Connect with us

Iz Svijeta

Talijanski premijer Conte: ‘Europa je gola’. Isprazna europska retorika više nije dovoljna

Objavljeno

-

Talijanski premijer Giuseppe Conte kritizirao je u petak licemjerje Francuske i Njemačke koje se kriju iza europske retorike, a posvuda štite vlastite interese od migracije, preko industrije do međunarodne diplomacije.

U intervjuu za dnevnik Corriere della Sera, premijer Conte nije imao dlake na jeziku pa je poručio da Italija više nije spremna glumiti “siromašnog rođaka”, dok najveće europske nacije pokušavaju ojačati svoju moć i utjecaj na uštrb istinske europske integracije.

“Misle samo na vlastite nacionalne interese”, rekao je Conte.

Za njega je posebno uvredljiv njemačko-francuski bilateralni sporazum potpisan ovaj tjedan u Aachenu kojim se daje potpora Njemačkoj za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Varaju nas”, rekao je Conte podsjetivši na široki dogovor s početka 90-h da stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a treba dobiti Europska unija kao cjelina, a ne Njemačka.

“Ali sada smo Francusku i Njemačku ulovili s prstima u pekmezu”, rekao je.

Stranke talijanske vladajuće koalicije, protusistemski Pokret 5 zvijezda (M5S) i desnopopulistička Liga tjednima kritiziraju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužujući Pariz da eksploatira izvore Afrike osiromašujući kontinent i njegove narode koje time potiče na migraciju preko Sredozemnog mora prema Italiji.

Bivši sveučilišni profesor Conte ne pripada nijednoj stranci i smatraju ga umjerenim političarom, posrednikom, ali on upozorava Francusku i Njemačku neka ne pokušavaju izolirati Italiju.

“Zašto bih ja sudjelovao na summitu ako su oni već odlučili o svemu”, zapitao je pa poručio da Italija više neće sjesti za stol i potpisivati već donesene odluke.

“Europska retorika” kojom se koriste Francuzi i Nijemci prikriva obranu njihovih interesa u svijetu financija i industrije, rekao je Conte. Za primjer je naveo ovomjesečni slučaj u kojem su dvije zemlje blokirale talijanskog brodograditelja protiv francuskog rivala.

“Moramo stvari nazvati pravim imenom. Ako se sada ne umiješamo povijest će nas pamtiti kao one koji su odgovorni jer su šutjeli”, rekao je talijanski premijer.

Ankete pokazuju da 60 posto talijanskih birača podupire Conteovu vladu na što se premijer osvrnuo kazavši “nijedna vlada u Europi ne uživa takvu podršku” te dodao “ne možemo prihvatiti zamisao da bismo se trebali ponašati kao siromašni rođaci”.

“Možda bismo trebali progovoriti otvorenije, svi mi, te reći sada ‘Europa je gola’. Isprazna europska retorika više nije dovoljna”, rekao je.

(Hina)

 

Angela Merkel: Francuska i Njemačka žele europsku vojsku

 

 

 

Salvini: Došlo je vrijeme da se francusko-njemačka osovina zamijeni talijansko-poljskom

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas