Connect with us

Kronika

Te dođite, te nemojte!

Objavljeno

-

[pullquote_left]Turistički radnici Hrvatske u panici jer gube goste iz BiH[/pullquote_left]

Za bh. ljubitelje mora prethodnih je godina poseban magnet predstavljala Makarska, iz čije turističke zajednice već sada očekuju “mršaviji” broj bh. gostiju.

Turistički radnici iz Hrvatske u panici su jer bh. građani u njihovu zemlju od 1. srpnja neće moći ulaziti s osobnom iskaznicom, zbog čega vlada strah da će u čarima jadranske obale ove sezone da uživa značajno manji broj turista iz BiH, pišu Nezavisne novine.

Za bh. ljubitelje mora prethodnih je godina poseban magnet predstavljala Makarska, iz čije turističke zajednice već sada očekuju “mršaviji” broj bh. gostiju.

“Građani BiH su uvijek bili naši gosti u velikom broju, tako da mi je, na neki način, stvarno žao što će granicu moći da se prođu samo s putovnicom. Najvjerojatnije će se zbog toga dogoditi da ćemo imati manje gostiju iz BiH”, kazao je Nezavisnim novinama Tonči Lalić, iz Turističke zajednice Makarska.

Da su strepnje hrvatskih turističkih radnika opravdane, ističe i Dušan S. iz Banja Luke, koji je sa suprugom namjeravao ljetovati u Splitu, ali se predomislio, pošto bi u tom slučaju morao platiti i izdavanje dvije biometrijske putovnice, a ne zna što će mu još dodatno tražiti na granici.

“Unazad desetak godina sa suprugom sam ljetovao na hrvatskom primorju. Ovog ću ljeta najvjerojatnije u Đenoviće, kod Herceg Novog”, rekao je ovaj Banjalučanin.

Osim što moraju razmišljati o putovnicama, bh. građane zabrinula je i informacija da će po danu boravka u Hrvatskoj morati imati 100 eura.

“Čitao sam da će carinici, pri ulazu u Hrvatsku, od mene moći tražiti dokaz da imam 100 eura po danu boravka. To je za mene nedopustivo”, kaže Dušan S.

U bh. turističkim agencijama kažu da još nisu osjetili drastično smanjenje broja ljetovanja u susjednoj zemlji, koja ulazi u EU 1. srpnja, ali da su prebukirani upitima građana koji se odnose na prelazak granice sa susjednom zemljom.

“Zasad nije opalo zanimanje za ljetovanje u Hrvatsku, ali nije isključeno da hoće od 1. srpnja. Pristiže nam veliki broj upita u vezi s granicom, da li će je, ipak, biti moguće preći s osobnom iskaznicom i slično”, rekao je Senad Mujdžinović, iz agencije “Hit turs” Tuzla.

Isto kažu i u sarajevskoj turističkoj agenciji “Sol Azur & Buena vista”, dodajući da su rijetki oni koji su otkazali ljetovanje u susjednu državu, ali da ne znaju što će im donijeti srpanj i kolovoz.

Inače, kriza se duboko ukorijenila u novčanike bh. građana, pa putovnice nisu jedina prepreka zbog kojih ne idu na ljetovanje, jer, pored tog dokumenta, potrebno je platiti smještaj, prevoz, hranu i ostalo.
makarska2
Tako iz sarajevske agencije “Relax turs” kažu kako im je opala potražanja za ljetovanjima na Jadranu, ali ne zbog predstojećeg ulaska Hrvatske u EU, već zbog teške financijske situacije u kojoj se nalaze građani.

“Ljudi se više odlučuju za odlazak u Tursku jer prođu jeftinije nego u Hrvatskoj”, kažu u agenciji “Relax turs”.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas