Tayyp Erdogan novi bošnjački lider

17

Pojavila se nova zvijezda na euroazijskom nebu. Zove se Recep Tayyp Erdogan, upravo izabrani predsjednik, dosadašnji premijer Turske, najavivši koncentraciju cjelokupne političke moći upravo u uredu u kojemu će on sjediti.

recep-tayyip-erdogan-yuhalamaNo, to su unutarnje stvari ove države, ali ono što bi moralo zabrinuti ne samo stanovnike ovih “naših prostora” i našeg kontinenta jest njegova vanjskopolitička, imperijalna orijentacija. U svom je slavljeničkom govoru Edogan pokazao pokroviteljsku skrb za cijeli muslimanski svijet spomenuvši posebno Nikoziju, Baku, Bosnu i Makedoniju.

Prema nekim analitičarima Erdogan, a on sam nas nije pokušao razuvjeriti, gaji skrivene simpatije prema Islamskoj državi Iraka i Levanta, čiji borci nemilosrdno protjeruju i ubijaju sve što nije muslimansko, ili što nije dovoljno muslimansko. Osjećaj moći izrastao je na gospodarskim uspjesima, na plebiscitarnoj potpori birača i na veličini zemlje koja pretiče Njemačku po broju stanovnika.

Turski predsjednik vodi i sve nezavisniju politiku u odnosu ne samo na EU, čije ga članstvo više i ne zanima, nego i u odnosu na SAD s kojim se nalazi u istom vojnom savezu. Pokušaj njegova svrgavanja po ukrajinskom scenariju, zbog odbijanja namijenjene mu uloge u Siriji, završio je neslavno.

 

Nepodnošljive usporedbe

Bosna mu je, i to Bošnjaci, očito posebno na srcu. Podsjetimo se kako mu je navodno rahmetli Alija ostavio ovu zemljicu u amanet, a nedavno je gorko predbacio svojim prethodnicima što su je olako prepustili Austriji pa onda devedesetih Srbiji, obećavajući kako će, zatreba li, sto milijuna Turaka stati u njezinu obranu. Neodržano uplovljavanje turskih ratnih brodova u neumsku luku bio je najavio kao simbolički znak političke potpore balkanskoj braći.

Ali to nipošto nije jednosmjerna ljubav. Erdoganova pobjeda slavila se i u Sarajevu jednako kao i u Ankari. Čak je uspostavljena izravna video veza između dva grada. Zanosno je govorio Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH ne pitajući ništa dvojicu drugih članova, on je turskog predsjednika nazvao “našim vođom” i to ne po prvi put.

Možda je ponajveće iznenađenje za promatrače bosanskih prilika činjenica da se nakon velikog loma bosanski muslimani osjećaju dijelom turske nacije i baštinicima Otomanskog Carstva. Oni u nogometu uvijek žestoko navijaju za Tursku, kad se otvarao obnovljeni mostarski Stari most luk su prešli vojnici u janjičarskim odorama, sarajevske čak turističke agencije pozivaju turiste iz svoje zemlje neka idu u Tursku, a ne na Jadran, gdje su tobože slabije i skuplje usluge.

No dobro, svatko ima pravo osjećati se kako želi, ali u tome onda treba biti dosljedan i pošten. Neke su usporedbe zaista krajnje nepodnošljive. Cijelo je političko i medijsko Sarajevo (sjećate se onoga redateljice Jasmile Žbanić: marš kući), uz puno razumijevanje izabrane skupine zagrebačkih uvijek naoštrenih medijskih boraca protiv hrvatskog fašizma, zavrištalo kad je Zoran Milanović samo došao u Mostar. Sada kada Turska sve otvorenije baca oko i ruku na Bosnu čuo se samo jedan glas i to onaj iz Banje Luke.

Drugo je, međutim, realpolitičko pitanje: može li se na takvoj bošnjačkoj političkoj orijentaciji koja puna nade i vjere gleda prema Bosporu, a istovremeno sotonizira svaku vezu dva druga naroda sa Zagrebom, odnosno Beogradom, graditi zajedništvo s ta dva druga naroda i želi li se iz te perspektive uopće održanje Bosne, osim ako se danas, jasno uzaludno, ne računa na lažno građansku, a sutra na jednonacionalnu državu?

Stanje fakata

Krležino “stanje fakata” je, na žalost, takvo da nema ni jednog ne samo unutarnjopolitičkog i ne samo recentnog, nego ni vanjskopolitičkog i povijesnog pitanja u kojemu bi bila moguća barem minimalna, barem početna suglasnost tri pogleda i tri mišljenja.

Dok su Bošnjaci na strani Palestinaca, Srbi su, preslikavajući odnose u BiH, na strani Izraelaca, a Hrvati negdje između, Srbi drže stranu ruskih posezanja ne dijelove Ukrajine, dok su Hrvati za ukrajinski integritet, a Bošnjake nije briga, dok je za Srbe pa i Bošnjake Gavrilo Princip junak, domoljub i borac za slobodu (a kao takav se prikazuje i na brijunskoj predstavi Ulyssesa) za Hrvate je običan razbojnik i terorist, dok je Bošnjacima-muslimanima Otomansko Carstvo najbolje carstvo od svih carstava, a njegova propast najveća povijesni nesreća, za druga dva naroda to je simbol najvećeg ropstva i zuluma.

Kako su europske države stoljećima pasivno gledale osmanlijska nadiranja, tako se ni danas ne mogu dogovoriti oko pomoći Kurdima kojih je već protjerano na desetke tisuća. U njihovim se novinama zapaža Erdoganova autoritarnost, ali ne i njegove ekspanzionističke ambicije.

Zapad je u odnosu na činjenice obično slijep i gluh. On misli kako će se svi problemi BiH riješiti efikasnom, centralnom državom, pri čemu bi narodi trebali zaboraviti narodnost i vjeru, otvaranjem europskih perspektiva, dovođenjem nekih drugih političara na vlast i slično.

Neke promjene se ipak naziru, recimo kroz rezoluciju Europskog parlamenta ili kroz izvješće Međunarodne krizne skupine za BIH, u kojima se već zagovara federalizacija države kao najbolje rješenje. Ovoga mjeseca je i velika konferencija u Berlinu, možda novi berlinski kongres.
Josip Jović / Slobodna Dalmacija

kamenjar.com

facebook komentari

 • srka

  Rezime:
  Gospon Erdogan i jest zvijezda, sve što je do sada postigao za RTursku bil je doista samo napredak.

  On je spomenuo i Hercegovinu, a ne samo Bosnu.

  I točno je da je BiH oteta nekoč od strane moćne austro-ugarske, što ne znači da to razdoblje nije bilo pozitivno u BiH povijesti.

  Nije točno!
  I Bošnjaci stoje iza Ukrajinskog integriteta, a rat u ovoj drzavi vide kao direktnu agresiju od strane nesretnog Putina!
  O umno-poremećenom Principu, nije vrijedno ni spomena…koji to Bošnjak danas tjekom 21-og stoljeća vidi u ovog nesretnika narodnog heroja!???
  Gdje???
  A to što su se Bošnjaci priklonili Turskoj…to je sasvim prirodno i moze se vidjeti kao bolna reakcija nakon svih počinjenih zlodjela nad ovim narodom…od početka minulog stoljeća pa do danas!
  Svatk trazi svoje savjeznike…

  by Srka®

 • peppermintt

  Srka na gospodarskom planu da mora se priznati napravio je Erdi dosta. Ali na onom drugom demokratskom Srka di je tu.?
  evo ti prvi kao musliman izražavaš svoje osobno divljenje erdoganu ali nisi otišao tamo raditi i živjeti nego na truli zapad. To nam nešto govori , neiskren si u izjavama o erdoganu kao zvijezdi jer da iskreno misliš to išao bi živjeti zvijezdi pod skute.
  BiH je okupirala otomanska imperija, 500 godina krvavo vladala ovdi, domicilne kršćane skoro posve istrijebila to ti je činjenica, tako da AU u stvari osloboditelj BiH.

 • Bio je ovdje tekst ‘o Katarini Kosači’ baš jučer ili prekjučer, to je samo primjer, iskrica, djelić.

  500 godina stagnacije, nazadovanja i progona, BiH i danas osjeća posljedice! Sve što je napravljeno u BiH, napravljeno je za vrijeme AU..

 • srka

  Nema demokracije lipotice…ne praznoga stomaka…prvo gospodarstvo pa onda drugo…polako i malim koracima.
  Ja sa rodjen u zap.Europi, nisam imao izbora, roditelji su tako odlučili…ovdje sam se školovao, te stekao obitelj, prijatelje…
  Inače ja sam do prija par godina zivio u D, a trenitno u CH…tko zna…što vrijeme nosi…nije da nisam imao mogućnosti…bilo je ponuda i meni interesantnih iz Istanbul-a…no ne ide sve od jednom.
  Ja NIKADA i nigdje nisam tvrdio da je zapad “truhao”, niti da nisu napredni…tako da te uopće ne razumijem???
  E sada o otomanskom imperiju….dugo je to bilo razdoblje…budi ubijedjena da su otomani bili toliko zločesti i naopaki…ne bi se danas ni znalo da ste uopće i postojali…
  Šteta, da razumiješ njemački jezik…rado bih ti poslao preporuku da uvidiš kako jedan njemački povjesničar…neopterećen mitomanstvom promatra otomansko razdoblje!
  by Srka®

 • srka

  Bilo je nepravde, nezadovoljstva…anarhije…a bilo je izmedju ostalog reda, rada i mira!
  To nisu prazne riječi…naprotiv kao što reče jedan njemački povjesničar:
  “Otomanski imperij” je u to razdoblje neka vrsta Europske unije, te se nesumnjivo i moze sporediti sa EU!
  Zar vi uopće ne vidite gospodo draga što se dešava čim vas čovjek ostavi same i bez kontrole?

  by Srka®

 • peppermintt

  demokracija srka ona prava osigurava punjenje stomačića svima. Drugo je nešto što ti to ne kužiš na taj način.
  čim ti je erdi zvijezda logika da demokratska društva spuštaš na nižu razinu.

  hehe domuze jedan, a ko bi im radio i prinosio danak da su sve pobili ?
  srka ja i pratim neovisne izvore tako da sam posve sigur već i čitala to što mi ti preporučaš,
  iako je nebitno srki ja 5 jezika posve tečno govorim, to mi je ljubav za to imam dara.

 • srka

  Ih tečno…a njemački…?
  Govorim i ja…bosanski, hercegovački, hrvatski, srpski, crnogorski, turski, njemački, švicarski, engleski…i na kraju znam se moliti na arapskom…
  😉
  Hajde sada lipotice…reci…tko je superiorniji…ti ili ja alias Srka?
  by Srka®

 • peppermintt

  jesi srka poliglota nema te na daleko, da te bilo fotokopirat 😛 :))))
  i njemški srki , skorz 😉
  nego di si ti iša u škole u Njemačkoj jel ?

 • Tu te čekam: upravo ta rečenica: “Zar vi uopće ne vidite gospodo draga što se dešava čim vas čovjek ostavi same i bez kontrole?”

  Sve se podvale protiv Hrvata svode na tu rečenicu! to je to! Sve se svodi na to da se nametne ta rečenica, kao mi ne znamo sami! eeee

 • Bitan je sadržaj rečenog.. jezik više manje! No svejedno čestitam 🙂
  ps. Još te moram vidit kako na hrvatskom ‘zboriš’… 😉

 • srka

  Jedno razdoblje osnovne škole u Rebublic of Hrvatska…ostalo made in germany.
  by Srka®

 • srka

  Ups…Lilth…kao prvo ovo je sala…a drugo u toj recenici sam mislio na “vas”…na sva tri naroda a nikako samo na Hrvate.
  😉
  by Srka®

 • srka

  Inshallah…kada dodjem u vas kraj…a ti casti ko pravi domacin…i bilo bi lijepo da nam i Daran dodje…pa cemo prozboriti i na tecnom hrvatskom jeziku…
  More?
  by Srka®

 • Narodi bi se već dogovorili da nam nije niskih i viših predstavnika.. 😉

 • srka

  Najvjeroatnije si u pravu….ali opet pomislim…kako to da nakon svih nedaca…kako to da se narod pokrene…naprijed???
  Ili je i narod postao nisko-visoki predstavnik?
  by Srka®

 • Može, naravno! Samo mi reci smiš li ‘masno’.. da znam što spremiti

 • Ida Galić

  Pa i ja nešto vridim, čula sam naime za čak 16 stranih jezika. Služim se slovenskim, hrvatskim srpskim bosanskim, crnogorskim, švicarskim se ne služim jer ne postoji!! Švicarci naime govore njemačkim francuskim retroromanskim, malo i italijanskim itd!Služim se pomalo i engleskim, latinskim, njemačkim pa i ruskim. Ne znam, sad ću pribrojiti Srkine jezike, pa ću vidit ko je superiorniji hehehe!!