišnjem građanskom ratu.
“Ne pokazuju želju za promjenom ili za civilnom vladom”

Neki stručnjaci navode da su na položaje u vladi većinom imenovani talibanski vojni zapovjednici iz južnih pokrajina Helmand i Kandahar.

“To su poznata imena”, kazao je Ashley Jackson, direktorica Centra za proučavanje oružanih skupina pri Overseas Development Institutu u Oslu.

“Oni (talibani) baš i ne pokazuju želju za promjenom ili za civilnom vladom”, dodala je.

Gul Aga je vjerojatno Gul Aga Išakzai, čelnik odbora za financije talibana, i čovjek pod UN-ovim sankcijama.

Zakir je iskusni talibanski vojni zapovjednik i bliski suradnik osnivača talibana Mule Omara.

Američke su ga snage zarobile 2001. u Afganistanu te je bio zarobljen u vojnom zatvoru Guantanamo do 2007., navode mediji.

Kasnije je pušten i predan afganistanskoj vladi.

Vjeruje se da je Sadr, novi ministar unutarnjih poslova, moćna osoba od povjerenja talibana. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR