Pratite nas

Zanimljivosti

‘Tiha noć’ – Najpoznatija pjesma slavi 200. rođendan

Objavljeno

na

Najpoznatija božićna pjesma na planeti “Silent night”, odnosno u prijevodu “Tiha noć”, čija je verzija u izvedbi Binga Crosby treći najprodavaniji singl svih vremena, nastala je prije 200 godina.

Joseph Mohr i Franz Xaver Gruber 24. prosinca 1818. godine prvi put izveli su pjesmu “Stille nacht” (Tiha noć) u Oberndorf kod Salzburga.

Pjesmu je napisao Joseph Mohr, mladi svećenik iz Salzburga, a autor muzike je učitelj i orguljaš Franz Xaver Gruber iz Gornje Austrije. Dvjesta godina kasnije pjesmu pjeva oko dvije milijarde ljudi na više od 300 jezika i dijalekata širom svijeta.

Prvu planetarno poznatu popularnu (easy listening) verziju snimio je 1935. godine američki pjevač Binga Crosby i ona je u “Guinessovu knjigu rekorda” upisana kao treći najprodavaniji singl svih vremena.

“Stille nacht”, kako se izvorno zove ova pjesma, UNESCO je proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom i svjetskom pjesmom mira. Veliki jubilej slavi se ove godine u velikom stilu na 13 lokacija u Salzburgu, Tirolu i Gornjoj Austriji. Mnogi ne znaju da se izvori pjesme mogu naći u okolici Salzburga, te da je Franc Ksaver Gruber rođen i odrastao u Gornjoj Austriji te da se pjesma proširila preko Tirola.

Porijeklo i širenje pjesme

Joseph Mohr, rođen u Salzburgu, 1816. godine napisao je dirljive stihove pjesme “Stille nacht” kao mladi pomoćnik svećenika u Mariapfarru. Dvije godine kasnije upoznao je učitelja Franza Xavera Grubera u Oberndorfu, kod Salzburga, te mu je predao tekst pjesme sa zahtjevom da komponira melodiju. Obojica su prvi put izveli pjesmu u crkvi svetog Nikole u Oberndorfu. Tada su pjesmu izveli na gitari, s obzirom na to da prema legendi orgulje nisu bile u funkciji jer su ih načeli miševi.

Samo nekoliko godina kasnije pjesma je stigla do Tirola, preko Carla Maurahera, graditelja orgulja u dolini Zillertal. Nakon toga glazbeno talentirane farmerske obitelji putovale su širom Europe i nastupale pred publikom. Braća Strasser i pjevači Rainer iz Zillertala posebno su zaslužni za širenje pjesme po Europi, Americi i Rusiji.

Mnoge od 13 lokacija u Austriji koje su na neki način povezane s pjesmom “Stille nacht” već neko vrijeme obilježavaju jubilej u muzejima, izložbama ili memorijalnim pločama i kapelama. Ove godine, kada se slavi velika godišnjica, ovi se napori udvostručuju kako bi još više oživjeli pjesmu.

Tiha noć

1. Tiha noć, blažena noć,

Sve već spi, samo bdi

Josip blag i Marija s njim;

Milo dijete u jaslama tim

Spava u slatkome snu!

2. Tiha noć, blažena noć!

Bože moj, smiješak tvoj

Kako blag s ustašca je tih!

Mir nam donosiš sladak i tih,

Sviće nam radosti dan.

3. Tiha noć, blažena noć!

Pjeva svijet rajski svijet

Slaveć’ Boga, tješeći nas;

Lijepih anđela ori se glas:

Došao Isus je spas!

Franc Ksaver Gruber (1787-1863, kompozitor “Tihe noći”)

Kompozitor “Tihe noći” je rođen 25. studenog u Hofburgu (Gornja Austrija). Još u ranoj dobi stekao je glazbeno obrazovanje. Iako je trebalo da izučava zanat svog oca, koji je bio tkalac, ovaj mu je odobrio da postane učitelj. Godinu dana po završetku studija (1806. godine u Riedu u Innkreisu) dobio je u Ransdorfu mjesto učitelja, orguljaša i zvonara. Od 1816. godine svirao je orgulje i u susjednoj općini Oberndorf, gdje je naišao na Josepha Mohra i dvije godine kasnije komponirao poznatu božićnu melodiju. Svoju glazbenu karijeru Gruber je nastavio u Bergdorfu i Halleinu, gdje je preminuo u 76. godina od starosti.

Joseph Mohr (1792-1848, tekstopisac pjesme “Tiha noć”)

Tekstopisac pjesme “Tiha noć” rođen je 11. prosinca 1792. godine u Salzburgu, gdje je proveo svoje djetinjstvo i veliki dio mladosti. U Mozartovom gradu je pohađao školu za svećenike i tu se 1815. zaredio. Njegov ga je poziv odveo u mnoge općine u Salzburgu. Prvo radno mjesto bilo je u Mariapffaru u Lungau, gdje je vjerojatno i napisao tekst ove božićne pjesme. Dvije godine kasnije Mohr je pozvan u Oberndorf, gdje je upoznao Franca Ksavera Grubera. Joseph Mohr je preminuo uslijed plućne bolesti 4. prosinca u Wagrainu, gdje i danas njegov grob i škola koju je osnovao podsjećaju na njegov rad. (bljesak.info)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković razvili novu metodu za prepoznavanja lica i govora

Objavljeno

na

Objavio

Računalni znanstvenici Instituta Ruđer Bošković razvili su novu metodu grupiranja podataka koja je ocijenjena kao fundamentalni doprinos problemu grupiranja podataka. Nova saznanja moći će se primijeniti na prepoznavanje lica, govora, rukom pisanih brojeva.

Znanstvenici Laboratorija za reprezentacije znanja i strojno učenje Zavoda za elektroniku Maria Brbić i Ivica Kopriva razvili su novu metodu za grupiranje podataka temeljenih na modelu linearnih potprostora kao generatora odgovarajućih funkcionalnih skupina.

”Primjene koje smo ilustrirali u ovom novom radu odnose se na prepoznavanje lica odnosno grupiranje slika lica u skupine koje odgovaraju osobama, zatim prepoznavanje govornika, odnosno grupiranje značajki govora u skupine koje odgovaraju osobama, te prepoznavanje rukom pisanih brojeva, odnosno grupiranje slika u skupine koje odgovaraju znamenkama od 0 do 9.”, objašnjava Ivica Kopriva.

Rad je objavljen u jednom od najutjecajnijih znanstvenih časopisa u području računalnih znanosti i umjetne inteligencije ‘IEEE Transactions on Cybernetics’, koji se po faktoru odjeka 8.803 svrstava na treće mjesto u tome području.

”Novi algoritmi su značajno poboljšali točnost u usporedbi s postojećim metodama na svim testiranim primjenama.”, zaključuje Maria Brbić.

Što je to strojno učenje?

Strojno učenje je grana umjetne inteligencije koja se bavi oblikovanjem algoritama za automatsku obradu podataka, odnosno to je proces otkrivanja znanja iz velike količine podataka pri čemu računarski sustavi sami automatski poboljšavaju svoje procese kroz iskustvo.

Strojno učenje je temelj podatkovne znanosti, a dijeli se na nadzirano, nenadzirano i polunadzirano.

To je jedno je od danas najuzbudljivijih područja računarske znanosti zbog brojnih mogućnosti primjena od raspoznavanja uzoraka i dubinske analize podataka do robotike, računalnog vida, bioinformatike i računalne lingvistike do medicine.

Neke od najčešćih primjena grupiranja podataka u medicini odnose se na segmentaciju slike. Primjerice, kod CT slike skupine predstavljaju organi, kod PET slike skupine su tkiva, kod mikroskopske slike histopatoloških preparata skupine su tkiva i/ili stanice, a kod slike optičke koherentne tomografije oka, primjerice, skupine su slojevi unutar mrežnice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Pola stoljeća nakon bijega iz Alcatraza javio se FBI-ju

Objavljeno

na

Objavio

Podvig po kojem je snimljen film

Američki FBI ponovno otvara istragu o tri poznata bjegunca iz Alcatraza, nakon primitka pisma kojeg je poslao jedan od njih.

U javnost je puštena informacija o pismu kojeg je u FBI poslao John Anglin. Anglin je jedan od trojice bjegunaca koji je još 1962. godine navodno pobjegao iz najpoznatijeg svjetskog zatvora – Alcatraza. Pismo je u FBI stiglo 2013. godine, ali javnosti je pokazano tek ovaj tjedan, prenosi  UNILAD. 

Anglin je pobjegao iz zloglasnog Alcatraza zajedno sa svojim bratom Clarencom i zatvorenikom Frankom Morrisom. U pismu agenciji je naveo da će dozvoliti da ga ponovno uhite uz uvjet da mu se u zatvoru pruži medicinska njega.

Moje je ime John Anglin. Pobjegao sam iz Alcatraza u lipnju 1962. zajedno sa svojim bratom Clarencom i Frankom Morrisom. Imam 83 godine i u lošem sam stanju. Imam rak. da, svi smo pobjegli te večeri, ali jedva. Frank je preminuo u listopadu 2005 godine. Njegov se grob nalazi u Alexandriji pod lažnim imenom. Moj je brat preminuo 2011. Ako na televiziji javno obećate da ću ići u zatvor na godinu dana i dobiti potrebnu medicinski pomoć, napisat ću vam novo pismo u kojem ću otkriti gdje se točno nalazim. Ovo nije šala, ovo je zaozbiljno i ovo je iskrena istina“, stoji u pismu kojeg objavljuje UNILAD.

Alcatraz je izgrađen kao zatvor iz kojeg “nitko ne može pobjeći” na otoku u zaljevu San Francisca, a okružen je nepredvidljivim i opasnim strujama. Do sada je 36 zatvorenika pokušalo pobjeći. Misteriozni bijeg braće Anglin i Morrisa koji su pobjegli, nikada nije razriješen i nije se znalo jesu li preživjeli. Njihov je bijeg i tema filma iz 1979. godine, Bijeg iz Alcatraza. Prema UNILAD-u, nekoliko članova obitelji Anglin je izjavilo da su sva trojica preživjela i ostvarila kontakt s obiteljima. Američko je ministarstvo zatvor otvorilo 1934. godine, a u njemu je boravio i jedan od najpoznatijih kriminalaca, Al Capone. Zloglasni je zatvor završio s radom 1963. godine, a danas se može posjetiti uz turističku turu. Turisti mogu posjetiti glavnu ćeliju, svjetionik, knjižnicu, poznatu zgradu 64 i dvorište.

Službene stranice agencije FBI opisuju kako je ovaj trojac pobjegao iz zatvora. Ujutro su u njihovim krevetima pronađene lutke izrađene od plastike, boje i pravih dlaka ljudske kose, što je zavaralo noćne čuvare. Zatvor je odmah po otkriću lutaka zaključan i započela je potraga za bjeguncima. Na kraju je skupljeno dovoljno dokaza da se uspostavi vremenska crta i način bijega. Trojac je pobjegao s krova zatvora do kojeg je stigao putem ventilacijskih otvora. U vodi su pronađeni komadići drveta i ručno izrađen prsluk za plivanje. FBI u ovom trenutku ispod teksta, još uvijek ima napomenu da je istraga službeno zatvorena 1979. godine, te predana u nadležnost šerifa koji i dalje istražuju događaj iako je nemoguće da je trojac preživio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari