Pratite nas

Život

Terapijska zajednica “Izvor” kod Dervente: Ovisnik je normalna osoba, s jednim problemom više

Objavljeno

na

Terapijska zajednica “Izvor”, smještena u mjestu Plehan kod Dervente, koja djeluje pri Humanitarno-karitativnoj organizaciji Kruh sv. Ante Franjevačke provincije Bosne srebrne, već skoro pet godina jedno je od mjesta u BiH koje ulijeva nadu za bolje sutra osobama ovisnim o psihoaktivnim supstancama i kocki.

S ponosom ističu kako su jedan od rijetkih rehabilitacijskih centara na području FBiH koji pruža pomoć i osobama ženskog spola. Prema riječima koordinatorice TZ-a “Izvor” Jelene Oršolić, u TZ-u trenutno boravi devet klijenata i tri klijentice.

Dvije kuće

zajednicaU društvu se jako malo govori o ženama ovisnicama. Jedan od razloga je to što su žene ovisnice statistički manje zastupljene na liječenju od muškaraca. Do kolovoza 2014. godine TZ “Izvor” je radio isključivo kao zajednica namijenjena osobama muškog spola, a u kolovozu smo započeli rad s primanjem klijentica te sada djelujemo kao mješovita terapijska zajednica. Tijekom rada često su nam se javljale djevojke/žene kojima je trebala pomoć, a ponuda za žensku terapijsku zajednicu činila se nedovoljna. Iz ove potrebe je potekla i ideja da pokušamo obezbijediti uvjete za rad i sa osobama ženskog spola, u čemu smo i uspjeli, kaže Oršolić.

Dodaje da se mještovita zajednica ne razlikuje mnogo od rada samo s muškim ovisnicama.

– U TZ-u “Izvor” postoje dvije kuće. Klijenti muškog spola su smješteni u jednoj, dok su klijentice smještene u drugoj kući. Spavaonice su u ove dvije kuće, dok su sve druge aktivnosti zajedničke, kako radno-okupacijska terapija, tako i psihoterapijski tretmani. Već šesti mjesec djelujemo kao mješovita zajednica i zaista do sada nismo naišli do nekih većih problema, kaže Oršolić.

Dodaje kako se pokazalo da ovisnici bez obzira na spol imaju slične probleme, ali ističe kao dodatni problemi koji imaju ovisnice jeste privrženost djeci.

Program rada koji se implementira u TZ-u je psihosocijalni tretman “Projekt Čovjek”, a koji ne smatra da je ovisnost problem, nego simptom. Oršolić kaže da ovisnika teba smatrati normalnom osobom, s jednim problemom više, a program rehabilitacije traje maksimalno dvije godine uz šest mjeseci resocijalizacije. Naravno, svaki dan je tačno isplaniran i vremenski određen, čega se klijenti moraju pridržavati.

– Tijekom jednog tjedna klijenti se bave radno-okupacijskom terapijom koja podrazumijeva poljoprivredu, voćarstvo, stočarstvo, vrtlarstvo, rad u kuhinji… Jednom tjedno imaju individualne i grupne razgovore s psihologinjom, te isto tako jednom tjedno individualne i grupne razgovore s operaterom/terapeutom, navodi, između ostalog, Oršolić.

Naglašava da više od 90 posto bivših ovisnika, koji su završili program, danas normalno živi i radi.

Briga o starijim

– Takve osobe su najviše motivatori osobama koje imaju problem s ovisnosti. Ipak, sve bi bilo nemoguće bez entuzijazma i kvalitetnog tima kojima su klijenti uvijek na prvom mjestu, a o tome svjedoče mnogobrojni klijenti i njihove obitelji koji su uspješno završili program i “preživjeli”, kaže Oršolić.

Iako zadatak koji obavlja nije nimalo lagan, Oršolić kaže kako je za ovaj rad potrebna unutrašnja motivacija.

– U ovakvom poslu motivacija se može zadržati samo ako istinski vjerujete da ono što radite ima smisla, da postoje osobe koje su zaista izliječene. Meni osobno motivaciju daje i intenzivira svako izlječenje, svaka odluka na liječenje, svako zadržanje u TZ-u, svaki pogled roditelja, supruga, supruge, djeteta kada im se bližnji odluče za rehabilitaciju ili kada završe program rehabilitacije, govori Oršolić.

Prema njenim riječima, bh. društvena zajednica jeste angažirana na liječenje ovisnosti, ali ipak nedovoljno. Dodaje kako se TZ “Izvor” finansira isključivo iz donatorskih sredstava.

– Potrebno je dodatno zajednički raditi na smanjenju problema ovisnosti te svakako dodatno raditi kako na prevenciji, tako i na resocijalizaciji klijenata koji završe rehabilitacijske programe kako bi se mogli što lakše integrirati u društvo i što više smanjiti mogućnost pojave recidiva, naglašava Oršolić.

Iako u društvu i sredinama postoje mnoge predrasude prema osobama koje su zakoračile u pakao droge, Oršolić kaže kako stanovnici Plehana na rad TZ-a “Izvor” gledaju s odobravanjem i podržavaju njihove klijente i klijentice na njihovom putu rehabilitacije.

– To je mjesto koje je stradalo u prethodnom ratu, te je jako malo stanovnika koji su se vratili svojim domovima. Osim toga, stanovnici koji su se vratili su starije osobe kojima klijenti i klijentice TZ-a “Izvor” pomažu u svakodnevnim aktivnostima za koje ovi stanovnici nisu sposobni. Nerijetko pomažu susjedima održavati dvorišta, nose im hranu koja se proizvede u TZ-u “Izvor”, kaže Oršolić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Život

“Bijela kuga”: Sve manje vjenčanja, sve manje beba…

Objavljeno

na

Objavio

Veliki broj općina u BiH “umire”. Sve se manje djece rađa, mladi se sve teže odlučuju za brak, velik broj osoba umire…

Pokazatelji zabrinjavajući S “bijelom kugom” suočavaju se gotovo sve općine u BiH, pa tako i s većinski hrvatskim stanovništvom. Najnoviji podaci za općinu Čapljina pokazuju koliko je situacija alarmantna, piše Večernji list BiH.

Tijekom prošlog mjeseca na području općine Čapljina rođeno je 12 beba, a umrle su 24 osobe. Još poraznije zvuči podatak kako u listopadu u toj općini nije sklopljen ni jedan brak. Ne ohrabruju ni podaci za ranije mjesece koji pokazuju kako je u toj općini negativan prirodni prirast prisutan tijekom cijele godine te da je u rujnu umrlo 30 osoba, a rođeno 14 beba. Ova općina samo je primjer koliko je situacija ozbiljna, a tako je i u mnogim drugim sredinama.

U FBiH je od siječnja do kraja srpnja rođeno 10.360, a umrlo 12.237 osoba, odnosno broj umrlih veći je za 1877 od broja rođenih, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Prema tim podacima, najmanje beba rođeno je u siječnju – 1005, a najviše osoba umrlo je u veljači – 1921. – “Bijelom kugom” najviše su pogođeni istočna Hercegovina, Podrinje, Hercegbosanska županija i Posavina, a postoje sela bez ijednoga stanovnika.

Demografi navode kako su sve veći mortalitet i sve manji natalitet posljedica starenja stanovništva. Komentirajući te podatke, demograf Hasan Zolić rekao je nedavno kako je od 2013. do 2016. samo po osnovi negativne razlike između broja živorođenih i umrlih izgubljeno više od 23.000 stanovnika. Pada broj stanovnika Na problem smanjenja broja katolika u BiH upozorava i Katolička crkva u BiH. Prema podacima Biskupske konferencije BiH, na kraju 2016. Banjolučka biskupija imala je 31.501 katolika, Mostarsko-duvanjska 176.619, Trebinjsko-mrkanska 19.410, a Vrhbosanska nadbiskupija 162.711.

Katolici u BiH još od 2002. imaju negativan prirodni prirast, ali on je u stalnom opadanju već od 1996., kada je bio pozitivan za 1467. Prema istim izvorima, koji su prikupljeni od svih župnih ureda na području pojedinih biskupija, procjenjuje se da je na kraju 2015. u BiH bilo 405.735 katolika, što bi bilo za 14.559 manje nego 2014, piše Večernji list BiH.

Usporedbom podataka od 2014. s onima iz kraja 2016. dolazi se do rezultata da je u BiH oko 30 tisuća katolika manje nego na početku 2014. Razloga za takvo stanje je mnogo, međutim, među glavnima su ekonomski koji uvelike diktiraju sklapanje brakova i odluku na proširenje obitelji.

facebook komentari

Nastavi čitati

Život

Amerikanka preselila u Hrvatsku: Hrvatska vas podsjeti što je doista važno u životu

Objavljeno

na

Objavio

Odlučila je zamijeniti američki san onim hrvatskim.

Zašto strankinje dolaze živjeti u Hrvatsku?

Ovim se pitanjem na vlastitom primjeru pozabavila Amerikanka Alexandra Schmidt, pišući za Croatia Week. U Hrvatskoj je, kaže, pronašla nešto što nije nigdje drugdje u svijetu.

Alexandra je u Hrvatskoj, točnije Dubrovniku, živjela nekoliko mjeseci prije nego se preselila u Irsku zbog posla. Zeleni otok je zavoljela, stekla je prijateljstva, imala novca i, kako kaže, ‘mnoga sjećanja iz irskih pubova’. No, Irsku nikad nije doživljavala domom.

‘Nisam pronašla vezu kakvu sam pronašla u Hrvatskoj’, piše Alexandra i nastavlja: ‘Nedostajao mi je organizirani kaos svakodnevnog života, iako je to izluđivalo moj mozak.

Nedostajala mi je utjeha domaće hrane u Hrvatskoj i svježe ulovljene ribe. Nedostajalo mi je plivanje u tirkiznom moru i gledanje najboljih zalazaka sunca na svijetu. Nedostajao mi je način na koji sam se osjećala sigurna i zbrinuta’, navodi Alexandra.

Hrvatska joj je, tvrdi, dopustila da izraste u autentičnu sebe, podsjećajući je da uživa u životnom putu. Kombinacija hrvatske srdačne gostoljubivosti, direktnog načina izricanja mišljenja, predivnih pejzaža i nevjerojatne hrane su neki od razloga za povratak.

Ali…

‘Vjerujte mi kad kažem da živjeti u Hrvatskoj kao stranac nije samo pijuckanje vina i gledanje jadranskih zalazaka. Selidba u novu zemlju uvijek predstavlja izazov i reći ću vam da Hrvatska može biti izuzetno teška.

Nije lako živjeti ovdje kao domaći, kamoli stranac. Nepotrebno je naglašavati da većina nas ne dolazi ovdje zbog procvjetalog tržišta rada. Ne vraćamo se graditi karijere u tradicionalnom smislu. Ne selimo ovdje zbog toga jer je lako navigirati kroz hrvatsku kulturu i birokraciju. Umjesto toga, pronašli smo nešto mnogo veće: sreću’, piše Alexandra.

‘Hrvatska ima način da vas spusti na zemlju i podsjeti čovjeka što je doista važno u životu. Posebno nas Amerikance, naučila nas je da radimo za život, a ne da živimo da bismo radili.

Hrvatsku često gledamo kao bijeg od okrutnog začaranog kruga previše rada i neispunjenosti. Vidjela sam žene koje mijenjaju život na visokoj nozi na Manhattanu sa večerama od 150 dolara za domaće vino i večeru iz vrta u Hrvatskoj. Vidjela sam žene koje ostavljaju šestoznamenkaste plaće da bi radile kao instruktorice ronjenja. Odlučile smo zamijeniti američki san onim hrvatskim. Većina nas nikad ne gleda unatrag’, navodi Alexandra.

‘Moj život u Hrvatskoj nije savršen i još nisam sve pohvatala. Ali kad uzmem vremena uživati u malim stvarima u ovdašnjem životu, kao domaćoj rakiji, šetnji plažom ili kavi s prijateljima, vidim mnogo jasnije. I naučila sam zbog toga mnogo više voljeti svoj život’, zaključuje ova Amerikanka u svom članku za Croatia Week prenosi croexpress

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari