Pratite nas

Lifestyle

Teleća koljenica sa krumpirima ispod peke

Objavljeno

na

koljenicaZa 4 osobe

• 1,2 kg starog krumpira *
• 2 grančice ružmarima
• 10-tak listova kadulje
• 2 VŽ vegete
• 0,5 l bijelog vina
• 30 g svinjske masti **
• 2 glavice crvenog luka• teleća koljenica 1,5-2 kg
• 1 VŽ krupne morske soli
• 30 g maslo

* stari krumpir je najpogdniji za dogotrajno dinstanje
** umjesto masti može i 2 dl ulja
 
Teleću koljenicu razrežite plitko u dužini 3-4 cm na najdebljem dijelu i na dijelu uz kost.
Dobro je natrljajte krupnom morskom soli. Ostavite je na hladnom tako dugo dok se kristali soli ne počnu rastapati.
Ugrijte pečnicu na najjače, ili pripremite žar za peku.
U pogodnoj posudi zagrijte maslo toliko jako da se skoro počne dimiti.
Koljenicu prepecite naglo sa svih strana da se zatvore pore na mesu. Tako neće istjecati sok pri pečenju na rezovima koje ste načinili pri soljenju. Ako koljenicu ne možete prepeći na maslu, nemojte je niti zasjecati prilikom soljenja.
U posudu za pečenje (po meni najbolja je glinena posuda za pečnicu ili glinena peka) stavite krumpir i crveni luk narezane na četvrtine, začinjene vegetom. Dodajte mast, ružmarin i kadulju. Koljenicu položite na vrh.
Podlite krumpir sa 3 dl vina, poklopite te stavite pod saće. Glinenu posudu zatvorite i stavite u HLADNU pečnicu koju postepeno ugrijavajte na 220ºC.
teletinaPod pekom ukopajte peku u žar, te stavite dosta žara i preko zvona peke.
Po kili koljenice potrebno je sat vremena pečenja.
Nakon pola sata, ako pećete u pećnici ili 45 min pod pekom, provjerite da li u posudi ima još tekućine. Po potrebi podlijte bijelim vinom, promješajte krumpir i okrenite teleću koljenicu. Višak tekućine odlijte ali ne bacajte.

Pecite još 45-60 minuta, u pećnici na najjačem. Pod pekom tako da žar bude samo oko peke, na poklopcu samo toliko da poklopac bude topao, najbolje staviti na 4 mjesta po jedni malu zapaljenu cjepanicu.
Ako na kraju pečenja imate pre više tekućine (krumpir zna pustiti dosta vode) zapecite samo kratko bez poklopca.
Koljenice su pečene kada središnju kost možete lagano prstima odvojiti od mesa.

Pečene koljenice
izvadite te odvojite meso od kosti. Istresite koštanu srž (na drvenu ili teflonsku dasku za rezanje ).
Ako je potrebno lupite lagano sa kosti u dasku (nikako u tanjur!), ali bolje sa jednim tankim nožema ostružite kost sa unutarnje strane te istresite srž.

Tekućinu koju ste odlili tijekom pečenja koljenice sa krumpirom reducirajte te kada je ostane jedna trećina pomješajte sa koštanom srži. Sve skupa prelijte preko mesa

ps. Koštanu srž možete izvaditi iz koljenice i prije pečenja, te je promješati sa paprom i soli, namazati na tost i kratko zapeći u pećnici. Odličan appetizer.
moja-kuhinja.com/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari