Connect with us

Vijesti iz regije

Talijani na pokrajinskim izborima u Lomardiji i Laciju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Trinaest milijuna Talijana pozvano je u nedjelju i ponedjeljak na birališta u dvjema najvećim regijama, a ti pokrajinski izbori smatraju se testom za vladu desnice koju je prije tri mjeseca oformila premijerka Giorgia Meloni.

Dvije najnapučenije regije Apeninskog poluotoka, Lombardija sa središtem Milanom i Lacij u kojem je talijanska prijestolnica Rim, biraju pokrajinske predsjednike i vlade.

Birališta ostaju otvorena do 23 sati u nedjelju, a u ponedjeljak će se moći glasati od 7 do 15 sati.

Rezultati se očekuju u ponedjeljak po zatvaranju birališta.

Važan pokazatelj ovih izbora bit će rezultat što će ga pojedinačno ostvariti stranke vladajuće koalicije: Braća Italije (FDI), premijerke Meloni, zatim Lige, protumigrantske stranke kojoj je na čelu Matteo Salvini te Forze Italije (FI), stranke nekadašnjeg premijera Silvija Berlusconija.

Ti pojedinačni rezultati mogli bi se odraziti na odnose među koalicijskim partnerima.

Liga i FI gube podršku, a Melonin FDI nastavlja rasti, pokazala je anketa koju je objavio Institut Youtrend 2. veljače i prema kojoj bi, da se izbori održavaju sada na nacionalnoj razini, Braća dobila 29,4 posto što je porast u odnosu na 26 posto osvojenih na parlamentarnim izborima u rujnu.

Liga prema anketama ima podršku 8,7 posto birača, a Bersluconijev FI ima 7 posto, prema istoj anketi.

Na ruku premijerki Meloni ide i nesposobnost oporbenih stranaka da se ujedine u blok protiv vladajućih.

Demokratska stranka (PD, ljevica) zabavljena je traženjem novog čelnika i po anketama je iza populističkog Pokreta 5 zvijezda, a centar je i dalje stabilan.

Takvo se stanje odražava i u dvjema pokrajinama koje su u nedjelju počele birati regionalnu vlast gdje se predviđa pobjeda vladajuće koalicije.

Predsjednik Lombardije Attilio Fontana, član Lige, kojemu istječe mandat trebao bi ponovno pobijediti pred razjedinjenim oporbenim strankama.

Slično je i u Laciju gdje se očekuje da kandidat desnice Francesco Rocca, koji ima podršku cijele koalicije, pobijedi oporbene stranke. (Hina/K .)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari