Connect with us

Naši u svijetu

Težak položaj Hrvata u Srbiji

Objavljeno

on

Jasna Vojnić

Prema riječima predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije Jasne Vojnić osnivanje Hrvatskog školskog centra u ovoj zemlji još nije pokrenuto, iako je najavljeno u proljeće prošle godine.

U intervjuu kojega je dala za novi broj “Hrvatske riječi”  Vojnić napominje da je do odgode došlo zbog “inertnosti/sprječavanja sustava”. Prema njezinim riječima politika prešućivanja od strane Srbije, na žalost, još uvijek postoji u velekoj mjeri.

 – Sudbina Hrvata u Srbiji je iz tog razloga određena da svaki i minimalan pomak moraju biti izdvojene ogromne količine strpljenja, upornosti i ustrajnosti.

Kada Srbija bude razumjela da i ukoliko dođe do ostvarenja svih manjinskih prava, Hrvati u Srbiji nikako ne mogu postati ugroza nego isključivo bogatstvo, sigurna sam da će biti spremna za ulazak u Europsku uniju, kazala je Vojnić i napomenula kako se bilježe slučajevi da i Grad Subotica, ali i Autonomna pokrajina Vojvodina obećaju na početku godine staviti u proceduru nešto za što se ne nađe nikakvog načina učiniti do konca godine, iako je HNV već nekoliko puta nadopunio po jedan papir.

Ona se pak nada kako će ta procedura biti jednako “brza” kada mađarska zajednica u Subotici na jesen bude otvarala vrtić, čime želi skrenuti pozornost na nejednakost hrvatske nacionalne manjine u odnosu na druge manjinske zajednice u Srbiji.

Anto PRANJKIĆ

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari