Connect with us

Kolumne

Tihomir Dujmović: Tjedni pregled hrvatske političke gluposti

Published

on

Da se radi o pomno pripremanoj akciji vidi se iz činjenice da je baš na dan prosvjeda pred prozorom Milanovićeva stana premijer bio na vikendu s Antom Gotovinom! Manipulira se dakle čak i s najvećom ratnom legendom, samo kako bi se slomio prosvjed u Savskoj!

JE LI KRAUTCHAKER OPET KRIV ZA DUKINE STAVOVE?

Zdenko-Duka-Nakon što je u prvoj reakciji Hrvatskog novinarskog društva njegov predsjednik Zdenko Duka ustvrdio da prosvjeduje protiv otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, ipak nije odolio zagaziti u neetičko i neprofesionalno, ipak se nije suzdržao u navijanju, ili je možda morao poslati signal odanosti do samog kraja, pa je naveo kako je Hloverkino držanje u aferi komentiranja HTV-ova praćenja inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bilo „nekolegijalno”?! On, dakle, prosvjeduje protiv otkaza, ali ipak mora naglasiti kako to radi samo zbog Elizabete Gojan, pa se odlučio za ovu opasku. No, već nakon nekoliko dana uspio se sabrati pa je zatražio od Gorana Radmana da se povuku oba otkaza. Što će tek biti dogodine s njegovim priopćenjima, s obzirom da je berba 2014. bila očajna? Uglavnom, uživjevši se u ulogu izuzetno važnog čimbenika, Duka poručuje Radmanu da ako ga ne posluša glede povlačenja odluke o otkazu, zatražit će njegovu ostavku. U obrazloženju tog za njega neobično buntovnog stava, Duka navodi da ta dva otkaza nemaju za cilj uvođenje reda i pravednosti, „već odmazde i sijanja straha”. On još dodaje da je strukovna udruga šokirana odlukom o otkazima te da HND smatra da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti i u svakom trenutku slobodno izražavati svoje stavove. No, na skupu „Stop cenzuri otkazom” na kojem je izgovorio ove stavove bila je i Karolina Vidović Krišto, koja je sama podsjetila (jer nitko drugi o tome slova nije prozborio) da je i ona nedavno dobila otkaz i to zbog internog dopisa kolegama na HTV-u, ali da HND nije stao u njenu zaštitu.

Upravo zbog toga ona je na tom skupu Duku pozvala na ostavku – i potpuno je u pravu! Zdenko Duka mora znati da će ostati zabilježen u povijesti hrvatskog novinarstva kao čovjek zbog čije će se ideološke isključivosti ovo strukovno udruženje rascijepiti jer se već sada, zbog sadizma kojeg HND pokazuje prema ideološkim stavovima različitim od vodstva, povlače i prvi potezi koji vode prema formiranju novog HND-a! Jer, čak i sada je Duka zapravo čvrsto stao samo na stranu Elizabete Gojan i zato je i napao Hloverku da je njena reakcija na Elizabetino vođenje tv prijenosa inauguracije bila „nekolegijalna”. On sada zagovara i ukidanje otkaza za Hloverku samo zato jer u ovoj akciji „spašavanja vojnika Ryana” jedino na taj način može spasiti svog vojnika! No, da se kod Duke ne radi o nikakvim načelima i da on sada napada Radmana samo zato jer je stradala Elizabeta Gojan jasno se vidi u činjenici da niti nakon nekoliko mjeseci ne želi stati u zaštitu posve nevine Karolino Krišto Vidović, koja je isto tako dobila otkaz. Kao što nikada nije htio stati uz Nadu Prkačin koja je isto tako posve nevina dobila otkaz i osjetila što znači vlast Gorana Radmana! I premda su svi otkazi podijeljeni zbog iskazivanja vlastitih stavova, Duka drži da su neki otkazi ipak smisleni i ne traži od Radmana da povuče otkaz Karolini Krišto Vidović niti Nadi Prkačin, što je uistinu besramno. I zato će zbog takvog nesnosnog ideološkog držanja Zdenko Duka biti pravi grobar ovakvog hrvatskog novinarskog društva i zato će on biti ta sjekira koja će raspoloviti ovaj ceh!

ORaH I SDP USKLAĐENO PROTIV BRANITELJA IZ SAVSKE!

mirela holyNakon što je Mirela Holy medijima priznala: „Naivno sam otišla na večeru s Milanovićem”, a onda se branila smiješnom tezom „ali tada uopće nismo razgovarali o politici”, njena stranka se silno aktivno uključila u rat protiv branitelja iz Savske ulice. Naime, OrAH je u svom priopćenju ovih dana javno podržao akciju „Stop teroru šatoraša” – za prosvjed branitelja ustvrdio je da je nelegitiman i nelegalan, a postupke prosvjednika u Savskoj okarakterizirao kao pokušaj rušenja ustavnopravnog poretka i zazivanja izvanrednog stanja u zemlji! „Crveni i zeleni zapravo izazivaju izvanredno stanje!”- ističe prof. Zdravko Tomac u svojoj reakciji na ovu temu i posve je u pravu. Jer akcija političke ljevice je krajnje prozirna. Uspjeli su okupiti stotinjak prosvjednika koje na prosvjedima prati pet stotina policajaca kako bi se stvorio dojam da prosvjedi vode u sukobe i izvanredno stanje! Naime, ti naštimani prosvjedi protiv branitelja samo bi im trebali poslužiti da oni sami uvedu izvanredno stanje, jer je privid stvaranja izvanrednog stanja i putem toga difamacija branitelja krajnji cilj ove vlasti. Branitelji krajnje racionalno izbjegavaju svaki sukob, svjesni da se ti sukobi provociraju kako bi se krivnja prebacila na njih, i sad se vidi da je sve to jedna uigrana i dobro osmišljena akcija. U nju se uključio i Zlatko Komadina, izjavom da samo braniteljska desnica podržava branitelje u Savskoj i da je to razlog zbog kojeg je braniteljska populacija u Istri i Gorskom kotaru ne sudjeluje u tim prosvjedima?! Komadina podsjeća da je najbolji odaziv na mobilizaciju bio u Istri (naravno, ne govori ništa o dragovoljcima i od kuda je bio najveći odaziv formiranja dragovoljačkih jedinica), a u prilog braniteljskom karakteru Gorskog kotara ističe da je prvo oružje za branitelje stiglo iz Delnica?!

Ovaj perfidni Komadinin pokušaj da posvađa branitelje treba prepoznati i osuditi na samom početku. Naime, ako se već govori u ovim terminima onda je valjda za prvoklasnu pohvalu broj i odaziv zovu savjesti kod formiranja dragovoljačkih jedinica, jer su upravo one odigrale najvažniju ulogu u ovom ratu i odbile prve udare JNA kada je to bilo najvažnije, a nisam siguran da je tu Istra bila u prvom planu. Kod odaziva na mobilizaciju birate zatvor ili odaziv i mobilizacija svakako nije način na koji će se mjeriti domoljublje. To su neupitno dragovoljci! Što nam Komadina ne pruži statistiku o dragovoljačkim jedinicama iz Istre? No, o dragovoljcima više ništa i ne znamo i teško da ćemo i znati jer je Komadinina vlast u novom registru branitelja ukinula pojam dragovoljaca, očito zato da bi isključivo mahala s odazivom na mobilizaciju! U cijelu tu dobro koordiniranu akciju uključio se i ministar Matić pokušajem da posvađa Tomislava Karamarka i Milijana Brkića, ističući kako je pravi vođa HDZ-a i pravi organizator prosvjeda Brkić i „njegov”, a ne Karamarkov HDZ! A da se radi o pomno pripremanoj akciji vidi se iz činjenice da je baš na dan prosvjeda pred prozorom Milanovićeva stana premijer bio na vikendu s Antom Gotovinom! Manipulira se dakle čak i s najvećom ratnom legendom, samo kako bi se slomio prosvjed u Savskoj!

HRVATSKI ISELJENICI NAJVEĆI ULAGAČ U RH, A VLAST IM UZVRAĆA – POSEBNIM POREZIMA!

Po podacima Eurostata hrvatski iseljenici u prošloj su godini u Hrvatsku doznačili milijardu i 607 milijuna eura i time se svrstali u sam vrh zemalja u Europi po slanju doznaka u vlastitu domovinu. Iseljenici na ovaj način ostvaruju čak 3,5 do 4 posto ukupnog hrvatskog BDP-a, a vlast im uzvraća na način da im ne dopušta čak ni dopisno glasovanje! Kako bi ih što više otjerali od domovine posebnim porezima im sada oporezuju i mirovine! Ne priznaju povratnicima čak ni sve diplome, a proces nostrifikacije traje unedogled! A broj glasova dijaspore izjednačen je s brojem glasova u parlamentu kojeg ima srpska nacionalna manjina!

Doznake hrvatskih iseljenika godinama se vrte oko nevedene brojke, pa su tako, po podacima Svjetske banke, prošle godine poslali 1.5 milijardi eura, a godinu dana ranije 1.4 milijarde eura. Svjetska banka procjenjuje da u inozemstvu radi 800.000 Hrvata koji šalju novac u domovinu. Inače, najviše novca kući šalju Indijci (70 milijardi eura), Kinezi (60 milijardi), a od europskih zemalja ističu se Ukrajina i BiH. Hoće li prepoznavanje uloge iseljeništva, što je već apostrofirala nova hrvatska predsjednica, napokon ukinuti ovaj apartheid koji je domovinska vlast uvela prema iseljenicima? Hoće li se prepoznati da bi upravo oni mogli biti najveći hrvatski ulagači, jer za ulaganja imaju najveći motiv?

GORAN RADMAN OŠTETIO HTV ZA VIŠE OD MILIJARDU KUNA?!

radmanNa ovaj način guranja afere pod tepih zacijelo nikada nećemo dobiti konačan odgovor na naslovno pitanje, ali da je na pomolu velika afera o tome nema puno dvojbi. Dražen Rajković, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora HTV-a, javnosti se obratio priopćenjem u kojem upozorava na blokadu i razloge blokade rada NO-a HTV-a ističući razloge za uporno sprječavanje rasprave o poslovanju HTV-a. On ističe da je čak tri puta otkazivana rasprava o milijunskoj šteti koja je HTV-u napravljena. Rajković, naime, podsjeća na intervju koji je nedavno dao Marko Ugarković, bivši član Uprave HTV-a, koji je izjavio da je Goran Radman u prosincu 2012. retroaktivno poništio nastojanja tadašnje Uprave HTV-a da ta državna televizija nastupa samostalno u pregovorima s Pay Tv operaterima kod reemitiranju HTV-ovih programa na njihovim platformama. Umjesto da HTV nastupa samostalno u tim pregovorima, Radman je obnovio ugovor s European Brodcasting Union, tvrtkom koju u Hrvatskoj zastupa, gle, nitko drugi negoli famozni ZAMP! Na temelju Ugarkovićevih parametara prve procjene govore da je HTV or Pay Tv operateri, po toj “Radmanovoj” opciji, preko ZAMP-a naplatio 8,5 milijuna, umjesto 45 milijuna kuna! U sljedeće tri godine po toj osnovi HTV može naplatiti najviše 14 milijuna kuna, dok je po cjeniku prijavljenom prije njegova dolaska mogao uprihoditi više od 135 milijuna kuna, ističe u nedavnom intervjuu Ugarković, bivši član Uprave HTV-a na čije se riječi sada poziva Dražen Rajković, zamjenik čelnika Nadzornog odbora HTV-a. Rajković ističe: “Kad bi se u bazu podataka HTV-a unijelo tih novih 250 tisuća pretplatnika blagajna javnog servisa HTV-a bi bila svake godine bogatija za 240 milijuna kuna.

To znači da je svojom odlukom o načinu naplate ovih pretplatnika glavni ravnatelj propustio ostvariti prihod od najmanje 960 milijuna kuna”, završava – zbrajajući štetu – svoje optužbe Dražen Rajković. On dodaje da je odlukom da HTV prema Pay Tv pretplatnicima zastupa ZAMP nanesena teška šteta, da je time višekratno prekršio zakon i da on o toj temi uporno traži raspravu, ali da se ona ne otvara. Rajković prezicira da je on kao zamjenik predsjednika NO-a tražio od predsjednika NO-a Gotovca nekoliko puta raspravu o ovoj temi i njeno uvrštavanje na dnevni red sjednica NO-a, ali da Gotovac to uporno odbija! Kod ovako zastrašujućih optužbi čovjeku se nameće samo jedno rješenje: ili bi u zatvor trebao Goran Radman ili Dražen Rajković! Ne može se dogoditi da netko nekoga optužuje za minus od milijardu kuna, a da se o tome ne želi otvoriti rasprava – i to na sjednici meritornog tijela – Nadzornog odbora HTV-a. Kako to da pravosuđe prešućuje ovako žestoke optužbe? Kako dalje s ovim mentalitetom partijske Cosa nostre?

ZAŠTO SU PERKOVIĆ I NOBILO PRATESOVOM ODVJETNIKU PLATILI 23.000 EURA?

Zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju! Tako bi se moglo komentirati neočekivano priznanje Maximilliana Zogelmanna, odvjetnika Krunoslava Pratesa, da je u nekoliko navrata tijekom suđenja Pratesu od Josipa Perkovića i Ante Nobila primio čak 23 tisuće eura. Postavlja se pitanje zbog čega su Perković i Nobilo isplatili tako visoki iznos Pratesovom odvjetniku ako za to nisu bili i te kako osobno zainteresirani? Valja podsjetiti da je Prates dobio doživotni zatvor jer je osuđen zbog ubojstva Đurekovića i tvrdnje, između ostaloga, da je ključ od garaže u kojoj je likvidiran Đureković predao Josipu Perkoviću. Osam godina kasnije Prates je na suđenju istaknuo kako je sve izmislio, te da nikakav ključ nije predao Perkoviću. Čim je to izjavio, Nobilo i Nobilovi mediji u Hrvatskoj počeli su isticati kako je ključni dokaz o Perkovićevoj krivnji nestao!

Sada nam pak Pratesov odvjetnik u münchenskoj sudnici priznaje da je on primio novac od Perkovića i Nobila, oštro demantirajući Pratesovu izjavu na sudu kako je upravo odvjetniku rekao da je sve izmislio glede ključa garaže. Da je prošla priča o tome da Prates nije dao nikakav ključ Perkoviću (za što su navijali hrvatski mediji), Perković bi mogao odahnuti jer bi bio pobijen ključni dokaz protiv njega. Izjava pak Pratesovog odvjetnika da je primao novac od Perkovića dok je branio Pratesa do kraja dezavuira i Perkovića i Nobila i posve ruše njihovu obranu. Prvi put sve ovo čujete? Pa, naravno, svi vodeći mediji u Hrvatskoj povukli su svoje dopisnike iz Münchena pa to suđenje detaljno prate jedino – Nijemci! Strašno i prestrašno, i još će netko reći da nam lustracija ne treba – jer da je to lov na vještice!!!

NJEMAČKI PREDSJEDNIK DEMANTIRAO VESNU PUSIĆ

pusicka-cover---knockoutNa izjavu hrvatske predsjednice kako ide u Njemačku na neki način popraviti međudržavne odnose koji nisu idealni nakon afere Lex Perković, gotovo prkosno je reagirala aktualna ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ovom tezom: “Ne mislim da su naši odnosi narušeni. Mislim da se nitko osim jednog malog političkog segmenta ne sjeća toga više, a ako je na bilo koji način sumnjala u tome, mislim da će nakon posjeta Njemačkoj vidjeti da to nije slučaj”. Međutim, čim je Kolinda Grabar Kitarović sletjela u Berlin već u pozdravnom govoru njemački predsjednik Joachim Gauck je, između ostaloga, rekao: “Mi smo prijatelji i partneri, pomoći ćemo vam da se suočite s prošlošću”. Kako se sad to tek “jedan mali politički segment uopće sjeća toga”, a njemački predsjednik je odmah imao potrebu dati signal kako nisu zaboravili da se, kad je riječ o Lex Perković, nismo znali suočiti s prošlošću? Možda Vesna Pusić sebe želi utješiti, ali nema nikakve šanse da Njemačka zaboravi što joj je vlast, čiju kremu je i ona sačinjavala, napravila u priči o Lex Perković. Osim toga, hrvatskim držanjem u toj aferi gdje smo promijenili zakon doslovno dva dana prije ulaska u Uniju je jednako bila razočarana i Francuska, pa se ovdje uporno skriva da niti najviši predstavnik Pariza nije došao na zagrebačku svečanu priredbu u čast ulaska u EU. Uostalom, tko u Hrvatskoj ima problema sa suočavanjem s prošlošću? Kolinda Grabar Kitarović i njeni roditelji, Tomislav Karamarko i njegovi roditelji ili Vesna Pusić, Ivo Josipović i njihovi roditelji?

Tko je bio dio vlasti i dio establishmenta čije se grozote danas ispituju na suđenju u Münchenu? U trenutku najvećih pritisaka iz Berlina da ne čine što su planirali u priči o Lex Perković, Vesna Pusić je na medijske teze da ćemo neizručenjem Perkovića i kršenjem onoga što smo potpisali izgubiti velikog prijatelja prpošno isticala kako mi u Uniji imamo 27 prijatelja! Kolinda Grabar Kitarović nema problema s gradacijom prijateljstva, ona je u Berlinu u prvoj izjavi rekla kako „Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji”. Hrvatska se napokon vraća svojim prijateljima i Grabar Kitarović je u prvih mjesec dana napravila više koristi ovoj zemlji negoli Josipović u cijelom mandatu! Ona će zapravo svoj prvi mandat morati posvetiti ispravljanju svih pogrešaka koje su napravili Josipović i Pusićka, a počela je od Berlina – jer su u odnosu na njega najveća pogreška i najveća sramota i napravljeni.

JOSIPOVIĆ HDZ-u TAJNO NUDIO PAKT ZA RUŠENJE MILANOVIĆA I DOLAZAK VESNE PUSIĆ NA ČELO VLADE!

Ivo-Josipovic-0„Josipović je tražio potporu HDZ-a za rušenje SDP-ove vlade Zorana Milanovića i postavljanje gospođe Pusić kao nove mandatarke”, ovu senzacionalnu tajnu otkrio je nedavno u jednoj tv emisiji glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić – i u nijednoj reakciji nakon toga nije vjerodostojno demantirana ta informacija. Osim toga, upravo Ivo Josipović šuti kao zaliven i nada se kako će ta vijest pasti u zaborav. No, Zoran Milanović prvi to očito ne zaboravlja i sada postaje jasno zbog čega je onako olako otpilio Josipovićev povratak u SDP. No, kad sam imamo ispred sebe činjenicu da je Josipović s jedne strane, kako tvrdi novinar Gordan Malić, pripremao uništenje HDZ-a kao političke stranke, pa je i njemu u tom poslu nudio suradnju, a da je koju godinu kasnije radio na prevratu i rušenju Milanovića, onda se ispred nas ocrtava svojevrsni politički monstrum koji je po sebi htio modelirati i vlast i oporbu u zemlji! Uvijek iza leđa, uvijek iza zavjese, uvijek u nekoj konspiraciji, redovito vođen niskim strastima uništenja ili rušenja protivnika i suparnika, Ivo Josipović se pokazao kao najopasnija politička figura koju smo vidjeli na političkoj sceni moderne hrvatske države. On doduše nije najveća štetočina koju smo imali – tu je i dalje uvjerljivi šampion Stipe Mesić, ali tome je tako samo zato jer smo ga gledali jedan mandat!

[ad id=”40551″]

Tihomir Dujmović/Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari