Pratite nas

Reagiranja

Tanja Belobrajdić ispoljila je nepokolebljivost, ustrajnost i odlučnost vrijednu priznanja

Objavljeno

na

Tanja Belobrajdić uključila se u obranu Vukovara tijekom kolovoza 1991., s tek napunjenom 21. godinom.

Dragovoljno je pristupila postrojbi pričuvnog sastava ZNG-a koja je branila naselje Mitnica.

Tijekom rujna 1991. godine, kada je ustrojena samostalna satnija VP „Atila” Tanja Belobrajdić je postala njenom pripadnicom.

Doprinos Tanje Belobrajdić obrani Vukovara jedinstven je primjer onoga što čovjek može učiniti za ostvarenje zajedničkog cilja – obrane Hrvatske, grada Vukovara i svih njegovih stanovnika.

Tanja Belobrajdić je izašla iz Vukovara u proboju prema Vinkovcima. U noći 16./17. studenog 1991. godine, iz obruča oko Vukovara, izašla je sa suborcima u teškom i mučnom proboju. Svoje je čizme dala trudnoj prijateljici, a njoj se (od vlage i napora) odvojila koža od tabana i otpali su joj svi nokti na nogama

Ispoljila je nepokolebljivost, ustrajnost i odlučnost vrijednu priznanja, te je dala svoj maksimalni doprinos obrani RH u Domovinskom ratu.

Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade predložila je Tanju Belobrajdić za odličje koje dodjeljuje predsjednica Republike Hrvatske.

Ne postoje zapreke za dodjelu odlikovanja Red hrvatskog trolista Tanji Belobrajdić

Obzirom na pisanja pojedinih medija, nakon dodjele priznanja, Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade i dalje stoji iza svog prijedloga, a očitujemo se na sljedeće:

Kaznenu prijavu može podnijeti svatko protiv svakoga. DORH razmatra ima li osnove da se ona podigne. Službena tijela Republike Hrvatske protiv Tanje Belobrajdić NIKADA nisu podnijela bilo kakvu prijavu i s njom se razgovaralo jedino u kontekstu eventualnog svjedoka.

Prijava građanina Majića protiv nje je odbačena, kao neosnovana po svim točkama. Manipuliranje javnošću traje već dugi niz godina. Jer, kaznena prijava i podizanje optužnice nisu jedno te isto. Još jednom, protiv Tanje Belobrajdić nije PODIGNUTA nijedna optužnica.

Ovim očitovanjem želimo ukazati na to koliko je lako, u ovo vrijeme “demokracije”, nekoga ocrniti, zablatiti i prekršiti sva načela vjerodostojnosti, istine i pravde.

Udruga ratnih veterana 204. Vukovarske brigade

 

Tanja Belobrajdić: Želimo spriječiti zaborav na ljude koji su obrani Vukovara dali navrijednije što su imali – svoje živote

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Zbog čega Hrvati plaćaju, a agresori se oglušuju na ratnu odštetu

Objavljeno

na

Republika Hrvatska je u više navrata isplatila odštetu djeci ili obitelji ubijenih Srba u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Prvi puta je to uradila još početkom 2013. kad je u građanskoj parnici priznala odgovornost za zločine počinjene tijekom i nakon Vojno-redarstvene operacije Oluja 95. Djeci srpskih supružnika Berić iz sela Varivode, Općinski sud u Kninu dosudio je odštetu od 72.000 eura.

Oštećeni su izjavili da su djelomično zadovoljni. Prema tadašnjem mišljenju nevladinih udruga, istraga  u ovom slučaju nikada nije temeljito provedena. Za zločin su bila optužena šestorica hrvatskih vojnika, no postupak je obustavljen zbog nedostatka dokaza, pa se i dalje ne zna tko je za njega odgovoran.

To je tek jedan primjer u kojem je odštetu za ratni zločin Srbima platila Hrvatska, a takvih priča ima još. Obično Republika Hrvatska plati, a nakon toga traži povrat sredstava od onih koji su osuđeni, a u vrijeme Domovinskoga rata bili su na strani pobjednika.

Znači, mi Srbima, odnosno agresoru na Republiku Hrvatsku plaćamo i odštete, što je van svake pameti! Nu, još nismo čuli da je recimo Beograd, odakle je i krenula velikosrpska agresija za bilo koji ratni zločin nad nevinim hrvatskim civilima platio samo jedan euro odštete!

Evo, sada su identificirali škabrnjskog krvnika Zorana Tadića, koji se tereti da je kriv za teška ubojstva, da je zvjerski pobio 43 nevinih Hrvata u Škabrnji, pretežno žene, starce i djecu, ali i zarobljene branitelje ovoga mjesta.

Hoće li i njihovi najmiliji dobiti odštetu?

A što je s nevino pobijenim Hrvatima u Vukovaru, Voćinu, Lipiku, Pakracu, Osijeku, Lovasu, Tovarniku, Saborskom, Gospiću, Šibeniku, Dubrovniku, Splitu, Karlovcu, Kninu, Ogulinu, Vinkovcima, Županji, Slavonskom Brodu…?

Hoće li odštetu dobiti i obitelji pobijenih i prognanih Hrvata iz Bosanske Posavine?

Zakon je navodno jednak za sve, a zločin je navodno – zločin!

Ili se to nama samo tako čini?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Logoraši tvrde da su zbog Pupovca dobivali teške batine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: dnevno.hr

Naime, u vrijeme kada je Milorad Pupovac javno iznosio optužbe protiv Hrvatske, hrvatski branitelji i civili, trpjeli su teške batine i mučenja u srpskim logorima. Mnogi od njih, nikada se nisu vratili u Hrvatsku, a i danas se vode kao nestali.

U veljači 1992, Milorad Pupovac, javno je iznio teške optužbe na račun Hrvatske. Između ostalog, tada je rekao da je u Hrvatskoj 11 000 srpske djece pokršteno.

Franjo Kuharić, tražio je da se informacije provjere a ugledni grkokatolički svećenik, novinar i intelektualac, Živko Kustić, rezolutno je tvrdio, da se nije susreo s niti jednim takvim slučajem.

Zagrebačko okružno tužiteljstvo, podignulo je u svibnju iste godine optužni prijedlog protiv Milorada Pupovca i to radi širenja lažnih vijesti, no od kaznenog progona, navodno ga je spasio predsjednik Franjo Tuđman.

Izjava Milorada Pupovca o pokrštavanju srpske djece, godinama je poznata hrvatskoj javnosti, ali sve do sada, nitko nije javno iznosio njene posljedice.

Nakon što se gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, našao pod salvom optužbi zbog objavljivanja snimke školaraca srpske nacionalnosti, koji se nisu ustali na sviranje hrvatske himne, oglasili su se i logoraši, žrtve mučenja i premlaćivanja u srpskim koncentracijskim logorima, piše dnevno.hr

Naime, u vrijeme kada je Milorad Pupovac javno iznosio optužbe protiv Hrvatske, hrvatski branitelji i civili, trpjeli su teške batine i mučenja u srpskim logorima. Mnogi od njih, nikada se nisu vratili u Hrvatsku, a i danas se vode kao nestali.

Vrlo vjerojatno, mučiteljima nije trebalo posebno poticaja, no logoraši sada tvrde kako je i Milorad Pupovac dao doprinos nečovječnom tretmanu u logorima. Za dokazivanje direktne veze, nužna su svjedočanstva preživjelih logoraša koji smatraju kako će Pupovac izbjeći kazneni progon, ali ipak žele da se sazna istina.

18.01.2019. Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, ogranak Vukovar, objavilo je pismenu izjavu o povezanosti izjava Milorada Pupovca s njihovim stradanjima u srpskim logorima.

Ovom prilikom, objavljujemo spomenutu izjavu, koju potpisuje predsjednik ogranka, Zdravko Komšić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari