Pratite nas

Herceg Bosna

Terorističkim napadom izvršen je posljednji čin rušenja Hrvata u BiH

Objavljeno

na

16 godišnjica brutalnog upada SFOR-a u Hercegovačku banku

Od 6. travnja 2001. godine do danas Hrvati u BiH se nisu oporavili. Ukradeni su im novci i za to nitko nije odgovarao. Hrvate se u godinama koje su uslijedile nastavilo obespravljivati. To se čini i danas, a mehanizmi zaštite konstitutivnog, tisućljetnog, naroda još ne postoje.

Hrvatski narod tog jutra, 6. travnja 2001. godine, ponovno je bio na ulici. Međunarodni čimbenici koji su stali na stranu parabošnjačkog sustava koji je htio uzeti potpunu kontrolu nad državom preko SFOR-a, u prijevodu, Stabilizacijskih snaga, izveli su posljednji čin Hrvata u BiH i njihove moći, u strahu od Hrvatske samouprave i tada već ugašene Herceg – Bosne, koja je obranila BiH, ali je parasustav i danas koristi označavajući je kao onu koja je srušila BiH, pišu Grude.com

– To je prvi i jedini slučaj da je jedan gospodarski gigant kakva je tada bila Hercegovačka banka uništena tenkovskim upadom i navodnom revizijom koja nije otkrila nikakve značajnije nepravilnosti. Upadu u Hercegovačku banku prethodila je informacija tajnih bošnjačkih službi da su pronevjerena 54 milijuna maraka. Nikada ni traga nije bilo tome fantomskom novcu, javljali su hrvatski mediji nakon što je otkriveno da su se “tresla brda, a rodio miš”, ali šteta je bila napravljena. Gospodarstvo Hrvata, a time i čitave BiH na koljenima.

Mostar, Grude, Široki Brijeg i Međugorje, pružili su žestok otpor SFOR-ovim plaćenicima poslanima tog dana od strane parabošnjačkog sustava. Zapaljena su vozila SFOR-a i MUP-a Federacije. Ukupnotri. Narod je ušao i u sukob s plaćenicima. Blokirane su i prometnice.

Hercegovačka banka je u tri godine do dana rušenja, imala 25 dioničara, 28 poslovnica, 280 djelatnika i više od 300 korespondentskih banaka u svijetu. U Federaciji je bila među pet najjačih banaka, a u prosincu, pet mjeseci prije tog terorističkog napada, kako većina Hrvata karakterizira ovaj događaj, zbog reforme platnog sustava u BiH dobila je i dozvolu za obavljanje osjetljivih transakcija kao što su javni prihodi, te postala jedina depozitna banka za privatizacijske fondove.

Od 6. travnja 2001. godine do danas Hrvati u BiH nikad se nisu oporavili. Ukradeni su im novci i za to nitko nije odgovarao. Hrvate se u godinama koje su uslijedile nastavilo obespravljivati. To se čini i danas, a mehanizmi zaštite konstitutivnog, tisućljetnog, naroda još ne postoje, pišu Grude.com

Upad u Hercegovačku banku proveo je tadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrisch. Upad je proveden uz angažiranje oklopne divizije SFOR-a. Aktiva banke potrošena je na troškove i plaće ostalih djelatnika koje je u banci postavila međunarodna uprava. Građanima i tvrtkama koji su imali deponirana sredstva u banci, kao ni dioničarima, novac nikada nije vraćen.

Napadom na Hercegovačku banku počelo je sustavno slamanje regionalnog hercegovačkog gospodarstva i blokiranje financijskih sredstava i uvođenje privremene uprave. Odmah nakon upada u banku uvedena je privremena uprava, a u BiH ulaze strane banke koje kupuju domaće, pa nije teško zaključiti u čijem je interesu izvršen tenkovski upad u Hercegovačku banku koja je u to vrijeme finansijski dobro stajala.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Na pomolu novo izrugivanje hrvatskim žrtvama u Bugojnu!?

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto na optuženičkoj klupi zbog optužbi za etničko čišćenje Bugojna koje je uključivalo progon 15 tisuća Hrvata iz ovog grada, 311 ubijenih, dvije tisuće zatočenih, nasilna odvođenja i torture te činjenicu da tijela 19 nasilno odvedenih ni do danas nisu pronađena, Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna uskoro bi se mogao okititi titulom počasnog građanina Bugojna

Na adresu Općinskog povjerenstva za izbor i imenovanja stigla su čak tri prijedloga za proglašenje Dževada Mlaće, počasnim građaninom Bugojna

Umjesto na optuženičkoj klupi zbog optužbi za etničko čišćenje Bugojna koje je uključivalo progon 15 tisuća Hrvata iz ovog grada, 311 ubijenih, dvije tisuće zatočenih, nasilna odvođenja i torture te činjenicu da tijela 19 nasilno odvedenih ni do danas nisu pronađena, Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna uskoro bi se mogao okititi titulom počasnog građanina Bugojna. Na adresu Povjerenstva za izbor i imenovanja Općine Bugojno koje o Mlaćinoj kandidaturi odlučuje na sutrašnjoj sjednici, prijedloge za dodjelu počasne titule Mlaći poslala su tri predlagatelja.

Prvi je Mustafa Ugarak, danas neovisni vijećnik, bivši kadar SDA. Druga dva prijedloga potpisuju čelnici Patriotske lige Kemal Balihodžić te Udruge ratnih vojnih invalida Bugojna Sabahudin Velić, čovjek čije je postavljanje na dužnost osobno izlobirao Zukan Helez, bivši federalni ministar za pitanja branitelja i istaknuti kadar SDP-a. No, bez obzira jesu li naklonjeni SDA, SDP-u ili se predstavljaju neovisnim, svi su predlagatelji složni u jednom, Dževad Mlaćo, zbog brojnih zasluga, treba biti proglašen počasnim građaninom Bugojno u povodu Dana općine koji se slavi 20. svibnja.

U obrazloženju prijedloga navode se infrastrukturni projekti za koje predlagatelji tvrde da su realizirani zahvaljujući Mlaćinoj potpori. Među njima i Poslovna zona Podgaj izgrađena na zemljištu otetom Hrvatima.

Miroslav Zelić, bivši zatočenik bugojanski logora, danas predsjednik HVIDR-e u Bugojnu također je član Povjerenstva za izbor i imenovanja pred kojim će se nači prijedlog da se Mlaćo proglasi počasnim građaninom Bugojna. Novinari portala Art Info pitali su ga za reakciju na ovaj prijedlog. „Ovo je nastavak izrugivanja hrvatskim žrtvama koje se sustavno provodi već godinama. Umjesto da odgovara zbog svoje ratne ali i poratne uloge u progonu i gaženju prava Hrvatima, predlaže ga se za počasnog građanina. Ako se čašću smatra od Hrvata etnički očistiti Bugojno, a potom im otimati zemlju i na sve moguće načine opstruirati povratak, onda Mlaćo treba dobiti titulu“, ironično je odgovorio Zelić.

Predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna dosad su u više navrata pozivali odgovorne u Tužiteljstvu BiH da pokrenu proces prema dokazima koje imaju protiv Mlaće još od 2007. godine. Među ostalim i njegovom ratnom dnevniku u kojemu je zapisao „Ne smijemo imati službeno zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika da se likvidira“. Mlaćino svjedočenje u korist Enesa Handžića, jednog od malobrojnih procesuiranih za zločine nad bugojanskim Hrvatima, pred Sudom BiH je prekinuto kako bi ga se zaštitilo od kaznenog gonjenja. No, Mlaćo ni više od deset godina poslije nije kazneno gonjen niti ima naznaka da će biti. Umjesto iza rešetaka, vjerojatnije je da će uskoro ponijeti titulu počasnog građanina Bugojna, a s njezinim dobivanjem poslati poruku Hrvatima Bugojna da je zbog zločina koje je počinio nad ovim narodom nagrađen slobodom ali i svim mogućim počastima.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Heroji se ne zaboravljaju: Sjećanje na poginule i nestale branitelje Bosanske Posavine

Objavljeno

na

Objavio

Pod geslom „Heroji se nikad ne zaboravljaju“, održano je u subotu, 4. svibnja u župi sv. Ivana Krstitelja u Bijelom Brdu kod Dervente u Bosanskoj Posavini sedmo u nizu spomen sjećanje na poginule i nestale branitelje toga mjesta i cijele Bosanske Posavine.

O 27. obljetnici stradanja Hrvata Bosanske Posavine program je u organizaciji udruge „Posavljak“ započeo misom zadušnicom za 62 poginula branitelja iz Bijelog Brda kao i ostalih oko 2.500 hrvatskih branitelja poginulih u obrani Bosanske Posavine u posljednjem Domovinskom ratu. Koncelebrirano misno slavlje je predvodio Juro Babić, župnik u susjednoj župi Brusnica.

Nakon mise uslijedila je ceremonija odavanja počasti s polaganjem vijenaca i svijeća ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima kod župne crkve.

Znakovitu svijeću upaljenu na uskrsnoj svijeći u procesiji su iz crkve do spomen-obilježja donijela djeca poginulih branitelja.

Potom su vijence i cvijeće polagali, majke, supruge i djeca branitelja, preživjeli branitelji, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, visoki dužnosnici te predstavnici vojnih i društveno-političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Bjelobrđani su ove godine oko spomen obilježja zasadili 62 čempresa u znak sjećanja za svakog svog poginulog branitelja. Druženje je i ove godine uz zajednički ručak nastavljeno u Mjesnom domu.

Misija / IKA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari