Pratite nas

Pregled

Thompson pravomoćno oslobođen za izvođenje ‘Bojne Čavoglave’ s pozdravom ‘Za dom spremni’

Objavljeno

na

Nakon što se policija nije žalila na oslobađajuću presudu Prekršajnog suda u Slunju, pjevač Marko Perković Thompson pravomoćno je oslobođen krivnje da je lani u Slunju izvođenjem pjesme “Bojne Čavoglave” s pozdravom “Za dom spremni” poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, doznaje Hina u srijedu na prekršajnom sudu u Karlovcu.

Na upit Hine od prije nekoliko dana hoće li se slunjska Policijska postaja žaliti na oslobađajuću presudu, glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Andreja Lenard odgovorila je u srijedu, po isteku žalbenog roka, kako “imajući u vidu činjenicu da nadležna policijska uprava u žalbenom postupku ne može iznijeti druge dokaze koji bi upućivali na to da je prilikom izvođenja pjesme ‘Bojne Čavoglave’ došlo do narušavanja javnog reda i mira, protiv navedene presude nije izjavljivana žalba”.

Presudom Prekršajnog suda od 2. svibnja ove godine Marko Perković je oslobođen optužbe da je 5. kolovoza 2017. na koncertu u Slunju izvođenjem skladbe „Bojna Čavoglave“ počinio prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda, pojasnila je karlovačka Policijska uprava.

“Iz detaljnog obrazloženja presude vidljivo je da su u tijeku prekršajnog postupka izvedeni svi dokazi koji su bili bitni za donošenje odluke o prekršajnoj odgovornosti, a sud je, između ostalog, utvrdio kako je pjesma ‘Bojna Čavoglave’ njegovo autorsko djelo, da je izvedena više stotina puta na radio i televizijskim postajama u izvornom obliku te da pregledom snimke koncerta nije utvrđeno da je izvođenja navedene pjesme izazvalo ili bilo popraćeno incidentom bilo koje vrste.”

Iz obrazloženja je “također vidljivo da je nadležni sud utvrdio kako prilikom izvođenja navedene pjesme nije bilo narušavanja javnog reda i mira, niti je izvođenje navedene pjesme bilo popraćeno političkim ili drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na samom koncertu tako i šire”, navela je policija. Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić u izjavi za Hinu izrazio je u srijedu zadovoljstvo oslobađajućom presudom te ocijenio da su “mediji ti koji stalno inzistiraju na tome da je to fašistički pozdrav u fašističkom okruženju”.

Kazavši da će za “dvije-tri godine novinari tražiti i da se ‘HOS’ proglasi fašističkom organizacijom, a da se onda i obrana Vukovara sagleda nekako tako”, Karačić je dodao kako mu je žao što je “novinarstvo u Hrvatskoj praktički na razini pete kolone”. Na podsjećanje kako je mišljenje Ustavnog suda da pozdrav ”Za dom spremni” jest pozdrav Nezavisne države Hrvatske, a ne pozdrav iz Domovinskog rata, Karačić je ocijenio kako to samo pokazuje da je “Ustavni sud samo smokvin list politike”.

Na zamolbu da komentira suđenje, predsjednica Prekršajnog suda u Karlovcu Jozefina Sepi je poručila kako to nije potrebno jer prekršajni sudovi “nisu savjest nacije, već samo rješavaju pojedinačne slučajeve, moguće prekršaje”.

“Nije na nama da dajemo svoja mišljenja općenito. Za općeniti stav imamo Ustavni sud, a za ujednačavanje sudske prakse Visoki prekršajni sud, čak nismo ni ovlašteni iznositi nekakva svoja mišljenja kako bi trebalo, što bi trebalo”, rekla je Sepi Hini i dodala da svaki sudac u svakom konkretnom slučaju kroz svoju presudi iznese i svoje stanovište, na što postoji mogućnost žalbe i od strane tužitelja i od okrivljenika.

Marku Perkoviću Thompsonu sudilo se u postupku koji se vodio pred njihovom Stalnom službom u Slunju po optužnom prijedlogu za remećenje javnog reda i mira u vezi izvikivanja pozdrava „Za dom spremni“ na koncertu u Slunju 8. kolovoza prošle godine, na proslavi Vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a oslobođen je 2. svibnja ove godine.

Sutkinja Nada Turkalj je u obrazloženju presude kazala kako izvođenjem te pjesme s pozdravom “Za dom spremni” Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije. Istaknula je kako kroz dokazni postupak nije bilo dokazano da je Perković remetio javni red i mir na tom koncertu, jer je tekst izvedene pjesme “Bojna Čavoglave” upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa.

“Izvođenje nije proizvelo narušavanje javnog reda i mira, nije bilo praćeno političkim i drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani kako na koncertu, tako ni šire. Uvažavajući dokaze nije utvrđeno da je Marko Perković glasnim pjevanjem poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, budući da se tekst ‘Za dom spremni’ koristio kao sastavnim dijelom pjesme ‘Bojne Čavoglave’, pa je sud istoga oslobodio od optužbe”, rekla je sutkinja Turkalj.

Pri svjedočenju je i policajac Ivan Kramarić, koji je predstavljao tužiteljsku stranu, konstatirao da je temeljem pregledavanja snimke koncerta iz Slunja „utvrđeno počinjenje prekršaja javnog reda i mira iz članka 5, a da inače nije bilo neprimjerenih obilježja niti kontra pjesama, te da je atmosfera bila s nacionalnim nabojem, sve pozitivno“.

Odvjetnik Karačić je u dokaznom postupku naveo da se pjesma „Bojna Čavoglave” uz stihove „Za dom spremni“ izvodi od 1991. godine, da je prema podacima Hrvatskog društva skladatelja (HDS), koje se bavi zaštitom autorskih muzičkih prava, ta pjesma na televizijskim i radijskim postajama od 1998. do 2017. godine izvedena 1.700 puta, te uvijek na koncertima u živo.

Podsjetio je da ta pjesma nikada nije izvedena bez predmetnih stihova i da je dio službeno objavljenih nosača zvuka Croatia Recordsa, te službenog spota uz pjesmu na kojoj su dokumentarne snimke Marka Perkovića Thompsona i njegovih suboraca iz HOS-a s kojom je on 1991. godine branio selo Čavoglave od srpske agresije. Istaknuo je da se uzvik “Za dom spremni” u sklopu pjesme “Bojna Čavoglave” ne može tumačiti jednoznačno i isključivo povezivati s totalitarnim režimom NDH.

“Izraz nije sporan, mogu biti sporne samo okolnosti koje ga okružuju. Izraz ‘Za dom spremni’ može se koristiti u drugačijim okolnostima, može biti sporan, ali u Domovinskom ratu to je bio izraz bunta i poziv na mobilizaciju, borbeni poklič za plašenje neprijatelja i taj ‘Za dom spremni’ nema nikakve veze s onim koji veliča NDH”, rekao je novinarima Karačić nakon nepravomoćne presude.

(Hina)

Karačić: Pripremamo pravnu podlogu za nastup Thompsona u Pulskoj Areni! (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Neće biti prihvatnih centara za migrante u susjedstvu Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju u Bruxellesu da neće biti prihvatnih centara za migrante u području hrvatskog jugoistočnog susjedstva te da su na mini summitu o migraciji čelnici 16 zemalja Europske unije uglavnom razgovarali o prihvatnim centrima izvan EU-a.

“Razgovaralo se uglavnom o mogućnostima prihvatnih centara koji bi bili izvan teritorija EU-a, nije bilo rasprave da bi to bilo unutar EU-a. Naprotiv, ideja je da se po uzoru na dogovore s Turskom, Jordanom, Libanonom pronađu rješenja koja bi spriječila veće migracijske valove u budućnosti”, rekao je Plenković novinarima nakon završetka mini summita o migracijama i azilu na koji se odazvalo 16 zemalja članica EU-a.

Na upit razmatra li se mogućnost da ti prihvatni centri budu i na zapadnom Balkanu ili samo u sjevernoj Africi, Plenković je rekao kako od toga vjerojatno nema ništa.
“Moj je dojam da od tih spekulacija da bi to bilo u našem susjedstvu neće biti apsolutno ništa”, rekao je.

Plenković je rekao da je sastanak, koji je sazvao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, bio prigoda za otvorenu razmjenu mišljenja o tri teme.
Prva je politika migracija i azila, gdje o njezinoj vanjskoj dimenziji postoji konsenzus i gdje postoji želje da se nastavi provedba dogovora između Turske i EU-a tako da EU isplati preostali dio sredstava koje je obećao te da se po tom modelu nađu slični aranžmani s drugim državama, osobito na sjeveru Afrike, primjerice Libijom, kako bi se onemogućio daljnji tijek ilegalnih migracija.

Drugo je potpuni konsenzus o zaštiti vanjskih granica EU-a, a treće je pitanje sekundarnih migracija o čemu je načelno dogovoreno da se nastave razgovori o sedam zakonodavnih akata, uključuju i reviziju Dublinske uredbe s ambicijom da se proces dogovaranja unutar EU-a dovrši do kraja godine, rekao je Plenković.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je po završetku sastanka da se svi slažu oko potrebe da se smanji broj ilegalnih migranata, da svi žele zaštitu vanjskih granica i da svi u EU trebaju snositi odgovornost po pitanju migracija.

“Ne može biti da se jedni bave samo s primarnom migracijom, a drugi samo sekundaronom”, rekla je Merkel.
“Svi su odgovorni za sve. Gdjegod je moguće želimo europsko rješenje. Gdje to nije moguće želimo dogovor onih koji to žele kako bi pronašli zajednički okvir za djelovanje”, dodal je njemačka kancelarka.

Rekla je da je na današnjem sastanku pokazano puno dobre volje i da će se sljedećih dana nastaviti raditi na traženju rješenja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da su danas problemi s migracijama manji nego godinu dana ranije jer je EU poduzeo odlučne akcije te da danas “postoji politički pritisak u nekim zemljama članicama u vezi sa sekundarnim kretanjem migranata unutar EU-a”.

(Hina)

 

Višnja Starešina: Hrvatska kao Europska vojna krajina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Njemački mediji o Hrvatskoj: To je najbolja sportska zemlja u svijetu – u čemu je tajna

Objavljeno

na

Objavio

Njemački mediji su se ovih dana raspisali o Hrvatskoj. Puni su hvale za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i hrvatske nogometaše.

Njemački Bild je dao najbolju ocjenu Hrvatske kao sportske zemlje. Njihov novinar piše:

“Hrvatska je najbolja sportska zemlja na svijetu” piše Bild donoseći usporedbu i zaključak: S 4,2 milijuna stanovnika, tek je nešto veća od Berlina (3,5), ali je ipak najbolja sportska zemlja na svijetu.”

Pobrojali su i gotovo sve hrvatske vrhunske sportaše. Počeli su s rukometašima koji su osvojili broncu 2016. godine na Europskom prvenstvu, nastavili s vaterpolistima koji su 2017. godine bili svjetski prvaci, te bili na svakom natjecanju među favoritima, piše Fenix-magazin

bildSpomenuli su i tenisku zvijezdu Gorana Ivaniševića koji je 2001. godine osvojio Wimbledon, Janicu Kostelić, jednu od najuspješnijih skijašica u povijesti tog sporta,  koja je osvojila ukupno četiri olimpijska zlata i dvije srebrene medalje.

-Kako to da je jedna mala zemlja tako velika u sportu? U čemu je tajna, pitaju se novinari Bilda.

Odgovor su pokušali dobiti od košarkaške legende Dine Rađe, koji im je je rekao: – To je nama u genima, ali i u dobrom školskom sustavu, rano prepoznajemo talente i ulažemo u njih.”

Osim njemačkih medija, i Nijemci ovih dana čestitaju mnogim Hrvatima, kolegama na poslu, prijateljima te hrvatskim dužnosnicima u Njemačkoj.

Veleposlanik RH Gordan Grlić Radman dobio je doista lijepu čestitku iz gospodarske udruge Geesthacht u kojoj poslovni savjetnici Leo Benjas i Erika von Cochenhausen čestitaju na zaslužnoj pobjedi naše reprezentacije.

“Hrvatska momčad je pokazala čudesnu i zadivljujuću volju, želju i trud za pobjedom i to za svoju Hrvatsku.”, piše između ostalog u pismu kojeg potpisuju Leo Benjas i Erika von Cochenhausen.

Fenix-magazin/MD

 

To je zemlja nas Hrvata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori