Connect with us

Kronika

Tass: ‘Dron je letio za Krim i skrenuo s kursa’

Objavljeno

-

Bespilotna letjelica koja je kasno u četvrtak pala u Zagrebu “greškom je skrenula s odredišta koje je trebalo biti Krim”, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Pozivajući se na ruski vojni izvor, ista takva bespilotna letjelica tipa Tu-141 Striž sovjetskog dizajna iz Ukrajine pala je u blizini grada Krasnoperekopska na sjeveru Krima, anektiranog teritorija koji svojata Rusija.

– Prvi je dron pao u blizini grada Krasnoperekopska, a drugi u Zagrebu, leteći više od 700 kilometara – kazao je izvor ruskoj agenciji.

– To je u suštini mali mlazni zrakoplov sposoban nositi prilično ozbiljno eksplozivno opterećenje, do jedne tone – tvrdi izvor.

Izvor tvrdi da su oba drona imala probne letove prema Krimu, što objašnjava njegovu izvidničku namjenu, ali je “jedan od njih skrenuo s kursa i odletio u glavni grad Hrvatske”. Drugi su pronašli nedaleko od crnomorske obale i objavili fotografiju olupine.

– Dijelove ukrajinske letjelice tipa Tu-141 Striž otkrili su ruski graničari u petak u 9.35 (hrvatsko vrijeme) oko 17,6 kilometara južno od sjeverne granice teritorija Krima i 8,5 kilometara od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoje. Vidjeli su fragmente krila i trup, pronašli podatke iz registratora leta i kočni padobran – dodao je izvor.

Podsjetimo, Ukrajina je ranije u petak demantirala da je to njihova bespilotna letjelica. Tvrdnje ruske agencije tek treba provjeriti.

Tu-141 Striž proizvodio se od 1979. do 1989. u zrakoplovnoj tvornici u Harkivu, piše agencija Tass. Ta je letjelica opremljena sredstvima za fotografsko i infracrveno izvižanje. Njegova je duljina 14,5 metara, raspon krila 3,8 metara, a može prijeći do 1000 kilometara na visini do 6000 metara pri brzini do 1000 kilometara na sat.

Ukrajinci: Letjelica nije naša

Letjelica koja se srušila u glavnom gradu Hrvatske ne pripada Ukrajini, rekao je u petak savjetnik ministra obrane Markijan Lubviskij, prenijela je novinska agencija Interfax-Ukraine.

– Ova bespilotna letjelica nije imala ukrajinske oznake, već crvene zvijezde na sebi. Ovo nije ukrajinska letjelica – rekao je Lubkivskij, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine, na nacionalnom teletonu u petak.

Lubviskij je rekao da se u centru Zagreba u četvrtak navečer srušila bespilotna letjelica te da hrvatske specijalne službe istražuju ovaj incident u suradnji s ukrajinskim ministarstvom obrane, glavnim stožerom ukrajinskih oružanih snaga i ministarstvom vanjskih poslova.

– Obratili smo se našim hrvatskim partnerima sa zahtjevom da brzo i učinkovito istraže ovaj incident kako bismo shvatili o kakvoj se bespilotnoj letjelici radi, tko je proizvođač i zašto se pojavio u Zagrebu – rekao je Lubkivskij.

Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat.

Mađarsko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je mađarska protuzračna obrana detektirala je i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku.

Ukrajinci tvrde: To nije naša letjelica, nije imala ukrajinske oznake

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari