Pratite nas

Kolumne

Tihomir Dujmović: Povratak predsjedničke lente

Objavljeno

na

Šutnjom o ovome su pokazali da ih pravna država zanima samo kad SDP-ovci e hvataju HDZ-ovce i obratno, šutnjom o tome su pokazali da ih pravo i pravna država zanima samo kad im to ideološki odgovara, šutnjom o tome su pokazali da su Mesić i Josipović bili njihov istinski izbor!

Mi u zadnjih petnaest godina hrvatske države imamo medijski sponzoriranu praksu da se bez bilo kakve i bilo čije reakcije desetljeće i pol nigdje drugdje negoli na Pantovčaku, u samom Uredu Predsjednika hrvatske države kršio zakon! I nikom ništa! Ta medijska šutnja o kršenju jednog politički osjetljivog zakona, to šutnjom jasno podržavanje kršenja istog tog zakona, nota bene ta šutnja svih mogućih parlamentarnih stranaka, to govori da su i Mesić i Josipović zapravo “porobili” Hrvatsku jer ni jednom ni drugom nikad nitko nije ozbiljno, glasno i jasno spočitnuo činjenicu da krše zakon činjenicom da ne nose Predsjedničku lentu. Sad sam faktički prisiljen reći da sam o tom detalju pisao desetke puta, mašući zakonom o lenti, mašući praksom, ističući da je lenta znak, simbol, signal, oznaka, kako god hoćete, simbol i Hrvatske i njezine države i njezine državnosti i Predsjednika kao krune tog simboliteta!

pprilog5cGodinama i godinama najveći dio hrvatskih medija jednog slova o tome nije progovorio i može ih biti sram! Šutnjom o ovome su pokazali da ih pravna država zanima samo kad SDP-ovci hvataju HDZ-ovce i obratno, šutnjom o tome su pokazali da ih pravo i pravna država zanima samo kad im to ideološki odgovara, šutnjom o tome su pokazali da su Mesić i Josipović bili njihov istinski izbor! Regija, a ne Hrvatska država, provincija, a ne dio Europe, povjerenik međunarodne zajednice, a ne predstavnik hrvatske države, to su nažalost bile prave zastave hrvatskih medija! Ali, oni i njihov kandidat sad nisu pobjedili, jer Kolinda nije bila njihov izbor! Uostalom upravo su mediji uporno tvrdili, da ne velim lagali naciju, da Josipović uvjerljivo vodi! I što ćemo sad? Sad se novu Predsjednicu medijski tretira kao princezu koja tobože traži nove Dvore, umjesto da se pošteno i odgovorno, napose profesionalno, naciju upozna sa ciframa o tome koliko Pantovčak košta, koliko je koštao mandat Ive Josipovića, koliko je koštao mandat Stipe Mesića, koliko košta danas ona besmislena rezidencija ”bivšeg” Predsjednika pa da se iz vizure tih cifri počne govoriti o tome da ”Kolinda traži novu lokaciju”. Jer bez tog predteksta, kopa se prva medijska rupa u koju se želi gurnuti novu hrvatsku Predsjednicu! Kad bi mediji htjeli biti objektivni, oni bi brojkama objasnili zbog čega Kolinda traži novu lokaciju! Oni bi ciframa pojasnili koliko je nepotrebnog novca potrošeno da bi ”jeleni igrali belu” na Pantovčaku, a Predsjednik ih krajičkom oka okrznuo dva puta tjedno! To je i tu je poanta! Poanta je da je Pantovčak neracionalan, da je u današnje vrijeme siromaštva Kolindi neugodno živjeti u takvoj raskoši, a da te relacije nije osjećao niti Josipović, (čovjek s pet stanova širom Zagreba!) niti Stjepan Mesić koji je od moralno političke odgovornosti prema naciji odavno operiran! I sad dolazi Kolinda koja u nizu promjena traži i promjenu te simbolike.

Sugerirajući faktički novu paradigmu hrvatske politike! Koliko ja skromno znam, Visoka ulica definitivno nije praktična, (možete li zamisliti gužvu na novogodišnjem domjenku u Mesničkoj, uostalom jesmo li sigurni da bi osiguranja moćnih državnika uopće dopustila da njihov ”objekt osiguranja” dolazi u tamošnju nota bene slijepu ulicu), ali tim upornim zazivanjem promjene lokacije Kolinda samo hoće promijeniti navike, običaje, poruke i simbole. To je ambicija da se pošalje pedagoška poruka izbezumljenoj naciji! Ne možete vi kopati po kantama za smeće i imati Predsjednika koji za to vrijeme na pet stotina metara zračne linije hrani muflone! Pa to je Južna Amerika u srcu Europe, razumijete li me dragi Hrvati! U tome je smisao traženja nove lokacije! To naime Kolinda kliče svojoj naciji! Govorimo li pak o samoj lenti žurim reći u istom dahu da Kolinda pokušava u toj kakofoniji, poručiti naciji da se kod lente radi nota bene i o ultimativnom poštivanju zakona. Lentom se zapravo šalju dvije poruke: najprije ona o elementarnom poštivanju zakona ( zastrašujuće je da je jedan profesor pravnog fakulteta tako očito kršio jednu zakonsku normu!), a tu je i poruku koja govori o poštivanju i države i Predsjedničkog položaja i predsjedničke časti, o poštivanju i dubokom naklonu i hrvatskoj prošlosti i hrvatskoj sadašnjosti, baš kao i o signalu koji govori što će je voditi u hrvatskoj budućnosti. Povratkom predsjedničke lente, Kolinda Grabar Kitarović je neizravno posramila Stipu Mesića koji je do te razine prezirao Prvog hrvatskog predsjednika da nikad u dva mandata nije htio staviti na sebe (zakonom obaveznu) predsjedničku lentu. I svi mogući mediji su ga šutnjom u tome podržavali. Nikad ga nitko zbog toga nije prozvao! Profesionalni mediji ili goli oglasni prostor, što dakle svaki dan listamo i po čemu svaki dan ”surfamo”? Stjepan Mesić je punih deset godina kršio zakon, a da pri tom nije bilo medija ni novinara koji bi ga za to ozbiljno prozvao! To znači da nemamo medije u ozbiljnom smislu riječi i da je svejedno listali novine ili one gole propagandne letke o jeftinijem deterđentu koje vam ubacuju u sandućić svaki dan. Samo što jedan govori o svinjskim polovicama, a drugi o društveno političkim događajima! Niti to nije bilo dovoljno, nego je prošao i puni mandat Ive Josipovića koji isto tako nikad na sebe nije stavio predsjedničku lentu, a da sve te novinarske vedete i ti istraživački specijalci niti jedne jedine riječi nisu progovorili o tom produženom kršenju zakona. Jednom su ipak mediji Josipovića pritegnuli, pa je odgovorio da ne nosi predsjedničku lentu ”jer se zakon izobičajio”. Opet sam se toj definiciji čini mi se prvi baš ja smijao, jer je formula doista izvan pameti. Što to znači da se zakon izobičajio?

To znači da ga ne morate poštivati?! I to tvrdi profesor na pravnom fakultetu? Ali čak i da pristanemo na tu bolesnu logiku, čak i da pristanemo na tezu da je to svojevrsno političko pitanje, a ne pravno pitanje, Josipović nas je svojim držanjem još više izazvao. Naime, čak i da pristanemo na nevjerojatnu logiku da se zakon može izobičajiti, postavlja se pitanje zar se nije izobičajilo slaviti Srb kao mjesto početka antifašističkog pokreta? A tko ga je vratio u život? Nitko drugo negoli Ivo Josipović koji je baš tamo spjevao onu poemu o lijepim partizanskim kapama! Dakle, neke običaje uvodimo, a neke običaje potiremo, a sve po ideološkoj špranci zar ne? Lentu ne nosimo i tvrdimo da to ne radimo jer se ”zakon izobičajio”, a ne nosimo je jer preziremo najveći dio nacionalnih simbola, a Srb koji se uistinu ”izobičajio” kao mjesto antifašističkog ustanka, to afirmiramo i vraćamo na scenu! I ove tri rečenice nitko u pet godina nije napisao u hrvatskim medijima!!! No, došla su nova vremena i o ovim istinama valja punim glasom progovoriti da bi se razumijela sva punina promjena koje stižu.

Ako se ove relacije sada ne objasne publici, mediji koji su godinama šutjeli o ovome, nastaviti će služiti starim idolima te će cijelu ovu promjenu tretirati kao hit nove princeze! No, I tijekom same kampanje hrvatska Predsjednica je najavljivala povratak brojnim tradicionalnim vrijednostima, višekratno govoreći upravo o povratku Tuđmanovim stečevinama koje su upisane u same temelje neovisne hrvatske države. Kolinda povratkom lente želi simbolički iskazati čast funkciji, državi i naciji, vrednotama koje Josipović ni danas ne razumije, a koje Mesiću nisu značile ništa! Povratkom Kolinde Hrvatska se vraća Tuđmanu! I već na razini simbola mediji je falsificiraju i ”pokrivaju” njene prethodnike koji su izmislili i radili na detuđmanizaciji, afirmirajući ”Documentu” kao tobožnju savjest hrvatskog društva. Što će tek biti kad se Kolinda Tuđmanu sa razine simbola bude vraćala sadržajno?

Autor: Tihomir Dujmović

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bezočne laži bosanskog vezira

Objavljeno

na

Objavio

Točno prije 24 godine u Zenici se dogodio strašni masakr. Kako danas pišu „bosanski“ mediji: „od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice poginulo i ranjeno više civila u trenutku velike gužve.“ Na medijske navode, nadovezao se Bakir Izetbegović koji je uzimao ovaj primjer kao dokaz „udruženog agresora koji je vršio agresiju na BiH“, kako je primjerice govorio na obljetnici 25 godina ABiH 08.04.2017. u Travniku. Ono što su svi zanemarili i izbjegli navesti (osim rijetkih slučajeva kada se spomenulo u jednoj rečenici) jeste da je HVO na osnovu znanstvenih balističkih dokaza pravomoćno oslobođen optužbi za masakr u Zenici (dokazano je kako HVO nije imao uopće u posjedu topništvo kalibra granata koje su ubile nedužne civile, te je dokazano matematičkim izračunima da granate nisu uopće došle iz smjera položaja HVO-a).

Kada se masakr dogodio, iz štaba ABiH, nakon samo par sati, prije nego se i znao točan broj žrtava, u javnost je otišlo priopćenje s kojim se osudio HVO za masakr, i to sadržajem koji je imao za cilj raspiriti mržnju ne samo prema HVO-u, nego i Hrvatima koji su ostali u Zenici. Odmah je krenula službena reakcija iz redova HVO-a prema zapovjedništvu 3. K. ABiH. HVO je potvrdio kako sa njihovih položaja nije bilo nikakvih borbenih dejstava, priloživši službenu zabilješku s kojom obavještava zapovjednika 3. Korpusa ABiH Mehmeda Alagića kako se, radi informacija o premještaju snaga VRS-a, očekuju granatiranja iz pravca VRS-a. Mehmed Alagić odgovara kako je priopćenje koje je on poslao govorilo točno s kojih položaja su granate došle, te kako ne zna zašto je radio Zenica u javnost poslao informaciju o tome kako je HVO odgovoran za masakr. Da je Alagić govorio neistinu, govori samo priopćenje koje je on odobrio.

(Priopćenje 3. K ABiH s kojim se optužuje HVO za masakr (samo par sati nakon granatiranja))

Bakir Izetbegović zapeo u vremenu

Zašto spominjem ovaj događaj iz Domovinskog rata koji se zbio točno prije 24 godine? Iz razloga što se kampanja neistina i iskrivljavanja činjenica nastavlja i danas. Ne nastavlja je neka društveno irelevantna osoba, nego Bakir Izetbegović, Član Predsjedništva i osoba br. 1 kod Bošnjaka. Ovih dana ne silazi sa ekrana i medijskih stupaca. Njegove neistine, prepotencija u davanju arbitrarnih političkih ocjena sa pozicije „prirodnog vlasnika Bosne“ jednostavno ostavljaju bez teksta. Toliko, da na njegove izjave, koje ovih dana sve učestalije ponavlja, ne reagira nitko. Na službenoj stranici vezira od Bosne stoji njegov govor iz Travnika prigodom spomenute obljetnice, gdje se sumirano mogu vidjeti teze koje provlači kroz sve medijske istupe. Idemo redom.

7. korpus je neprekidno bio u bitkama – od aprila 1994. pa do oslobađanja značajnih prostora na Vlašiću tog ljeta i oslobađanja ogromnog prostora i grad Kupresa, čime je već praktično primoran HVO da prekine svoje partnerstvo s VRS i pridruži se oslobodiocima BiH

Dakle, prema Bakiru Izetbegoviću, združene operacije Cincar, Zima ’94.Skok 1Skok 2Ljeto ’95.OlujaMaestral i Južni potez HV-a, HVO-a i jednog dijela ABiH (koja je, usput rečeno, bila naoružana, obučena i opremljena od strane HV-a), koje su dovele do oslobađanja oko 1000 četvornih kilometara prostora, među kojima je bio i Kupres, su operacije samo Armije BiH koja je svojim „herojstvom primorala HV i HVO na prekidanje partnerstva sa VRS“.

Nastavlja Bakir: „U ovih 25 godina, od prvih dana  rata duhom i moralom pripadnika Armije dominiralo je upravo jedinstvo, visok motiv za oslobađanjem domovine“.

U travnju 1992. na tiskovnoj konferenciji u Bijeljini Bakirov otac Alija izjavljuje kako „JNA nije okupatorska vojska. To nije stav SDA. Rata u BiH neće biti“. Ako prije 25 godina, Izetbegović senior izjavljuje kako JNA nije okupator, odakle 25 obljetnica i od koga se to oslobađalo, ako JNA nije bila okupator?

No, najbolje od Bakira tek dolazi:

„7. i 3. Korpus su bili prepoznatljivi po visokom stepenu ustrojstva i organizacije. Krajišnici su ostali ono što su bili i u prethodnim stoljećima – časni ratnici viteškog i gazijskog duha, spremni na nezamisliva herojstva, ali ne i na zločine i pokolje.“

Bakir vjerojatno misli na ustrojstvo i organizaciju u Mehurićima, gdje je bio logor za obuku Mudžahedina. Pod disciplinom i odgovornošću, vjerojatno misli na ritualna ubojstva u Poljanicama, Orašcu, Travniku, i drugim mjestima, gdje je, po riječima Abu Ajama, jednog od zapovjednika postrojbe El Mujahid „braći vjera branila držanje zarobljenika, pa makar to bili žene i djeca“, zato su ih morali ubijati.

(Abu Hamza pojašnjava tko je i kada vodio Džihad)

O kakvom se viteštvu radi, pojasnio je 26.03.2017. Abu Hamza gostujući na televiziji N1: „ovo danas što radi ISIL, ovo nije nikakav Džihad. Mi smo u ratu vodili Džihad. Braća su došla pomoći braći“. O čemu konkretno Abu Hamza govori, pokazuje dokument „Upute muslimanskom borcu“ objavljenom početkom 1993. i dostavljenog „svim borcima ABiH“, a koji pored ostalog govori kako moraju biti hrabri jer „je mjesto, vrijeme i način smrti odavno napisan“, preporučljivo je slagati neprijatelju, ako starješina tako odluči, „dozvoljeno je spaliti usjeve, određene objekte kuću i sječu neprijateljskog palmovika“, te je ostavljeno slobodnoj procjeni je li korisnije „likvidirati ili zamijeniti ratnog zapovjednika“.


Ovim se očigledno vodio i od Izetbegovića glorificirani Mehmed Alagić „pasionirani vojnik i komandant, general, koji je inspirirao, motivirao, ali i neposredno usmjeravao sve svoje saradnike“ , kada je „pasionirano“ vodio svoje postrojbe u Križančevo selo i druga mjesta masovnih zločina nad nemuslimanskim stanovništvom.

Kontinuitet huškačke propagande

Zašto paralela između događaja u Zenici i današnjih izjava Bakira Izetbegovića? Paralela se mora povući kako bi se pokrenula rasprava o razlozima propagande laži koja ima svoj očigledan kontinuitet. Događaj iz Zenice, dokazuje kako se u ratu nije libilo iskorištavati ljudsku tragediju za ostvarenje političkih ciljeva. Osuđivanje HVO-a za granatiranje nedužnih civila imalo je za cilj stvoriti averziju i mržnju običnog puka prema HVO-u i Hrvatima općenito. Nitko u to vrijeme nije spominjao, a ni danas nećete čuti svjedočenja o tome kako je sanitetski stožer za sjevernu i srednju Dalmaciju iz Splita lijekovima opskrbljivao i Travnik, i Zenicu i druga mjesta, ne samo za vrijeme sukoba sa VRS, nego i u jeku najžešćih sukoba ABiH i HVOa. Cilj je očigledno postignut, jer je HVO okarakteriziran kao najveći zločinac iz Domovinskog rata.

No, ako je u okolnostima od prije više od dvadeset godina možda bila i shvatljiva ta huškačka propaganda poput ove iz Zenice (a ima i drugih slučajeva), koje je danas opravdanje da bošnjačka politička elita se služi istim sredstvima laži i obmana?  Ako želimo dobro jedni drugima i ako želimo istinsku budućnost ovoj zemlji, zar nisu iskrenost jednih prema drugima i istina dva temelja na kojima bi sve to morali graditi? Nije slučaj samo Bakira Izetbegovića, nego cjelokupne bošnjačke političke elite, što tzv. ljevice, tako i tzv. desnice, koja se služi ovim sredstvima obmana, kako bi eksluzivnim pravom na žrtvu, zapečatili ekskluzivno vlasništvo nad BiH na način da onemogućavaju bilo kakav vid reformi. No čovjek se pita zašto? Čemu? Koji je krajnji cilj?

Deklaracija sa Gazimestana

Odgovor možda stoji u još jedno, istupu Bakira Izetbegovića ovih dana: onom iz čestitke Erdoganu na rezultatima referenduma u Turskoj gdje kaže kako je „rezultat referenduma stabilizirajući korak koji će osnažiti Tursku, učiniti je snažnijom regionalnom silom, sa snažnim liderstvom“. Pozdravljati namješteni referendum koji od Erdogana pravi suvremenog sultana, u suvremenoj demokraciji 21. stoljeća, znači da imamo problem u poimanju i vrednovanju pozitivnih vrijednosti društva. Nekoga to može iznenaditi, ali nekoga tko malo detaljnije iščitava stvari ne toliko. Naime, u „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića, Alija Tursku naziva „plagijatom od države“, „koja je svojim usmjerenjem ka modernizmu i odustajanjem od vrijednosti s kojima je vladala svijetom postala trećerazredna zemlja“. Prema tome, shvatljivo je da Bakir Izetbegović povratak Turske u sultanatsko uređenje vidi kao pozitivnu stvar. Vjerojatno za sebe ima u planu funkciju bosanskog vezira u neootomanskoj Turskoj.

Ovo pokazuje jedan višedesetljetni kontinuitet društveno političke vizije, koja ne evoluira u skladu sa razvojem suvremenih humanističkih i demokratskih europskih vrijednosti, nego dapače, deevoluira u neka druga feudalna vremena kasti i ljudi prve i nižih klasa.

Znajući sve ovo, pitanje je može li se uopće govoriti o nekoj zajedničkoj budućnosti u BiH, znajući kako što vrijeme brže prolazi, to je i proces deeovlucije sve brži, sa sve većom i većom cijenom. Mora se što prije naći jasan odgovor, osobito s aspekta hrvatske politike, koja nam je alternativa svemu ovome?

Koji nam je plan B u trenutku kada postane kristalno jasno kako bošnjačka politička elita odbija bilo kakav vid reformi koji se ne uklapa u iznad spomenuto poimanje društva? Možda važnije pitanje: jesu li za hrvatsku politiku u BiH veći problem „hrvatska zvona“ i „vizionari izdaleka“, od Bakira Izetbegovića koji, kada se uzme retorika njegovih govora sa raznih obljetnica ovih dana, sve više podsjeća na Slobodana Miloševića sa Gazimestana.

Slaven Raguž/Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivica Šola: Nepristrani novinar zove se – imbecil!

Objavljeno

na

Objavio

Ovu rečenicu u naslovu, koja može biti nekome uvredljiva, nisam izrekao ja. To su riječi koju je izgovorio jedan od, jamačno, najvećih novinarskih pera, ne samo u Italiji, već i u Europi, pokojni Indro Montanelli.

Gorostas Indro nije volio riječi poput “neutralnost”, “nepristranost” jer, kako je obrazlagao, nepristran novinar ili ne poznaje dovoljno ono o čemu piše ili izvještava, ili je indiferentan.

Onaj tko zna, onaj tko je proučio ono o čemu piše i izvještava, nakon što je pomno sve proučio, mora biti pristran, mora biti na strani istine ili onog njenog dijela do kojeg je došao. Iza nepristranosti često se krije i (auto)cenzura, nedostatak građanske i profesionalne hrabrosti, a nerijetko se radi i o podvali, manipulaciji. Tako u Dodikovoj Banja Luci čak mogu postojati novine koje se zovu – Nezavisne. Dobar vic.

Mućnite svojom glavom

Kada ovo govorim ne mislim samo na komentare ili kolumne, već i na vijest. Kod mnogih vijesti, ne samo u našem medijskom prostoru, sama oprema teksta i naglasak zapravo je komentar podmetnut pod vijest. I sama selekcija vijesti za TV dnevnik ili novine ne može se raditi “nepristrano”. Postoji nešto što se zove uređivačka politika, koja ima, što je legitimno, sasvim jasnu svjetonazorsku boju, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Zato postoji pluralizam, šarolikost uređivačkih politika i autora, pa neka čitatelj – gledatelj na temelju argumentacije i selekcije vijesti te naglasaka koju donosi pojedini mediji ili autori mućne svojom glavom, a ne da mi u medijima mislimo i zaključujemo za njih.

Na nama je da budemo pristrani, ali argumentirano i razložno, nakon što smo fenomen proučili, kako je radio pristrani Montanelli – da donesemo široku lepezu informacija i mišljenja i onda pustimo čitatelju/gledatelju da sam zauzme stav.

Kada se pak neki čitatelj/gledatelj žali na pristranost nekog medija ili novinara, onda uglavnom to čini zato što nije pristran u njegovu stranu a ne zbog “objektivnosti”.

Zato ću uvijek braniti jednako pristup novinarstvu i Velimira Bujanca i Ace Stankovića, osim kada lažu ili puštaju laži. S tim da mi je Bujanec puno draži, prihvatljiviji, zanimljiviji i kvalitetniji. To je zato što sam pristran – jer Bujanac zarađuje i djeluje na tržištu, Stanković u sigurnosti socijalističkog mastodonta zvanog HRT, zaštićen k’o lički međed.

Problem je, inače, kod mnoštva ljudi, “konzumenata” medija, što svoje ideje ili ideologije žele nadrediti činjenicama i istini, pa sve što se ne uklapa u njihove unaprijed formirane stavove nazivaju “pristranošću” samo zato jer nisi pristran u njihovu stranu.

Govoreći, na tragu Montanellija, da se nepristrani novinar naziva imbecil, ne zagovaram relativizam, u smislu Nietzscheove maksime kako ne postoje činjenice, veće samo interpretacije. To je postmoderna papazjanija. Kao ni nukati na laž, neprofesionalnost ili manipulaciju, već sasvim suprotno. To činim u ime istine, zbilje, jer me strah medija i autora koji su u posjedu apsolutne istine.

Takvi su mediji i novinari u Sjevernoj Koreji, a ne u pluralnim, demokratskim društvima gdje se istina traži, a ne posjeduje. Umjesto Nietzscheova relativizma, baš zato što nitko od nas nije Bog, niti posjeduje cijelu istinu, zagovaram Pareysonov “hermeneutski krug” koji kaže: “Nema istine koja ne bi bila interpretacija, niti ima interpretacije koja ne bi radila o istini.”

Nije problem u novinarstvu “pristranost”, jer tko traži istinu (u pluralnom društvu, naglašavam, a ne u Sjevernoj Koreji, ili Titovoj Jugoslaviji u kojoj je istina bila propisana) mora biti, baš zbog istine pristran, i otvoren za dijalog i polemiku, svejedno.

Nije problem, dakle, pristranost već – sektaštvo! To je ona epizoda sa bivšim šefom Hrvatskog novinarskog društva koji je, vezano uz dodjelu novca medijima, onima “s druge strane” rekao: “Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce.”

Treba li bolji komentar o stanju jednog znatnog dijela novinarstva u Hrvatskoj? Ali, ne brinite se, zato će Etički kodeks Hrvatskog novinarskog društva spominjati nužnost “nepristranosti”, “objektivnosti”, da bi se sam “nepristrani” Duka tom izjavom popiškio na vlastiti etički kodeks, i implicitno rekao da je na čelu sekte.

Vrijeme je sudac

Prošli je tjedan Europska komisija u Tirani okupila novinare tzv. zapadnog Balkana s nakanom, koju već ostvaruje, da ulože novac u “neovisno i objektivno novinarstvo”. Mo’š si mislit, ta samodostatna sekta u Bruxellesu daleko od života građana daje ti novac, plaća te da budeš – “neovisan”!!?? I “nepristran”!!??

Taj film smo u RH već vidjeli sa Sorošem koji je plaćao medije i novinare koji su potom obilato “neovisno i objektivno” pisali o njegovim financijskim zločinima i malverzacijama. Kada pak ovim novinarima sjedne lova od Europske komisije, budite sigurni da će vas “nepristrano” i “neovisno” izvješćivati o radu Komisije.

Tko još vjeruje da je nepristranost put ka istini, od znanosti do novinarstva? Samo imbecili koji čekaju da “njihovi” dođu na vlast. Nama pristranima ostaje radost nesigurnosti i strah od suca koji se zove – Vrijeme.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari