Connect with us

Religija i Vjera

Talijane uznemirile vatikanske jaslice – Sišao s nebesa ili sletio iz svemira?

Objavljeno

on

Lino Rulli

Na Trgu svetoga Petra u Vatikanu posljednjih je godina bilo postavljeno nekoliko neuobičajenih jaslica, no ovogodišnje izgledaju kao da su stigle iz svemira, kažu njihovi kritičari.

Među figuricama od keramike ovogodišnjih futurističkih vatikanskih jaslica je i astronaut te lik koji podsjeća na Dartha Vadera iz Ratova zvijezda, a dosad su dobile toliko negativnih kritika da bi se, da je riječ o broadwayskoj predstavi, otkazale i prestale prikazivati već prve večeri.

Neki su ih korisnici društvenih mreža, možda u skladu s prevladavajućim raspoloženjem tijekom 2020., nazvali uznemirujućima i potpuno neuvjerljivima. Drugi su bili zajedljiviji.

“Što su to, zaboga, napravili na vatikanskoj piazzi?”, tvitao je korisnik A.A. Michelangelo. “Nedostaje mi dovoljno prikladnih riječi kojima bih opisao ovo stravično djelo, koje je vjerojatno stiglo s nekog drugog planeta”.

Marija, Josip, Tri kralja i pastiri izgledaju poput četvrtastih šahovskih figura, a ni životinje nisu puno bolje.

Vatikan svake godine postavlja druge jaslice, a obično ih doniraju gradovi ili umjetnici.

Ovogodišnji modernistički primjerak već je bio izložen na nekoliko mjesta, a kreirali su ga učenici i nastavnici iz Castellija, talijanskoga grada u pokrajini Abruzzo poznatog po izradi keramičkih predmeta.

Talijani u jaslice tradicionalno svake godine dodaju jedan novi lik koji oslikava aktualna događanja.

U prošlogodišnje vatikanske jaslice bio je postavljen polomljeni čamac koji je predstavljao nedaće s kojima se susreću izbjeglice i osoba koja posjećuje zatvorenika u njegovoj ćeliji, što je simboliziralo dobročinstvo. Prošlogodišnje su jaslice bile napravljene od 720 tona pijeska s plaže.

Po opisu za posjetitelje, astronaut iz ovogodišnjih jaslica predstavlja čovjekovo slijetanje na Mjesec kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih prošlog stoljeća.

Jedan je korisnik društvenih mreža objavio sliku na kojoj se vidi figura iz ovogodišnjih jaslica kako na Mjesecu postavlja vatikansku zastavu. Na drugoj je fotografiji Darth Vader koji od prolaznika traži da mu pokažu put do Trga svetog Petra.

Među ‘obožavateljima’ ovogodišnjih jaslica je i Amerikanac Lino Rulli, koji vikendom vodi katoličku emisiju u radio programu u Minnesoti. “Ne znam što mi se više sviđa – svemirac ili momak iz Ratova zvijezda. Uistinu želim jednu manju verziju za svoj skromni dom”, tvitao je.

“Zbog pandemije i svega što nas je u ovoj godini zateklo kršćanski su vjernici očekivali znak novog rođenja”, rekao je Alfredo Chiarelli (65) koji na trgu prodaje vjerske predmete i figurice već 30 godina. “Ove su jaslice mnoge među nama zbunile i rastužile”, rekao je za Reuters, prenosi Hina.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari