Pratite nas

Istaknuto

Tihomir Dujmović: Ako je netko osim Mosta za reforme, onda je to HDZ

Objavljeno

na

Kakva farsa: nakon što četiri godine nisu proveli ni jednu reformu, što se više druže s MOST-om, SDP-ovi se žešće slažu s prijedlogom njihovih reformi! Jer, sve što MOST predlaže, Milanović je svih ovih godina mogao provesti, no ne samo da ničega od toga nema, nego se on u kampanji izrugivao HDZ-u kada su najavljivali „bolne rezove“.

[ad id=”93788″]

Što su drugo reforme nego rezanje, štednja, šparanje, davanje otkaza onima koji su suvišni i njihovo slanje na burzu? Žurim reći da su reforme nužne, inače ćemo bankrotirati, ali moramo biti svjesni da reforme znače početno još manji standard i još veće stezanje remena da bi nam sutra bilo bolje.

Rezova mora biti

Dakle, reforme svakako donose „bolne rezove“. Ceh pak Milanovićeve politike se najbolje vidi kroz statistiku po kojoj će do kraja godine Rumunjska preteći Hrvatsku po kupovnoj moći! MOST-ovo traženje potpore za reformsku Vladu, što je drugo ime za vladu nacionalnog jedinstva, razumljivo je kupovanje vremena jer MOST niti je kadrovski ekipiran, niti su dospjeli detaljizirati famozne reforme, ali prije ili kasnije Božo Petrov će morati dati odgovor za milijun kuna: HDZ ili SDP?

Premda mu je više puta rečeno da velika koalicija nije moguća, on je uporan, pa sada s Plitvica ističe da traže „reformsku Vladu u kojoj bi bili HDZ i SDP“?! To je u konačnici opet Vlada nacionalnog jedinstva jer i kad se dogovorite oko reformi, morate posložiti Vladu i onda ste opet na početku.

No, ako postoji netko tko je osim MOST-a sklon reformama, onda je to još jedino HDZ ili ako hoćete IFO institut, najbolji njemački ekonomski institut koji je složio iscrpan menu reformi, načine i uvjete provođenja i sve popratne detalje, pedantno kako to samo Nijemci znaju. Kako je SDP bio protiv reformi i niti jednu nije proveo pune četiri godine, onda MOST realno ima samo jednog partnera za velike reforme. U tom smislu valja reći da Ivan Lovrenović i Goran Marić o gospodarstvu misle prilično usklađeno i njihova suradnja u gospodarskim, dakle najvažnijim reformama, bi mogla biti vrlo skladna, upravo bi ona sutra mogli biti motor promjena. SDP nema baš nikoga u svojim redovima koji bi u tom kontekstu mogao sjesti za taj stol. Brojna druga pitanja i razne druge reforme u svojoj pozadini imaju ideološki štih i koliko god MOST bježao od ideologije, on će morati birati partnera i po toj crti.

Petrov i Štulhofer zajedno?

Možete li zamisliti Božu Petrova, nesuđenog svećenika, kako s Jovanovićem dogovara četvrti modul seksualnog odgoja i udžbenik koji bi pripremio nevjerojatni doktor Štulhofer? Možete li zamislit Božu Petrova kako pritišće Crkvu onako kako su to radili Jovanović i Milanović? I premda tako naglašeno bježe od ideologije, Božo Petrov će nam za par mjeseci morati reći uključuje li njegova reformska Vlada i odluku da bude pokrovitelj obilježavanja bleiburške tragedije.

Stoji li i on na poziciji ukidanja Ureda za istraživanje komunističkih zločina ili ne? Hoće li i njegova vlada opstruirati suđenje u Münchenu ili neće? Na sva ta pitanja MOST će neusporedivo brže i skladnije pronaći zajednički jezik s HDZ-om, pogotovo stoga jer se između redova već sada može čuti da je Karamarko svjestan svoje povijesne odgovornosti te da ako jedina prepreka suradnji MOST-a i HDZ-a bude njegova funkcija premijera, da je spreman odstupiti.

Za razliku od Milanovića koji to i danas tvrdokorno odbija, te vrbuje članove MOST-a, odbacujući tako cijelu priču o reformama i takvoj Vladi, uzdajući se samo u trgovinu i golu vlast. I to bi trebao biti važan razlog Petrovu da shvati sa kim ima posla, jer je nakon vrbovanja Prgometa pomalo neshvatljivo zbog čega uopće MOST razgovara s SDP-om, s obzirom da Milanović u sramnoj epizodi lex Prgomet nije ništa manje amoralan od Prgometa.

U riječ, Petrov nema razloga vjerovati ni jednom ni drugom. S druge strane, pregovori bi se morali požuriti jer situacija s migrantima i islamskim terorom eskalira, a mi na vlasti imamo ljude koji ništa ne razumiju.
Jedna od osoba koja je izvela pokolj u Parizu je migrant koji je prošao kroz Hrvatsku, a mi imamo ministricu vanjskih poslova koja je baš nekako u vrijeme kad je taj zločinac prolazio kroz Opatovac rekla onako znalački, kako samo ona zna, onako arogantno, kako samo ona umije, da se u kolonama migranata ne nalaze nikakvi teroristi jer da teroristi putuju biznis klasom zrakoplovima, a ne pate se danima po balkanskoj ruti.

Ta rečenica Vesne Pusić i činjenica da je upravo kroz Hrvatsku prošao čovjek koji je zalio u krv Pariz, govori da mi imamo za ministricu vanjskih poslova osobu koja ništa ne razumije. Ta njena izjava je na razini kompromitacije gora od „piple mast tras as“ Ingrid Antičević Marinović!

Vesna Pusić je tom izjavom pokazala da ona pod milim Bogom ništa ne razumije. A htjela bi biti čelnik UN-a!

Petrov i Pusić zajedno?

Kad je Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Opatovac, odmah je spomenula mogućnost da tu prolaze i teroristi, zanimalo ju je u razgovoru s tim ljudima gdje su im obitelji, upozorila nas je na povratak ISIL-ovaca iz BIH i opasnosti koje te relacije donose. Upozorila je da već sada moramo voditi računa da će migranti pokušati preko BiH ulaziti u Hrvatsku. I nije imala nikakvih iluzija. Vesna Pusić, ta uzdanica pameti lijeve Hrvatske, toliko je politički nepismena da je izgovorila antologijsku rečenicu, ističući da nema šanse da se u migrantima švercaju teroristi jer da oni lete biznis klasom. Žena fakat zna!

Dakle, dok Božo Petrov kao na veliku maturu poziva vodstva dviju stranaka, on mora znati dvije stvari: da je ista ova Vesna Pusić baš na ovom mjestu neizgovoreni uvjet za suradnju s MOST-om i da dok on razgovara o reformama, u povijesno ključnom razdoblju Hrvatsku u vanjskim poslovima vodi žena koja ništa ne razumije.
Ovoj zemlji treba nova Vlada koja hrabro ide putem reformi i Božo Petrov ima šansu popeti se na najslavnije police hrvatske povijesti, ali on mora znati da je svaki dan njegovih pregovora sudbonosno važan jer mu za to vrijeme vanjske poslove vodi žena koja je politički nepismena!

Tihomir Dujmović

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari