Tihomir Dujmović: Milanović je propustio zadnju šansu

6

Što ćete odgovoriti ljudima koji imaju kredite u eurima, zbog čega oni imaju jedan kriterij, a švicarci drugi? I to kriterij koji im je odredila njihova Vlada?!

Sve je imao na dlanu: i nevini narod i pokvarene banke i HNB kao glavnog krivca i temeljnog jataka interesa stranih banaka, i kompletnu javnost,čak i sve parlamentarne stranke, a onda se i sam hrabrio kako su na redu državnički potezi, no Zoran Milanović je pao i na zadnjem testu. Donio je rješenje u slučaju franak koje će sutra pobiti svaka ustavna tužba jer Vlada ne može ni u Sjevernoj Koreji određivati tečaj valute, donio je rješenje koje će sutra kada se slegne medijski optimizam pokazati da je nepošteno i nekorektno, jer će se glavnica jednima određivati po jednom tečaju, kamate po drugom, oni koji su imali stambene kredite imaju jedan položaj, oni koji su podizali obiteljska poljoprivredna gospodarstva vraćati će švicarce po trećim uvjetima. I što kada sutra skoči euro? Ili ako švicarac nastavi rasti? Što ćete odgovoriti ljudima koji imaju kredite u eurima, zbog čega oni imaju jedan kriterij, a švicarci drugi?I to kriterij koji im je odredila njihova Vlada?! Jer tu odluku koja legalizira neravnopravnost donosi nitko drugi nego Vlada! Koja nota bene nema ustavne ovlasti reagirati u pravno – ugovorne odnose! U riječ, imamo kaos-odluku! Odluka koja će proizvesti kaos kao što su odluke o predstečajnim nagodbama donijele neviđeni kaos i neravnopravnost!

hnbPri tom se pokazalo da naizgled istinoljubivi Milanović ni za živu glavu ne želi taknuti u Hrvatsku narodnu banku i svog kućnog prijatelja guvernera Vujčića premda je i po slovu zakona upravo i jedino HNB nadležan za monetarnu politiku u zemlji. U toj zemlji se dogodilo da su banke jedno vrijeme isključivo davale kredite u švicarcima što je samo po sebi nezakonito i ako je netko trebao intervenirati od prvog trenutka ove tragedije onda je to bila HNB. Kao i u nizu ranijih situacija HNB se pokazala kao čvrsti odvjetnik stranih banaka, pa ako postoji neka koristi od ove tragedije onda bi se barem moglo reći da smo glede svojih monetarnih problema, (koji su tek počeli da se razumijemo), barem ogolili problem i razabrali tko je kapitalni krivac jezive hrvatske monetarne politike. HNB i guverner koji se rukama i nogama bori u zaštiti stranih banaka! Sličan problem je sa stranim bankama imala i Mađarska i Viktor Orban se odlučio za dramatična rješenja. Ukinuo je deviznu klauzulu, ušao u rat sa bankama, na kraju im uveo i poreze na transakcije i osigurao monetarni spas za svoju zemlju! Orban je sam izjavio nedavno da mu je cilj da barem 40 posto vlasništva banaka bude u mađarskim rukama te da mu je jasno da sa pretežitim stranim bankama ne može podizati zemlju iz krize. Uostalom, takvog primjera u Europi i nema. Poljska i Češka koja bilježe bolje dane svog gospodarstva preko 60 posto svih ulaganja vuku iz europskih predpristupnih fondova. To je njihova šifra uspjeha! A mi smo i u tome podbacili preko svake mjere! Slučaj franak je bio idealni trenutak da se raspravi i promjeni hrvatska monetarna politika čija temeljita promjena bi u ovom trenutku jedina mogla jamčiti promjene.

swiss-francs-money-and-currency-of-switzerland

Ukidanje valutne kaluzule, plasiranje novca koje u pričuvi ima u izobilju u točne planirane grane gospodarstva, konzekventna primjena zakona u bankarskom poslovanju, (a ne da se kao sada uporno skriva podatak tko je gdje kada i po kojem tečaju kupio te enormne količine švicaraca po kojima su se davali krediti), to bi bio samo početak velike bitke bez koje Hrvatskoj nema prosperiteta.

A pogledajte tu bolumentu vjerojatno plaćenih medija da zagovaraju baš u ovoj krizi i HNB i guvernera! Pogledajte to sijanje straha da ako ukinemo valutnu klauzulu da će se istopiti devizne rezerve što je glupost par exellance! Pogledajte to namjerno ne objašnjavanje pune i prave istine kad se radi o budućnosti kredita u drugoj valuti! Naime, ukidanje devizne klauzule ne bi ukinulo štednju u eurima! Nigdje u svijetu ne možete donijeti u banku eure i tražiti štednju u dolarima zar ne! Kod nas donesete kune i otvorite štednju u eurima! Zato jer hrvatska monetarna politika to dopušta i potiče, a ne štiti i ne afirmira kunu! Hoćete štediti u eurima? Molim, kupite realno za kune eure u banci ili u mjenjačnici, (ali realno!), donesite ih u banku i otvorite štednju. Može, realna štednja u realnoj valuti, pa onda i po realnoj kamati! Ukidanje valutne klauzule uopće ne bi dotaknulo pitanje deviznih rezervi nego bi afirmiralo kunu i smanjilo prostor bankarskom iživljavanju. Nažalost niti jedna hrvatska Vlada se nije prihvatila tog problema, već su sve bježale od borbe sa moćnim bankama. Premda je to često bio sukus borbe za vitalne nacionalne interese! Jer, smo izgubili bankarski sektor i jer je on podložio monetarnu vlast svojim interesima, a onda se u to skladno nadovezao uvozni lobi, mi iz dana u dan gubimo.

Pa poljoprivredu ćemo na ovaj način izbrisati sa lica zemlje! Jer će je uvoz ubiti! Ovakva monetarna politika nikad nikakvu industrijalizaciju kod nas neće potaknuti! Ovakva monetarna politika odgovara bankama i uvoznom lobiju i premda je teško zamisliti dva veća neprijatelja, želi li se od Hrvatske napraviti prosperitetna europska država borba s njima je neizbježna. Prema tome nama su uistinu potrebne ogromne promjene ako se želimo spasiti. Problem je ove Vlade i ove afere što se u jednu silno kompliciranu priču uletjelo krajnje diletantski.

Afirmacija hrvatske monetarne politike i prestanak ovog kmetovskog pristupa kojeg zadnja dva guvernera konzekventno provode, trebao se dogoditi paralelno sa nizom drugih financijsko-monetarnih poteza čija bi sinergija bila zamašnjak novom razvoju. Promjene monetarne politike, plasiranje novca u čvrstoj suradnji sa Vladom točno u jasno predviđene projekte i pri tom snažno jačanje kune, to je plan i program i to je posao koji traži vrijeme, stručnjake i nacionalnu odvažnost. Milanović nema ništa od toga, njegovi stručnjaci još manje. I zato smo dobili ovaj hibrid od rješenja koji će za kratko smiriti strasti, ali će vrlo brzo problem buknuti. Sve je to sjajna škola budućoj Vladi koja već danas treba početi pripremati reformu u prvom redu monetarne vlasti, reformu gospodarstva koja će morati ići paralelno sa monetarnom reformom ako se žele adekvatni učinci. Ako se pak pokaže da je HNB do te razine utvrda parcijalnih interesa hrvatskih tajkuna i ekstraprofitnih interesa stranih banaka i da je to ključna brana koja ne dopušta da se situacija u zemlji počne gospodarski mjenjati onda je vrijeme da se i ta knjiga otvori do kraja. Jer, ova je zemlja došla na rub rubova i ako elita ne razumije da smo došli do kraja onda će im to narod objasniti na prosvjedima. Ima li još pameti u ovoj zemlji prije negoli se pamet počne vagati kad se od dima suzavaca više ništa ne bude vidjelo?

[ad id=”40551″]

Autor: Tihomir Dujmović

facebook komentari

 • peppermintt

  “odluku koja legalizira neravnopravnost donosi nitko drugi nego Vlada!
  Koja nota bene nema ustavne ovlasti reagirati u pravno – ugovorne
  odnose! U riječ, imamo kaos-odluku! Odluka koja će proizvesti kaos kao
  što su odluke o predstečajnim nagodbama donijele neviđeni kaos i
  neravnopravnost!”

 • peppermintt

  Banke triba radikalno sasjeć, ali di su nam državnici za to ?? Zoran Milanović se javno u saboru fali kako je dobit banaka iznimno visoka i bit će još bolja, a čije su banke zapravo? pa tukac jedan javno podupire pljačku države čiji je premijer i njenih građana, jer banke izvukoše svoju dobit ?!!!

 • diablo

  Jube ne smi protiv svojih gospodara, oni su ga i postavili tu gdje je…

 • diablo

 • diablo

  ….

 • Lilith

  Bolje mu je nego da ga se narod dočepa …