Connect with us

Vijesti

Talijani opet zabranjuju bušenje nafte na svom dijelu Jadrana

Objavljeno

-

Tamošnji parlamentarci pozivaju sve jadranske države da usuglase zakone o korištenju mora. [pullquote_left]Trenutno na Jadranu ima 9 naftnih platformi[/pullquote_left] Komisija za zaštitu okoliša Gornjeg doma talijanskog parlamenta  usvojila je zaključak kojim se traži ukidanje dijela zakona usvojenoga u kolovozu 2012., a kojim se dopuštaju bušenja u Jadranu, na više od 12 milja od talijanske obale, zbog traganja za naftom.

Radi se o zakonu koji je donijela bivša talijanska vlada premijera Marija Montija, a temeljem kojeg je naftnim kompanijama trebalo biti ponuđeno čak 70  koncesija za istražna bušenja jadranskog dna. Od donošenja zakon je bio predmet oštrih kritika ekoloških udruga, a ukoliko bude ukinut, bit će jak argument i hrvatskim ekološkim aktivistima koji se protive Vladinim planovima da intenzivira aktivnosti na istraživanju i proizvodnji ugljikovodika na južnom Jadranu. Dapače, kako je za Večernji list poručio potpredsjednik spomenute Komisije Aldo Di Biagio, Hrvatska i Italija trebale bi usuglasiti zakone pop pitanju eksploatacije nafte u Jadranu. – Jadran je bogatstvo za turizam, lokalni ribolov i ostalu malu proizvodnju ne samo u Italiji, već i u Hrvatskoj.

Jadran okružuju i druge države i svi zakoni vezani za taj prostor ne smiju biti unilateralni, jer utječu i na druge. Sve bi jadranske države, pa i u sjedištu EU, trebale usuglasiti svoje zakone vezane za korištenja Jadrana. – smatra Di Biagio. Utoliko, ukidanje spornog zakona moglo bi imati značajne posljedice i po Hrvatsku ukoliko talijanska vlada zatraži i da Hrvatska uvede sličnu zabranu eksploatacije ugljikovodika u priobalnom pojasu. Doduše, Europska unija nema formalnih mehanizama da takve zabrane nametne članicama, ali Italija kroz procjene prekograničniog utjecaja na okoliš može znatno usporiti proceduru.

poslovni.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas