Connect with us

Razgovor

Tihomir Dujmović: ‘Da, strah ponovno vlada Hrvatskom’

Objavljeno

-

Razgovor s novinarom i publicistom Tihomirom Dujmovićem

Od prošloga četvrtka na Z1 televiziji vodite emisiju Press klub Tihomira Dujmovića. Kakav će biti koncept emisije i hoće li se emisija moći gledati i na drugim lokalnim televizijama?

Press klub je zamišljen kao analiza tjednih događaja od strane u prvom redu novinara konzervativno-suverenističkog svjetonazora, koje nemate prilike gledati na tv ekranima jer su zapravo stavljeni na crne liste. Kad ste zadnji put vidjeli Šolu, Marijačića, Hodaka ili Ivkošića na HTV-u?

O drugim televizijama da ne govorim… U emisiji ćemo analizirati nekoliko najaktualnijih političkih tema i osvijetliti ih artgumentima koji se drugdje iz ideoloških razloga prešućuju. Gdje se emisija može gledati? Z1 za sada pokriva cijelu zagrebačku županiju, sisačko- moslavačku, krapinsko-zagorsku i cijelu karlovačku županiju.

Putem providera kao što je max TV i drugi može se, dakako, gledati u cijeloj Hrvatskoj, a zahvaljujući nekodiranom satelitu Z1 se može gledati u cijelom svijetu. Emisija se redovito stavlja i na You tube kanal te je unatoč skromnoj promidžbi preko 25 tisuća gledatelja pogledalo emisiju što je za prvu emisiju sjajno.

Ne nastavljate angažman u emisiji „Peti dan“?

Ne, na HTV-u su odmah skočili na noge, jedva su dočekali da me se riješe. Ja sam tamo bio neželjeno dijete, vidjelo se od prvog dana. U emisiju sam pozvan mailom, kao da imam koronu… Što ću Vam više reći… Sada čujem da je cijelo vrijeme na moje nastupe bila alergična glavna urednica Trećeg televizijskog kanala Vlatka Kolarević, što je skandalozno ako je točno. Jer, valjda je smisao emisije čuti sva stajališta, kako god bila nekome nesimpatična…

Voditeljica je bila po meni naglašeno pristrana i rijetko bi bez prekidanja dopuštala da se do kraja artikulira ono drugo stajalište. Kad su me izbacili? Kada je u medijima ojavljena vijest da se sprema „Pres klub“, već su mi na temelju tog napisa zabranili daljnje sudjelovanje u emisiji, a da me nitko nije pitao je li to točno. Pazite!

U trenutku kad je izašao prvi tekst o mom novom projektu, a još nije bilo jasno da će prva emisija krenuti baš na taj termin, oni su me svejedno, bez da provjere, izbacili iz emisije. A kako? Pa ne niti ljudski niti profesionalno, nego je urednica pobrojala tko je sve u idućoj emisiji i mene na popisu nije bilo.

Premda smo napravili detaljne planove do kraja godine i točno se zna kad tko nastupa. Taj sam petak i ja trebao biti u emisiji po starom planu. Bez i jedne riječi ičega, samo je pušten novi popis gostiju i odande sam vidio da su me izbacili.

Tražio sam objašnjenje, pa mi je rečeno da obzirom na medijske najave, pazite, obzirom na medijske najave!, do daljnjega ne mogu sudjelovati u emisiji, a da će o mom konačnom statusu odlučiti vodstvo kuće! Rečeno mi je da ne mogu imati talk show i nastupati u jednoj ovakvoj emisiji što je nonsens jer sam ja tamo bio jedan od komentatora i ništa više.

Ali, jedva su dočekali bilo kakvu mogućnost da me izbace. I to ne ljudski, da me se nazove i kaže, nego ovako nisko… Prije tri godine su mi tamo ukinuli talk show, sad su me izbacili i iz ove emisije gdje sam tjedno uspijevao govoriti desetak minuta. Ne može ni toliko. Nemam iluzija o tome da se radi o eminentnoj odluci aktualne vladajuće politike koja diskretno upravlja televizijom.

Inače, kad govorim o pritiscima ove vlasti prema meni, moram spomenuti da sam između te dvije zabrane uslijed političkih pritisaka odbijen unatoč deset izdanih knjiga i tri kazališne predstave koje su nastale po mojim tekstovima čak i u članstvu za Društvu književnika Hrvatske.

Đuro Vidmarović kao tadašnji predsjednik me je izvijestio da je odlučeno da ne mogu biti član DKH! Više od godinu dana su vijećali, kao da sam neki terorist! Sad pogledajte popis članova DKH, pogledajte koliko tamo ima pisaca, pobrojite njihove knjige i objasnite mi kako je moguće da s deset izdanih knjiga i to raznih sadržaja, te tri kazališne predstave koje su nastale po mojim tekstovima, jedna od knjiga je baš pisana kao dramski tekst, po kojim dakle kriterijima, osim po golim ideološkim, ne mogu biti član tog cehovskog udruženja?

Đuro Vidmarović kojeg nisam htio prozivati dok je bio na toj funkciji, da ne bi ispalo da vršim pritisak, jedini zna puni odgovor na ovo pitanje. Meni taj odgovor nije dao.

Zašto ste između HRT-a i Z1 izabrali Z1?

Stavljen pred dilemu, nisam dvojio, odmah sam se odlučio za Z1. To je mala, ali perspektivna televizija u kojoj nema straha kojeg inače možete rezati po hodnicima na Prisavlju. Ja sam im predložio projekt, složili su se, pripremili tehničke pripreme, tražio sam samo da imam potpunu, ali potpunu slobodu u odabiru tema i gostiju, pristali su i počeli smo raditi.

Nevjerojatno jednostavno, ne sjećam se takvog početka, a vodio sam talk show 12 godina na lokalnim televizijama i onu jednu nesretnu godinu na HTV-u. Na HTV-u sam se, osobito sada, morao boriti danima da neku aktualnu temu uopće stavimo na dnevni red analize te su rasprave znale trajati danima, onda bih se morao izboriti za adekvatnu minutažu što isto tako nije bilo lako.

Primjerice, imao sam pripremljene sve moguće prigovore iz Trumpovog stožera glede legalnosti izbora u SAD-u da bi u emisiji dobio jednu minutu za tu temu! Čak i u takvim uvjetima su jedva dočekali da pronađu neki izgovor da me se mogu riješiti.

Pazite tu razinu nekolegijalnosti, neprofesionalnosti ako hoćete i neljudskosti: imate odluku vodstva kuće da se na mene ne računa, ali mi to ne priopćuje voditeljica i urednica emisije, nego samo javlja popis gostiju u idućoj emisiji gdje me nema! Ni riječi obrazloženja!

Dakle, voditeljici ni njena urednica Vlatka Kolarević nije predložila da me se kulturno nazove na telefon i objasni o čemu se radi, nego su problem riješili administrativno! Tek na moje inzistiranje da mi se objasni zašto me nema u planu emisije kreće ovo objašnjenje da su „vidjeli u medijima da se spremam za talk show pa…“. U takvoj atmosferi nitko ne želi raditi…

Korona-kriza danas predstavlja temu koja u medijskom prostoru „ubija“ sve druge teme. Kako komentirate postavljanje medija u ovoj krizi?

Gledajte, u situaciji potpune kontrole mainstream medija koji ipak oblikuju najveći dio društvene svijesti, korona kriza se prati na način da se maksimalno zaštiti Vlada i sam premijer.

Na potpuno nevažnim temama iscrpljujemo se danima samo da se kupuje vrijeme, nemamo nikakav uvid u to kako to rade druge države, nemamo kako upozorova Đikić čak niti vjerodostojne i jasne podatke o broju zaraženih i umrlih niti se grješke vlasti i stožera stavljaju u prvi plan. O radu kafića danima, o fiktivnom planu cijepljenja danima, o aktualnim situacijama samo optimizam, a kad su brojke zastrašujuće ide šutnja! I tako tjednima.

I sad za kraj ovo neostaljinističko izbacivanje dobronamjernih stručnjaka iz Vladinog znanstvenog savjeta. A tek obrazloženje iz Vlade: nismo ih potjerali samo smo im rekli da suradnja nema smisla! Suradnja nema smisla jer su ih kritizirali, pazite tu logiku. Ako ćete nas kritizirati onda nam ne možete biti savjetnici? Možete nam biti savjetnici samo ako ćete nas hvaliti! Pa tu logiku nismo čuli od osamdesetih!

Kako je Tito govorio: demokracija može, ali ne za reakciju! E to vam je ta pamet! Dakle sad je kristalno jasno: u prvi lockdown koji smo svi podržali jer od straha nismo znali što se sprema, taj prvi lockdown je bio u izravnoj predizbornoj funkciji. Podijeljen je novac i vlast je sjajno odglumila skrb za sve nas. Novcem koji ćemo opet mi morati nadoknaditi dakako. Da prava, temeljita briga de facto ne postoji vidjelo se iz činjenice da smo iz lockdowna ušli u turističku sezonu bez ikakvih preduvjeta.

Mogli ste ovamo doći ljetovati taman da vam cijela obitelj ima koronu. Nikakvih potvrda o zdravstvenom stanju nismo tražili od turista. Po čemu ste onda vodili brigu o ovom narodu? Tisuće stranih jahti je ulazilo ovamo, tisuće turista se šetalo po restoranima, a da ih nitko nije pitao baš ništa.

Država koja brine o svojoj naciji to ne radi. Ljeto s druge strane uopće nije iskorišteno da se pripremimo za jesen, makar je bilo kristalno jasno što nam se sprema. Ali, ni to se ne bi osvijestilo da nisu alarmantno reagirale druge države upozoravajući svoje državljane na razuzdanu Hrvatsku.

Ovih dana će nam austrijski kancelar Kurtz biranim riječima reći da su se mnogi Austrijanci zaraženi vratili s ljetovanja iz Hrvatske. Ali, izbori su završili i svima je sve bilo svejedno. Pa čak ni dva kata KB Dubrava se nisu počela adaptirati krajem lipnja da budu gotovo do jeseni, nego tek na jesen! Katastrofa. I onda je sve buknulo!

Tisuće i tisuće zaraženih i stotine i stotine mrtvih! Svi apeli da se uvedu restriktivne mjere vlast je odbijala premda su sve ozbiljne države u Uniji krenule s lockdownom. I što rade mediji? Pišu da takve oštre mjere vani ne daju rezultate, kako bi pokrili vlast koja je neodlučna da ne može biti neodlučnija!

Uz to, iako smo ovog proljeća vidjeli da nemamo niti 50 posto vlastitih prehrambenih potreba, vlast ne kreće na jesen s „revolucionarnim“ mjerama u poljoprivredi, jer u nekoj drugoj pandemiji ako se čvrsto zatvore granice umirat ćemo od gladi. Još uvijek se pogoduje uvoznom lobiju čak i u ovakvim situacijama. Nevjerojatno!

Kako bi ocijenili snalaženje Vlade i Stožera u aktualnoj krizi?

Vlada je bila krajnje pragmatična na proljeće i vidjela je svoju veliku šansu na parlamentarnim izborim. I u tome je uspjela. Ista garnitura je dobila izbore, prije toga podijelivši naciji puste milijarde glumeći dobrotvore. Ali, kad je situacija bila sto puta gora, sada u studenom, odugovlačila je preko svake mjere jer joj se to nije učinilo politički oportunim.

Nema, naime, više izbora! A strašno puno košta! Stožer se borio kako je znao i umio, da se njih pita vukli bi se puno adekvatniji potezi, jasno je da Vlada odnosno Plenković do kraja upravlja tim procesima.

Kažnjavate na proljeće čovjeka koji na traktoru vozi gnojivo na njivu, a puštate tisuće Torcidaša da slave na sred Rive bez ikakvih ograničenja. Što je politika ako to nije politika? Ali kakva? Oportunistička! Problem je uvijek isti: struka i politički interesi. Vani i Merkelica i Macron baš kao i Kurz slušaju struku jer ne žele preuzeti odgovornost za katastrofu, ovdje politika vodi glavnu riječ, zato smo i izbili na čelna mjesta po broju zaraženih u cijeloj Europi. I kad vam znanstvenici znanstveno objasne da griješite,a vi ih izbacite iz savjetničkog tima! A pogledajte našu statistiku, pogledajte u kojem trenutku oni govore ovako kritički.

Zamislite, od deset županija, odnosno regija u kompletnoj Europskoj Uniji, na listi prvih deset najzaraženijih nalazi se čak šest hrvatskih županija. Kad ste vidjeli naslovnicu novina s tom informacijom ili prvu vijest mainstream televizija? Čeka se da broj zaraženih opadne da se može krenuti s hvalospjevima. Ta medijska manipulacija je sveobuhvatna i tiče se svih relevantnih političkih tema i to manipuliranje je zastrašujuće.

Kako komentirate novi sastav Hrvatskog sabora?

Novi sastav Sabora je donio jednu svježinu i pokazao stanovitu vitalnost oporbe. Nažalost, rascjepkanost desne opcije je ponovo minimalizirala njihovu snagu. Više ne razumijem logiku Mosta. Danas je kristalno jasno da su jedina, ali ovaj put moguće ozbiljna oporbena snaga Most i Domovinski pokret pod uvjetom da idu zajedno.

Zbog čega tog zajedništva nema, ja ne mogu razumjeti. Iz Domovinskog pokreta ističu da su prihvatili podržati neke Mostove kadrove za lokalne izbore, ali da niti na tako nešto nema nikakvog odgovora iz Mosta. Takvo držanje je savršeno za teorije zavjere… Da su išli na parlamentarnim izborima zajedno imali bi 33 zastupnika što je respektabilna snaga. Danas je jasno da ako idu zajedno mogu osvojiti niz gradova čak i neka vrlo utjecajna gradonačelnička mjesta. Zašto unatoč tome nemate suradnje, sve je misterioznije…

Čini se da HDZ danas ima neprijepornu vlast, a predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je i o sanitarnim kordonima protiv oporbe i jamčio kako ova nikada ne će doći na vlast. Kako gledate na takve postupke?

Mislim da sam među prvima reagirao na zastrašujuću konstrukciju premijera Plenkovića koji je rekao u jednom trenutku da garantira da Domovinski pokret i čini mi se Most nikad neće doći na vlast. Gledajte, kad to kažete kao čelnik izvršne vlasti, to je jezivo. Jer, vi možete garantirati da netko neće doći na vlast samo na dva načina: lažiranjem izbora ili nasiljem!

Pa onda ona teza o sanitarnom koridoru… jezivo… Hoće li netko pobijediti i treba li oko nekoga graditi sanitarni koridor u demokraciji može odlučivati jedino narod na izborima. Sve drugo je teror, sve drugo je uvod u totalitarizam. Ja mislim da je duboko pogrješno što se išlo na koaliciju s manjinama, a u naravi sa srpskom manjinom jer kako vidimo druga se i ne spominje, zato jer je povijesna ostavština na tu temu vrlo suspektna. Osim toga veliko pomirenje Hrvata i Srba ne može krenuti iz Grubora. Oprostite, ali ne može.

U ratu u kojem su Srbi krivi za 95 posto zločina pomirenje ne može krenuti tako da kompletna hrvatska vlada kleči pred srpskim žrtvama. Da i njihovoj muci se treba pokloniti i tamo treba zapaliti svijeću, ali prioritet u politici je ponekad, znate – sve! Ovo tim prije što srpska manjina evo 25 godina odbija jasno i glasno reći: oprostite, krivi smo.

Mislim da je to duboko dakle pogrješan potez koji će u budućnosti imati niz implikacija jer će svaka druga vlast koja će htjeti afirmirati pravu povijesnu istinu biti tretirana kao drugo ime za ustašku vlast. Zašto? Zato jer je sada Plenković pokazao da postoje „zdrave“ snage u Hrvatskoj koje mogu ići točno na crti Pupovčevih planova i želja. Svi drugi će sutra biti tretirani kao radikali i novovremene ustaše.

Imate li dojam da se kompletna hrvatska politička budućnost na neki način veže uz Bruxelles i da se uopće ne razmatraju moguće alternative? Osim novca iz EU-a, a znamo da besplatni ručak ne postoji, stvara se dojam da drugih ideja za ekonomski oporavak nema…

Da, potpuno smo se predali Bruxellesu, Kolinda Grabar Kitarović nije uspjela nametnuti Jadran-Baltik jer je cijelo vrijeme u tome bila sabotirana od Vlade koja isključivo gleda u Bruxelles. Mi se nismo priključili ni Mađarskoj ni Poljskoj u zaštiti istih onih katoličkih vrijednosti koje baštini hrvatski narod, Americi smo od prvog dana okrenuli leđa. Politika bez alternative je bila i ostala početnička, mislio sam da smo bar to naučili u ovih 30 godina samostalnosti.
Kako gledate na dosadašnje profiliranje oporbene scene?

Plenković je odbacivanjem desnice iz HDZ-a stvorio prostor za Domovinski pokret. Pokazuje se da je on preko svake mjere alergičan na desna politička stajališta, o demokršćanstvu da ne govorim, tako da danas u njegovoj blizini nemate, ali niti jednog desničara. Oprostite, Medved to nije, a Krstičević se sklonio na savjetničko mjesto! Sve što je vuklo na desno od Brkića, preko Tolušića i Gorana Marića, letjelo je van! A onda se pokazalo da je stega tako jaka da je i teren podržao Plenkovića. I tu treba stati. Ako je tome tako, a jest, onda se toj činjenici treba nakloniti, priznati je i prihvatiti Plenkovića kao volju HDZ-ove baze. Tu se više ništa ne može problematizirati. Tragedija počiva u tome što po meni takav HDZ očišćen od desnice jednostavno nema budućnosti. Nema! Da je ova Plenkovićeva opcija uistinu hrvatska pretežita biračka volja, onda Tuđmanov HDZ nikad ne bi uspio.

Na ideološkim razvalinama HDZ-a koje je napravio Plenković, prezirući u prvom redu sve koji su bili protiv Istanbulske konvencije, (i svi koji su u HDZ-u glasali protiv nje su zbrisani s političke scene), nastao je Domovinski pokret i ojačao je Most. Činjenica da je Domovinski pokret do sada osnovao preko stotinu podružnica stranke i nekoliko županijskih organizacija svjedoči da nastaje nešto što bi kolokvijalno mogli zvati novi HDZ. Bez starih zabluda, grješaka i lutanja, ali s novom energijom i novom čistoćom i starim neostvarenim idealima.

Razlike između Plenkovićevog HDZ-a i Domovinskog pokreta najslikovitije se mogu vidjeti u Vukovaru. Tamo se Penava časno bori za dostojanstvo tog grada, a vlast mu odgovara tako da državna televizija ne prenosi otvaranje obnovljenog vodotornja. Koliko morate biti bez bilo kakve empatije prema Vukovaru da tako nešto napravite?

Ideja pak o tome da ratni zapovjednik hrvatskog topništva u Vukovaru, Zvonko Milas, baca vijenac za poginule Srbe iz Vukovara, gdje imate masu četnika, perverzija je prvog reda. Gore od toga će jedino biti ako će doista na lokalnim izborima HDZ sa SDSS-om ići na rušenje Penave. Kakve dakle veze ima današnji HDZ s Tuđmanovim HDZ-om, volio bih da mi netko objasni.

Nedavno je donesen tzv. Zakon o strancima kojima je potpuno liberaliziran režima dolaska strane radne snage u Hrvatsku, a statistika nam govori da je Hrvatska u posljednje 2-3 godine postala mjesto useljavanje loše kvalificirane radne snage iz afroazijskih prostora. Kako gledate na ovu problematiku?

Da, ispod radara nam stiže ceh za masovna iseljavanja i tihu promjenu nacionalne strukture. Zakon diktiraju obrtnici i privatnici, jer jednostavno nemaju radne snage, danas vam kompletni Dubrovnik drže radnici iz Trebinja primjerice. No ni takva prekogranična suradnja ne može začepiti sve rupe i uvoz radnika je jednostavno nužan.

Ništa nismo napravili dok su tisuće odlazile, nismo ih ni pokušali zadržati i sada vidimo kakve sve posljedice tako nešto ima. To je zapravo najgori ceh koji nam se ispostavlja, odlazak stanovnika. To je poraz u najdubljem smislu riječi, gotovo da obesmišljuje sva naša nastojanja. Još nije kasno da se trgnemo, još možemo ispraviti stravične pogrješke, tim prije jer se dosta Hrvata bilo prisiljeno vratiti u domovinu obzirom na gospodarsku krizu i otpuštanje ljudi. I o tome sam govorio na vrijeme apelirajući da se pripremimo za njihov povratak, ali Vlada nema baš nikakve empatije za tu problematiku o čemu znanstvenik Šterc nemilosrdno svjedoči već godinama.

Pratite li spor Poljske i Mađarske s Bruxellesom?

Pratim površno i bijesan sam da vanjskopolitički novinari ne objašnjavaju taj spor onako kako se dogodio. To je klasična borba nacionalne države s naddržavom koja diktira sve, čak i vaš duhovni život.

Fascinantno je da se jedna Poljska uzima kao negativan primjer premda su sve njihove autohtone odluke potkrepljene ili referendumom ili legitimnim zakonskim rješenjima. Što još da naprave? Ako Poljska ima rezerve prema istospolnim zajednicama i prema abortusu, a ima iz stotinu razloga koje je ispisala njihova povijest, zbog čega mora imati jednaka rješenja kao Francuska?

To nasilje i to potiranje različitosti ruši Europsku Uniju, jer se Unija postavlja kao nasilnik! Poljska, Mađarska. Češka i Slovačka, dakle Višegradska skupina, ima posve drugačiji povijesni put, drugačiju tradiciju i drugačije potrebe od Francuske, Nizozemske i Danske i neshvatljivo je da ih se tjera da budu jedno te isto. Oni to nikad nisu bili, niti će biti. Prije će nestati Unija negoli će se te povijesne legitimne razlike izbrisati.

Imam dojam da je u Hrvatskoj ponovno stvorena jedna atmosfera straha i šutnje, pojačana aktualnom krizom koja prerasta i u ekonomsku krizu, u kojoj mnogi ljudi pokazuju lice koje nismo od njih očekivali. Mediji gotovo unisono obrađuju pojave i događaje. Kakvo je Vaše gledanje na ovo?

Da, strah ponovno vlada Hrvatskom, to je izvan spora. Model koji je uspostavio vladajući HDZ da u slučaju neposlušnosti letiš sa svakog posla, raznih prinadležnosti i svakog društvenog utjecaja, stvara mentalitet poslušništva, odnosno stvara od ljudi podvojene ličnosti.

Kako bi rekao Josip Jović, vi kad danas razgovarate s nekim viđenijim HDZ-ovcem, on je pun nacionalnog naboja, tuđmanovac u najboljem smislu te riječi, ali čim mu se naloži da diže ruku za posve suprotne vrijednosti, on to bespogovorno radi. Kriza s druge strane pojačava te relacije i strah, strah od odmazde vlasti, a vlast u zemlji u kojoj imamo 65 posto neprivatiziranih firmi je faktički sve.

Razgovarao: Davor Dijanović / HKV

Nakon dramatičnih pritisaka Dujmović se zahvalio HTV-u i odabrao Z1

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari