Connect with us

Iz Svijeta

Vladimir Putin: Teško je održavati dijalog s aktualnom američkom administracijom jer više voli diktat od dijaloga

Objavljeno

on

Teško je održavati dijalog s aktualnom američkom administracijom jer više voli diktat od dijaloga, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Izjavivši kako je Rusija zabrinuta zbog pogoršanja odnosa sa Sjedinjenim Državama, Putin je kazao da je Washington financirao ukrajinsku radikalnu oporbu te pomogao u državnom udaru. Rusija je tada bila prisiljena zaštititi etničke Ruse koji žive u Ukrajini, kazao je na ekonomskom forumu.

“Morali bismo se ponašati kao partneri i voditi računa o interesima onog drugog”, kazao je Putin, aludirajući na američko-ruske odnose. “Mi smo za to spremni.”

Lavrov i Kerry u subotu u Lausanneu o Siriji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry u subotu će se sastati u Lausanneu na razgovorima o Siriji, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Prema priopćenju, dvojica visokih državnih dužnosnika pristala su na sastanak kako bi razmotrili daljnje korake u rješavanju krize u Siriji. U razgovorima će također sudjelovati ministri vanjskih poslova Turske, Katara, Irana i Saudijske Arabije.

Lavrov je za CNN izjavio da su ovim sastavom željeli da se “sastanak održi u užem formatu”, a ne da ponove raspravu iz Vijeća sigurnosti UN-a.

Sastanak je zakazan u trenutku kada su napetosti između Moskve i Zapada naglo narasle nakon propasti mirovnih napora i snažnih ruskih zračnih udara na ionako devastirani Alepo, pomažući pritom žestokoj ofenzivi snaga Bashara al-Assada na taj grad. Zapad je iznio vrlo ozbiljne optužbe na račun Rusije, tvrdeći da je moguće da je nesmiljenim bombardiranjem počinila ratni zločin.

Rusija drži “laskavim”, ali i “smiješnim” optužbe za uplitanje u američke izbore – Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u srijedu”laskavim” optužbe Washingtona da se Moskva pokušava uplesti u američku predsjedničku kampanju, ali je dodao da su te optužbe smiješne.

“Svi u Sjedinjenim Državama sada govore da Rusija kontrolira predsjedničku debatu”, ironizirao je Lavrov u razgovoru za američki kanal CNN .

“Privlačenje te vrste pozornosti svakako laska ‘regionalnoj sili’, kako nas je predsjednik Obama nazvao prije nekog vremena, ali to nije utemeljeno na činjenicama”, dodao je. “Nismo vidjeli ni jednu jedinu činjenicu, niti jedan dokaz” koji bi potkrijepili te optužbe, rekao je.

Prošlog tjedna je američka administracija optužila Moskvu za uplitanje u predsjedničku kampanju u Sjedinjenim Državama informatičkim upadima u elektroničku poštu Demokratske stranke.

Bijela kuća je objavila u utorak da će Washington dati “prikladan” odgovor na to uplitanje. “Ako su odlučili nešto poduzeti, neka to učine”, rekao je Lavrov. “Reći da se Rusija upliće u unutrašnje poslove Sjedinjenih Država je smiješno”, rekao je.

Vladimir Putin je u srijedu upozorio na američku histeriju kojom kani manipulirati javnim mišljenjem, “u vezi s izjavama prema kojima Rusija vrši pritisak na neku drugu zemlju. Tko nam to govori?”, rekao je ironično na gospodarskom forumu kojeg je prenosila televizija.

Putin je rekao da sve strane u američkim predsjedničkim izborima zlorabe retoriku protiv Rusije za svoje vlastite ciljeve, ali da će Moskva surađivati s bilo kime tko dobije izbore.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov je rekao da je “Rusija uvijek bila i ostat će odana borbi protiv cyber-terorizma i hakera i ocijenio je “apsurdnim” optužbe Washingtona.

List The Washington Post je izvijestio krajem kolovoza da američke vlasti istražuju rusku operaciju piratiranja baza podataka birača u Arizoni. Početkom rujna, demokratska kandidatkinja Hillary Clinton je upozorila na postupke Kremlja i optužila ga za uplitanja u korist njezinog protivnika Donalda Trumpa.

Rusija testirala tri međukontinentalne balističke rakete

Rusija je objavila u srijedu da je uspješno testirala tri međukontinentalne balističke rakete, dok su se bitno zaošrtile napetosti između Moskve i Washingtona u vezi sirijskog problema.

Jedna raketa je ispaljena s Ohotskog mora, prema sjeveru zemlje, navelo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju, prenosi državna agencija Ria-Novosti.

Druga raketa je ispaljena s Barentsova mora i stigla je do mete, u predviđeno vrijeme na Kamčatki, prema priopćenju.

Treća raketa je ispaljena sa sjeverozapada zemlje, prema istom izvoru.

Ta testiranja su izvedena u vrijeme dodatno pogoršanih odnosa Rusije i Sjedinjenih Država nakon neuspjelog primirja u Siriji koje je trajalo samo tjedan dana, a obje zemlje optužuje drugu za potkapanje prekida vatre.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari