Connect with us

Kolumne

Tihomir Dujmović: Ovim vlakom nas predsjednica vodi s Balkana

Objavljeno

on

Hrvatska predsjednica je otišla u „težak“ posjet Budimpešti. Hrvatska Vlada, odnosno hrvatski premijer i ministar policije u više navrata su do te mjere izvrijeđali mađarskog premijera, ako hoćete i mađarsku vladu, mađarsku vlast u cijelosti, pa u konačnici i Mađare kao birače, jer oni upravo Orbanovoj vlasti daju jasno povjerenje, da je trebalo imati snage, hrabrosti i vizije, doći u Budimpeštu kao prvi hrvatski predstavnik nakon salvi uvreda i svojevrsnih političkih psovki koje su Milanović i Ostojić izgovorili mađarskoj vlasti, piše Tihomir Dujmović/slobodnadalmacija.hr
[ad id=”68099″]

Bahati istupi

Bio je to u prvom redu odgovoran čin pokušaja popravljanja odnosa dviju država koji su dovedeni do te razine da je i s mađarske strane jasno poručeno da do izbora ne žele s hrvatskom Vladom imati posla.

Bilateralni susret s mađarskim državnim vrhom završio je galantnom gestom povratka vlaka. „Galantnom“ stoga jer Mađarska uopće nije morala sada vratiti vlak s obzirom na to da smo mi u njemu poslali dvanaest naoružanih policajaca, i „galantnom“ stoga jer mora biti jasno da Budimpešta to sasvim sigurno ne bi napravila „Milanovićevoj Hrvatskoj“.

Galantnom i stoga jer je premijer javno nagovarao Beograd da tisuće izbjeglica šalje u Mađarsku! U istoj rečenici moliti Vučića da šalje izbjeglice u Mađarsku i tražiti od iste te Mađarske povrat vlaka u koji ste stavili bez najave 12 policajaca, to može samo netko kome je tijelo permanentno zagrijano na 37.2 C!

Dakle, Mađari su vratili vlak za posjeta hrvatske predsjednice jer su htjeli pokazati da prema Hrvatskoj imaju trajno „bona fide“ stajalište. Ministar Ostojić nema pojma, ali dovoljno je bahat da se nije raspitao kako funkcionira mađarski sustav pa je dodatno ispao neznalica prigovarajući da premijer tamo očito izravno kontrolira državno odvjetništvo kad je preko noći ishodio povratak vlaka. No, Mađari su vlak sada vratili jer žele dijalog, jer sugeriraju da su spremni na zajedničku akciju i zato jer ne mogu shvatiti da netko u Zagrebu misli da će problem sa migrantima riješiti samostalno i da će ih Njemačka unedogled primati.

Jer, Milanovićev recept za krizu se svodio na savjet Beogradu (s ambicijom da se podvali Budimpešti): šaraj malo, šaraj! Nema diplomacije koja može počivati na stajalištu „šaraj malo, šaraj“, ali to današnja Vlada ne razumije.

No, zato to Budimpešta razumije. I Kolinda Grabar Kitarović to razumije. Jer, teza „šaraj malo“ je zapravo diplomatska himna zapadnog Balkana od starog Nikole Pašića do današnjeg srbijanskog predsjednika Nikolića, a balkanski vrhunac diplomatske pameti je često bio sažet u te dvije riječi. I jezično i suštinski i vizionarski!

Kolinda, dakako, razumije da na toj razini političke delikvencije ne mogu počivati odnosi s Mađarskom i hrabro je krenula u Budimpeštu. Dakako, tamo ju je dočekala tradicionalna gostoljubivost i otvorenost.

Veze s Beogradom

Činjenica da je za vrijeme prvog dana njenog posjeta ministar hrvatske policije žestoko napao predsjednicu djelovala je kao priprema za nasilnu smjenu vlasti. Nikad niti jedan šef policije nije ovako pozivao na red šefa države! Ali, to je i jezik i mozak zapadnog Balkana. Hrvatska s takvim savjetima i s takvim kadrovima pripada isključivo Balkanu. Svjesna da tu pripada, ta se opcija svim snagama opire Europi. I zato i nemamo osjećaj da smo ušli u Uniju!

Kolindin odlazak u Budimpeštu imao je osim toga puno značajniji kontekst koji su mediji vješto sakrili, te su navođenjem na lažne ciljeve zapunili medijski prostor pričom o vlaku. Samo zato da se ne bi razgovaralo o tome da je suština Kolindinog zaokreta promjena vanjskopolitičkog smjera. S Balkana u srednju Europu.

A da se o tome ne bi govorilo, danima se melje o vlaku. Jer se ne želi otvoriti niti prostor za dijalog o tome da se strateški počnemo vezati uz srednju Europu. A prije godinu dana nuđeno nam je da pristupimo toj skupini, ali su i Josipović i Vesna Pusić to odbili i nastavili s povezivanjem s Beogradom.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari