Connect with us

Reagiranja

Thompsonov menadžment: “…oni će mrziti mi ćemo ljubiti, svaku stopu svog, doma jedinog!”

Objavljeno

on

Inicijativa mladih za ljudska prava ponovno je došla u središe medijske pažnje nakon što je 10. lipnja ove godine na adresu Izvršnog odbora Uefe uputila pismo u kojem traže od te europske nogometne institucije da zabrani službenu pjesmu hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u nogometu u Francuskoj. Riječ je o legendarnoj pjesmi Marka Perkovića Thompsona “Lijepa li si” za koju u spomenutoj organizaciji smatraju kako je, citiramo pismo, “nacionalistička i ksenofobna” pjesma. U pismu navode kako je pjesma, opet citiramo, “pravi poziv na mržnju koja predstavlja neprihvatljivu agresiju jer promovira osvajačke težnje prema teritorijima Bosne i Hercegovine”, kraj citata.

[ad id=”93788″]

Što se tiče samog Thompsona, Inicijativa u pismu navodi kako je on, citiramo, “ultranacionalistički pjevač” koji na svojim nastupima koristi, opet ih citiramo – “simbole povezane s onima koji su odgovorni za genocid nad Židovima, Romima i Srbima u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata”, kraj citata.

Inače, ovo nije jedini ovakav istup Inicijative mladih za ljudska prava. U razne europske političke i kulturne centre redovito šalju agresivna i propagandna pisma koja su uglavnom usmjerena protiv Hrvatske i njenih institucija. Znakovito je kako su propagandne aktivnosti organizacije naglo porasle nakon formiranja nove Oreškovićeve vlade. Upravo je Inicijativa organizirala međunarodnu kampanju u kojoj se imao difamirati novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović kojeg su optužili za revizionizam i relativizaciju ustaških zločina tijekom Drugog svjetskog rata.

U svibnju ove godine ista je organizacija poslala i otvoreno pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović povodom nepravomoćne osuđujuće presude Tomislavu Merčepu u kojem joj zamjeraju što ga je pozvala kao gosta na svoju predsjedničku inauguraciju početkom prošle godine. Isto tako, nedavno prilikom puštanja na privremenu slobodu branitelja Veljka Marića zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, Inicijativa je osudila ponašanje potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i ministra branitelja Tomislava Medveda zbog, citiramo, “iskazivanja solidarnosti prema ratnom zločincu Mariću”, kraj citata.

Inače, Inicijativa mladih za ljudska prava je dosta fiksirana i na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Početkom ove godine organizirala je nekakav alternativni natječaj za umjetničko rješenje novog Tuđmanovog spomenika na lokaciji Trga dr. Franje Tuđmana u Zagrebu. U svojevrsnoj političkoj egzibiciji nudili su 1000 kuna nagrade onome koji kod izrade Tuđmanovog spomenika bude uvažio, kako su poručili, negativne aspekte njegove vladavine.

Ipak, u kolovozu prošle godine povodom proslave dvadesete obljetnice operacije “Oluja”, Inicijativa je pokazala možda najbeskrupuloznije lice do sada i posve otkrila svoje namjere koje se nimalo ne razlikuju od stavova aktualne političke garniture u Srbiji koju uglavnom čine nekadašnji pobornici i nositelji velikosrpske ideologije iz 90-ih.

Naime, uputili su pismo predsjednici Grabar Kitarović u kojoj de facto traže da se državni vrh odrekne  proslave Oluje zbog određenih zločina koji su se dogodili nakon njenog završetka u ljeto 1995. godine.

“Svaka proslava Oluje proslava je zločina. Budite svjesni da svaki put kad prešutite te zločine, kad odbijete priznati patnju žrtava, kad ne osigurate pretpostavke za procesuiranje odgovornih, na neki način sudjelujete u njihovom nastavku”, poručili su predsjednici članovi Inicijative.

U cijeloj priči najapsurdnije je to što Inicijativu financira – Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva! Riječ je o državnom tijelu koje je 16. listopada 2003. godine posebnim zakonom (NN173/03) utemeljio Hrvatski sabor i koje ima cilj navodno primicati razvoj civilnog društva u Hrvatskoj. Kako? Jednostavno – novcem hrvatskih poreznih obveznika. Dakle,  Inicijativa se financira uglavnom iz državnog proračuna, točnije iz sredstava namijenjenih Uredu za udruge te iz prihoda igara na sreću i nagradnih igara.

Evo što je u razgovoru za CroPortal menadžment Marka Perkovića Thomspona rekao o pismu kojeg je Inicijativa mladih za ljudska prava uputila Uefi u kojem, vidjeli smo, teško optužuje pjevača:

“Thompsona su i do sada takve i slične udruge optuživale bez ikakvih argumenata. I što kažete, da to sve financira država? Zaista neobično. Pa evo i ovim putem pozivamo institucije hrvatske države da reagiraju na ove laži i optužbe jer ovdje se ne radi samo o Thompsonu već o hrvatskoj reprezentaciji, navijačima i u konačnici o kaznenim djelima i blaćenju hrvatske države. Pozivamo i tu udrugu da javno objavi kada i na kojim je to nastupima Marko Perković Thompson koristio simbole povezane s onima koji su odgovorni za genocid nad Židovima, Romima i Srbima u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Naravno da su to laži jer Thompson nikada nije koristio takve simbole! I da, naravno da ćemo ih tužiti. Drago nam je da je HNS, naši reprezentativci i navijači stali u obranu pjesme “Lijepa li si” i pokazali što misle o ovakvim i sličnim podvalama. I za kraj jedan Thompsonov stih: “…oni će mrziti mi ćemo ljubiti, svaku stopu svog, doma jedinog!” – poručili su za naš portal iz Thompsonovog menadžmenta.

[mom_video type=”youtube” id=”kYCMgXgsC_c” width=”763″ height=”385″]

[ad id=”93788″]

Cro-portal.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari