Connect with us

Iz Svijeta

Talibani slave prvu godišnjicu američkog povlačenja

Objavljeno

-

Talibani su u srijedu proglasili nacionalni praznik i ukrasili prijestolnicu kako bi proslavili prvu godišnjicu povlačenja američki predvođene vojne koalicije iz Afganistana, nakon 20 godina rata.

Talibani su nakon povratka na vlast ponovno donijeli svoju ekstremno konzervativnu verziju islamskog zakona, potisnuvši žene iz javnog života.

Usprkos novim restrikcijama i sve težoj humanitarnoj krizi, mnogim Afganistancima je drago da su s teritorija države otišle strane sile, piše agencija France Presse.

„Sretni smo jer je Alah potjerao nevjernike iz naše države te je uspostavljen islamski emirat“, rekao je Zalmai, stanovnik Kabula.

Povlačenjem vojske u ponoć 31. kolovoza završen je najduži američki rat, vojna invazija pokrenuta nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine na američki teritorij.

U ratu je poginulo oko 66 tisuća afganistanskih vojnika i oko 50 tisuća civila, no za američku javnost kap koja je prelila čašu bio je broj poginulih Amerikanaca – njih ukupno 2,5 tisuća.

Ubijeno je i 3,5 tisuća državljana članica drugih NATO saveznica.

Dva tjedna prije prošlogodišnjeg povlačenja stranih snaga talibani su osvojili vlast nakon brze ofenzive protiv afganistanske vojske.

U srijedu su u Kabulu postavljeni plakati koji slave pobjedu protiv SAD-a, ali i Sovjetskog Saveza i Britanskog carstva koji su također izgubili rat u Afganistanu.

Kasno u utorak održan je vatromet, a talibanski borci su u sklopu slavlja pucali u zrak iz svog oružja.

Foto: EPA

Na trgu Masud, u blizini bivšeg američkog veleposlanstva, naoružani talibani nosili su svoje zastave i uzvikivali „smrt Americi“. Brojni su vozili svoje automobile kroz grad trubeći.

Na društvenim mrežama talibani su objavili desetke videozapisa i fotografija novih trupa, ponekad naoružanih američkim oružjem ostavljenim nakon brzog povlačenja.

Iako talibani slave svoje preuzimanje vlasti, više od 38 milijuna Afganistanaca prijeti humanitarna kriza, pogoršana zapadnim zamrzavanjem milijardi dolara i potrošenom stranom pomoći. Vlada američkog predsjednika Joea Bidena zamrznula je afganistanskih 3,5 milijardi dolara, navodeći strah da će taj novac završiti u rukama terorista.

Životi običnih Afganistanaca u proteklih godinu dana se pogoršao, pogotovo za žene.

Talibani su zatvorili škole za djevojčice u mnogim pokrajinama te su zabranili ženama da imaju državne poslove. Žene sada moraju i biti potpuno pokrivene u javnosti. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas