Connect with us

Reagiranja

Tihomir Dujmović: Nitko nema petlje reći Srbiji dosta

Objavljeno

on

Srbija ne namjerava ukinuti zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i nastavlja ga primjenjivati, izjavio je za RSE Milan Petrović, rukovoditelj Tužiteljstva Srbije za ratne zločine. Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je da Srbija bez promjene zakona neće ući u Europsku uniju.

[ad id=”93788″]

Za Direktno.hr tu sramotnu odluku komentirao je novinar i publicist Tihomir Dujmović koji je naglasio da se oko ove teme petljala, ne samo administracija Vesne Pusić, nego i Vlada Tihomira Oreškovića.

“Sam Orešković evidentno je više zabavljen destinacijama vila u vlasništvu MUP-a, Sabora i Vlade gdje će ljetovati ove godine. Nismo čuli ni na koji način da je nervoza ili uznemiren zbog još jedne srpske provokacije koja se događa, nimalo slučajno tri tjedna prije obilježavanja Oluje”, naglasio je Dujmović.

Ističe da bi trebalo saznati od Ministarstva vanjskih poslova što su zapravo iz dogovarali.

“Bojim se da su srpski mediji očito bili bliže istini kad su pisali da je na ministra Kovača napravljen enormni pritisak od strane njemačke diplomacije jer je Hrvatska ničim izazvana, i da ništa nije dobila, zapravo posustala i dopustila Srbiji nastavak pregovora”, kazao je Dujmović i obrazložio što smo dobili:

“Dobili smo samo pusta obećanja, sad se pokazuje da i ta obećanja ne funkcioniraju. Meni se čini da je ovo strašan ispit i za novu vladu koja već jedanput mora zauzeti čvrsti stav kad se radi o Srbiji, i ne samo kad se radi o ovom zakonu, nego kad se radi i o nizu drugih stvari”, bio je jasan.

Naglasio je u razgovoru za direktno.hr da Srbi vješto igraju u svjetskoj diplomaciji, a Hrvatska je izvukla deblji kraj.

“Srbi nam se zapravo izruguju, kao što se i vidi oni prilično vješto igraju u svjetskoj diplomaciji. Igraju između Rusije i Amerike, igraju između Rusije i EU. I kao takvi, uvijek se prodaju kao sjajna udavača. Europska unija evidentno, pod svaku cijenu, a NATO još i više želi Srbe pridobiti za ulazak u EU i NATO, a oni trguju s Hrvatskom koja uvijek izvuče deblji kraj”, rekao je.

Dujmović naglašava da je stvar poprimila razmjere izvan klasične, gole politike na koju smo do sada bili naviknuti.

“Sada se u cijelu priču kao što vidimo: uvlači Crkva, uvlači duhovne dimenzije, uvlači Vatikan… Sve je to na pragu jedne iste priče, prilično uspješne i prilično vješte srpske diplomacije, bez obzira radilo se o svjetovnoj ili duhovnoj; jedne vrlo loše hrvatske diplomacije, kako one kaptolske tako i one sa Zrinjevca”, kazao je.

Osvrnuo se na današnju Kovačevu izjavu da Srbija neće ući u EU ukoliko ne promijeni zakon o jurisdikciji.

“Kovač je davao već niz takvih i sličnih izjava, međutim došli smo do toga da nisu promijenili zakon i da neće promijeniti zakon, a on je dopustio nastavak otvaranja poglavlja. Te riječi gube na vjerodostojnosti, da on to ozbiljno misli ne bi dopustio otvaranje poglavlja 23 i 24 bez bilo kakvih ozbiljnih naznaka da će se taj zakon promijeniti. On je dao dopuštenje za nastavak pregovora, a Srbi nisu dali nikakva jamstva da će taj zakon mijenjati. 15 dana kasnije, Srbi mu se smiju u lice i vele ‘ne pada nam na pamet da ćemo to promijeniti’, i ne samo to, neki branitelji su na tim listama i vrlo brzo bi mogli biti procesuirani kao što čitamo sa srpskih stranica”, naglasio je Dujmović.

Mišljenja je da je cijela priča srpski PR vezan uz Oluju.

“Mi smo na tri tjedna od Oluje i kao što se vidi, ne jedanput, Srbi to temeljito pripremaju za razliku od nas. Pokazuje se da je još jedna garnitura hrvatske vanjske politike zakazala, nitko nema petlje reći Srbiji dosta, nažalost, ni ova Vlada”, zaključio je Dujmović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR