Pratite nas

Teško je biti Hrvatom i Bošnjakom u entitetu Republika Srpska

Objavljeno

na

Izaslanstvo Hrvatske stranke prava BiH u kojem su bili dr. Zvonko Jurišić i mr. sc. Vinko Jakić u odvojeni posjet primio je biskup banjolučki dr. Franjo Komarica.

Kasnije su se izaslanstvu HSP BiH u susretu s biskupom Komaricom pridružili i predstavnici drugih stranaka i udruga građana koje u entitetu Republici Srpskoj izlaze na izbore kao Koalicija Domovina.

U razgovoru su poseban utisak na nazočne ostavile riječi biskupa banjolučkoga Franje Komarice, te ujedno i predsjednika Biskupske konferencije BiH: ”Prevažna je ova Vaša nakana”. Ovom izjavom je definiran sukus biskupove poruke, navodi se u priopćenju iz HSP-a BiH.

U razgovoru pored ostaloga biskup je naveo kako je teško biti Hrvatom i Bošnjakom u Republici Srpskoj i kako je poticaj Koalicije Domovina dobro došao iako bi bilo znatno učinkovitije da se ovo dogodilo 1997. godine.

Biskup Komarica je izrazio nezadovoljstvo što se nitko od odgovornih ne bavi poboljšanjem stanja u Republici Srpskoj naglasivši kako je i međunarodna zajednica praktično digla ruke od pomoći za organizaciju masovnijega povratka.

Isto tako, biskup je naveo kako se od odgovornih nitko ne osvrće na stanje gdje su u entitetu RS praktično svi hrvatski i bošnjački predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti biraju voljom drugoga naroda.

Potencirao je slučaj dopredsjednika entiteta RS Emila Vlajkija koji je izabran voljom srpskoga naroda i zastupa srpsku politiku iako je formalno Hrvatom.

Predsjednik HSP BiH dr. Jurišić zahvalio je biskupu Komarici na prijemu i na potpori naporima Koalicije Domovina. Naglasio je kako je ovo poslije rata politički najjači potez kojim će se omogućiti da se u posljednji čas učini znatan pomak za poboljšanje političke pozicije Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Smatramo kako ćemo bar donekle moći ispraviti posljedice dugogodišnje neljudske poslijeratne politike HDZ-ova kada su ne samo materijalno diskriminirali one koji su htjeli ostati na svojim stoljetnim ognjištima nego su te hrabre Hrvate koji su bili spremni čuvati svoje, po svaku cijenu, i politički šikanirali nazivajući ih izdajicama, rekao je Jurišić.

Na kraju je predsjednik Jurišić izrazio nadu kako će na sljedećim izborima u entitetu Republici Srpskoj na pripadajuća hrvatska mjesta biti izabrani Hrvati s liste Koalicija Domovina koju čine i hrvatske stranke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Don Damir Stojić: Najmračniji krugovi pakla su rezervirani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani

Objavljeno

na

Objavio

“Najmračniji krugovi pakla su rezervirani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani.” (Dante Alighieri)

Dragi prijatelji,
pozivamo Vas da nam se u što većem broju pridružite na provjedu, 24. ožujka 2018. u 11:00 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu – kojim ćemo poručiti da se protivimo ratifikaciji Istanbulske konvencije!

Mi s Jaruna okupljamo se do 10:00 sati ispred crkve sv. Mati Slobode na Jarunu, nakon čega zajedno krećemo prema tramvajskoj stanici, gdje ćemo se susresti s prijateljima iz župe Marije pomoćnice i svi zajedno krenuti put Trga žrtava fašizma.

Radujemo se skorom susretu!
Vidimo se uskoro! +Bb

 

Bujanec: ZA HRVATSKU I NAŠE VRIJEDNOSTI – PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Potomci hrvatskih iseljenika iz Australije i Južne Amerike vraćaju se u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Državni tajnik Milas primio je nove hrvatske državljanke i državljane, koji su, sretni i ponosni zbog dobivanja domovnice, zapjevali „Hrvatica ja sam mlada“ te „Croatio iz duše te ljubim“.

Djevojke su donijele i kontrabas te tambure, pa je u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH bilo doista veselo i svečano.

Povodom primitka u hrvatsko državljanstvo, u četvrtak, 22.ožujka 2018., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je nove hrvatske državljane i državljanke, stipendiste Ureda – polaznike tečaja hrvatskoga jezika Croaticum na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu.

Državljanstvo su dobili Bosnic Anthony Ivan iz Australije, završio studij ekonomije, Koljanin Vasquez Mariela Volterine iz Čilea, završila studij psihologije, Marachi Gomez Kathia Maria Rocio, iz Paragvaja, završila studij turizma, Romero Perez Rodrigo Ignacio iz Čilea, završio studij novinarstva i ekonomije Buzolic Contador Javiera Antonia, iz Čilea, završila studij prava, Ivana Maria Valdivia Grubisic iz Perua, završila studij ekonomije i Fiorella Guadalupe Valdivia Grubisic iz Perua, završila studij za upravu i turizam. Svi oni izrazili su želju i spremnost ostati u Hrvatskoj „ ”Hrvatska je prije svega sigurna zemlja, prelijepa je i to je naša domovina”, istaknuli su.

Čestitajući novim državljanima, državni tajnik Milas poručio je kako vjeruje da će njihovo profesionalno iskustvo, stečeno državljanstvo, ali i znanje hrvatskoga jezika doprinijeti izgradnje njihove, ali i bolje budućnosti Hrvatske.

”Na tom putu će vam Ured i cijela Vlada RH pomoći kako bi se što prije i što bolje integrirali u hrvatsko društvo”, rekao je državni tajnik Milas.

Da je tome tako, svjedoči i činjenica da je ovom događaju nazočila i gospođa Renata Pernek, voditeljica Službe za državljanstva Ministarstva unutarnjih poslova RH:

Ponosni na stečeno hrvatsko državljanstvo, uz pratnju tamburaškog sastava, sestre Fiorella i Ivana Grubisic. otpjevale su hrvatske pjesme: „Hrvatica ja sam mlada“ i „Croatio, iz duše te ljubim“ .

Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati