Connect with us

BiH

Theodor Meron će posjetiti Uzdol kojeg bh. sudovi još nisu PROCESUIRALI

Objavljeno

-

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron će od 25. do 27. studenog ove godine boraviti u Bosni i Hercegovini gdje će se susresti sa žrtvama rata i obići mjesta masovnih stradanja Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Meron

Meron će posjetiti mjesta stradanja u Uzdolu, Čelebićima i Sarajevu gdje su, prema pravosnažnim presudama Tribunala, počinjeni zločini nad Hrvatima, Srbima i Bošnjacima.

Meron će, kakoa je najavljeno, u srijedu 26. studenog prvo posjetiti logor Čelebići, kraj Konjica u kojemu je 1992. Armija BiH držala zatočene srpske civile. Zločine nad Srbima u Čelebićima Tribunal je istražio i utvrdio u sklopu suđenja “Mucić i drugi”. Za ubojstva, mučenja, silovanja i druga nečovječna djela protiv zatočenih srpskih civila Tribunal je 2003. godine osudio bivšeg komandanta logora Zdravka Mucića na devet, njegovog zamjenika Hazima Delića na 18 i stražara Esada Landžu na 15 godina zatvora.

Nakon Čelebića sudac Meron će otići u Uzdol, kraj Prozora gdje su u rujnu 1993. godine snage Armije BiH tijekom operacije “Neretva 93″ masakrirale 25 hrvatskih civila. Za taj zločin pred Tribunalom je bio optužen prvi zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović. Tijekom sudskog procesa potvrđeno je da se zločin dogodio, ali je ustanovljeno da Halilović u to vrijeme nije zapovijedao snagama koje su počinile zločin, te je oslobođen krivnje. Za zločin u Uzdolu nije još niko osuđen – prenosi agencija Sense.

glasbrotnja.net/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari