Connect with us

“Teritorijalna korekcija”, može RS učiniti većom i biti u interesu i Hrvata i Srba

Published

on

Izjava zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Vrankića Hrvatskom Medijskom Servisu da je „uspostava trećeg entiteta na području Federacije, što bi uključivalo i teritorijalne korekcije RS“, najjednostavnije riješenje da se BiH od postojeće preuredi u stabilnu i funkcionalnu državu, izazvala je oštre reakcije u Republici Srpskoj.

“Teritorijalna korekcija”, može RS učiniti većom i biti u interesu i Hrvata i Srba"

“Teritorijalna korekcija”, može RS učiniti većom i biti u interesu i Hrvata i Srba”

– Ne dolazi u obzir bilo kakav razgovor o promjenama granice RS, ili narušavanju njenog teritorijalnog integriteta – rekao je kandidat oporbenog Saveza za promjene za predsjednika RS, Ognjen Tadić, komentirajući Vrankićevu izjavu. Dodao je da u obzir ne dolazi ni bilo kakav razgovor o promjeni Daytonskog mirovnog sporazuma pod ovim uvjetima.

– Evo dokle nas je dovela ta priča o trećem entitetu u BiH, u kojoj je nažalost sudjelovao i aktualni predsjednik RS Milorad Dodik. Naša je obveza da ujedinimo naš narod oko rješavanja ekonomskih problema, kako bismo bili snažan entitet, snažna Republika Srpska i kako ovakve izjave, kakve ovih dana stižu iz HDZ-a, ne bi predstavljale teme u RS, a posebno ne bi predstavljale bilo kakav razlog za unutarnje političke potrese – naglasio je Tadić.

Ognjen-Tadic-200Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik je rekao da Tadić i SDS “u nedostatku objašnjenja zašto se njegovi gradonačelnici grle po Doboju s Bakirom Izetbegovićem pokušavaju napraviti larmu i galamu”.

“Naša je pozicija oko Republike Srpske neupitna, dokazana, a to što Tadić traži neke izborne teme to je njegov problem, pa čak se pokazuje i logičnim jer imaju strašnu potrebu objasniti i pojasniti svoju prisnost pokazanu prema probosanskoj varijanti koja je daleko opasnija za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

“Njihova prava politika vezana je za ono što treba učiniti prema svojim nalogodavcima koji dolaze iz Sarajeva, jesu li stranci ili njihovi partneri kod Bakira Izetbegovića, što smo mogli vidjeti i jučer kroz grljenje i ljubljenje s Obrenom Petrovićem u Doboju”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ne postoji problem da Republika Srpska podrži treći entitet, ali na prostoru Federacije BiH jer je i ona formirana kao muslimansko–hrvatska federacija u kojoj je moguće vraćanje na prvobitno stanje.

“Ako Hrvati žele treći entitet onda se trebaju razdružiti u Federaciji s muslimanima, a takav slijed događaja čak bi odgovarao Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini, jer bi se i hrvatski narod na taj način pokazao kao važan faktor na federalnoj razini i u okviru neke fluidne unije BiH koju bi trebalo činiti tri entiteta, tri države, tri republike ili slično”, rekao je Dodik.

Člana Predsjedništva HDZ Bih Dragan Vrankić nije želio dodatno pojašnjavati svoju izjavu danu Hrvatskom Medijskom Servisu, o uspostavi trećeg entiteta koja bi uključivala i teritorijalne korekcije RS, no neslužbeno doznajemo kako je njegova izjava stvar prncipijelonog pristupa.

-Teritorijalna korekcija RS, kako bi se uspostavio treći entitet ne mora nužno značiti da bi Republika Srpska bila manja. Baš obrnuto, ukoliko bi se područja, gdje su prije rata dominantno živjeli Srbi, a sada se nalaze se u Federaciji BiH- područje Grahova, Drvara i Glamoča, pripojila RS-u, a većinski hrvatska područja u Posavini, trećem entitetu,odnosno budućoj većinski hrvatskoj federalnoj jedinici, Republika Srpska bi postala ne manja, nego teritorijalno veća, a to bi istovremeno bilo u interesu i jednih i drugih, izjavio je jedan visoko pozicionirani dužnosnik HDZ BiH, govoreći za HMS pod uvijetom da ne bude imenovan.

On kaže, da mu nije jasno zbog čega srpski političari bježe od ove teme, kad teritorijalna korekcija, u ovom slučaju, očito može biti, ne samo u interesu bh Hrvata, već i Srba./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari