Pratite nas

Iz Otporaševe torbe

TERORIZAM, ZLOČIN – KAKO KADA I KAKO ZA KOGA

Objavljeno

na

POUKE IZ POVIESTI

– Ništa pod suncem nije novo. Sve se ponavlja. Ono što je bilo ono je što će biti, ono što je učinjeno ono je što će biti učinjeno – kaže stara hebrejska poslovica.

[ad id=”93788″]

Terorizam spada među najnehumanije zločine protiv čovječanstva. To je neoprostivi zločin koji je protivan ne samo svim načelima međunarodnog prava, nego i zločin protiv civilizacije, vjere, morala i svega što civiliziran čovjek smatra svetim i nepovredivim.

Ipak, ponekad terorizam je jedini način na koji se pojedine grupe ili narodi mogu boriti protiv nametnute tiranije i kao takav on se na neki način može opravdati.

Ali bilo kakva vrsta terorizma u ime nečije vjere, ideilogije, u ime osvajanja, porobljavanja i podjarmljivanja drugih naroda i tome slično, ničim se ne može opravdati.

A što tek reći o terorizmu jednoga čitavoga naroda čije su posljedice dovele do jednoga od najvećih kataklizama u poviesti čovječanstva.

Jedna od najzločinačkijih terorističkih organizacija dvadesetoga stoljeća, koja je uspjela izazvati taj kataklizam bila je velikosrbska teroristička organizacija “Crna ruka”

Osnovao ju je 6. rujna 1901., kapetan srbske kraljevske vojske Dragan Dimitrijević “Apis” (bik), s grupom velikosrbskih oficira, među kojima su bili; kapetani, Pera Živković, Radomir Aranđelović i Milan Petrović te poručnici Antonije Antić, Dragan Dulić, Milan Marinković i Nikodije Popović.

Organizacija je osnovana po naputku Karađorđevog unuka, komite Petra Karađorđevića, koji se u to vrieme nalazio u bjegstvu u Švicarskoj i Francuskoj.

Prvi zadatak ove terorističke organizacije bio je likvidacija Kralja Aleksandra Obrenovića i njegove supruge Drage i na priestolje postaviti novu kara-vlašku (cigansku) dinastiju s njim na čelu.

Umorstvo je na divljački način izvršeno na “Srpski Vidovdan” na večer 28. lipnja 1903., a vođa ubojica je bio sam Dimitrijević.

Nu kako su Velike zapadne sile uvijek bile vrlo selektivne u klasifikaciji zločina terorizma, uvijek na osnovici prema tome kada su i kome su činjeni, na ovaj gnusni teroristički zločin regicida niti jedna od ondašnjih velikih sila; Velika Britanija, Rusija i, posebno, Francuska, nisu ni prstom makle.

Dapače, Francuska je, na primjer, bila toliko zanesena srbskim teroristima da je iz štovanja prema njihovom vođi, novom kralju Petru I. Karađorđeviću, u sred Pariza “ukrasila” jednu ulicu njegovim imenom.

Poslie njegovog dolazka na vlast u Srbiji srbski državni terorizam zauzeo je tolike mjere da mu se ni današnjim vremenima svakovrstnoga terora ne može naći ravnoga.

S obilnom pomoći gore spomenutih sila, Srbi su u tzv. balkanskim ratovima 1912. i 1913. počinili neopisive zločine nad svim nesrbskim narodima, posebno nad Albancima i makedonskim Bugarima.

U tim strahovitim zločinima s srbijanskom vojskom, koja je, kako se vidi iz gore spomenutog, bila od samoga vrha infitrirana najgorim tipovima terorista i najbezdušnijih ubojica, natjecale su se razne privatne četničke terorističke grupacije.

Svi ti zločini, pljačke, paleži, silovanja i umorstva činjeni su pod nosom, a najviše puta i s blagoslovom, onih koji su tek danas na svojoj vlastitoj koži počeli osjećati prokletstvo tog fenomena.

Svatko zdrav mora najstrože osuditi ove današnje terorističke zločine, koje podivljali islamisti čine protiv nevinog pučanstva.

Kako sami kažu, ovi današnji teroristi čine ove gnusne zločine radi “obrane svetih islamskih zemalja i svete islamske vjere od al kufr-a (nevjernika).

Nisu li i naši susjedi sve zločine koje su činili činili za “odbranu svete srpske vere” i za “sveti srpski narod”.

Jedan od najvećih srbskih terorističkih zločina, koji je, s upletenošću Francuske, Engleske i Rusije, prouzrokovao katastrofu 1. svj. rata bio je atentat na austrougarskog priestolonasliednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 1914. godine.

Ovaj teroristički čin prouzročio je više zla,više žrtava nego svi drugi teroristički zločini na svietu – 17 milijuna mrtvih i preko 20 milijuna ranjenih, a da se i ne spominju milijuni umrlih od gladi i zaraznih bolesti koje je ovaj rat onio

Jedan ruski svećenik nedavno je izjavio kako je velikosrbski teroristički zločin ubojstva austrougarskog priestolonasljednika nadvojvode Franza Ferdinanda i njegove supruge Sofije, 28. lipnja 1914. u Sarajevu, bio glavni uzrok za izbijanje 1. svj. rata, rata koji je uništio Europu i Rusiju.

Evo kako neki strani povjesničari, među kojima je i engleski povjesničar prof. Christopher Clark, opisuju ovaj srbski teroristički zločin.

– Sprega između vlade Srbije i mreže upletene u urotu bila je namjerno neformalna i kradomična i nije postojala nikakva pisana dokumentacija.

Historiografija konspiracije morala se stoga osloniti na kombinaciju poslieratnih sjećanja, depozicija i zaprisegnutih svjedočanstava od kojih su mnoga kasnije uništena ili nestala.

Ipak, puno toga je na ovaj ili onaj način ostalo takorekuć suspendirano u pozadini tako da su povjesničari bili prisiljeni svaki detalj konspiracije intenzivno izpitati.

– U nedjelju ujutro 28. lipnja 1914., priestolonasliednik austro-ugarske monarhije, nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija Chotek stižu vlakom u Sarajevo, presjedaju u otvoreni automobil i upućuju se prema gradskoj vijećnici.

U koloni je šest automobila. U prvom automobilu bio je gradonačelnik Sarajeva Fehim efendija Ćurčić, obučen u tamno odielo i s ceremonijalnim fesom na glavi, a uz njega je sjedio policijski komesar dr. Edmund Gerde.

Iza njih u otvorenom sportskom autu “Graef und Stift” bili su Franc Ferdinand i Sofija. Na suprot njima, na preklapajućem sjedalu, sjedio je guverner Bosne general Oskar Potiorek, a na prvom sjedalu uz vozača sjedio je dopukovnik grof Franz von Harrach.

U autima iza njih je posluga koja je s kraljevskim parom došla iz Beča i nekoliko lokalnih policajaca.

Kolona auta ide prema centru Sarajeva širokom ulicom Apel Quay, koja prolazi uz rijeku Miljacku.

S obe strane rijeke uzdižu se brda po kojima su izgrađene kuće i vile okružene baštama i voćnjacima iznad kojih se vide groblja sa spomenicima od bielog mramora.

Malo dalje uz rijeku, između visokih stabala i zgrada, vide se mnogi minareti džamija – opomene na tursku prošlost ovoga grada.

Na lijevooj strani nalazi se bazar, tržnica, na kojoj trgovci svih vrsta; voćem i povrćem, ćilimima, sedlima, kovači bakrenih posuda (kujundžije), od jutra do mraka nude svoje proizvode.

Na sred bazara je mala kućica u kojoj se u ime vaqf-a (muslimanska karitativna organizacija) siromašnima bez naplate dijeli turska kava.

Dan prije bio je kišovit i prohladan, ali u jutro 28. lipnja grad je obasjan suncem.

Kako neki smatraju, vojvoda je za svoju posjetu Sarajevu izabrao nesretan dan, jer na taj dan je 1389. godine otomanska vojska je na Kosovu Polju podpuno uništila srbsku vojsku.

Što nadvojvoda nije znao jest da, kao niti jedan narod na svietu, Srbi na taj dan svake godine slave taj svoj poraz i opijeni šljivovicom najavljuju kako će “osvetiti Kosovo”.

Ove godine “san vaskolikog srpstva” o osveti Kosova postao je posebno žestok jer je prošle godine u tzv. 2. balkanskom ratu srpska vojska “oslobodila” Kosovo i sada je na redu da se taj “sveti plamen Kosova pretvori u živi oganj” koji će se proširiti na ostale još ne oslobođene srpske zemlje”.

Na ovaj dan srbska teroristička organizacija “Crna Ruka” objavila je da se njezin žurnal “Pijemont” toga dana dijeli bezplatno.

“Kosovo je osvećeno, ali sve srpeke zemlje nisu oslobođene!”, piše taj dan u Piemontu.

Dolazak nadvojvode Franca Ferdinanda u posjet Sarajevu, baš na “srpski Vidovdan”, za velikosrbske iredentiste kako u Srbiji tako i u Bosni bio je simbolična uvreda koja je zahtijevala odgovor. Nu kasnije će se vidjeti da je razlog za taj ”odgovor” bilo nešto sasvim drugo.

Nekoliko dana prije posjeta sedam srbskih terorista, organiziranih u dvije ćelije, skupilo se u Sarajevu. U jutro 28. lipnja, oni su se razporedili na punktovima uz cestu kojom će kraljevski par prolaziti.

Svaki je oko pasa imao zakopčene bombe, a u džepu revolver.

Također svaki je u džepu imao paketić otrova (cianida u prahu), pomoću kojega je po izvršenju zadatka trebao izvršiti samoubojstvo, rađe nego da bude uhićen.

Uzprkos upozorenjima da će srbski teroristi sigurno pokušati atentat, nadvojvoda je odredio provesti se Sarajevom u otvorenom automobilu.

Povrh toga, vojnički špalir, koji je trebao biti postavljen uzduž čitavoga puta, uobće nije postavljen tako da je kolona cijelim putem bila podpuno nezaštićena.

Također, ni specijalaca koji su trebali cielo vrieme osiguravati povorku, nigdje nije bilo. Nekim nerazumljivim zapletajem njihov zapovjednik je na željezničkoj postaji uskočio u auto s nekim policajcima i odvezao se u grad, a oni su ostali u postaji bez mogućnosti da na vrieme stignu u grad.

Što je još čudnovatije Franc Ferdinand i Sofija uobće nisu bili zabrinuti za svoju sigurnost. Oni su prije dolazka u službeni posjet Sarajevu proveli tri dana na Ilidži gdje su, kako su izjavili, vidili “samo lica ljudi koji su ih obožavali”.

Čak su jedan dan posjetili i sarajevski bazar gdje su bezbrižno hodali kroz množtvo naroda koji ih je veselo pozdravljao.

Za vrieme večere na Ilidži, na večer prije polazka vlakom u Sarajevo, Sofija se sastala s hrvatskim vođom u Bosni dr. Josipom Sunarićem, koji je opominjao lokalne vlasti da ne dopremaju goste u Sarajevo “na dan kad su lokalni Vlasi, podjareni velikosrbskom propagandom, previše uznemireni.

“Dragi gospodine Sunariću”, Sofija mu je tada rekla, “vidite da ste ipak u krivu […]. Gdje god smo ja i moj muž došli bili smo primljeni s toliko prijateljstva – čak i od svih Srba – s toliko srdačnosti i nepatvorene topline da smo zbog toga vrlo sretni.”

Franc Ferdinand je bio poznat po svojoj nestrpljivosti s sigurnostnim procedurama i htio je da ovaj posjet Bosni bude što više opušten.

Što je najvažnije, 28. lipnja bila je obljetnica njihovoga vjenčanja pa je Sofija inzistirala da na taj dan bude uz svoga muža.

Automobili su polako prolazili izpred dućana i kuća urešenih ausro-ugarskim zastavama prema mostu Ćumurija na kojem je čekao jedan od terorista, jedini musliman, Sarajlija, Muhamed Mehmedbašić.

Kada se kolona približila mostu on je izvadio bombu koju je trebao baciti u Franc Ferdinandov auto.

Nu času kada je htio bombu aktivirati osjetio je da mu se netko u gužvi iza leđa približio. Misleći da bi to mogao biti policajac Mehmedbašić se od straha “sledio” i postao podpuno paraliziran i ova njegova se misija izjalovila isto onako kao i ona prije 5 mjeseci kada je, podplaćen od Crne Ruke, pokušao u vlaku ubiti guvernera Oskara Potioreka. I kolona je prošla.

Drugi terorist na liniji, prvi koji će stupiti u akciju, bio je bosanski Vlah Nedeljko Čabrinović. On je odkopčao svoju bombu i aktivirao je tako što je udario detonatorom od željezni stup za razsvjetu.

Čuvši eksploziju detonatora (kapisla) nadvojvodin tielohranitelj grof Harrach je pomislio da se radi o eksploziji gume na autu, nu vozač je, koji je primjetio bombu koja je zrakom letjela prema autu, pritisnuo na gas.

Je li u istom času i nadvojvoda primjetio bombu i, kako su neki tvrdili, rukom je odbio tako da nije pala u auto ili se odbila od zadnji dio auta nikada nije razjašnjeno. Nu ona je promašila cilj i pala pod sliedeći auto, eksplodirala i ranila nekoliko častnika i napravila veliku rupu na cesti.

Na sve ovo nadvojvoda je reagirao s nevjerojatnom hladnokrvnošću.

Oko trećeg auta, koje je ostalo na mjestu, digla se prašina i gust dim.

Sofija je, od gelera bombe ili nekog drugog komada materijala, zadobila malu ranu na licu. Inače, par nije bio ozlieđen, a kako izgleda ni potresen, barem što se nadvojvode ticalo.

Svi članovi posade u trećem vozilu bili su ranjeni ali živi i svi su pokušavali izići iz vozila. Najteže je ranjen ađutant generala Potioreka, pukovnik Erik von Merizzi, koji je, iako pri sviesti, težko krvario iz zadobivenih rana.

Nekoliko promatrača iz publike bilo je također ranjeno.

Odmah, čim je bacio bombu, Čabrinović je u svoja usta sasuo prašak cianida i bacio se preko parapeta u Miljacku. Ali niti jedna od ovih njegovih akcija nije imala predviđenog uspjeha.

Otrov koji je Čabrinović progutao bio je slab i nekvalitetan tako da mu je umjesto trenutačne smrti samo oštetio grlo i želudac, a vodostaj Miljacke bio je u to vrieme vrlo nizak tako da se nije uspio ni utopiti.

Umjesto toga, Čabrinović je poslie skoka pao na pijesak gdje je odmah bio uhićen. Uhitio ga je jedan sarajevski brijač i predao ga dvojici redarstvenika.

Umjesto da odmah napuste zonu opasnosti, nadvojvoda se najprije pobrinuo da se pomogne ranjenima, a onda je zapovjedio da se nastavi put prema gradskoj vijećnici koja se nalazila u centru grada, a onda natrag istim putem, kako bi on i Sofija mogli posjetiti ranjene u bolnici.

“Ma hajde, jasno je da je taj čovjek lud, nastavimo s programom!” rekao je nadvojvoda i kolona, sada smanjena za jean automobil, krenula je napried.

Ostali teroristi koji su čekali na svojim mjestima tako su dobili ponovnu priliku da izvrše svoju zadaću.

Ali, kao i velika većina terorista, ni ovi nisu bili nikakvi heroji, nego obični kukavelji koji su, kao i današnji islamisti od svojih imama vehabista, bili radikalizirani od svojih velikosrbskih učitelja, kaluđera i popova.

Kada im se povorka automobila približila, trojica od ovih srbskih “heroja” izgubila je živce i ostala skamenjena.

Vaso Čubrilović, najmlađi među njima, skamenio se kao i Mehmedbašić prije njega. Isto se dogodilo s Cvjetkom Popovićem. On je ostao na svome mjestu, ali umjesto da izvrši zadatak on je izgubio hrabrost.

Čuvši eksploziju Čabrinovićeve bombe on je odjurio u zgradu srbskog kulturnog družtva “Prosvjeta” i svoju bombu ostavio u nekoj kutiji u podrumu.

Čubrilović i Popović kasnije će se izgovarati da nisu izvršili svoju zadaću jer im je tobože bilo žao Sofije.

Kada je odjeknula Čabrinovićeva bomba Gavrilo Princip je u strahu napustio svoje mjesto, a pošto je mislio da su drugi ispjeli izvršiti atentat pošao s masom radoznalih mještana prema mjestu eksplozije i vidio kako policajci vuku Čabrinovića, koji je u agoniji od posljedica otrova koji mu je spalio ždrielo i želudac.

Kako je kasnije sam izjavio iztražnim organima, Princip se tada povukao na novu poziciju na Franc Jozef ulici kojom će se nadvojvoda, prema unapried najvljenom oglasu, vraćati iz centra grada.

Trifko Grabež je napustio svoje mjesto i pošao tražiti Principa. Na tom putu kraj njega su na udaljenosti od svega nekolika metra prolazili automobili s visokim gostima nu on se također skamenio. Kasnije se izgovarao da nije uspio izvući bombu jer mu se zapela u odjeću.

U prvom pogledu izgledalo je da je nadvojvoda bio u pravu kada je inzistirao da se “nastavi s programom” i parada je nastavila put i bez dalnjih incidenata stigla pred gradsku vijećnicu, gdje se odigrala mala tragikomična predstava.

Na gradonačelnika Fehima efendiju Ćurčića pala je dužnost da visokim gostima održi prigodan govor dobrodošlice.

Iako je već znao da je sve pošlo naopako i da njegov bezazleni govor kojega je bio pripremio više ne štima, Ćurčić je bio previše nervozan tako da nije uspio improvizirati nikakav alternativni tekst ili barem modificirati neke izraze kako bi ga prilagodio onome što se dogodilo.

U visokom stanju uzrujanosti i jako oznojen on je stupio pred visoke goste i počeo: “Vaša visočanstva, duše svih građana glavnog grada Sarajeva izpunjene su veseljem i oni najuzhićenije pozdravljaju Vaš najuzvišeniji posjet s najiskrenijom dobrodošlicom……”

Vidjevši da njegov govor ne odgovara situaciji, ljutit Franc Ferdinand ga prekida riječima: “Ja sam došao kao vaš gost, a vi me dočekujete bombama!”

U nastaloj šutnji moglo se vidjeti kako Sofija nadvojvodi nešto šapće u uho, nakon čega se on malo smirio i Ćurćić je nekako nastavio svoj govor.

Kada je gradonačelnik završio opet je došlo do neočekivane stanke jer je pronađeno da su papiri na kojima je bio napisan nadvojvodin govor bili natopljeni krvlju ranjenih častnika u trećem automobilu.

Nu Franc Ferdinand se brzo snašao i održao kratak, ali ugodan govor, koji je završio s nekoliko rečenica na hrvatskom jeziku.

Poslie govora Sofija je otišla na sastanak s muslimanskim ženama u neku prostoriju na prvom katu vijećnice, Franc Ferdinand je otišao na mjesto gdje je bio telegraf i diktirao telegram caru Franc Jozefu da su on i Sofija živi i zdravi.

Prije polazka iz gradske vijećnice nadvojvoda je upitao generala Potioreka je li on misli da bi moglo doći do ponovnog napada.

Prema njegovoj kasnijoj izjavi, Potiorek je potišteno odgovorio: “Nadam se da neće, ali i sve najbolje moguće mjere sigurnosti ne mogu spriečiti napade iz ovako neposredne blizine”.

Kako bi se izbjeglo ponovne napade, general Potiorek je savjetovao da se odkaže ostatak programa i da se odmah čim većom brzinom odputuje na Ilidžu ili u njegovu (guvernerovu) palaču Konak, a odatle na željezničku postaju Bistrik.

Ali Franc Ferdinand je najprije želio posjetiti Potiorekovog ranjenog ađutanta u vojnoj bolnici na zapadnoj periferiji Sarajeva.

Orginalni plan je bio da Sofija ne ide u bolnicu, ali poslie svega što se dogodilo, ona je bila uporna da ostane uz svoga muža.

I automobili su krenuli natrag prema zapadu Sarajeva. Za svaki slučaj, pukovnik grof Harrach odlučio je stajati na “papuči” na lievoj vanskoj strani auta kako bi u slučaju ponovnog pokušaja napada s obale Miljacke zaštitio nadvojvodu i njegovu suprugu..

Nu kao i do tada, sve je išlo na ruku teroristima.

Prolazeći bazar, vodeći automobil je skrenuo desno na ulicu Franc Josef. Za njim su krenuli i drugi.

Vidjevši pogrješku general Potiorek je viknuo na vozača da je na krivom putu.

Vozač je naglo zakočio i stao, a i za njega i drugi.

Pošto ondašnji automobili nisu imali “revers gear”, pa nisu mogli voziti natrag, vozači i članovi pratnje izašli su van i počeli ih gurati natrag.

To je kržljavom Gavrilu Principu, koji je stajao par metara dalje pred jednim dućanom na desnoj strani ceste, dalo izvrstnu priliku.

U gužvi koja je nastala terorist nije uspio izvući bombu koja mu je bila zakopčana za pojas, on je povukao svoj revolver, priskočio desnoj strani prinčevog auta i, pred očima zaprepaštenog pukovnika Harracha, koji je stajao na lievoj strani auta, iz neposredne blizine uspio izpaliti dva hitca.

Iako je bio toliko blizu cilja da ga je bilo nemoguće promašiti, mizerni terorist       prvim nabojem je pogodio u vrata automobila, a drugi je izpalio nekud iznad vrata.

U prvim trenutcima je izgledalo da je ubojica promašio cilj, jer su Ferdinand i Sofija idalje mirno sjedili

Ali, kako toga dana nesreći nije bilo kraja, prvo zrno je prošlo kroz vrata, ušlo u kneginjin trbuh i presjeklo želudčanu arteriju.

Drugo je pogodilo princa u vrat i presjeklo mu žilu kucavicu.

Kako je ovaj zločin pripreman, tko je sve u njemu sudjelovao i što je bio njegov glavni cilj – u idućoj emisiji.

Zvonimir Došen

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Otporaševe torbe

Antihrvatski mediji u Hrvatskoj su najradikalnija politička partija

Objavljeno

na

Objavio

Ključni problemi u Hrvatskoj

 Kukuruz ne može očekivati pravednicu sa suda sastavljenog od kokošiju! (Afrička izrečica)

 

Hrvatsko nacionalno etičko sudušte (HNES) održalo je Javnu tribinu na temu etičkih i političkih zastranjivanja u današnjoj Hrvatskoj. Za taj skup odabrane su i teme:

  1. Hrvatska koja nestaje – odlaze nam Mladi; 2. Hrvatska koju su izdali – izborni zakoni; 3.Hrvatska koja uvozi – istanbulsko smeće konvenciju; 4.Hrvatska pred agresijom susjeda.

Na svaki odabrani naslov za Javnu tribinu (11./ 11./ 2017.) mogli bismo održati nekoliko  predavanja ili napisati nekoliko knjiga o ključnim problemima u Hrvatskoj, ali sav taj trud mogao bi izgledati kao krpež. No, ne zbog manjka dokaza, ili   sposobnosti  predavača koji su u kriterijama znanosti i domoljublja – vrhunski, nego zbog ‘izbornog zakona’ gdje Vladu u Hrvatskoj podržavaju i održavaju neprijatelji hrvatskog naroda.  Dakle,  zbog velikih  političkih partija, nazovimo stranaka, uvjek su otvorena vrata za manjince u sastavu vlade. Nakon izbora srpski i talijanski manjinci drže otvorenu vreću u ruci i tko daje više privilegija – oni su njihovi. Samo ta činjenica diskvalificirala je RH u ligi demokracija u svijetu.

Idemo dalje. Treba pogledati sudstvo u RH: tko su sudci, kako su i gdje su prije sudili? Vidjet  ćemo da su većina njih stekli iskustvo u jugoslavenskom, neprijateljskom i zločinačkom režimu od kojeg se mentalno i idejno ne mogu osloboditi. Mada, po ljudskim moralnim i pravnim odrednicama, suci bi trebali biti nepristrani, jer pravda ima samo jedno lice – lice istine i prvadnosti. Suci koji su skloni nekoj stranci ili novcu, umjesto da oni sude, njima bi se trebalo suditi. U Hrvatskoj ima na pretek takvih sudaca, kojima bi se trebalo suditi. Prepoznat ćete ih po njihovim plodovima – djelima.(Mt.7, 16.)

Dakle, bez pravog  pravosuđa država je osuđena na propast, jer će u njoj vladati osobna diktatura, kriminal, prostitucija, društvene nepravde i konačno kolaps društva i države. Primjera radi, navest ćemo nekoliko poznatih imena optuženika koji su do sada privedeni i osuđeni; kakve su kazne dobili i koliko su izdržali , u  zatovrima. USKOK  i  DORH-a  prestavili su 20. godina svog rada i – rezultati su slijedeći:

Milan Bandić – slobodan (platio je 15 mulijuna kuna jamčevine; Ivo Sanader – slobodan (u istražnom zatvoru proveo nekoliko godina); Zdravko i Zoran Mamić – slobodni (pušteni uz jamčevinu od 11 milijuna kuna; Tomislav Horvatinčić – slobodan (troškove suđenja plaća narod); Božidar Kalmeta – slobodan (proces tek počeo); Nadan Vidošević – slobodan (u istražnom zatvoru proveo 5 mjeseci); Branimir Glavaš – slobodan(tek mu je započelo ponovno suđenje); Petar Čobanković – (odslužio kaznu guljenjem krumpira); Vladimir Zagorac – slobodan (u Austriji osuđen na 5 godina zatvora); Ratko Maček – slobodan (dobio opomenu); Mladen Barišić – slobodan (kao pokajnik promjenio iskaz, čeka novo suđenje); Marina Lovrić-Merzel slobodna (provela 5 mjeseci u istražnom zatvoru); Tomislav Saucha – slobodan (političkom trgovinom kupio slobodu); Petar Pripuz – slobodan (platio jamčevinu 7,7 milijuna kuna); Damir Polančec – slobodan (proveo 10 mjeseci u zatvoru); Robert Ježić – slobodan (obećao da će vratiti 5 milijuna eura iz crnog fonda); Ivan Čehok – slobodan (izišao uz jamčevinu od 2,6 milijuna kuna); Slobodan Ljubičić Kikaš – slobodan (pušten uz jamčevinu od 5 milijuna kuna. Kako će završiti proces protiv Ivice Todorića?

U našoj maloj Hrvatskoj ima veliki broj ljudi koji se razbacuju s milijunima kuna, ili eura, koje su ”pošteno zaradili .” Da bismo stali u kraj kriminalu treba slijediti put novac (Follow the money): kako je, i na koji način stečeno bogatstvo? Evo, imamo  aferu Agrokor u kojoj se traži odgovor: kako je Ivica Todorić s Agrokorom stekao toliku moć, da je bio veći i jači od političkih stranka u RH? Todorić je uz srpske tajkune i ruske banke bio neokrunjeni kralj na Balkanu. Agrokor je ostavio tragove, samo treba slijediti novac i ustanovit će se poslovanje i život raskošnog Ivice Todorića i njegvove obitelji.  ” Argokor gubi 4 milijuna kuna dnevno; Zagrebačka banka upropastila 1287osnivača, HEP i INA su uništeni, a štetočine su glavni svjedoci i komentatori na HTV-u!” (hop) Netko mora odgovarati za ovaj slučaj i vratiti novac koji je ukraden, bilo poslovanjem na crno ili zatajom poreza.

Prvi neprijatelj države je nemoralno sudstvo u RH

Nisu procesuirani, čak ni privedeni u sudnicu, toliki ratni zločinci, veleizdajnici i kriminalci kojima je na osnovu utvrđenih dokaza HNES  izrekao presude, na osnovu čega je trebalo državno sudstvo odrediti kazne, ali sudstvo se oglušilo – što je također krivično djelo. HNES-a nije u mogućnosti dovesti (ni milom ni silom) optužene osobe na Javnu tribinu, ali su iznesena njihova nedjela: zločini,  zločinački pothvati, veleizdaja i kriminal. Dakle, procesi su profesionalno obavljeni samo što još država nije osnažila optužnice niti odredila zaslužne kazne.

Iako HNES nije državna institucija, niti ima zakonsku dozvolu pozvati optužene za zločine i kriminale na optuženičku klupu, te nakon utvrđenih dokaza o počinjenom zločinu ili kriminalnim  djelima –  ne može izreći valjanu kaznu..Ali, HNES je jedini hrvatski pravosudni forum na kojem se indetificiraju neprijtelji hrvatskog društva i države, po ljudskim dokazima i Božjoj pravednosti. Nema istinskog mira bez pravednosti, istine, pravde i solidarnosti. (sv.papa Ivan Pavaol II.)

”Naravno da nisu pronađeni krivci za svastiku na Poljudu kada su je stavili pod njihovo patronstvo. Znamo, tko je tada bio ministar unutarnjih poslova – Ratko Ostojić. No, kad govorimo o svemu tome što se događa i oko napada na hrvatsku reprezentaciju, pitanje je kako će se postaviti izvršna vlast. Problem je u vlasti koja ne reagira, a to traje od 2000. godine kada je počela detuđmanizacija. Nezamislivo je da netko zapali dva policijska auta u Splitu i da za to nitko do danas nije odgovaran. Pa napad na policajca ili vojnika je napad na državu.” rekao je Davor Domazet Lošo

Dočim, istodobno vodstva komunističkih i antihrvatskih partija u RH: IDS, SDSS, HNS,          SDP  traže zakonske kazne za izgovor hrvatsksog pozdrava – Za dom spremni. Vlade u Hrvatskoj izgubile su sposobnost za uočiti domaće i strane neprijatelje države i hrvatskog naroda. Nije ni čudo, jer vlade u RH imaju antihrvatske neprijatelje za koalicijske partnere.

Posebni problem države su neprijateljski mediji u RH

Ako ćemo otvoreno govoriti, onda moramo priznati da su sva glavna i vodeća sredstva za priopćavanje u RH u neprijateljskim rukama, bilo domaćih ili stranih vlasnika. Kolumnista  u  jednom dnevnom listu, čija se ”kanta” smeće prenosi i u drugi dnevnik, piše: ”Valja napokon pogledati istini u oči. To koliko našim ljudima treba dok  nešto          shvate. Zahvaljujući opisanom neurološkom poremećaju do mozga im još nije došlo da     su ustaše izgubile rat i da Jure Francetić i njegovi dečki već dugo vremena ne drže granicu na Drini. (slobodna.& jutarnji.)

Partizanski ”desetar” još nije shvatio da nema Tita ni živog ni mrtvog u Hrvatskoj;           trula trupina je u Beogradu, a njegovi spomenici i naslovi ulica na smetlištu. Hrvatska je u ratu protiv srpskocrnogorskih agresora – četnika, partizana i JNA smrtonosno dotukla          velesrpstvo i jugslavenstvo u Oluji. Velesrbi su potcijenili zakon prirode: Želja za otpor agresoru nalazi se u prirodi čovjeka.(Tacitus)

No, Oluja nije očistila sav ološ iz Hrvatske. Prema popisu u knjzi Vjekoslava Krsnika ima još 100 hrvatskih javnih, tajnih i pritajenih Jugoslavena. Autor pokazuje ”Mentalne komuniste u našem društvu i razotkriva antidržavnu strukturu u koju spadaju titoisti, regionalisti, globalisti, a koje je jednostavno naziva novojugoslavenima.”

Dakle, činjenica je da ta mala skupina od  ”100 novojugoslavena” kontrolira vlast, drže sredstva priopćavanja u svojim rukama, imaju stanovitu domaću i međunarodnu potporu, jer nekima nije u interesu samostalna Država Hrvatska na granici Balkana i Europe. ”Mediji u RH danas vrše mentalni i duhovni terorizam”( Lošo)  Predsjednik Amerike D.J. Trump je također  mediju uvrstio u ”političku stranku”, a neke medije i u teroriste.

Antihrvatski mediji u Hrvatskoj su najradikalnija politička partija, koja surađuje sdrugim antihrvatskim partijama,  strankama i društvima kako bi udruženim snagama uništili neovisnu državu hrvatskog naroda, koja je utemeljena na kostima i zalivena krvlju hrvatskih branitelja. Ako neprijatelji nesmetano nastave rušenje države, Hrvatska će imati stravične posljedice. Naime, već se na veliko osjeća nezadovoljstvo naroda, jer Vlada nema viziju za ostvarenje boljitka u budućnosti, zbog toga mnogi mladi idu u pečalbare. Statistike stalno donese broj nezaposlenih, tako su objavili da je 12.000 više nezaposlenih nego prošlog mjeseca, a to se ponavlja iz mjeseca u mjesec.

Dok hrvtska radna snaga ide obrađivati tuđa imanje u svijetu  hrvatska će Slavonija ostati u ledini, jer neće imati tko obrađivati velika polja, koja su nekada mogla žitaricama hraniti pola Europe. I, dok u Kanadi i Americi mladi ljudi idu iz grada na imanja (farm) baviti se gospodarstvom. Profesori sa sveučilišta i inžinjeri iz velikih poduzeća odlaze na selo sa svojim obiteljima i bolje žive nego kada su primali velike plaće u zagađenim gradovima, gdje su bili puno zauzeti s poslovima a malo s obiteljima. Hrvatska je duga i široka za radišnog čovjeka.

(NE)hrvatski midiji na udarnim vijestima i na naslovnicama pokazuju povorke momaka i djevojaka kako čekaju autobuse da ih voze u Njemačku ili Irsku, čak i u Tursku. Isti mediji također uljepšavaju život u tuđini s izjavama onih koji su otišli i kako su se dobro skućili u svijetu. Za hrvatski narod iseljavanje je pogubnije od kuge! Stoga nije čudo što neprijatelje hrvatske države toliko smeta hrvatski pozdrav Za dom spremni, jer su hrvatski branitelju u Domovinskom osloboditeljskom ratu s krunicom i ZDS dokazali       hrvatsku spremnost za obranu Lijepe naše. Ako narod nije spreman braniti svoj dom onda    nema ni smisla da ima domovinu. Drugim riječima, mediji ukazuju kako je ”bolje biti sluga u tuđini nego svoj gospodar u domovini”. Da su tako razmišljali naši pradjedovi, djedovi, očevi i majke, danas bi Hrvatska bila boravište Turaka, Srba, Mađara, Austrijanca, Talijan, čak i Kineza, a    Hrvati bi bili nacionalna manjina. Bogu hvala da nije tako!

Stoga treba uz hrvatske simbole, grb i zastava odlučno biti – Za dom spremni! Pustimo to na stranu što ZDS smeta našim neprijateljima, koji u svakom slovu ”U” vide ustašu. Mogu li Hrvati dopustiti da im domaći i strani neprijatelji određuju kako će se pozdravljati, što kako, i što slavili i gdje se Bogu moliti. Hrvatska domoljubna društvena i elektronska mreža  je izuzetno razvijena, preko koje se mogu dobiti sve bitne informacije iz domovine i svijeta, stoga bi trebalo bojkotirati dnevni tisak i vijesti na TV. Samo tako možemo se održati kao narod i dok Bog bude s nama imat ćemo slobodnu i samostalnu      državu hrvatskog naroda.

Treći neprijatelji države su srpsko-četničko pravoslavlje (svetosavlje) u RH

Pisao sam u nekoliko navrata o velesrpskom canceru u hrvatskom tijelu koji ”duhovno” truje hrvatsko društvo, u vjerskom i nacionalnom životu. I to samo s jednom nakanom: okupacija Hrvtske, odnosno proširenje ”Velike Srbije”, jer po riječima srpskog kaluđera patrijarha Irineja: ”Srbija je gdje žive Srbi”!

Nema države na svijetu koja bi mogla dozvoliti da se jedna takva šovinistička vanjska vjerska sekta učvršćuje u svim krajevima i u svim društvenim, stranačkim, vladinim i nevladinim strukturama, te otvoreno provocira domaće pučanstvo. Hrvatske su vlasti          dopustile, čak i zakonski učvrstile, da Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj ima privilegij vjerske zajednice. Srpske vlasti i vjerske poglavice su zloupotrebili vjerski privilegij za srbizaciju, jer srpske ”pravoslavne” crkve u Hrvatskoj nisu građene kao bogomolje, nego za rasadnik balkanskog srbočetništva u europskoj Hrvatskoj.

Pravoslavci u hrvatskoj trebaju imati svoje organizirane, svoje vjerske zajednice, ali ne pod pokrovljem srpskog pravoslavlja, nego samo i jedino: Pravoslavne crkve u Hrvatskoj, kao što su Katoličke crkve, gdje se  misno slavlje slavi na hrvatskom jeziku, a ne srpskom. Dapače, kad zakonski uklonimo Srpsku ”crkvu” iz Hrvatske, onda ćemo otvoriti bolje mogućnost da sa Srbijom imamo dobre susjedske odnose i gospodarsku suradnju.

Ključno je pitanje za ključne probleme u Hrvatskoj, umjesto moje Zaključne misli,          citirat ću  nekoliko aktualni misli Zlatka Pintera: ”Zašto mi Hrvati nismo u stanju prijeći preko podjela i međusobnih sukoba? Kako to da ne možemo pronaći izlaz iz labirinta prošlosti i presjeći taj gordijski čvor koji nas drži zarobljenicima vlastitih predrasuda i ideoloških prijepora, nego se stalno i uporno vrtimo u začaranom krugu?

Imamo li snage suočiti se s nekim istinama i biti dosljedni u zastupanju i poštivanju          temeljnih činjenica i argumenata, ili ćemo do ”istrebljenja” i ”zadnje kapi krvi” voditi          unaprijed izgubljenu bitku? Pitanja su to koja manje-više opterećuju sve nas.” (hrsvijet.net) Svako odgađanje donosi nove probleme.

         Jedini smo narod na svijetu koji ima svoj Codex moralis Croaticum, to je ogledalo u kojem bi se svi političari osobno trebali pogledati. To je djelo Bogom nadahnuto i dato Hrvatima kao putokaz u njihovu budućnost. I zato ću ga citirati:

         ”Samo srca puna ljubavi za našu Hrvatsku, mogu je izvesti na Božji put, na put blagostanja i njenog svekolikog prosperiteta u budućnost”.

Srdačan pozdrav čelnicima i članovima HNES okupljenim na ovom Javnom skupu u Zagrebu, od kojih se očekuje govor istine i mudro i odgovorno obavljenje posla.

Želim vam mnogo uspjeha i s hrvatskom odanošću ostajem s vama ZDS,

Rudi Tomić

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Otporaševe torbe

Kako se je stvarala urota protiv Hrvatskog Narodnog Otpora, HNO (1)

Objavljeno

na

Objavio

(Kako sam već u prošlom opisu najavio nastavak sjećanja dogodovština “Kako se je stvarala Urota protiv Hrvatskog Narodnog Otpora, HNO”, što sada činim iako nije kronološki. Kronološki ću nastaviti, jer znam gdje sam stao, ali ovog puta pojavila se iznimka. Neki koji prate ovu rubriku su izrazili zanimanje uloge Kreše Šimovića i aktivnosima Udbe u hrvatskoj političkoj emigraciji. Iznijeti ću u nastavcima opis do kojeg je došao dopisnik Hrvatskog Državotvornog Pokreta, HDP, koji je izišao u “Hrvatski Tjednik” iz Australije od 31 svibnja 1988., st. 12/13. Pošto su mi neke stvari poznate, jer se je radilo o ubojstivima istaknutih članova organizacije HNO, rado ću iznijeti i moje informacije koje posjedujem glede ovog slučaja. Nastojat ću navesti izvore ovih opisa kako bi se izbijegla sumnja vjerodostojnodst istih i podvlačim da ne ulazim u meritum istitinosti/neistinosti autora ovog opisa iz “Hrvatskog Tjednika”. Mile Boban, Otporaš.)


AKTIVNOST UDBE

DOSJE

ŠIMOVIĆ (I) dio


“Hrvatski Državotvorni Pokret, u sastavu svojeg djelovanja, na raznim frontovima nastoji pratiti neprijateljsku djelatnost, a pogotovu kada se  ta djelatnost primakne organizaciji HDP-a. Tako je u Europi HDP pomogao u otkrivanju Mageševe bande, a sve do ubojstva Palmea, kada se ime Kreše Šimovića pojavilo u svezi s tim, HDP je pokušavao pronaći podatke o njemu. Ima onih koji tvrde da je Šimović likvidirao Križana Brkića i Olofa Palmea, a i onih koji tvrde da je potpuno nevin. Ovaj nalaz će možda razpčarati i jedne i druge, ali ovo je najbolje do čega je HDP bio u stanju doći.”


KREŠIMIR (Stjepan) ŠIMOVIĆ – S obzirom na publicitet i misterioznost ovog Hercegovca želio bih vas upoznati novijim saznanjima. Kao što vidiš u prilogu ovog dopisa je šest listova na kojima su fotokopije 24 najvažnije stranice Šimovićevog jugo-pasoša. Moram naglasiti da je putnica originalna (nema tragova krivotvorenja ni preinake), ali fotografija (nečitljiva riječ, mo. Otporaš.) odudara od njegovog sadašnjeg izgleda. Mala je mogućnost tolike fizičke promjene u 12 godina ali pošto ipak postoji neka sličnost, lako bi to mogao biti njegov brat, tj. bratova fotografija. To nije rijetka pojava, a u Jugi je lako podvaljiva, da se iz pitaj Boga kojeg razloga na putnicu stavi druga slika kako bi je “taj” mogao koristiti. Posebno su po tome poznate hercegovačke općine i njihova korumpirana administracija, a Ljubuški je najpoznatiji po suradnji tj. sposobnom pokrivanju raznih švercera i partije. obično su to “komšije” i rođaci, posrijedi je naravno zarada.

Osobni podatci u putnici odgovaraju stvarnim “generalijama” KŠ. završio je SUP, zantasku školu u Ljubuškom, mehaničar. tri brata (?) i dvije sestre, od kojih je jedna završila biotehnologiju na zagrebačkom sveučilištu. jedan od braće je u državnoj službu?

kako se iz putnice vidi 1976. godine putovao je preko Austrije u Zapadnu Njemačku (24. kolovoza). zatim 28. veljače 1977. u Austriju (nema evidencije dalj…). U ožujku 1978. opet putuje u Zapadnu Njemačku (ulaz 2.3.78. u Salzburgu). Iste godine, 14 lipnja iz Zagreba leti (očigledno) u USA, jer 7. srpnja 1978. godine dobiva privremenu dozvolu boravka od američkih valasti. Tu se je oženio Hrvaticom (Ivka Matijašević) isključivo radi sređivanja boravka. (Upravo sam sada, dok ovo prepisujem, danas 31 listopada 2917. godine nazvao prijatelja Davora Bilavera koji je tada, te godine živio u Los Angelesu ili okolici, da li je poznavao ov gospođu Ivku Matijašević. Čim sam spomenuo njezino ime, prije nego sam ga i upitao za razlog zašto ga zovem, rekao je: da poznavao sam ja nju i ona je bila udata za udbaša Krešu Šimovića. Upitao sam ga da li mogu njegovo ime spomenuti, rekao je SVAKAKO, jer ja želim da se istina čuje i da se zna šta se je sve protiv nas Otporaša radilo. Mo. Otporaš.)Radio je kao električar i sl., družio se sa Slobodanom Radić i bio blizak nekim Hrvatima, članovima lokalnog ogranka HN Vijeća. nekoliko puta je odlazio u las vegas, kockati. Ubrzo je napustio surugu i pojavio se u okolici San Francisca. Bio je na nekoliko hrvatskih zabava i piknika. stanovao je u gradiću Burlingame (južno od San Francisca, mo.)  s mladom Amerikankom koju je obećao oženiti. Iznenada je nestao i opet se pojavio u Los Angelesu. To je bilo vrijeme velikih nesuglasica pojedinih članova HN Vijeća s dijelom lokalnog članstva Otpora. Tu se je priklonio onima iz HNV-a – iako nezainteresiran za politiku. jednom je došao u izravni sukob s Rankom Primorcem, pri čemu je zaprijetio samokresom.

Nedugo iz toga nudi se Hrvatu Franku Striškoviću da će on za “dobre novce” srediti Otporaše. Tražio je za prvi ruku pet tisuća dolara. Bio je nametljiv i svim silama nastojao sklopiti “posao”. Strišković prijavio lokalnoj policiji koja je u suradnji sa Sheriff Departmentom aranžirala sastanak koji su neprofesionalno snimali. (Na sudu “hrvatskoj desetorki” u Njujorku od 16 veljače do 14 svibnja 1982. godine saznalo se da je Detektiv LAPD – što je Los Angeles Police Department – hrvatskog podrijetla Zvonko Pavelić bio s tom tajnom policijom kao tumač, pošto je Zvonko savršeno govorio oba jezika. Frank Strišković je bio zaštićeni s imunitetom državni svjedok i pred sudom je sve priznao. Imunitet ga spasio svih daljnjih problema. Mo. Otporaš.) Još je prekršen zakon u nekim pojedinostima, jer je Strišković zaista donio pet tisuća dolara i prigušivač. Zato je ta sekvencija na njujorškom suđenju ostala nejasna, jer Strišković kao svjedok nije htio govoriti protiv sebe. (Branio ga državni imunitet a zaštićivao ga javni tužitelj Stuart Baskin. mo. Optopraš.)

U među vremenu, još u vrijeme Šimovićeve “poslovne ponude” navodno je predlagao da on likvidira “glavnog” u Otporu, Milu Bobana. To je saznala Marica Lević, (za podsjetiti je da su Marica Lević, Frank Strišković i još neki vodili hrvatski radio sat za Los Angeles i okolicu. Prijateljski i poslovno bili su bliski i ne bih se začudio niti iznenadio da je Frank Strišković tu tajnu za ubojstvo Mile Bobana povjerio Marici Lević. Marica Lević je istu večer nazvala Milu Bobana, mislim da je to bilo između Božića i Nove godine1978. Rekla mu je također da je obavijestila FBI i da će oni njega ubrzo nazvati, što se je i dogodilo. Još će o ovome biti govora. Mo. Otporaš.) i prijavila fereralnom redarstvu, otprilike riječima da se politički ne slaže s Bobanom ali ne želi da ga netko ubije. frderalni agent R. (Robert, Bob, mo.) Gereth je o tome obavijestio Milu Bobana (što je mogao biti i taktički potez), a nakon toga je Boban javno objavio kako ga “agent UDB-e Krešimir Šimović” namjerava ubiti. Tada se počeo stvarati imidž o K.Š. kao “udbinom profesionalcu”.

Šimovićevo kretanje pratilo je federalno redarstvo i nisu uočili ništa da je sklon kriminalu i da se bavi raznim sitnim prljavim poslovima. Svršetkom 1978. iznenada je nestao. (Ali prije nego je nestao sumnja se na Krešu Šimovića da je on “svojima” u Mostar napisao pismo kojeg je pronašao Detektiv Kriminalne Policije Zvonko Pavelić. Za bolje razumijevanje ovog slučaja, prepisivam to pismo ovdje, koje je potpisao neki Petar. Detektiv Zvonko Pavelić je na poziv obrane optuženih Hrvata na njujorškom suđenju pozvan za svjedoka, ali državni i javni odvjetnik Stuart Baskin se tome uporno suprostavio a sudkinja Constance Motley podržala javnog tužitelja, tako da Detektiv Zvonko Pavelić nije mogao svjedočiti niti na engleski prevedeno pismo kojeg je ovaj Petar pisao “svojima” u Mostar sudu dostaviti. Iz ovoga se iz visoka može primjetiti tko je koga štitio i zaštićivao. Mo. Otporaš.) Pošto je u to vrijeme ustrijeljen Križan Brkić, dobar dio Hrvata prihvatio je uvjerenje da je to učinio KŠ. Međutim, materijalni dokazi svjedoče suprotno.

Zdravo Prijatelji                Los Angeles  26. 9. 1978.

“DASE JAVIM DRAGI MOJ PRIJATELJU SA NEKOLIKO RIJEČI DA SAM DOBRO KAO ŠTO I VAMA ŽELIM SVE NAJBOLJE.

MISLIO SAM SE PRIJE JAVITI, ALI ZNAŠ KAKO JE. MALO JE NEZGODNO TO ZNAŠ I SAM ZBOG ČEGA. MOGU TI REĆI

DA SAM SE POČEO UKLAPATI U OVU SREDINU. MISLIM DA ZNAŠ KAKVA JE ONA. UPOZNAO SAM DOSTA LJUDI I 

SNJIMA SAM DOBAR, JER MORAM SVE DA NEĆU. KUPUJEM NOVINE I PRATIM ŠTO SE ZBIVA I TAKO. IMA DOSTA 

NOVOSTI KOJE NE MOGU JOŠ DA PIŠEM, PA ĆU DRUGI PUT. DOSTA SAM ČUO OD POVJERENI LJUDI ŠTO IMA I

ŠTO SE RADI I ŠTO SE SPREMA ALI NE UBRZO. PA ŠTO BUDE JAĆU JAVITI NA VRIME. PRIJATELJU PO SCOV PRILICI 

NEGDJE OKO 3 HILJADE JE SPREMNO DA POĐU KUĆI, MISLIM DA ME RAZUMIJEŠ (KADA?)

JA SAM BIO SA JEDNIM OD NJIH, ALI NASTOJIM DA SE PRIBLIŽIM GLAVNINI. JA MISLIM DA ĆU USPIJETI. ČIM

DOĐEM JAĆU TI MOJ PRIJATELJU JAVITI.

PRIJATELJU RADIĆ I NJEGOV ROĐAK OBEĆAVAJU DOSTA TOGA. NEBI PISAO SAD O TOME (ŠTO MAŽDA I ZNATE TKO I ŠTA)

JA ĆU VAM POMOĆI ŠTO MOGU JER VIDIM DA MOGU SAMO AKO MOGNEM OSTATI OVDJE, JER ŽENA NEŠTO SUMNJA I

KAŽE DA ME MORE POTRATI KUĆI KAD ONA ZAŽELI. KAŽEM AKO OSTANEM JA VAM ŽELIM PUNO POMOĆI MA ŠTO 

GOD BILO SAMNOM JER OSJEĆAM DA MORAM DA MORAM I HOĆU. PUNO POZDRAVA SVIMA VAŠ PRIJATELJ

PETAR.”

Već 19 siječnja KŠ prelazi jugo-austrijssku granicu. U travnju iste 1979. godine posjećuje Dansku, dakle već je tada tada mogao biti u Hmaburgu. U 1980. godini jednom je evidentirano prešao jugo-austrijsku granicu dne 1. srpnja 1980. godine, a na istom graničnom prijelazu Šentilj/Speilfild (blizu Graza) prijelazi i 30. svibnja 1981. godine. Još u siječnju (15.) 1981. u Hamburgu dobiva privremenu dozvolu boravka na tri mjeseca, zatim na devet mjeseci, pa na dvije godine, da bi 17. travnja 1984. dobio Unbefristet Aufenthaltserlaubnis – stalna dozvola boravka. Sve to u Hamburgu, gdje je bio vlasnik jednog restoranta.

Godine 1982. zrakoplovom dolazi u Ljubljanu 3. siječnja. iste godine od 29 studenog do 6 prosinca boravi u Španjolskoj. U 1983. godini nema evidencije o putovanjima ali se vidi da je na jugocarini 14. rujna 83. deklarirao dva teniska reketa. (Svi jugo-građani na stalnom radu u inozemstvu imaju pravo jednom godišnje unijeti bez carinjenja robe u vrijednosti – tada 5.000 din.)

Zatim, 7. ožujka 1987. iz Hamburga leti u Tunis (?) gdje boravi do 21. ožujka 1984. U kolovozu iste godine opet prelazi jugo-austrijsku granicu, a u srpnju iste godine je na carini deklarirao videorekorder “Olimpus” (22. srpnja). Dne 8. lipnja 1985. ponovno putuje u Španjolsku, a drugi srpnja ulazi u Francusku. 8. rujna 1985. prelazi jugo-austrijsku granicu na prijelazu Ljubelj. I taj pečat (Ljubelj 8.9.85.) najnovijeg je datuma u toj putnici, izdatoj od SUP-a Ljubuški dne 23. kolovoza 1976. Putnica je produžena na SUP-u Ljubuški 1. lipnja 1978. – znači pred putovanje u USA – ali je zanimljivo da je pri izdavanju 1976. naplaćena “taksa” 200 dinara, a dvije godine kasnije 100 dinara, što je nelogično s obzirom na inflaciju i sl.

Ista je putnica produžena od Yu konzulata u Hamburgu 10. listopada 1980. na pet godina )što je u redu, jer je 1979. Jugoslavija prihvatila međunarodnu obvezu o minimumu 5 god.) Postoji također zakon da mlada osoba ne može koristiti istu putnicu duže od 10 godina, pa se izdaje nova a stara se poništi i vrati posjedniku. Ali, Krešimirova stara putnica nije poništena. A “taksa” naplaćena u “biljezima” na konzulatru u Hamburgu (152 dinara) je apsurdna.

U drugoj polovici 1986. KŠ se je pojavio u gradiću Santa Cruz na obali Tihog Oceana, 130 km. južno od San Francisca. Kretao se uglavnom u društvu lokalnih građana, i zaista povremeno radio kao profesionalni trener tenisa. nije imao stalnu adresu i uglavnom je živio u stanovima svojih prijateljica, sve dok nije sreo Ljubomira Žaju (rođen u Trogiru 1959,-?) i jedno vrijeme stanovao zajedno s njim. Taj Ljubo Žaja je čisto amaterski izvještavao jugo-konzulat u San Franciscu o kretanju KŠ. Lj. Žaja je u ljeto 1984. upoznao Amerikanku Hrvaticu (iz Californije) i ona ga je dobavila u USA. Ubrzo nakon stjecanja američkih boravišnih papira Lj. Ž. je pokrenuo rastavu s tom djevojkmom. Prije dolaska u USA Lj. Ž. nije radio u građevinarstvu kao dizaličar        i nekoliko godina boravio u istočno-europskim državama. Pri dolasku u USA posjedovao je 15.000 dolara u gotovini. Ovdje je nastavio raditi u građevinarstvu.

Pošto KŠ nije imao vozačku dozvolu (Californije) LJ. Ž je bio u neku ruku njegov osobni vozač. Uglavnom su bili uvijek zajedno. Glavni izvor prihoda Krešimiru Šimoviću je bilo prodavanje narkotika (droga), konkretno kokaina i heroina. Uglavnom u američkim krugovima, ali ponekad i među mladima hrvatskog podrijetla. U jesen 1986. uhićen je od lokalnog redarstva, prilikom premetačine stana u kojem je živio i automobila koji nije bio njegov ali ga je KŠ koristio, pronažena je mala količina droge ( što se po US zakonu podrazumijeva da je količina za “osobnu uporabu”.), pa je KŠ nakon pritvora pušten uz adekvatnu novčanu kaznu. Iz pritvora je KŠ “izvadila” mlada američka građanka crne rase, vrlo atraktivna i povezana s gradskim redarstvom (Sana Cruz) a po zanimanju samostalni odvjetnik (lawjer). Ta je djevojka Šimovićeva vrlo bliska prijateljica (koju je trenirao tenis i njezinu društvu prodavao drogu). Istu djevojku KŠ je oženio početkom 1987. Prije toga je od Općinskog suda Ljubuški dobio sudsko rješenje kojim se raskida brak KŠ i Ivke Matijašević kao nevaljalo sklopljen. I u ovom slučaju se radilo o fiktivnom braku, sa svrhom pribavljanja “američkih papira”. Ova crna Amerikanka je poznata kao zastupnica prekršitelja US zakona u svezi narkotika, tj. prodaje droga. Udala se za Šimovića jer je bio atraktivan teniski trener sposoban nabaviti kokain iz posve drugih izvora nego je to uobičajno. zapravo KŠ je nabavljao drogu preko “jugo-mafije” (Turska, Mexico, USA) i tu su upleteni Srbi, Turci, Albanci i nešto Hrvata i Čeha.

KŠ se je prvi put javno pojavio među Hrvatima (zajedno sa svojim vozačem Lj. Žaja), na koncertu pjevača Olivera dragojević u veljači 1987. Odjeve u elegantno bijelo odijelo, KŠ se ni po čemu nije istica, tako da je ostao nezamjećen. Samo četvorica Hrvata su znali za KŠ-ovu nazočnost na ovom terenu (osim mlađarije koja je KŠ prihvatila kao svog drugog Hrvata). Dvojica njih (NM i VS), kada su upozoreni da je KŠ ponovo u SF Bay Area-i (a to je bilo mjesec dana prije koncerta Olivera D.) reagirali su prestračeno vjerujući da je KŠ “opet došao nekoga ubiti”.. Ni federalnom redarstvu nije bila poznata Šimovićeva nazočnost na ovom području.

Početkom lipnja 1987. godine održan je koncert pjevača Vice Vukova u okolici San Jose-a, organiziran od lokalnog odsjeka Hrvatske Bratske Zajednice. Na tom su koncertu pribivali brojni Hrvati različitih političkih uvjerenja. KŠ je bio u društvu svog vozača Ljube Žaje, te nekolicine lokalne mlađarije (Željko Tukić, Toni Jakovljević, Mara Miler, Tihomir Orašković, Rachard Kolomejac, Dinko Murgaš, Toni Talajić, Jozo Pranić i drugi – uglavnom Hrvati podrijtlom iz Hercegovine).

KŠ se je ponašao ležerno i slobodno, predstavljajući se novim poznanicima kao “Krešo Šimović iz Ljubuškog”. Time je privukao pozornost broja Hrvata koji su bili upoznati s “legendom” oko imena KŠ. Neki su pojedinci odma dogovorili plan da se KŠ nakon koncerta pristojno izvede na stranu i “malo oštrije” ispita i njegovoj prošlosti. Međutim, kako to obično među Hrvatima biva, za tu nakanu da se KŠ “izvede na stranu”, čuli su i neke koji nisu trebali, pa su za vrijeme pauze koncerta s tele-objektiv fotoaparatima slikali KŠ, i to s pristojne udaljenosti. Međutim, KŠ je ipak uočio da je u središtu pozornosti, pa je svog vozača Ljubu Žaju uputio gospodinu Srećku Čulini (koji se KŠ usudio najbliže prići i više puta ga slikao s udaljenosti svega 5 -6 metara) s molbom da mu pošalje fotografije kad budu gotove. Ubrzo nakon toga, a pred završetak koncerta, KŠ i njegov vozač su nestali. Nakon toga se KŠ više nije pojavljivao među Hrvatima. Ali je spomenuti “incident” na koncertu VV (Vice Vukova, mo.) privukao pozornost federalnog redarstva. Brzo su ga “locirali” i pratili njegovo kretanje, kao i kretanje Ljube Žaje – kojeg su najvjerojatnije pridobili za suradnju.

Negdje krajem ljeta 1987. KŠ je uhićen sa većom količinom kokaina. nisu mi poznate okolnosti suđenja, ali je osuđen relativno blago, mislim na dvije godine zatvora. Tvrdio je da je “kronični narkoman” i da se želi liječiti (što sud prihvaća kao olakšavajuću okolnost). Njegova supruga (odvjetnik) je uspjela isposlovati da se KŠ odobri da iz zatvora može ići na posao – bio je fiktivno zaposlen kao dekorator u prodavaonici pokućstva. Mislim da je plaćene i kaucija od strane poslodavca i supruge. Tako je KŠ zapravo samo morao prespavati u zatvoru. kada su u studenom 1987. dvojica švedskih kriminalističkih inspektora “obilazili” hrvatske kolonije, tobože radi ispitivanja navodnog sudioništva Mire Barešića u atentatu na O. Palmea (našto im je naknadno postavljeno pitanje, zašto su M. Barešić deportirali u Paragvaj, ako sumnjaju da je u atentat bio “umješan”), navodno su se, “kao usput” Šveđani jako interesirali za K. Šimovića. Odmah nakon, toga je Šimoviću ukinut izlaz iz zatvora i stavljen je pod najviši sigurnosni stupanj.

Negdje oko Božića KŠ je posjetila majka i sestra iz Hrvatske i tom prilikom bio je strogo čuvan i nije mu dopušten izlaz “za posjetu”, nego je sa svojima moga razgovarati samo u zatvoru. navodno je majka u razgovorima inzistirala da se KŠ odmah po isteku kazne vrati u Hrvatsku, što može, ali i ne mora imati dublji smisao.

Intezivnija istraga je ustanovila da je Kš kriminalac međunarodnog kalibra, da je tijekom boravka u Europi bio duboko upleten u mrežu “jugo-mafije”, da je bio u bliskim odnosima sa jugo-konzulatom u Hamburgu i Službom državne bezbjednosti u Ljubuškom odnosno Mostaru, te da posjeduje još dvije putnice (koje navodno nisu pronađene?).

U svezi događaja u Los Angelesu 1978-1979., priznao je da je pokušao od Striškovića iznuditi “nekoliko tisuća dolara” jer mu je trebalo za putovanje u Europu. u svezi toga je prošao i na poligraf-testu.

Izgleda da je “slučaj Palme” upleten koincidencijom, jer je imao crveni Porshe hamburške registracije, isto kao i Ante Brčić, teniski trener iz Splita, s boravkom u Zapadnoj Njemačkoj. A: Brčić je zajedno s poznatim kriminalcem Jovanom Mijuškovićem uhićen na graničnom prijelazu u Danskoj neposredno nakon atentata na Palmea. nakon toga je A. Brčić bio u Californiji (San Jose i okolaica) u posjeti prijatelju Slaviši Žungulu. Tu su odsjeli kod Milana Mandarić, negdašnjeg vlasnika lokalnog profesionalnog kluba u kojem je igrao Žungul, a sad igra Mihail keri (iz Crvene zvezde). (Mislim da se je taj “likalni klub” zvao Earthquake. tj. Potres.Treba provjeriti. Mo. Otporaš.) A. Brčić je u USA donio veću količinu skupocijenih krznenih i kožnih kaputa (pokradenih u Z. Njemačkoj), koje je ovdje prodavao ili razmjenio za drogu. Iz USA je odnio velkiu svotu gotovine, što je bio novac s. Žungula i još nekih jugo-američkih biznismena, koji izbjegavaju plaćanje poreza prebacivanjem novca na švicarske banke. A.B. sada živi u Splitu. On i Žungul su vlasnici jahte o kojoj je bilo riječi pri uhićenju u danskoj. Dakle, istraga nije mogla pronaći ništa konkretno o K. Šimoviću, odnosno nmjegovoj umješanosti u bilo koje ubojstvo. međutim, međunarodna istražna ekipa (koju predvodi jedan službenik u Londonu) još uvijek radi na “slučaju Palme”, i još nisu isključili mogućnosti da su spomenuta “trojica Jugoslavena” na neki način sudjelovali u pripremi atentata ili “pokrivanju” atentatora. Osobno mislim da je sve to “švedski posao”, da je po srijedi bio veliki novac i da pravi inicijatori neće biti nikada otkriveni.

dakle, KŠ je drak i sposoban, nije izobražen ali je vrlo inteligentan, za politiku je posve nezainteresiran, slabost su mu žene, kocka i droga. jančešće odgovara sa “ne znam”, “nije mi poznato” ili “za te nisam nikad čuo”. Na primjer, tvrdi da za ime Miro barešić nije nikada čuo.

Jedna korekcija: Brkić je ubije 22 studenoga 1978. Šimović je pred Novu godinu 1979. ponudio Striškoviću da će za “dobar novac” ubiti Milu Bobana. Marica Lević je 30 ili 31 prosinca o tome obavijestila R. Geretha, a ovaj je 1. ili 2. siječnja 1979. posjetio M. Bobana i s time ga upoznao. (I ja, Mile Boban, sada, 31 listopada 2017. godine, poslije skoro punih 39 godina donosim ovdje jednu korekciju, jer sam ja bio taj koga je Marica Lević nazvala jednu večer oko pola noću. To je bilo između Božića i Nove godine 1978. Ne sjećam se više točno koji dan i datum je to bio. Bio sam sam. Spavao sam. Supruga Annie sa šestero djece je otišla sprovesti Božić i Novu godine kod svojih roditelja u Pariz. Oko pola noći telefon zvoni. Digoh slušalicu i čijem ženski glas. Predstavila se. Poznavali smo se. Rekla mi je da su dvojica Hrvata došli u San Francisko da mene ubiju. To su Krešo Šimović i Slobodan Radić. Da je nazvala FBI. Da će oni mene ubrzo nazvati, što se je i dogodilo. Robert, Bob, Gereth agent FBI-a me je nazvao i rekao da ne izlazim iz kuće i da bi najbolje bilo da zovnem dobra prijatelja koji će preko noći biti s menom, a da će oni, tj. agenti FBI pratiti. Iako je bilo prošlo sat/dva poslije pola noći, nazvao sam prijatelja Ivana Nikolića da hitno i bez kolijevanja dođe kod mene i ako hoće neka sa sobom povede svoju suprugu. Nije dugo potrajal pojavio se je Ivan Nikolić i supruga mu. Mile Boban, Otporaš.) Namješteni razgovor o “poslu” između F. Striškovića, KŠ i Slobodana Radića odigrao se je 10 siječnja, a već 19 siječnja KŠ je bio u jugoslaviji.

Kraj izvještaja dopisnika HDP iz “Hrvatskog Tjednika” od 31 svibnja 1988.

Nastavlja se.

M.B./Otporaš

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari