Pratite nas

Naši u svijetu

TENZIJE U UKRAJINI: Naredili da humanitarni konvoj prijeđe granicu bez dozvole!

Objavljeno

na

“Nepoštivanje međunarodnih humanitarnih načela ukazuje na nova pitanja o stvarnoj svrsi tog konvoja, posebice radi li se o pomoći civilima ili transportu opreme naoružanim separatistima”, dodao je.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je u petak osudio Rusiju zbog ulaska “takozvang humanitarnog konvoja” u Ukrajinu bez njezina pristanka, ocijenivši da to samo produbljuje krizu u regiji.

Ulazak tog konvoja bez ukrajinskog odobrenja i “ikakve veze s Međunarodnim odborom Crvenog križa, predstavlja očito kršenje međunarodnih obveza Rusije i dodatno rusko kršenje ukrajinskog suvereniteta”, rekao je Rasmussen, prenosi se u priopćenju.

“To će samo produbiti krizu u regiji”, ocijenio je.

“Nepoštivanje međunarodnih humanitarnih načela ukazuje na nova pitanja o stvarnoj svrsi tog konvoja, posebice radi li se o pomoći civilima ili transportu opreme naoružanim separatistima”, dodao je.

Rasmussen drži da ulazak tog konvoja koincidira s velikom eskalacijom ruskog uplitanja na istoku Ukrajine, od sredine kolovoza, uključujući i korištenje ruskih snaga.

NATO je ukazao početkom kolovoza na povećanje broja ruskih vojnika duž granice s Ukrajinom koji je prešao s 12.000 sredinom srpnja na 20.000 i u tome vidi opasnost.

konvoj ukSavez je također obznanio svoja strahovanja da bi Rusija pod izgovorom humanitarne misije i mirovne akcije mogla poslati vojnike na istok Ukrajine.

Nakon tjedan dana čekanja, prvi dio ruskog humanitarnog konvoja prešao je u petak rusko-ukrajinsku granicu nakon što je Moskva jednostrano odlučila više ne čekati dozvolu Kijeva.

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da je ulaskom prvih 90 kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dopuštenja vlasti u Kijevu, Rusija izvršila “izravnu invaziju”.

Kijev neće napasti ruski konvoj, traži međunarodnu osudu Rusije

Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da ulazak ruskog humanitarnog konvoja na teritorij Ukrajine predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, ali ga ipak neće napasti nego traže međunarodnu osudu tog poteza Rusije.

Ulazak ruskog konvoja je “kršenje međunarodnog prava”, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

I ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je Rusija “očito prekršila temeljna načela međunarodnog prava”.

Šef državne sigurnosti Valentin Nalivajčenko naglasio je da vojska neće napasti kamione koji su prešli rusko-ukrajinsku granicu, jer želi izbjeći svaku “provokaciju”.

“Ukrajina će surađivati s Međunarodnim odborom Crvenog križa kako nas ne bi optužili za provokacije da smo zadržavali ili upotrijebili silu protiv vozila s navodnom humanitarnom pomoći”, rekao je on novinarima.

Upitan hoće li Ukrajina iz zraka napasti konvoj koji prolazi teritorijem pod kontrolom pobunjenika, Nalivajčenko je odgovorio: “Ne, protiv njih ne”.

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od međunarodne zajednice da taj potez Rusije osudio kao nezakonit i agresivan.

Iako konvoju nismo dali dozvolu za ulazak na ukrajinski teritorij, dopušteno mu je da prijeđe granicu kako bi se izbjegle moguće provokacije, ističe se u priopćenju ministarstva.

“Pozivamo sve međunarodne partnere da budu jedinstveni u osudi nezakonite i agresivne ruske akcije”, kažu u ministarstvu.

“Kako bismo izbjegli moguće provokacije, izdali smo sve potrebne naredbe za siguran prolaz konvoja… Taj čin smatramo još jednim očitim kršenjem osnovnih načela međunarodnog prava”, navodi se u priopćenju.

Ruska novinska agencija Itar-Tass prenosi da su se predstojnici ureda ruskog i ukrajinskog predsjednika dogovorili da je potrebno nužno dovršiti operaciju dostave ruske humanitarne pomoći stanovnicima istoka Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je agenciji da su dvojica dužnosnika razgovarala telefonom.

hina

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Sydneyu održali su miran prosvjed i mimohod povodom sramotne haške presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata. Održana je i misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka.

Australski Hrvati ovim su povodom poslali otvoreno pismo Hrvatskoj. Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu! Ovim riječima i ispijanjem otrova, general Praljak je izrekao konačnu presudu cijeloj dugogodišnjoj međunarodnoj farsi koja neodoljivo podsjeća na montirane komunističke procese, gdje se krivci unaprijed znaju.

Rečenica je to iz otvorenog pisma u kojem navode kako je njegov čin jedan je od najsnažnijih vapaja za pravdom koje smo posljednjih desetljeća mogli vidjeti. Čin čovjeka koji je uskoro trebao izaći na uvjetnu slobodu, no radije je izabrao smrt. Njegov čin poruka je hrvatskom narodu, ali i svakom čovjeku koji traži pravdu. Ovim činom, general je obvezao hrvatski narod na borbu za istinu i pravdu. Nakon ovoga nitko više nema pravo reći “mene se to ne tiče”, stoji u pismu.

Mi, australski Hrvati, pratimo što se događa u Hrvatskoj i svijetu. Svjesni smo važnosti kažnjavanja zločina, no isto tako smo svjesni negativne uloge Haškog suda čije djelovanje smatramo sramotnim i nepravednim. Očekivali smo pravdu. Dobili smo laž i nepravdu. Stoga hrvatskim političarima i hrvatskoj javnosti upućujemo ovo pismo.

Australski Hrvati u pismu navode kako zahtijevaju odbacivanje presude Slobodanu Praljku i šestorki, jer se temelji na povijesnim neistinama, očekuju ispriku vodećih hrvatskih političara koji su izjavili da prihvaćaju i poštuju presudu, traže istrage svih koji su protuzakonito slali dokumente u Haag i opstruirali obranu.

Također navode da s prijezirom odbacuju tvrdnje g. Brammertza da slavimo ratne zločince dok ignoriramo žrtve.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Mladi iz Njemačke dovode investitore u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Mladi obrazovani ljudi hrvatskih korijena, koji već visoko kotiraju u bankarskom, financijskom i poslovnom životu bogate njemačke oblasti Rajna – Majna već deset godina pomažu njemačkim investitorima koji žele ulagati u Hrvatsku.

Hrvatska je zajednica u našoj oblasti nevjerojatno snažna, ne samo po brojnosti, nego je i ekonomski jaka. Gospodarske veze Hessena s Hrvatskom su jake, oni ovdje rade sjajan posao, kazao je Thomas Schaefer, ministar financija pokrajine Hessen.

Pokraj zračne luke, savez je organizirao nastup vladine Agencije za investicije i konkurentnost. Probrani gosti iz poslovnih krugova, investitori. Rizničar grada Frankfurta kaže, želimo što jaču suradnju. Hrvatski gospodarski savez je poput veleposlanika hrvatskih poduzeća u Njemačkoj, Frankfurtu i oblasti Rajna-Majna. Oni su i zagovornici interesa njemačkih poduzeća koja idu u Hrvatsku, kako bi investirala, pronašla kontakte. Kroz to je izrasla jaka veza, rekao je Uwe Becker, dogradonačelnik Frankfurta.

Kad tko spomene Hrvate i Hrvatsku, investitori ovdje uz Majnu već imaju u glavi sliku, dodaje Becker.

Hrvatski svjetski kongres okuplja na ovaj način i politički dio, gospodarski dio, investitore, mnoge koji su multiplikatori, koji povezuju gospodarstvo ovdje u Njemačkoj, kao i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Ovdje usred bankarskog svijeta, skupina Hrvata mladih, obrazovanih i uspješnih, s dobrim vezama s ovdašnjim bankarima i investitorima, pokušavaju nešto učiniti za svoju domovinu i povezati ovdašnje investitore s Hrvatskom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari