Pratite nas

Komentar

Tihomir Dujmović: Titova bista napokon će se maknuti s mjesta gdje joj nije mjesto

Objavljeno

na

“Meni se čini da je najelegantnije rješenje da se Titova bista pošalje u Kumrovec”, rekao je politički analitičar Tihomir Dujmović za direktno.hr komentirajući time odluku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja bistu neće rastaliti nego ju je odlučila poslati u rodno mjesto Josipa Broza Tita – Kumrovec.

Grabar Kitarović je tijekom kampanje više puta naglašavala kako Titovoj bisti nije mjesto među ostalim hrvatskim velikanima. Podsjetimo, u predsjedničkoj kampanji protukandidat Milan Kujundžić bio je mišljenja kako bi bista Josipa Broza Tita trebala završiti u nekoj talionici.

Dujmović, pak, potez predsjednice smatra kulturnim rješenjem kojim se ispunjava osnovno politička svrha – da se Titova bista makne s mjesta na kojem mu nije mjesto.

“Nadam se da će to biti dobar signal i dobar vjetar u leđa i gradskoj upravi da makne Trg maršala Tita sa jednog od najljepših zagrebačkih trgova te ga preimenuje u Kazališni trg. To je tako i povijesno determinirano, nekada se taj trg tako i zvao”, zaključuje Dujmović.

Odluku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o uklanjanju Titove biste iz Ureda predsjednice politički analitičar Zdravko Tomac potpuno podržava. “Tito je bio diktator, zločinac, ali i zaslužan za neke stvari u našoj povijesti. On je bez sumnje velika povijesna ličnost i zato, po mom mišljenju, treba prebaciti bistu u Kumrovec. Rastaljivanje biste mi se ne sviđa, kao niti potpuna negacija, jer je on bio dio naše povijesti”, komentirao je Tomac za direktno.hr.

Naime, predsjednica je već u predizborno vrijeme naglašavala kako bisti Josipa Broza Tita nije mjesto među hrvatskim velikanima te da je treba ukloniti. Grabar- Kitarović je to odlučila i napraviti, a kako neslužbeno doznaje direktno.hr, nova adresa biste bit će Kumrovec, Titovo rodno mjesto.

Tomac ovaj potez ocjenjuje dobrim te dodaje kako ne treba brisati ljude iz povijesti. Smatra i kako se treba nastaviti politika koju su zagovarali Stepinac i Tuđman.

“Oni su osuđivali ustaške zločine, ali su i branili želju Hrvata za vlastitom državom. Mislim da je pomirba o kojoj se puno govori moguća samo na realnom programu izgradnje demokratske Hrvatske u kojoj neće biti tragova totalitarnog sustava; ugrađenih simbola, slova U, crvene zvijezde. Međutim, ne možemo ukinuti pravo komunista da veličaju Tita, kao i bivšim ustašama i domobranima da ističu samo pozitivne strane NDH, odnosno činjenicu da su se borili za slobodnu državu”, tvrdi Tomac.

Iz tog razloga potez predsjednice Grabar Kitarović smatra ispravnim.

“Ne treba osporavati zasluge antifašističke borbe zato što su Istra, Primorje, otoci, Međimurje vraćeni Hrvatskoj te smo bili na strani pobjednika u 2. svjetskom ratu. Međutim, treba osporavati krivotvorinu da su Tito i antifašisti utemeljili samostalnu državu. Oni su sudjelovali u pobjedi nad fašizmom, ali su umjesto jednog totalitarnog sustava uveli drugi”, kaže Tomac.

On smatra kako će predsjednica ustrajati na nastavljanju Tuđmanove politike. Prvi hrvatski predsjednik je, objašnjava Tomac, kao antifašist pa i Titov general te čovjek koji je najzaslužniji za stvaranje hrvatske države u sebi i u društvu imao snagu definirati pravo mjesto antifašizmu i Titu te osuditi zločine i povesti uspješnu borbu protiv totalitarizma što je na kraju rezultiralo stvaranje hrvatske države.

“Naizgled, micanje biste djeluje nevažno, ali je zapravo jako važno te smatram kako treba otići i korak dalje te preimenovati Trg maršala Tita u Kazališni trg ili Trg dr. Franje Tuđmana, a Titu dati prigodniju ulicu ili trg. Bez raščišćavanja tih krivotvorina iz prošlosti nije moguća pomirba, a prvi korak u realizaciji govora koji je održan na prisezi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović je rehabilitacija hrvatskog domoljublja te ukidanje ideoloških podjela”, zaključuje Tomac.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari