Connect with us

Komentar

Teško nogama pod zbunjenom glavom

Published

on

Kad netko mora uvjeravati javnost kako ima karaktera ili je normalan, stvar je u samom startu sumnjiva.

Sliči mi to na one scene iz birtije u kojima čovjek koji je već poprilično popio „pili“ ljude oko sebe s pričom kako je dobar čovjek. I što žučnije i strasnije ponavlja tu tvrdnju, oko njega mjesta sve više, a on siromah ne primjećuje kako je svima koji ga slušaju već navrh glave i njega i njegove „dobrote“. A on nastavlja tako dok se birc ne isprazni ili ga gazda ne izbaci van. Poslije nastavlja pričati sam sa sobom.

Eto, to mi je bila prva asocijacija kad sam čuo kako je moto pod kojim će voditi kampanju naš budući „predsjednik s karakterom“ ni manje ni više nego: „NORMALNO“.

Ma dajte, molim vas!? Sprda li se to netko s našim Zokijem ili se radi o običnoj podmetačini koja stiže iz protivničkog tabora!?
„Normalno, zauzmi stav, a ne ogradu Bijele kuće“ – jedna je od tih umotvorina s light-motivom „normalno“.
E, to mi već liči na Zokija, ali što je autor htio poručiti ovim rebusom?
Ovako na prvu, reklo bi se kako nam predlaže da se okanemo vješanja o ogradu (pretpostavljam Trumpove rezidencije) i zauzmemo „stav“,
Aha.

Dakle, stav se može zauzeti jedino pod uvjetom da se okanemo ograde Bijele kuće.

I to je to. One dublje poruke koje su zacijelo skrivene iza ove misteriozne rečenice od osam riječi u kojoj je prva (naravno) „normalno“, ostaju tajna i nukaju na promišljanje. Očito, u pitanju je staro pravilo marketinga, prema kojemu je danas u poplavi reklama najrazličitijih sadržaja koje kolaju javnim prostorom, najveća umjetnost skrenuti pozornost javnosti. I onda se pribjegne modelu: lupi glupost da privučeš pažnju, a onda ćemo (kad raju zaintrigiramo) već nešto smisliti.
„Normalno, živjeti od rada, a ne od zastare“ – još je jedna umotvorina iz iste radionice. Vjerojatno se odnosi na suce koji (uz časne izuzetke) ne rijetko zavlače predmete u zastaru (zbog lijenosti ili pogodujući tuženima iz raznih razloga), a kroz sve to vrijeme uredno primaju plaću za ono što nisu odradili. Garant bi se i Kolakušić složio s time. Sram ih bilo (suce)!
Ni ovdje nisam u stanju prokužiti neku drugu poantu – mada ne sumnjam da je može biti u tajnovitim bespućima Zokijevih filozofskih eskapada. Odgonetati njegove misli mnogo je teža zadaća nego riješavati one labirinte u enigmatskim časopisima.

Idemo dalje, vrijeme je da se krene…(sjećate se Bareta i Račana?)

„Normalno, svatko ljubi koga voli“.
E, ovo je već nešto što u srce dira. Autor ove lucidne poruke prožete istančanim sentimentom i pritajenom erotikom, dakle, unaprijed otklanja mogućnost da se ikoga natjera na ljubljenje onih koje ne voli. I obrnuto: svakomu se mora omogućiti ljubljenje onoga koga voli!
Pošteno.

Do sada je bila masovna pojava da nam HDZ i ostali desničari brane ljubiti one koje volimo – kako reče naš lucidni Peđa Grbin (Zokijev stranački frend):
„Oni hoće da se vole, a HDZ ne da!“

Sjećate se, to je bilo onda kad se većina u HDZ-u izjasnila (zamislite bezobrazluka!) za brak kao zajednicu muškarca i žene. A Peđa, onako sentimentalan, osjetljiv i romantičan kao što SDP-ovci inače znaju biti, odmah je pomislio na LGBTIQ populaciju koja prakticira ponešto drugačije oblike i sadržaje ljubavi i seksualnih odnosa…i to je onda protumačio kao zabranu, te oštro i bez kompromisa osudio čopore HDZ-ovaca koji su se razletili diljem Lijepe naše kako bi spriječili tu idilu od ljubavi u svim mogućim (i nemogućim) kombinacijama.
Lucidno, domišljato, originalno. Alkar Peđa točno u „sridu“!
Zoki je pametno postupio što je plagirao Peđu. Eto dokaza kako ne mora svaki plagijat biti društveno štetan.

No, ima još (prerano ste s obradovali, nije kraj!).
„Normalno, ratovi su gotovi“ – također nam poručuje Zoki.
Ne znam na koje se ratove referirao. U Siriji, Afganistanu, Ukrajini i Jemenu koliko znam, još uvijek traju (drugo je pitanje kojeg su intenziteta, ali traju itekako).

Ako je Zoki ipak mislio na ove naše ratove na Balkanu i u jugoistočnoj Europi – hvala mu na obavijesti! Kladim se da većina građana to ne zna. Baš je dobro imati nekoga tko raspolaže friškim informacijama iz prve ruke. Ja baš pomislio kako ćemo uskoro ponovno na Knin ili Kupres. I sad vidim da ustvari nema potrebe.
Hvala Zoki! Vidi se da si bio nekad diplomat.
„Normalno, žena ima pravo na izbor“ – opet će dalje Zoki.

Hmmm… Ako misli na ono na što ja mislim da misli, čini mi se da se Zoki ovdje poskliznuo. No, možda i nije to u pitanju, nego jednostavno zagovara pravo žene na izbor garderobe, škole, stranke, partnera, životnog poziva, hobija… mada ne znam zašto bi bilo koje pravo vrijedilo isključivo i ekskluzivno samo za ženski rod.
Razmislit ću, možda nešto i zaključim.
I na kraju, u svojoj šestoj (i posljednjoj) poruci – za sada, bit će toga još – naš Zoki „s karakterom“ čini se daje do znanja kako će prijeći među „zelene“ (šteta što nema više ORaH-a, Mirela Holy bi iza toga svakako stala).
„Normalno, zelena, a ne siva ekonomija“ – poruka je koja me neodoljivo podsjeća na bitku za obnovljive izvore energije u kojoj će sjaj sunca i povjetarac rastjerati smog i maglu što nam ih stvara sagorijevanje ove silne nafte, ugljena, drva, mazuta i drugih prljavih energenata trujući atmosferu i stvarajući ogromne količine CO2.

Kad Zoki provede svoj plan, e, nećete ga majci više ganjati Yugiće na ložu! Što je bilo, bilo je (bando HDZ-ovska).
I sve je to, vjerovali ili ne, „karakterni“ Zoki uredno spremio na stranicu: normalno.hr. (ali tako da bude u savršenom redu i slijedu).
Normalno.

Zamislite, tih će se šest poruka u slijedu smjenjivati na navedenoj teaser stranici (ja prob’o i funkcionira)! Slično onom display-u u zagrebačkim tramvajima. Besplatana edukacija za mulce koji ne znaju što je normalno a što ne.
Koja domišljatost! Prst gore za Zokija! On je naš hrvatski Cyberman! Sa Zokijem u drugu dimenziju! Put u normalu vodi samo preko njega!

Hrvate se konačno mora naučiti da se ne kače Trumpu na ogradu i zauzmu stav, žive od rada a ne zastare, ljube samo koga vole, shvate da je mir i nema više rata, puste ženama na volju (ali, onako, baš totalno) i ekološki se osvijeste, napuste sivilo i uplove u zelenilo.
Ako nije kasno, ja bih momku „s karakterom“ predložio još jednu, možda ne baš originalnu, ali sasvim prigodnu izreku (koja bi mogla poslužiti kao light-motiv cijele kampanje – ali onako, diskretno, iz drugog plana), a glasi:
„Normalno, teško nogama pod blesavom glavom“.

P.S. Molim gospodu iz Izbornog stožera „predsjednika s karakterom“ da prijedlog uzmu u razmatranje. Ako se odluče, ne košta ništa. Poklanjam, GRATIS, za onoga koji nas pokušava vratiti u „normalu“. Rodila ga majka.

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari