TIHOMIR DUJMOVIĆ: Tjedni pregled hrvatske političke gluposti

15

Kao da se ništa nije dogodilo, kao da padom Josipovića nije prejasno da pada i dio politike i političke svijesti koji drži da je Documenta “savjest našeg društva”, kako joj je tepao sam Josipović, čelnica ove udruge najavljuje da će tražiti podršku za svoj rad i od nove predsjednice.

“DOCUMENTA” VESNE TERŠELIČ TRAŽI HITAN PRIJAM KOD HRVATSKE PREDSJEDNICE TRAŽEĆI PODRŠKU ZA SVOJ RAD! NO TERŠELIČKA NASTAVLJA PO STAROM: “RAT U HRVATSKOJ JE BIO AGRESIJA, ALI JE IMAO I NEKE ELEMENTE GRAĐANSKOG RATA… NEKAD KORISTIM TERMIN DOMOVINSKI RAT, ALI SAM SVJESNA DA PREZENTIRA RAT SAMO U ONOM OBRAMBENOM DIJELU U KOJEM JE RIJEČ O AGRESIJI NA RH… RAZUMIJEM LJUTNJU ONIH KOJI NA ULICAMA SUSREĆU ZLOČINCE, NO NE VIDIM SPREMNOST NA PRIZNAVANJE PATNJE DRUGE STRANE”… DA BI NA KRAJU INTERVJUA PORUČILA DA ĆE BITI PROTIV BRANITELJSKOG ZAHTJEVA DA SE DOMOVINSKI RAT JAČE POZICIONIRA U USTAVU!

Kao da se ništa nije dogodilo, kao da padom Josipovića nije prejasno da pada i dio politike i političke svijesti koji drži da je Documenta “savjest našeg društva”, kako joj je tepao sam Josipović, čelnica ove udruge najavljuje da će tražiti podršku za svoj rad i od nove predsjednice. U intervjuu Večernjem listu ponavlja svoja stajališta koja su braniteljskoj populaciji iritantna, jer zapravo šalju posve suprotnu poruku od one koju branitelji zagovaraju. Po njoj, „kad je riječ o Hrvatskoj, govorimo o kompleksnom karakteru rata koji je istovremeno bio agresija, ali je imao neke elemente građanskog rata”. Na braniteljski zahtjev da se Domovinski rat jače pozicionira u Ustavu, gospođa Teršelič ističe da „kad se otvori, i ako se otvori, ta rasprava mi nećemo biti za tu promjenu”. Za oslobađajuću presudu Gotovini ističe kako je „ta presuda bila radost za branitelje, ali i veliko razočaranje za obitelji civilnih žrtava”. Teršelička dodaje da je tu „prema podacima HHO-a, riječ o više od 600 ubijenih civila”.

No, čelnica Documente je propustila javnost informirati da je i Haaški sud opovrgnuo brojku HHO-a o 600 ubijenih civila nakon Oluje – i da ju je sveo na 44 dokazana slučaja ubijenih civila. Tome je tako jer se civili s oružjem nigdje na svijetu ne smatraju civilima, a srpska vojska je imala čitav niz različitih vojnih formacija koje su po međunarodnom pravu vojne, a ne civilne formacije, od seoskih straža, preko pripadnika Teritorijalne obrane nadalje. O svemu tome iscrpno je u knjizi „Civilne žrtve srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku” pisao dr. Andrija Hebrang, knjige čiji su dijelovi korišteni na ročištu u hrvatskoj tužbi protiv Srbiji za genocid. Ukratko, Vesna Teršelič vozi po starom i krajnje je iritantna hrvatskim braniteljima jer vrlo vješto i vrlo perfidno zapravo destruira i sve njihove zahtjeve i najveći i najvažniji broj njihovih stavova. Njezina teza da „više nije u redu da se ratno iskustvo koristi kao podloga za nečije isključivanje” zapravo je teoretska obrada onoga što je pokušao napraviti Bojan Glavašević: izjednačiti PTSP-ovce na hrvatskoj i na srpskoj strani. Nema rata, i nikada ga nije bilo, nakon kojeg se ovako do besmislenosti relativizira pojam i tretman krivnje, žrtve i agresora. Sva ta bulumenta velikih čuvara ljudskih prava jednog jedinog slova na ovu temu nije progovorila nakon Drugog svjetskog rata, kao što ni danas ovaj isti princip ne prihvaća kad se radi o tom ratu. Ali čim je riječ o srpskoj krivnji i srpskoj agresiji, tu noge klecaju… Teško je vjerovati da će nova predsjednica imati isti odnos prema Teršelički i njezinim tezama o „kompleksnom karakteru rata u Hrvatskoj koji je imao elemente građanskog rata”. To, dakako, Documentu neće onespokojiti, jer su međunarodni sponzori oduvijek bili iznimno darežljivi kad se radilo o hrvatskim dragovoljcima za plasiranje i afirmaciju ovakvih teza koje su melem za rane na srbijansku stvarnu odgovornost za divljačku agresiju.

GDJE MILANOVIĆ PRONALAZI KADROVE POPUT MINISTRA ZDRAVSTVA SINIŠE VARGE? ZA KAKVIH ŠEST MJESECI SVOG MANDATA TRI PUTA JE BIO TEMA POVJERENSTVA ZA ODLUČIVANJE O SUKOBU INTERESA, NE RAČUNAJUĆI TO DA MU JE PALO NA PAMET DA GA NA SKIJANJE SLUŽBENIM AUTOMOBILOM VOZI SLUŽBENI VOZAČ TVRDEĆI KAKO IMA PRAVO NA AUTOMOBIL I VOZAČA 24 SATA!

sinisa-vargaShvativši da mu gladna javnost baš nikada neće oprostiti činjenicu da je na vikend skijanje u Italiju otišao sa službenim automobilom i službenim vozačem, ministar zdravstva Varga je trenutačno zatražio da plati te troškove, ponizno se ispričao publici i tako zaradio milost kod premijera. No, pobjegla mu je gotovo milanovićevska arogancija i bezobrazluk pa je na početku te afere dometnuo kako je mislio da ima pravo na vozača i automobil 24 sata dnevno. Da, naravno da ima pravo na to 24 sata dnevno, ali ne za skijanje! Ne za ništa što nema veze sa zdravstvom i ministarstvom, zaboga?! Točno kad se stišao bijes javnosti zbog te besramnosti, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je održalo sjednicu koja je u cijelosti bila posvećena ministru Vargi. Rezultat te sjednice je kazna od 20 tisuća kuna, jer je na njegov prijedlog Vlada prihvatila pokroviteljstvo i dala 50 tisuća kuna za kongres koji je organizirala njegova udruga kada je on već bio ministar zdravstva! Problematični ministar je i ranije bio tema istog ovog povjerenstva koje je pokrenulo istragu glede sumnje da je dvije godine primao naknadu za edukaciju u KB Dubravi u vrijeme kad je već bio dužnosnik. Isto to povjerenstvo je i treći put na dnevnom redu imalo nezaustavljivog Vargu te zaključilo da je bilo neetično što je kao dužnosnik vlasti uzeo državni poticaj od 30 tisuća kuna za kupnju električnog automobila.

Kad se sad prisjetimo kako Vesna Pusić koristi državni zrakoplov, kako si suradnike bira ministar Jakovina, što nam je sve o običajima premijera ispričao Slavko Linić, kako su se Čačićeve bivše firme ekspresno našle na dnevnom redu za predstečajne nagodbe, kako naši predstavnici radničke klase, čim uzmognu, odu na sedam dana na Brijune za sedam kuna dnevno. i da dalje ne nabrajam, mi jasno vidimo s kim imamo posla! No da će spasti na benzin za vikend skijanje, to se ipak ne bi očekivalo. Hoće li skidati zavjese i nositi radijatore doma prije negoli izgube izbore? Ima tamo i zgodnih lustera, fotelja, bešteka…

PROŠLO JE RAVNO GODINU DANA OD IZRUČENJA NAJMOĆNIJEG ČOVJEKA U HRVATSKOJ DRŽAVI, BIVŠEG ŠEFA UDBE JOSIPA PERKOVIĆA NJEMAČKOJ. ŠTO ZNATE O TIJEKU SUĐENJA? VJEROJATNO MALO ILI NIŠTA! KOLIKO JE TV EMISIJA PRIPREMILO NAŠE BAJNO ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO NA TU TEMU? KOLIKO JE MEDIJA ODANDE IZVJEŠĆIVALO? OPET MALO ILI NIŠTA! STARA KOMUNISTIČKA OMERTA PROTEGNULA SE NA NAJVEĆI DIO MEDIJA KAD SE RADI O OVOM UISTINU POVIJESNOM PROCESU, KOJI JE UVERTIRA U LUSTRACIJU KOJA SE VIŠE NEĆE MOĆI IZBJEĆI!

Perkovic leti u njemačkuDa, prošlo je ravno godinu dana od onog mrcvarenja vezanog uz lex Perković, kada smo se osramotili kao nikad nitko! Faktično 48 sati prije svečanog ulaska u Uniju Milanovićeva vlada šalje hitno u Sabor izmjene zakona posve protivno svemu što smo potpisali kod ulaska u istu tu Uniju. Revoltirana tim jeftinim balkanskim trikovima njemačka kancelarka, ali i francuski premijer – što se stalno zaboravlja, ne dolaze na svečanost u Zagrebu! Realno, tu počinje kraj ove vlade i kraj mandata ovog predsjednika, jer nitko nikad tako nije pokušao izvarati međunarodnu zajednicu kao ova vlast na ovu temu. No, na kraju su morali pristati i Perković je izručen. Mediji u rijetkim zapisima o tom suđenju na kapaljku izvješćuju, tako da smo tek sada saznali da su cijelo vrijeme i Perković i Mustač ustvari u samicama, tek po sat vremena dnevno izlaze na pojedinačne šetnje. Takve mjere su propisane zbog njihove sigurnosti. Imaju pravo na posjete, a kontaktiraju isključivo sa zatvorskim službenicima i eventualno s liječnicima. Do sada su održane 23 rasprave, ispitano je gotovo 40 svjedoka, a prve impresije medija koji prate suđenje svode se na to da se obrana nema previše čemu za nadati. Jedan od prvih provedenih dokaza je bila pravomoćna presuda protiv Perkovićeva doušnika iz Njemačke Krunoslava Pratesa. On je proglašen krivim za sudjelovanje u ubojstvu Đurekovića pred istim sudom, a presudu je potvrdio njemački savezni sud. Po toj presudi, što se ovdje vrlo slabo poznaje, ubojstvo je isplanirala zagrebačka Udba, nalog je dao Mustač, a pripremu je operativno proveo Perković. Kao motiv se navodila zaštita Vanje Špiljka, sina tada moćnog Mike Špiljka.

Činjenica da je Prates izmijenio iskaz na sudu – jer je rekao da je izmislio cijelu priču o tome da je ključ od tiskare u kojoj je ubijen Đureković predao Perkoviću – sud nije imresionirala. Najprije zato jer je Prates godinama uporno tvrdio da je to istina. Čak i u trenutku kada ga je taj detalj vodio ravno u doživotni zatvor! Punih pet godina nakon pravomoćne presude on je odlučio mijenjati iskaz! No, sud faktično nije prihvatio snagu tog njegovog iskaza ni u sadržajnom ni u procesnom smislu, a obrani su odrezali krila na tu temu uopće ne dopuštajući da već i načelno negira presudu njemačkog suda. Obrani je dano da preda i predloži dokaze kojima će osporavati što god želi i izvjestitelji tvrde da obrana u tom pogledu dosad nije ništa napravila. Dolaskom svjedoka Bože Vukušića obrana postaje krajnje agresivna, pokušavaju ga diskreditirati zbog njegove prošlosti, ali Vukušić uzvraća novim dokumentima. U prvom redu dokumentima KOS-a iz 1991. u kojima Perkovićevi nekadašnji suradnici potvrđuju priču o ključu i spominju njegovu izravnu umiješanost u ubojstvo Đurekovića. Suđenje će još dugo potrajati, a mi ćemo i dalje vjerojatno na kapaljku biti izvješćivani o svemu.

IVI JOSIPOVIĆU JE, DAKAKO, BILO ŽAO KAD JE IZGUBIO, ZORAN MILANOVIĆ JE BJESNIO ZBOG JOŠ JEDNE HDZ-ove POBJEDE, ALI NITKO NE POKAZUJE TAKVE ZNAKOVE NEPRIJATELJSTVA, ANIMOZITETA I NESNOŠLJIVOSTI KAO VESNA PUSIĆ – ŽENA KOJA JE IZGUBILA SVE IZBORE NA KOJE JE SAMOSTALNO IZLAZILA – OD GRADONAČELNIČKIH U ZAGREBU DO PREDSJEDNIČKIH! NITKO TOLIKO NIJE UŽASNUT KOLINDINOM POBJEDOM KAO VIDLJIVO IZBEZUMLJENA VESNA PUSIĆ! GOLIM POLITIČKIM NASILJEM U IZBORNOJ GODINI JE ODLUČILA POSLATI NOVIH 12 VELEPOSLANIKA ŠIROM SVIJETA, NO IVO JOSIPOVIĆ – SMATRAJUĆI TO NEKOREKTNIM – ODBIO JE POTPISATI ODLUKE O IMENOVANJIMA!

„Nitko ne može biti predsjednik samo polovice Hrvatske” – ispalila je kao iz topa Vesna Pusić u prvim komentarima o tome što očekuje od nove predsjednice. Ali Pusićka zna da ne govori istinu. Stipe Mesić nikada nije artikulirao političke stavove i ideje hrvatskog desnog centra, Ivo Josipović još i manje, i mi smo stvarno 15 godina imali predsjednike države koji su isključivo artikulirali stavove hrvatske političke ljevice! Prema tome, premda ja ne mislim da će Kolinda Grabar Kitarović biti predsjednica samo polovice Hrvatske već sam uvjeren da će, kako je i najavljivala, obuhvatiti različite političke snage i silnice u svojoj politici i u skladu s tim angažirati raznovrsne suradnike u brojnim poslovima koji je čekaju, netočno je da takvu praksu nismo imali. Samo smo to i imali u ovih 15 godina.

No, Vesna Pusić bjesni na Kolindu Grabar Kitarović jer će novu predsjednicu na stolu dočekati imena dvanaest novih veleposlanika koje je ona potpisala, ali ne i Ivo Josipović. Svjestan da se radi o nekorektnom potezu, jer ove godine su izbori, a nasilna Vesna Pusić bi htjela ovog proljeća poslati dvanaest veleposlanika širom svijeta, tako da novi ministar vanjskih poslova uistinu ima vezane ruke. Ivo Josipović drži da je krajnje nekorektno na kraju mandata tako nešto napraviti, tako da će potpis ili odbijenicu na ovaj popis dati nova predsjednica, a Vesna Pusić zna što to znači za njenu listu veleposlanika. Ali pogledajte to nasilje! Ovaj popis je rađen i predan u Ured Predsjednika u jeku predsjedničke kampanje, a Vesna Pusić nije inzistirala na Josipovićevom potpisu jer je vjerovala u njegovu pobjedu. Sad je izvan sebe!

JESTE LI VIDJELI KAKO SU SKOČILI NA NOGE KAD JE KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ IZGOVORILA NAJNORMALNIJU MOGUĆU TEZU DA “I ONAJ TKO JE SRBIN PO NACIONALNOSTI, I TKO JE PRAVOSLAVNE VJEROISPOVIJESTI, IPAK JE HRVAT U SMISLU DRŽAVLJANSTVA”. ZBOG OVE REČENICE NAPADNUTA JE SA SVIH MOGUĆIH STRANA, PREMDA NIJE REKLA NIŠTA DRUGO ŠTO ŠIROM EUROPE VEĆ NE EGZISTIRA! ITALIJA IMA 12 PRIZNATIH JEZIČNIH MANJINA, UKLJUČUJUĆI I MOLIŠKE HRVATE, PA IPAK SVAKI PREMIJER I PREDSJEDNIK REDOVITO U GOVORIMA NASTUPAJU S “DRAGI TALIJANI I TALIJANKE”. ISTO JE U BRITANIJI, NJEMAČKOJ ILI MAĐARSKOj. ALI JUGOSLAVENSKA OSTAVŠTINA SRBE JE NAVIKNULA NA POSEBAN POLOŽAJ. UVIJEK I SVUGDJE!

izbori-vesna-pusic“To je mnogo bliže frankovskoj i ustaškoj ideji Hrvatske, nego modernoj i europskoj”, rekao je u prvoj reakciji Milorad Pupovac, a slijedit će ga brojne beogradske reakcije. Vesna Pusić tvrdi da “Europa nema koncept tzv. lonca za taljenje u kojem se ljudi različitih identiteta polako amalgamiraju u jedan, nego imaju koncept multikulturalnosti”, što je bedastoća. Upravo Amerika ima koncept multikulturalnosti, pa su ipak svi tamošnji stanovnici politički Amerikanci, kao što su Francuzi svi stanovnici Francuske! Vi u Parizu ostajete etnički Hrvat, ali ne možete biti ništa drugo negoli politički Francuz po logici državljanstva, ako ga imate! Furio Radin drži da bi se trebao koristiti termin “građanke i građani”, ali to neće predložiti talijanskom predsjedniku! Tamo ga ne smeta sintagma “dragi Talijani i Talijanke”. Pred nekoliko stotina tisuća ljudi na Wembliju, kad je slavljen stoti rođendan kraljice, Blaire je uzeo mikrofon i počeo govor s “Britanci i Britanke”, u Njemačkoj i Francuskoj izrazi “Dragi Nijemci i Njemice” te “Dragi Grancuzi i Francuskinje” prikladni su izrazi i rabe se desetljećima.

Ali sad se pokazuje: svi oni koji od početka nisu prihvaćali hrvatsku državu ustrojenu kao svaka druga država, nego hrvatsku državu koja mora imati specijalna, specifična, posebna, originalna i ne znam kakva sve ne prava za hrvatske Srbe u svim relacijama, dok se stvarala država tražili su afirmaciju srpskih interesa. Kad god se radilo o kulturnoj autonomiji s tim uistinu nije bilo problema, problem je nastajao kad se tražila politička autonomija! A onda kasnije i poseban status, posebna mjesta u vlasti još za vrijeme Sanadera! Pogledajte svojevrsni politički diktat koji su napravili od pravoslavnog Božića! Goli politički događaj, gdje se pomno gleda tko nije došao! Otkud svi ti problemi, gdje je ishodište dubokog nerazumijevanja? Bojim se da je tome tako jer se predstavnici ljevice i čelnici srpske zajednice milimetra nisu odmaknuli od jugoslavenskih rješenja. Njima je bilo posve normalno i posve prirodno ono što je od prvog dana bilo nenormalno: da su u Jugoslaviji Hrvati i Srbi dijelili suverenitet u Hrvatskoj! Uvjerena da je to posve normalno, da će tako biti zauvijek, bez obzira što na svijetu takvog primjera nema na vidiku, jugonostalgičarska politička elita u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, i dalje kao da ima neko specijalno pravo na Hrvatsku, inzistira na rješenjima što bližim rješenjima iz Jugoslavije. I zato je Pupovcu Kolindina rečenica “bliža ustaškoj ideji Hrvatske, nego modernoj i europskoj”. Premda su i italija i Francuska i Njemačka temelj Europe, a upravo oni imaju isto ovakvo rješenje.

Ali sad se hoće reći da njihova rješenja ne mogu biti i hrvatska. Zašto? Zar zato što Hrvati po političkoj logici nemaju pravo na samostalnu državu na onaj način na koji to mogu spomenuti narodi? Nevjerojatno je dokud ide ta izopačenost! Što su Hrvati u Americi? Amerikanci hrvatskog podrijetla, što bi drugo bili! Kolindin pojam je politički i ne odnosi se na etnički identitet, ali ljevica se ne slaže niti s tim da se hrvatska država uspostavi kao politička država Hrvata! Taj stari, uporni anacionalni koncept koji zapravo od prvog dana ne dopušta da se hrvatska država uspostavi kao svaka druga država, dakle kao država političkih Hrvata i Hrvatica, skočio je na noge kad je Kolinda izrekla ovu istinu. Uostalom, čak je i Silvije Tomašević zapisao: “Pogledali smo praksu u nekim europskim državama i možemo kazati da nije rekla ništa bogohulno”.

OHRABRENA SMJENOM NA PANTOVČAKU, MARIJANA PETIR ODLUČNO JE ZATRAŽILA OD UNIJE DA ISHODI OD BEOGRADA UKIDANJE ZAKONSKIH NORMI PO KOJIMA JE MOGUĆE DA VELJKO MARIĆ SJEDI U SRBIJANSKOM ZATVORU! “NE BUDE LI TAKO, SRBIJA NEĆE MOĆI NASTAVITI SVOJ EUROPSKI PUT JER UGROŽAVA SUVERENITET REPUBLIKE HRVATSKE I NJENIH GRAĐANA”, REKLA JE PETIRKA U STRASBOURGU NA PLENARNOJ SJEDNICI EUROPSKOG PARLAMENTA! NIKAD NIŠTA SLIČNO NISMO ČULI NI OD JOSIPOVIĆA NITI OD VESNE PUSIĆ! ONI BI PRIJE UVENULI NEGOLI OVO BEOGRADU PORUČILI!

marijana petirHrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir zatražila je od Europskog parlamenta da naloži Srbiji da ukine Zakon o nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine koji je stupio na snagu 2010. jer tim zakonom ugrožavaju hrvatski suverenitet. U protivnom, ističe Petir, Srbija neće moći nastaviti napredovanje u Uniju! Ovaj prvi rezolutni stav nekog hrvatskog političara koji je progovorio o srbijanskom gušenju hrvatskog suvereniteta zacijelo je rezultat pobjede Kolinde Grabar Kitarović, ali i nastojanja uporne Marijane Petir koja je uspjela posjetiti Veljka Marića u srbijanskom zatvoru. Petir je izborila taj posjet u prvom redu na temelju pritiska Odbora za ljudska prava Europskog parlamenta, kojem je objasnila da se Mariću krše ljudska prava, a da srbijanske vlasti ne dopuštaju da ga posjete predstavnici humanitarnih udruga. Nakon tri mjeseca ipak je dobila dozvolu da ga posjeti. Ona ističe da je Marić u zatvoru već punih pet godina, a da je u prvom postupku osuđen na 12 godina zbog ubojstva jednog civila.

No, analizirajući spis, vidjela je da svjedoci stalno mijenjaju iskaz, da krunska svjedokinja nikada nije vidjela Veljka Marića – što da se vidi iz njenog opisa samog Marića. Drugi postupak Mariću još traje, a tereti ga se da je ubio vatrenim oružjem jednog civila – premda obdukcijski nalaz bolnice u Bjelovaru pokazuje da ta žrtva uopće nije ubijena vatrenim oružjem! Marijana Petir je utvrdila da Marić „nije krio ogorčenje vlastima koje su ga ostavile u Srbiji”, u prijevodu Milanovićeva vlada i Josipovićev ured nisu se osobito angažirali oko njegove sudbine. Marić je bolestan, nedostaje mu antibiotika, koje je znao čekati i po 40 dana. Lijekove mu nabavlja supruga koja živi od tri tisuće kuna, i „podiže na noge tri sina i sama plaća odvjetnika”! U naravi se radi o tome da je Srbija odredbama ovog zakona sebi uzela za pravo suditi hrvatskim državljanima za navodni zločin počinjen na hrvatskom teritoriju protiv drugog hrvatskog državljanina! To je u cijelosti u suprotnosti s međunarodnim kaznenim pravom i s europskom praksom. Apsurdnost tog zakona najbolje ilustrira činjenica da su srbijanske vlasti najprije otele Veljka Marića doslovce na cesti, a tek onda su za njim raspisale tjeralicu! Pravda na srbijanski način! Ovim prijedlogom se traži da se Marića izruči Hrvatskoj i da mu se ovdje organizira suđenje.

Tihomir Dujmović

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Teršelićki bi bilo najpametnije da traži hitan prijem u zatvoru Remetinec.A ako joj je tobtoliko teško neka pokuša kod srpskog veleposlanika .

 • Agromentum

  Čuj toga, pa to je stvarno apsurd. Strana država osudila nekog koji je navodno u nekoj stranoj državi nešto učinio. Po toj logici bi Srbi mogli osuditi i nekoga iz Konga, …. i još najmanje pedeset drugih zemalja. Ah da, Jugoslavija ni propala….

 • Ribnik

  Tihomire, sve lijepo rečeno, ali s jednom izostavljenom stigmom.
  Naime, kad se spominju hrvatski državljani Srbi valja imati na umu, a i razlikovati, etničke Srbe i posrbljene Vlahe. Vrijeme je da se počima isticati i prihvatiti činjenica kako su se u Hrvatsku pred par stoljeća, odnosno za vrijeme otomanske ekspanzije, doselili pravoslavni Vlasi. Te pravoslavne Vlahe, koji čine vjerojatno preko 80% pravoslavnog hrvatskog pučanstva, je na perfidan način Srpska pravoslavna crkva posrbljivala, a sve s namjerom kako bi ih se koristilo kao petokolonaše u ostvarivanju njihovog mitomanskog sna o Velikoj Srbiji.
  Dakle, pravoslavni Vlasi nisu Srbi i kao takovi sada imaju dobre preduvjete da se distanciraju od etničkih Srba uspostavom Hrvatske pravoslavne crkve. Dobra vijest je da se s time i započelo, pa preostaje da to sada uzme svoj mah.

 • Alan B’Stard

  Vjerojatno će buduća vlast priznati HPC i time bi se znatno umanjio utjecaj SPCa i Pupavca

 • Alan B’Stard

  Apsurd i bezobrazluk! Srbija se proglasila nadležnom za cijeli teritorij exYu. Nebuloza stoljeća

 • Agromentum

  Ma žao nam je svi onog čovika što se pati i muči bez razloga. Kolinda tu stvar mora prvo rišit.

 • Ljuta Trava

  HPC je službeno priznata , jer su drugovi u vlasti zaboravili da je RH član EU i da vrijede neka nova pravila i zakoni .HPC je priznata u EU a samim time i u RH .

 • EMINƎM

  spremni za Hrvatsku bez srbokomunista !

 • EMINƎM

  SPC je uljez i to treba jasno reći, nigdje u Svijetu osim u Hrvatskoj ne postoji strana pravoslavna crkva u domicilnoj državi, spc je kao začin “C”

 • EMINƎM

  U Vrapče s ovom ušljivom kokoškom

 • EMINƎM

  loš začin

 • peppermintt

  tako su napravili u slučaju Veljka Marića

 • Lilith

  To je istina! To što kukurikavci glume bolesnog medvjeda ne nešto drugo!

 • Lilith

  To pitanje je odavno ‘potegla’ Petir… a Kolinda će to sigurno ‘privest kraju’

 • Agromentum

  Na njega san u prvom redu i mislio. Al’ se još nismo lignje rišili….