Connect with us

Naši u svijetu

TENZIJE U UKRAJINI: Naredili da humanitarni konvoj prijeđe granicu bez dozvole!

Published

on

“Nepoštivanje međunarodnih humanitarnih načela ukazuje na nova pitanja o stvarnoj svrsi tog konvoja, posebice radi li se o pomoći civilima ili transportu opreme naoružanim separatistima”, dodao je.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je u petak osudio Rusiju zbog ulaska “takozvang humanitarnog konvoja” u Ukrajinu bez njezina pristanka, ocijenivši da to samo produbljuje krizu u regiji.

Ulazak tog konvoja bez ukrajinskog odobrenja i “ikakve veze s Međunarodnim odborom Crvenog križa, predstavlja očito kršenje međunarodnih obveza Rusije i dodatno rusko kršenje ukrajinskog suvereniteta”, rekao je Rasmussen, prenosi se u priopćenju.

“To će samo produbiti krizu u regiji”, ocijenio je.

“Nepoštivanje međunarodnih humanitarnih načela ukazuje na nova pitanja o stvarnoj svrsi tog konvoja, posebice radi li se o pomoći civilima ili transportu opreme naoružanim separatistima”, dodao je.

Rasmussen drži da ulazak tog konvoja koincidira s velikom eskalacijom ruskog uplitanja na istoku Ukrajine, od sredine kolovoza, uključujući i korištenje ruskih snaga.

NATO je ukazao početkom kolovoza na povećanje broja ruskih vojnika duž granice s Ukrajinom koji je prešao s 12.000 sredinom srpnja na 20.000 i u tome vidi opasnost.

konvoj ukSavez je također obznanio svoja strahovanja da bi Rusija pod izgovorom humanitarne misije i mirovne akcije mogla poslati vojnike na istok Ukrajine.

Nakon tjedan dana čekanja, prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao je u petak rusko-ukrajinsku granicu nakon što je Moskva jednostrano odlučila više ne čekati dozvolu Kijeva.

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da je ulaskom prvih 90 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dopuštenja vlasti u Kijevu, Rusija izvršila “izravnu invaziju”.

Kijev neće napasti ruski konvoj, traži međunarodnu osudu Rusije

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da ulazak ruskog humanitarnog konvoja na teritorij Ukrajine predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, ali ga ipak neće napasti nego traže međunarodnu osudu tog poteza Rusije.

Ulazak ruskog konvoja je “kršenje međunarodnog prava”, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

I ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je Rusija “očito prekršila temeljna načela međunarodnog prava”.

Šef državne sigurnosti Valentin Nalivajčenko naglasio je da vojska neće napasti kamione koji su prešli rusko-ukrajinsku granicu, jer želi izbjeći svaku “provokaciju”.

“Ukrajina će surađivati s Međunarodnim odborom Crvenog križa kako nas ne bi optužili za provokacije da smo zadržavali ili upotrijebili silu protiv vozila s navodnom humanitarnom pomoći”, rekao je on novinarima.

Upitan hoće li Ukrajina iz zraka napasti konvoj koji prolazi teritorijem pod kontrolom pobunjenika, Nalivajčenko je odgovorio: “Ne, protiv njih ne”.

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od međunarodne zajednice da taj potez Rusije osudio kao nezakonit i agresivan.

Iako konvoju nismo dali dozvolu za ulazak na ukrajinski teritorij, dopušteno mu je da prijeđe granicu kako bi se izbjegle moguće provokacije, ističe se u priopćenju ministarstva.

“Pozivamo sve međunarodne partnere da budu jedinstveni u osudi nezakonite i agresivne ruske akcije”, kažu u ministarstvu.

“Kako bismo izbjegli moguće provokacije, izdali smo sve potrebne naredbe za siguran prolaz konvoja… Taj čin smatramo još jednim očitim kršenjem osnovnih načela međunarodnog prava”, navodi se u priopćenju.

Ruska novinska agencija Itar-Tass prenosi da su se predstojnici ureda ruskog i ukrajinskog predsjednika dogovorili da je potrebno nužno dovršiti operaciju dostave ruske humanitarne pomoći stanovnicima istoka Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je agenciji da su dvojica dužnosnika razgovarala telefonom.

hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari