Pratite nas

Thompson, domoljub a ne naci pjevač!

Objavljeno

na

Nakon što je Berliner Kurier predstavio poznatog hrvatskog glazbenika kao nacistu koji ne bi smio nastupati u Berlinu i Njemačkoj, priopćenjem se oglasilo uredništvo portala www.thompson.hr sa naslovom: Thompson, domoljub a ne naci pjevač! Nešto kasnije na adresu glavnog urednika Berliner Kurier pismo na njemačkom je poslao i Karl Kutniak iz Helmstedta. Oba reagiranja objavljujem u cjelosti:

Prvo reagiranj uredništva Thompsonova portala na “Berliner Kurier” počinje osudom hrvatskih medija koji su u “Hrvatskoj prenijeli tu vijest iskrivljući je u “Nijemci ne žele Thompsona” ili “NIJEMCI SE PITAJU ‘Smije li naci-Hrvat Thompson nastupiti u Berlinu?”

Ostatak priopćenja donosimo u cjelosti:

Niti se Nijemci, a niti Njemačka javnost pa tako ni neki ozbiljni mediji pitaju treba li Thompson pjevati u Njemačkoj već se to pita jedan portal po nama beznačajan u malom mjestu, a kamoli u državi Njemačkoj. Koliko su značajni govori i sama činjenica da su neki Hrvatski “dušebrižni” mediji po prvi put prenijeli neku vijest s toga portala. Bez obzira što su neki mediji u Hrvatskoj samo jednom prenijeli vijest s tog portala usuđuju se pisati i nas uvjeravati da je to stav Njemačke države.

Svi ozbiljni mediji već su pratili Thompsonove koncerte diljem Njemačke i vrlo dobro znaju da na njegovim koncertima nema  incidenata već ima samo vrhunske zabave nabijene domuljubnim osjećajima. 

Mediji u Hrvatskoj vrlo dobro znaju da Thompson ne može biti nacist jer on je rođen tek 1966 godine. Ili pak žele reći da je nacist jer je branio Hrvatsku u Domovinskom ratu?

Prozivati čovjeka i etiketirati ga nacističkim pjevačem, nije samo uvreda Thompsonu već i njegovoj publici i svim hrvatskim braniteljima čiji je i on bio pripadnik. Uvreda je svima nama koji smo punili stadione i dvorane na njegovim koncertima. Uvreda je svoj Hrvatskoj djeci i roditeljima kojih je uvijek jako puno na Thompsonovim koncertima.

Thompson niti u jednoj svojoj pjesmi ne poziva na mržnju prema bilo kome pa tako ni prema spomenutim srbima ili Židovima.

Čak ni u pjesmi Bojna Čavoglave ne spominje srbe kao narod već spominje srpske dobrovoljce i bandu četnike koji su došli u paljenju, silovanju i ubijanju do njegovog rodnog sela.

Pa nije Thompson kriv što su ti fašisti koji su nas napali i okupirali trećinu Hrvatske pod režimom Miloševića po narodnosti srbi. Da nas je napao netko drugi vjerovatno bi onda pjevao o njima.

Brinu ih riječi “ZA DOM SPREMNI”? Pa i ptice na grani već znaju da tu riječ nije koristila samo NDH već je ona nastala puno prije toga vremena. Optužbe da je NDH koristila tu riječ i da je mi ne smijemo izgovarati su besmislene jer NDH je koristila puno toga, NDH je bila na ovom prostoru na kojemu mi sada živimo, zar bi trebali nestati ili ne udisati ovaj zrak jer je tu nekada bila NDH? Na kraju Hrvatski sudovi su presudili da taj riječ nije prekrašjno a kamoli kazneno djelo.

Začuđuje činjenica da neki “dušebrižni” portali u Hrvatskoj sve to znaju kao i da znaju da Thompson nije autor niti jedne pjesme koja poziva na mržnju bilo koga ali opet u svojoj udbaškoj maniri izvrću i prenose članke od nekog portala za kojeg nije čula većina novinara u Njemačkoj, a kamoli u Hrvatskoj. Tome u prilog ide činjenica da neki naši portali kojima je ovo prva prenesena vijest s “Berliner Kuriera” smatraju da je to stav Njemačke države.

Dragi prijatelji ne nasjedajte na priče, većina nas već je bila na Thompsonovim koncertima i mi dobro znamo da na njima nema nikakve mržnje prema nikome već samo ljubavi prema dragome Bogu, obitelji i našoj domovini.

(kb)

Evo i prijevoda teksta objavljenog na portalu Berliner Kurier :

Na koncertu u Frankfurtu nastupio je pred 13.000 fanova. Perković je svoje koncerte počinjao pozdravom ‘Za dom!’, a tisuće okupljenih bi uskliknuli ‘Spremni!’ što je bio pozdrav hrvatskih fašista iz Drugog svjetskog rata’. Mnogi od njih su pri tome digli i ruku u zrak.

Bend je na koncertima svirao pjesme nacionalističko-terorističkog društva ‘Ustaša’, u kojoj se slavi istrebljenje Židova i Srba u koncentracijskim logorima. U drugim zemljama poput Nizozemske, on je već dobio zabranu nastupa u prošlosti. U Švicarskoj su njegovi koncerti otkazani zbog ‘ugrožavanja javnog reda i mira’. Sam Perković poriče poveznice s nacizom i fašizmom te se karakterizira kao domoljub.

Sad se želi vratiti u Berlin, gdje je već pjevao 2006. i 2009. godine kad je napunio dvoranu Colubima. Trenutačni organizator Jakov Kolak brani svoju zvijezdu: Marko više ne pjeva o ratu, novi album je potpuno bezopasan. U svojim pjesmama ne pjeva ništa o radikalnom desničarstvu. Ovo će biti veliki obiteljski koncert.

Drugo reagiranje na njemačkom jeziku upućeno je na adresu glavnog urednika g. Hans-Peter Buschheuera. Evo što u njemu piše g.Karl Kutniak iz Helmstedta.

fenixmagazin

kamenjar.com

facebook komentari

Politika

Plenković: Novi zakon o braniteljima ne predstavlja rizik za proračun

Objavljeno

na

Objavio

Nema razloga za zabrinutost da bi novi zakon o braniteljima predstavljao rizik za rashodovnu stranu proračuna i sve je u skladu s procjenom financijskog učinka toga zakona, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Što se tiče proračuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja, sve je u skladu s procjenom financijskog učinka ovoga zakona koji stupa na snagu 1. siječnja 2018., sredstva su alocirana i tu ne vidim nikakvih problema i mislim da bilo kakva zabrinutost s te strane nije utemeljena”, rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara.

Plenković je doputovao u Bruxelles, gdje će u petak sudjelovati na summitu čelnika EU i šest zemalja Istočnog partnerstva, a u četvrtak navečer sudjelovao je na sastanku čelnika Europske pučke stranke.

Europska komisija je u jesenskim gospodarskim prognozama ocijenila da su rizici za prihodovnu stranu povezani s očekivanim pojačanim učinkom krize u Agrokoru na porezne prihode od toga koncerna, a na rashodovnoj strani rizici dolaze od većeg povećanja plaća i socijalnih troškova, posebice na ratne veterane.

“Što se Agrokora tiče, mi vodimo računa da proces restrukturiranja traje i da se ide prema nagodbi. Ono što je najvažnije jest da je sve ovo što se da sada uradilo, a uradilo se jako puno da se spriječe posljedice za hrvatsku ekonomiju i sustav, bilo bez troškova za državni proračun i za sve naše ljude”, rekao je Plenković.

Premijer Plenković će u petak sudjelovati na 5. sastanku na vrhu Istočnog partnerstva, koji će biti prigoda da šefovi država ili vlada iz država članica EU i šest istočnih partnerskih zemalja ocijene postignuća ostvarena od posljednjeg sastanka na vrhu u Rigi 2015.

Naglasak u razgovorima bit će na konkretnoj koristi koju su ta postignuća donijela građanima šest zemalja Istočnog partnerstva: Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldovi i Ukrajini.

facebook komentari

Nastavi čitati

Analiza

Mladić je svoju ratnu karijeru završio vojno poražen od Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Večernji List

U Kninski korpus tada pješadijski pukovnik JNA Ratko Mladić stigao je iz Prištinskog korpusa, gdje se “čeličio” na gotovo neprijateljskom terenu, kakvim je tada unutar JNA i smatran prostor Kosova sa svojim stalnim bunama Albanaca. U Knin dolazi pred kraj lipnja 1991. s navršenih 48 godina života, a već 1. kolovoza preuzima nadzor nad korpusom.

U Srbiji ga od tada već slave kao velikog vojskovođu, s time da je tu slavu stekao u uvjetima rata s još nenaoružanim Hrvatima Knina i okolice. Koje je, kao i njihova sela i naselja Mladić popalio i zgazio svojim tenkovskim jedinicama u ljeto 1991. Krajem kolovoza (27.) spalio je i uništio Kijevo, 13. rujna poduzeo napad na Šibenik i izbio tenkovima na most, sa strane Srime i Vodica. No, tada su njegovi tenkovi, akcijom lokalnog ZNG-a, te plotunima i pogocima artiljerije s otoka Žirja u zadnji čas zaustavljeni.

“Vojskovođa” u bijegu

Njegov Kninski korpus do kraja te 1991. narastao je na oko 18.000 vojnika (bez lokalnih četnika i pobunjenika) i vojno je dominirao, dok su Hrvati tek grčevito mogli braniti nezauzete gradove i sela. U vrijeme Sarajevskog primirja i međunarodnog priznanja Hrvatske (siječanj – veljača 1992.), Mladića, sada već do kraja vojno prekaljenog zapovjednika s ideologijom velikosrpstva, prebacuju na novo/buduće ratno žarište, u BiH.

Na zasjedanju Skupštine Republike Srpske 12. svibnja 1992. u Banjoj Luci imenovan je za komandanta Glavnog štaba VRS. Na toj dužnosti ostaje do početka studenog 1996. Smijenjen je političkom odlukom, Ukazom Vrhovnog komandanta VRS tek 28. veljače 2002. Na ratištima u BiH Mladić će do kraja izbrusiti svoj status ratnog zločinca i pripadnost monstruoznom ratnom političko-vojnom vrhu Republike Srpske.

No, koliko ga god slavili kao velikog srpskog vojskovođu, činjenica je da je Mladić svoju vojnu karijeru završio vojnički poražen od hrvatskih vojski. Na kraju rata, sve do Daytona, njegove su vojske uspijevale tek bježati pred snagama koje je vodio kroz BiH general Ante Gotovina.

No, Mladića se nikako nije smjelo podcjenjivati. Javnost je tek dugo poslije kraja rata saznala da je Mladiću umalo uspjelo pokrenuti veliku ofenzivu i operaciju “Vaganj 95”, kojom je s čak 80.000 srpskih vojnika okupljenih odasvud planirao krenuti u vraćanje izgubljenih teritorija u BiH i RH, te prodorima svojih oklopnjaka osvojiti Livno, dolinom Neretve probiti se prema Metkoviću, a izbiti na more ponovno čak i kod Dubrovnika. Mladićeva “Direktiva br. 8”, datira od 3. kolovoza 1995., a cilj je ratni preokret. General Gotovina je 28. srpnja ušao u Grahovo, idući dan u Glamoč.

General Mladić je, naravno, shvaćao da je idući korak napad Hrvata na Knin. Stoga na sastanku u Bosanskom Petrovcu, gdje su se 30. srpnja 1995. okupili vojni zapovjednici dviju srpskih vojski, koje su predvodili Mladić i general Dušan Lončar iz Knina, Mladić otkrio plan.

Hrvati požurili s Olujom

Planira se protunapad i vraćanje Grahova i Glamoča, a akcije istodobno moraju početi i na istoku i jugu. “Jedinice Drinskog, Istočnobosanskog i Hercegovačkog korpusa odmah će krenuti u napad dolinom Neretve, ka Metkoviću i moru… da se na više mesta razvuku ustaške snage, nanese udarac na naosetljivijim mestima, tako da se zauvek ustašetine nateraju da razmisle kad će da se odluče za rat sa Srbima…”, piše u naredbi.

Mladić ujedno obavještava svoje oficire: “Celokupnom operacijom Vaganj-95 ću rukovoditi lično.” Spremio je 25.000 vojnika, kojima je naredio početak napada 5. kolovoza u 6 sati ujutro, a računao je i na 10.000 Mrkšićevih vojnika iz krajinske vojske. Na istoku i jugu, istodobnim pokretanjem triju korpusa snaga RS (od 45 do 50.000 vojnika), planirao je krenuti na svim frontama istodobno te razvući hrvatske i bošnjačke snage.

Povijest će pokazati da je Mladić zakasnio za nešto više od 24 sata. Hrvatska Oluja kreće u 5 sati 4. kolovoza, dan prije Mladićeva napada. Gotovina s Dinare zauzima Knin, pa je Mladiću ostalo tek da drži pozicije u BiH i čekati. I dočekao je da glavne hrvatske snage, u euforiji zbog pobjede krenu na odmor, a da ih na isturenim položajima u BiH zamijene pričuvne snage. Mladić u svoj protunapad kreće u noći s 12. na 13. kolovoza i uspijeva vratiti neke povišene položaje, kao i prekinuti prometnicu Knin – Grahovo.

Uslijedila je brza protuakcija hrvatskih snaga, priskaču u pomoć profesionalne bojne 4., 7. Gbr., kao i 126. brigade i nakon dva dana teških borbi, Mladićeve su snage otpuhnute natrag. U tim je borbama stradalo 30 hrvatskih vojnika, uglavnom pričuvnika iz Kaštela. Taj je pokušaj Mladića bio njegov zadnji ofenzivni pokušaj, a našim je zapovjednicima postalo jasno da moraju krenuti naganjati Mladićevu vojsku dublje u BiH, sve do kraja rata. U samo nekoliko sljedećih tjedana hrvatske su vojske došle do Banje Luke pa je tako Mladić neslavno završio svoju ratnu karijeru.

Davor Ivanković/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari