Connect with us

Komentar

Tihomir Dujmović: ‘Skandal na Hrvatskom Katoličkom Radiju’

Objavljeno

-

Novinar, kolumnist i publicist Tihomir Dujmović gostovao je na Hrvatskom Katoličkom Radiju zajedno s kandidatima za gradonačelnika/cu Zagreba Vesnom Škare Ožbolt i Zvonimirom Troskotom, a ovako je sve na Facebooku komentirao:

‘Skandal na Hrvatskom Katoličkom Radiju’

Jutros sam gostovao na Hrvatskom katoličkom radiju u emisiji „Argumenti“. Volim taj radio, volim taj diskretni duh vjere i katoličanstva i visoko cijenim njihove znamenite voditelje. U emisiju „Argumenti“ pozvao me voditelj Ivan Tašev, a u emisiji su gostovali Vesna Škare Ožbolt i Zvonimir Troskot. Voditelj je rekao da je gospodin Filipović otkazao, shvatio sam da je otkazao iz tehničkih razloga, a na početku emisije je voditelj još dodao da je jedan pozvani sugovornik otkazao argumentacijom da ga ne zanima katolički kontekst radija, nadam se da sam precizno prenio konfuzno pojašnjenje.

No, ne samo da je pojašnjenje bilo konfuzno, nego voditelj nije htio otkriti tko je odbio doći u emisiju Hrvatskom katoličkom radiju jer mu je katoličanstvo i katolički karakter radija odiozan, nezanimljiv, neinteresantan i odbojan kako se dalo razumjeti. Dakle, katolički kontekst radija ako pratimo kandidate za gradonačelnika je mogao biti odiozan jedino lijevim opcijama. Kome: SDP-u ili Tomaševiću?

SDP je čini mi se preiskusan, da bi si dopustio takav gaf,iako im takav stav zacijelo nije odbojan, bojim se stoga da je izbor u odgovoru sveden na „Možemo“ i Tomislava Tomaševića! Šteta da javnost nema tu informaciju i da se voditelj nije usudio otkriti tajnu. Zašto nam nije htio otkriti tu tajnu ostaje mali misterij, tim prije jer je takvim obrazloženjem uvrijeđen i radio i njegovi slušatelji.

Emisija je bila zanimljiva, šteta da gospođa Vesna Škare Ožbolt nije htjela odgovoriti slušatelju na eksplicitno pitanje što misli napraviti sa spomeničkom baštinom u Zagrebu koja veliča totalitarni jugoslavenski režim, bježeći u nastupu od bilo koje ideološke teme.Izbori u meni dragom Josipdolu, Medovom Docu ili Suzi u Baranji definitivno imaju komunalni karakter, ali izbori u milijunskom Zagrebu u kojem je favorit predstavnik izrazite ljevice, financiran godinama od Soroša i radikalne njemačke lijeve stranke sve su samo ne komunalni.

Kao što će biti nemoguće u slučaju Tomaševićeve pobjede ne osjetiti ideološke promjene koje će okvir iz kojeg dolaze donijeti. Zašto se šuti o tome? Unatoč tome Vesna Škare Ožbolt i Zvonimir Troskot ne žele o ideološkom kontekstu progovoriti ni riječi. Po meni, to je prevara birača, jer birači žele znati kako ćete se postaviti i u ideološkim pitanjima kojih nesumnjivo ima u milijunskom Zagrebu.

Ono što je bilo ružno, nedostojno i na razini tretmana Crnaca u Americi sredinom 50-tih godina je bila opaska Zvonimira Troskota koji je glede kandidature, odnosno moje procjene da će Miroslav Škoro ići u drugi krug, dometnuo kako gospodin Škoro nije zagrepčanin, da dolazi iz istočnih dijelova Hrvatske, odnosno da je dio života proveo izvan Zagreba, a u istočnim dijelovima zemlje. Pišem po sjećanju, možda je neka riječ drugačija, ali je smisao apsolutno taj i može se provjeriti čim Katolički radio emisiju „Argumenti“ digne na mrežu! Vrijeđati ljude zato jer nisu rođeni zagrepčani, tvrditi da ih to ograničava u bilo kakvoj političkoj ambiciji doista je jezik Južnoafričke republike i tamošnjeg aparthejda prije kakvih pola stoljeća.

Šteta, građanski štih Troskota je obećavao, ali nakon što je najavio uhićenja HOS-ovaca, sada čujemo da onaj tko je dio života proživio u istočnoj Hrvatskoj nije adekvatan za zagrebačkog gradonačelnika i da ga diskvalificira jer je živio dio života u istočnom dijelu Hrvatske. Zar u istočnom dijelu Hrvatske žive maloumni? Gluplji? Nesposobniji? A oni koji žive u Zagrebu samim tim imaju prednost u obnašanju funkcije gradonačelnika? Nakon takvih teza gospodin Troskot se slobodno može opet na par godina povući iz političkog života, odmah odustati od kampanje i tako smanjiti onu plahtu od izbornog listića što bi bilo najkorisnije što bi u ovom trenutku napravio. Za Zagreb! I Zagrepčane, komentirao je Dujmović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari