Pratite nas

Vijesti

Tihićev odgovor na Čovićev prijedlog: Ukidanje Federacije dolazi u obzir ako se ukine i Republika Srpska

Objavljeno

na

[dropcap]L[/dropcap]ider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija kako ta stranka nije spremna ponovno biti dio vlasti nešto više od godinu dana do Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2014. godine.

S obzirom na okolnosti kako je SDA izbačena iz vlasti i sve ovo što je do sada urađeno, odnosno što ništa nije urađeno u korist Bosne i Hercegovine, nego samo na njenu štetu, SDA sada nije spremna razgovarati i sudjelovati u vlasti do kraja ovog mandata. Neka odgovornost za to snose oni koji su dio vlasti i koji su izbacili iz SDA iz Vijeća ministara BiH – govori Tihić za agenciju Anadolija.

Ipak, nastavlja on, SDA se trudi da biti dio rješenja kada je riječ o implementaciji presude u slučaju ”Sejdić-Finci”, vojne imovine, odnosno svih pitanja čije rješavanje je neophodno na putu kao NATO-u i Europskoj uniji (EU).

Prije nekoliko dana sam razgovarao s Draganom Čovićem, liderom HDZBiH, i iznio sam nekoliko varijanti mogućeg načina provedbe presude u slučaju Sjedić-Finci do 16. rujna kad će o tome razgovarati naši predstavnici. Nadam se da ćemo tada doći do jednog usuglašenog stava. Opcije su otvorene, dakle, i direktnoga, a i indirektnoga izbora. Na sastanku rukovodstava 16. rujna otvorit ćemo pitanje Mostara, Brčkog i ‘mješovitih kantona Srednjobosanskog (SBK) i Hercegovačko-neretvanskom (HNK)”, ističe Tihić.

Na pitanje što misli o Čovićevom prijedlogu o ukidanju Federacije BiH, Tihić je rekao da to “nije realno i moguće”.

To nije po Daytonskom sporazumu… Tu onda zadire u suštinu Daytonskog sporazuma. Mi nismo na tu temu spremni razgovarati. To dolazi u obzir samo u slučaju simetrije, dakle, da se ukine i Republika Srpska (RS) – rekao je.sulejman-tihic2

Tihić je pozvao sve probosanske stranke na koaliciju za Opće izbore 2014. godine u RS-u.

Mi smo spremni kao i na izborima prošli put da pravimo predizbornu koaliciju u RS. Jer, događa se rasipanje glasova. To je bilo prošlog puta, izgubili smo najmanje dva poslanika u Skupštini RS za što je nedostajalo 1.200 glasova. Neke stranke su dobivale i po 5.000 glasova no nisu dobile poslanika. Spremni smo sa svima, sa svim strankama bosanske orijentacije, praviti predizbornu koaliciju u RS”, rekao je Tihić.
Spremni na postizborne koalicije u FBiH

No, na izbore u Federaciji BiH SDA će definitivno sama, tvrdi on.

Kada je u pitanju FBiH, tu ćemo svakako ići samostalno. Poslije izbora otvoreni smo za koalicije za svima sa kojima se možemo dogovoriti i čiji programi su slični našem- potvrdio je čelnik SDA.

Upitan što će SDA učiniti u pogledu posljednjih napada na Bošnjake u RS, jer ta stranka ima svoje predstavnike u organima u RS i da tamo praktično jedini predstavljaju Bošnjake, Tihić je istaknuo da se njegova stranka bori onoliko koliko ima glasova.

Činimo sve da im poboljšamo poziciju Bošnjaka u RS. Osim toga, znate da je zamjenik predsjednika naše stranke Bakir Izetbegović uspio isposlovati kredit za povratak od 100 milijuna eura od Turske. I to je aktivnost SDA. Tu je i naš rad na terenu kad je u pitanju popis. Nijedna stranka nije aktivna kao SDA oko ovog pitanja. Ne znam je li uopće ijedna druga stranka angažirana na tim poslovima osim nas. Mi svaki dan radimo kako bi se taj popis proveli na zakonit način. No, naša snaga i moć zavise od broja birača koji glasaju za nas, od birača koji uopće izlaze na izbore. Ovo je apel svima koji žive u inozemstvu da izlaze i glasaju. Onda će naša politička moć biti veća i više će se reflektirati na terenu”, dodao je.

Tihić je ocijenio da Bošnjaci svoju šansu trebaju vidjeti u podjelama u RS-u i činjenici da trenutno na političkoj sceni tog entiteta djeluju dva ujednačena tabora.

Na jednoj strani je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a na drugoj Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP) i druge stranke. Bošnjački predstavnici bi mogli bit značajan tas na vagi i imali bi daleko veću moć da se bore za interese Bošnjaka i povratnika. Ali, građani moraju izaći na izbore i glasovati – poručio je Tihić u razgovoru za agenciju Anadolija.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari